2p
Kivétel nélkül minden kgfb-díjat hirdető biztosítónál talált hibát a jegybank, ugyanakkor új díj hirdetésre csak az MKB Biztosítót kötelezte, két társaságnál pedig azt vizsgálják, hogy valóban a díjtarifák által állapítják-e meg az autósok díjait.

Csak kisebb szabálytalanságokat talált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a biztosítók naptári évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjhirdetéseinek átvizsgálása során. Az MNB fogyasztóvédelmi és prudenciális szempontból egyaránt átvizsgálta a biztosítók friss kgfb díjhirdetéseit, illetve az elektronikus biztosítási alkuszi portálokat.

Az MNB kommunikációs kampányt indít a fogyasztók számára a gépjármű-biztosításokkal – kgfb és casco – kapcsolatos legfontosabb tudnivalók megismertetésére. Ennek keretében a jegybank megjelenteti honlapján a gépjármű-biztosításokról szóló Pénzügyi Navigátor füzetét, részletes tájékoztatást tett közzé a kgfb-vel kapcsolatos legfontosabb határidőkről, ügyfélteendőkről, illetve támogatja a Civil Hálóban résztvevő nonprofit fogyasztóvédelmi szervezetek ezzel kapcsolatos tájékoztatási akcióit.

A jegybank határozatban kötelezte az MKB Általános Biztosító Zrt.-t, hogy a határozat kézhezvételétől számított 3 munkanapon belül hirdessen olyan kgfb díjtarifát, amelyben a „Személygépkocsikra kötött (határozatlan idejű, nem oldtimer) KGFB szerződések díjai új szerződésekre” fejezet összhangban van a „Szállítható személyek száma szorzók” táblázatéval. A mostani díjtarifa alapján ugyanis a felügyelet szerint nem állapítható meg egyértelműen az egyedi szerződés díja.

Az MNB fogyasztóvédelmi eljárást indít két biztosítónál annak áttekintésére, hogy azok meghirdetett díjtarifáik szerint állapítják-e meg díjaikat. A jegybank emellett valamennyi, azaz 13 év végi váltóknak szóló díjat hirdető biztosító számára vezetői levélben hívta fel a figyelmet a díjhirdetések kapcsán kijavítandó kisebb hibákra.

A mostani nagyobb odafigyelést az MNB azzal indokolta, hogy a hazai mintegy 4,5 millió darab kgfb-szerződés több mint 50 százaléka változatlanul december 31-i évfordulós, így az ezekkel kapcsolatos díjhirdetések áttekintése változatlanul kiemelt jegybanki feladat. Az év végi kampányt megelőzően 2014-ben egyébként a biztosítók összesen 45 alkalommal hirdettek új díjtarifát – ezekkel a díjhirdetésekkel kapcsolatban ugyanakkor az elmúlt félévben ezek kapcsán felügyeleti probléma nem merült fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG