A magyarok kedvencei
Az államalapítás ünnepe alkalmából idén nyolcadik alkalommal választották meg az ország tortáját, cukormentes változatot pedig harmadszorra díjaztak. A Nándori Cukrászda cukormentes, Csokis kaland elnevezésű tortája mellett valószínűleg sokak szívét dobogtatja meg a Magyarország Tortája 2014 címet elnyerő Somlói revolúció is.
A Generali Biztosító friss felmérése szerint ugyanis a magyarok kedvenc cukrászsüteménye a somlói galuska. A válaszok alapján a második legnépszerűbbnek a franciakrémes bizonyult, a harmadik helyen pedig a dobostorta áll.
A kutatás szerint igencsak édesszájú nemzet a magyar: a megkérdezettek közel fele (42%) heti rendszerességgel, 38 százalékuk pedig legalább havonta egyszer eszik valamilyen cukrászsüteményt. Ezzel szemben a válaszadóknak csupán 2 százaléka nem fogyaszt soha ilyen jellegű édességeket. A kutatásból az is kiderült, hogy a nők valamivel falánkabbak a férfiaknál: a heti rendszerességgel sütizők körében 46-54 százalék a nemek megoszlása a javukra.
Szebbnek látjuk a világot, ha besütizünk
A mostani felmérésből is kiderült, a süteményezésnek pozitív hatásai is lehetnek. Az eredmények alapján ugyanis összefüggés mutatkozott az édességfogyasztás és a pesszimizmus között: a heti rendszerességgel sütizőknek csak 30 százaléka, míg a süteményeket évente párszor fogyasztóknak már 47 százaléka vélte úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok környezetükben.
Nemcsak az édesszájúak életében jutnak fontos szerephez a sütemények, hiszen számtalan hazai vállalkozás foglalkozik elkészítésükkel. A Magyar Pékszövetség adatai szerint mintegy 1100 magyar és további 5-600 külföldi tulajdonban lévő pékség működik Magyarországon, emellett 2013-as adatok szerint nagyságrendileg 3400 cukrászdában is beszerezhetik kedvenc desszertjüket a vendégek.
Ingyenes csomag a pékeknek
Az édességek előállításával foglalkozó vállalkozások életében számtalan olyan speciális probléma merülhet fel, mely a zavartalan működést veszélyeztetheti. A sütőipari gépek miatt például fokozott tűzveszélynek vannak kitéve, de ugyanígy gondot okozhat a hűtők meghibásodása is. Annak érdekében, hogy a hasonló üzemzavarokból adódó károk minél kisebb fennakadást okozzanak, a Generali Biztosító Cégpaletta programjának keretében speciális, ingyenes biztosítási csomagot alakított ki a cukrászdáknak és a pékségeknek.
A csomag keretében a pékségek kiterjeszthetik az úgynevezett tűz kockázatot: a biztosító így akkor is kifizeti a bennégett termék árát a biztosítási szerződés szerinti kártérítési limitig, ha az áru a rendeltetésszerűen használt sütőben égett meg. A cukrászdáknak a hűtött áruk megromlására köthető kiegészítő biztosítás lehet különösen hasznos, amely fedezi a károkat a hűtőberendezés gépi vagy elektromos meghibásodása, anyag- vagy gyártáshiba, rövidzárlat, szigetelési hiba, túlfeszültség, a hűtőfolyadék elfolyása vagy az áramszolgáltatás kiesése esetén. Illetve számukra elérhető az üvegpultok, vitrinek biztosítása is, amely többek között az árubemutató pultok, hűtőpultok üvegezésére köthető.