5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A PBA azt vizsgálta meg, hogyan alakulnak a Magyarországon legnépszerűbb új és használt autómodellek biztosítási tarifái. Az alkuszcég megkereste a legalacsonyabb díjú biztosításokat. Mintának az átlag magyar autótulajdonost vették: 35 éves, budapesti férfit, aki negyedévente fizeti a biztosítást.

Hazánkban a piacot rendszeresen felmérő JATO Dynamics statisztikája szerint a legtöbben Skoda Octaviát vásárolnak új autóként, ezt követi az Opel Astra és a Ford Focus. A legnépszerűbb típusok esetén a gépjárművek átlagos kötelező felelősségbiztosítása (kgfb) évente 25 ezer forintba kerül. Ez a tarifa nagyon kedvező: a 2012-es kalkulációkhoz képest idén csak 4%-os díjemelkedés tapasztalható ugyanezekben a kategóriákban.

A PBA Biztosítási Alkusz szerint eközben megfordulni látszik a hosszú évek óta tartó folyamatos díjcsökkenés a teljes kgfb-piacon, hiszen a 2013-ban az átlagdíjak 9%-kal emelkedtek az előző évhez képest. Vagyis, - ahogy írták - jó hír a legnépszerűbb típusok vásárlóinak, hogy az átlagnál jóval kisebb mértékben drágultak a köteleződíjak - közölte a társaság a Privátbankárral.

A cascón százezreket is lehet spórolni

A vizsgált autók casco átlagos díja jóval magasabb, 59 ezer forint, amelyet egy új Opel Astra 76 ezer forintos díja húz fel. A Használtautó.hu felmérése szerint a használt autók közül évek óta az Opel Astra, Suzuki Swift és Ford Focus triumvirátusa uralkodik itthon.

A PBA azt is megnézte, hogy a legnépszerűbb modellek biztosítási díja miként változik a leggyakoribb életkorukban, vagyis 3, 7 és 12 évesen. Ha a kötelező felelősségbiztosítási (kgfb) és casco díjakat nézzük, a 3 és 7 éves járművek közül egyértelműen a Suzuki Swift kerül a legkevesebbe.

A kgfb-díjak átlagosan 23 ezer forintos összege alig változik az autók életkorával, a casco viszont jelentősen. A 3 éves autók átlagosan 58 ezer forintos éves casco díja 12 éves korú járművek esetében 38 ezer forintra csökken. Egy 7 esztendős Opel Astra cascója például csaknem 23 százalékkal olcsóbb, mint egy 3 évesé, a 12 éves pedig további 45 százalékkal csökken. „Érdemes megnézni a casco ajánlatokat, ha idősebb gépjárművet vásárolunk, mert olyan alacsony a teljes körű változatok díja, hogy feltétlenül érdemes megkötni” – mondja Galántai Zsolt, a PBA dealer üzletág igazgatója.

Százezres percek

Galántai Zsolt szerint a casco kiválasztása jóval több figyelmet igényel, mint a kgfb-é. „Választáskor két perc ráfordítással több százezret is spórolhatunk káresemény esetén!” – mondja az igazgató. DÖntésnél a következő szempontokat érdemes figyelembe venni a PBA szerint.

- Javíthatósági határ: töréskár esetén hány százalékig számít javíthatónak az autó, és mikortól állapítják meg a gazdasági totálkárt.
- Új értéken térítés: új autó vásárlásakor érdemes figyelembe venni, hogy mennyi ideig térít új értéken a biztosító lopás és totálkár esetén.
- Fontos, hogy a gépjármű típusát pontosan határozza meg: káreseménynél rosszul járhat, ha egy eltérő felszereltségű autóra kötött szerződést.
- A külön beépített extrákat is gondosan tüntessük fel!
- Casco esetében is van bónusz, csakúgy, mint kgfb esetében. Ha valakinek nincs casco bónusza, figyeljen, mert sok biztosító valamilyen arányban figyelembe veszi a gfb bónusz kedvezményt a casco díj kiszámításakor.
- Érdemes az indexálás feltételeit is megnézni, van olyan társaság, ahol kármentesség esetén automatikusan csökkennek a díjak!

Kgfb-szerződés kötésekor a gépjármű-üzembentartójának több dolgot is figyelembe kellene vennie, ám a PBA tapasztalata szerint mégis évről-évre visszatérnek ugyanazok a hibák:

- Nagyon sok kellemetlenséget kerülhetünk el azzal, ha tisztában vagyunk az előző szerződésünkkel       kapcsolatos alapvető információkkal, mint pl. melyik társasággal álltunk szerződésben és már kötéskor megadjuk az előző biztosítási szerződésünk kötvényszámát
- Érdemes előre tájékozódni arról, hogy a kiválasztott biztosítónál milyen lehetőségek lesznek az ügyintézésre, hiszen van olyan társaság, amelyiknek országos ügyfélszolgálata van, de akad olyan is, akinél csak elektronikusan vagy telefonon lehet ügyet intézni
- Az ügyfelek nem veszik igénybe az igényelhető kedvezmények teljes körét– részben azért, mert nem tudnak róla, vagy pedig, mert nem szánnak elég időt áttekintésükre. Fontos, hogy olyan kedvezményt vegyünk igénybe, amelyet igazolni is tudunk a biztosítónak.
- Az online kalkulátorban nem pontosan adja meg a bónuszfokozatot.
- Az ajánlat véglegesítése előtt tüzetesen ellenőrizzük az adatok helyességét!
- Nagyon fontos, hogy a kgfb díjat akkor is be kell fizetni határidőn belül, ha a kötvény, a díjbekérő vagy a csekk nem érkezik meg, ellenkező esetben felmondja a biztosító a kötelező biztosítási szerződést. Amíg nincs újrakötve, addig naponta fedezetlenségi díjat számítanak

Új autó (alapfelszereltség)

Kgfb díj

Casco díj

Skoda Octavia 1,6 dízel

37 440 Ft Allianz

51 300 Ft Astra

Opel Astra J 1,6 benzines

31 777 Ft Wáberer

76 459 Ft Genertel

Ford Focus 1,6 dízel

31 777 Ft Wáberer

49 656 Ft Astra

 

 

 

Használt autó (alapfelszereltség)

 

 

3 éves Opel Astra H 1,6 benzines

31 777 Ft Wáberer

72 875 Ft Genertel

3  éves Suzuki Swift 1,0 benzines

22 963 Ft Wáberer

51 729 Ft Genertel

3 éves  Ford Focus 1,6 dízel

36 920 Ft Astra

51 300 Ft Astra

7 éves Opel Astra G benzines

25 506 Ft Wáberer

56 424 Ft GG

7 éves Suzuki Swift 1,0 benzines

22 963 Ft Wáberer

48 552 Ft GG

7 éves  Ford Focus 1,6 dízel

39 718 Ft Wáberer

51 300 Ft Astra

12 éves Opel Astra F benzines

22 760 Ft Wáberer

37 200 Ft Allianz

12 éves Suzuki Swift 1,0 benzines

22 760 Ft Wáberer

39 960 Ft Allianz

12 éves  Ford Focus 1,6 dízel

34 960 Ft Wáberer

38 500 Ft Allianz

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG