1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mindennapi élet során az ember könnyen találja vitás helyzetben magát – ha például autóbaleset részese, hibás készüléket vásárol, a szomszéd kutyája megrongálja a kerítést vagy a munkáltatója indokolatlanul elküldi a munkahelyéről. Ilyen helyzetekben a jogérvényesítés olyan költségekkel és vesződséggel járhat, melyet nem mindenki engedhet meg magának.

Erre is van biztosítás

A jogvédelmi biztosítás keretében jogi tanácsot, peres vagy peren kívüli képviseletet vehetünk igénybe, valamint a biztosítási összeg erejéig fedezi az eljárás költségét is. A Generali Biztosítóhoz például tavaly 1625 esetben fordultak jogi segítségért, és összesen a tavalyi évben 54 millió forintot fizetett a társaság ügyvédi díjakra és egyéb jogi költségekre.

A Generali adataiból kiderül, hogy a legtöbb esetben (26%) a társasházak közös költségének behajtása ellen kérnek jogvédelmet. Sok esetben a fizetendő összeg vagy egy költözés esetében a kifizetendő hónapok száma okozhat a lakó és a társasház között jogvitát, melyek rossz esetben akár költséges pereskedésig is fajulhatnak.

A második leggyakoribb eset a különböző szerződésszegésből adódó viták (18%), míg a harmadik helyen az ingatlanokkal kapcsolatos sérelmek, valamint a munkahelyi összetűzések állnak (9%). Jelentős még a gépjárműveket érintő esetek száma (8%), valamint a büntető, szabálysértési ügyek (5%) is.

Érdekes esetek a "praxisban"

Egy esetben például csatornacsövek hibás lefektetéséből eredően feláztak és penészesedni kezdtek a biztosító egyik ügyfelének ingatlanában a falak. Előfordult olyan eset is, amikor a biztosított egy kazánt vásárolt, mely még a jótállási idő előtt meghibásodott, ám a forgalmazó elutasította a szavatossági igényt. Emellett igénybe vették már a jogvédelmet utazási irodával szembeni igényérvényesítéskor, szociális járadék megszűnésekor a Nyugdíjbiztosítási Igazgatósággal szemben, végrendelet megtámadásánál, engedély nélkül bekötött gázkészülék okozta személyi sérülésnél, vagy éppen elsőbbség meg nem adása miatt bekövetkezett balesetnél.

Nem kell vita ahhoz, hogy ügyvédért kiáltsunk

Nem csak vitás helyzetek megoldására, hanem azok megelőzése érdekében jogi tanácsadásra is igénybe vehető a jogvédelmi biztosítás. Így például munkaszerződés módosításának aláírása előtt, vagy adásvételi, bérleti szerződések megkötése előtt lehet kérni, hogy ügyvéd is nézze át, segítse értelmezni az adott szerződést, nyújtson tájékoztatást annak tartalmáról, az abban foglaltak következményeiről, személyes érdekérvényesítés esetén pedig kérhető részletes felvilágosítás annak módjáról, lehetőségeiről.

Olyan eset is előfordult azonban, amikor egy lisztérzékenység miatt gyermeke 10 éves koráig GYES-re jogosult ügyfél az ellátás folyósítása mellett szeretett volna munkába állni, és ezzel kapcsolatban kért jogi tájékoztatást. Előfordult az is, hogy a biztosított szomszédjában lévő kocsma hangos zenegépei miatt fellépő ügyfélnek nyújtott részletes felvilágosítást a csendháborítás miatti feljelentés megtételének menetéről és a birtokvédelem szabályairól a jogi szakember.

Ez nem az ingyenes jogsegélyszolgálat

Ne feledjük: a jogvédelmi biztosítás nem egyenértékű az ingyenes jogsegélyszolgálattal. Egyrészt a jogi szolgáltatás ellenértékét ezesetben a biztosító az ügyfél helyett kifizeti, illetve szerződött partnerének szolgáltatásait bocsáthatja az ügyfél rendelkezésére. Másrészt a jogvédelmi biztosításról nem elég akkor gondoskodni, amikor már felmerült az igény arra, hogy valaki segítsen a jogi útvesztőben: mint minden biztosításnál, ezesetben is előre kell gondoskodnunk a szerződés megkötéséről, hogy szükség esetén legyen kihez fordulni. A jogvédelmi biztosítás általában önállóan és lakásbiztosítások, autós biztosítások, vagy akár életbiztosítások kiegészítő termékeként is igénybe vehető.

Míg 2007-ben csak 231 esete volt a Generali Biztosítónak, tavaly már 1625 alkalommal vették igénybe ezt a szolgáltatást.

Címkék: Biztosítás

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG