TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tavaly az elemi károk közül az árvizek okozták a legkomolyabb károkat a háztartásokban, az összes káresemény közül pedig csőtörésre fizetett a legtöbbet a társaság – 2011 óta ez a vezető káresemény az Allianznál. A biztosítóhoz átlagosan havonta közel 12 ezer kárbejelentés érkezett.

Felhőszakadás, jégeső, szélvihar, ónos eső… Csak néhány, a 2014-es természeti csapás közül, amelyek Magyarországot sújtották; összességében elmondható, hogy az elmúlt évet a rendkívül esős, viharos időjárás jellemezte. Nem csak a természeti elemek okoztak azonban károkat, az év során megfigyelhető, hogy minden hónapban más-más káresemény képviseltette magát jelentősebb számban.

Hónapról hónapra

Januárban történt a a legtöbb betöréses lopás és háztartási robbanás, az elemi károk közül a földrengés mutatta meg erejét. A február viszonylag nyugodtan telt, ebben a hónapban történt a legkevesebb káresemény.

A 2014-es szélsőséges időjárási periódus a március közepi szélviharral kezdődött, májusban pedig Ivett és a többi vihar okozott károkat, mindez azonban még csak bevezetője volt a nyári égi áldásoknak.

2014-et a rendkívül esős, viharos időjárás jellemezte, azonban nem csak a természeti elemek okoztak károkat; minden hónapban más-más káresemény képviseltette magát jelentősebb számban. Forrás: Allianz

 

Az Allianz lakossági kárstatisztikái alapján májusban 44-szer több viharral kapcsolatos kárbejelentés (csaknem 6500 db) érkezett az Allianzhoz, mint a viharok szempontjából legcsendesebb, januári hónapban (150 db). Ebben a májusi időszakban a második legviharosabb hónaphoz, márciushoz képest is több, mint kétszer annyi kár történt.

Júliusban és augusztusban visszatértek a viharok és a felhőszakadások. Ezekben a hónapokban jelentős károkat okoztak a szélviharok az épületek tetőszerkezetében, de sok esetben betört ablakok, és megrongált redőnyök, homlokzatok árulkodtak a jégeső pusztításáról.

A szeptember a vizek hónapja volt, a víz minden formájában megmutatta magát: nem csak felhőszakadások és ezzel összefüggésbe hozhatóan árvizek és beázások formájában, de a legtöbb csőtörés is ebben a hónapban történt (több mint 3500 db). Az Allianz lakossági kárstatisztikái alapján a felhőszakadásokkal összefüggésbe hozható károk darabszáma kiemelkedően magas volt, az előző két év szeptemberi átlagának csaknem harmincszorosára ugrott.

Októberben az üvegtörésre, decemberben pedig az elveszített kulcsok miatti zárcserére fizetett az Allianz. Meglepőnek tűnhet, de 2008-ig visszamenőleg megvizsgálva az előző éveket, azt látjuk, hogy minden évben decemberben történik a legtöbb zárcsere. A meghitt ünneplést sajnos nem csak az elhagyott kulcsok, de az adventi gyertyák és a karácsonyfával kapcsolatos tűzesetek tették emlékezetesebbé.

Érdekességek az Allianz kárrendezése kapcsán

 

  • Ha a 2014. szeptemberben bekövetkezett vizes károkkal (felhőszakadás, árvíz, beázás, csőtörés) kapcsolatosan kifizetett összeget egymás mellé tett ötforintosokra bontjuk, akkor a vonal mentén eljutunk Budapestről Londonba; ezekre a károkra egész évben kifizetett ötforintosok mentén pedig Los Angelesig utazhatunk.
  • Ha minden csőtörés kárbejelentés után 1 méter vezetéket cseréltek volna ki 2014-ben, a csövek együttes hossza meghaladná a Föld legmagasabb pontjának, a  Mount Everestnek a négyszeresét.
  • A legtöbb káresemény Budapesten történt (csaknem 25.000 db), több, mint a 6 legkevesebb kárt jelentő megyében összesen (közel 22.000 db).
  • Ha az év közben az összes, Allianz által rendezett felhőszakadás károk során az 1 négyzetméterre lehullott csapadékot összeöntenénk, az nagyjából 930 kádat töltene meg, ebből csak szeptemberben 370 kád telt volna meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Friss
hírlevél