4p
Ha nem is a tavalyinál, de a jövőre vártnál akár 5-10 ezer forinttal kisebb díjat fizethet az év végi évfordulós autósok váltásra szavazó többsége. A határidők kapcsán nem árt megnézni, melyik alkusz meddig vállalja, hogy segít a korábbi biztosítás felmondásában.

Hétfő estig dönthetnek új biztosító mellett azok az autósok, akiknek kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk (kgfb) évfordulója egybeesik a naptári évfordulóval. Egész pontosan a fenti időpontig csak jelenlegi biztosítójukhoz kell eljuttatni a felmondásukat, az új biztosítónak a kockázatviselés kezdetéig, 2015. január 1. 0 óráig kell eljuttatniuk ajánlatukat. (Persze, a legtöbb esetben a korábbi szerződés felmondása és az új megkötése egyben történik.)

Hol meddig segítenek a felmondásban?

A három nagy online alkusz közül a biztositas.hu és a CLB a nála vasárnap éjfélig feladott felmondásoknál vállalja, hogy hétfőn éjfélig garantáltan eljuttatja azokat az érintett biztosítókhoz. A netrisk.hu viszont a hozzá hétfőn délig eljuttatott felmondásokra vállalja a határidőre való továbbítást. Ezen határidőn túl, illetve érvényes – írott formában megtett - alkuszi megbízás hiányában az ügyfélnek magának kell eljárnia.

A kgfb „kampány” az elmúlt évekhez hasonlóképp működik: bár a váltók száma 200 ezer környékén marad – eddig nagyjából 150 ezer átszerződöttel számol a piac), ám a díjhirdetés utáni napok érdeklődése után a mostani hétvége lesz az igazi csúcspont, amikor legnagyobb online alkuszcég, a Netrisk várakozásai szerint mintegy 50 ezer váltani akaró autós rohamára kell felkészülni.

Még mindig lehet spórolni – a díjemelés mértékén

A Netrisk.hu statisztikái szerint az előzetes várakozásokkal ellentétben a régi biztosító által megküldött díjértesítőkből megismert magasabb díjak miatt az eddig a váltás mellett döntők 38 százaléka legalább évi 7500 forinttal kedvezőbb díjú szerződést tudott kötni, s negyedüknek akár 10 ezer forinttal is kisebb lehet a jövő évi díja, mintha eddigi biztosítójánál marad – és elfogadja annak díjemelését. Mindez igaz még úgy is, hogy jóval több mint harmaduk, 37 százalékuk nem a legolcsóbb ajánlatot választotta, hanem valamilyen egyedi akciónak, vagy együttkötési kedvezménynek köszönhetően választott a további jó díjat kínáló társaságok valamelyikéből.

A főváros 60 százalékkal drágább?

A Netrisk.hu több mint 50 ezer új szerződésének adataiból megállapítható, hogy tovább nyílt az olló a budapesti és a vidéki autósok átlagdíja között. Miközben a budapestiek átlagosan több mint 5 százalékkal magasabb összegen kötnek szerződést tavalyhoz képest, a megyeszékhelyeken stagnál a díj, a többi vidéki településen pedig 2,5 százalékkal alacsonyabb szinten alakul az átlagos díjszint ők átlagosan 9850 forintos éves díjon szerződhetnek, ami 60 százalékkal alacsonyabb fővárosi szerződők átlagdíjánál.

A Netrisknél az első három hét teljes átlagdíja 11 300 forint volt, ami mindössze 3 százalékkal múlja felül a tavaly ilyenkor mért szintet, vagyis bár a biztosítók kivétel nélkül a szumma átlagdíjuk emeléséről számoltak be, a szegmens-árazás és a kedvezmények hálózata okán a piaci díjszint-emelkedés nem lesz jelentős.

A K&H Biztosító szerint ugyanakkor a díjak növekedésének helye van a piacon: némi élénkülést mutatnak az új autó eladási számok, amelyek magasabb értékű kockázatot jelentenek, emellett a jobb gazdasági helyzet több autóhasználattal és növekvő kárveszéllyel járnak. Kaszab Attila, a K&H biztosítójának vezérigazgató-helyettese szerint ugyanakkor a zéró tolerancia 2008-as bevezetése óta is visszafogja a károkozást – még akkor is, ha az ittas vezetők az idei második negyedévben 16 százalékkal több balesetet okoztak. A 2013-as 3,02 százalékos kárgyakoriság jó eredménynek mondható, mivel ez 2003 és 2007 között például 4,81-5,2 százalék között mozgott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG