<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Akár több százezer forint kárt is okozhat egy dilis kutya, úgyhogy érdemes rá biztosítást kötni.

Magyarországon a háztartások több mint felében tartanak valamilyen háziállatot, becslések szerint közel másfél millió kutya él az országban. Bár az állattartás szabályai egyre szigorodnak, mégis minden évben tetemes kárt okoznak az elszabaduló ebek. A Generali biztosítóhoz tavaly több mint 100 ilyen jellegű bejelentés érkezett, melyekre az ebtartói felelősségbiztosítás terhére átlagosan közel 70 ezer forintot térített a biztosító, ám nem ritkák a 4-500 ezres kártérítések sem. A biztosító adatai szerint a leggyakoribb esetek, amikor a kutya a szomszédba szökik át, és ott kárt tesz a kerítésben vagy háziállatokban, illetve amikor az úton szalad át és okoz kárt a közlekedő járművekben. Tavaly a legmagasabb kártérítést, közel 600 ezer forintot, egy motorosnak fizette a biztosító, akinek járművében és felszerelésében is komoly kár keletkezett, amikor felborult egy elé szaladó kutya miatt.

A Generali 370 ezer forintot térített a károsultnak, amikor a biztosított kutyája egy menyétet kergetve karcolta össze a szomszéd autójának fényezését, míg 350 ezer forintot meghaladó értékű orvosi ellátást térített a biztosító, miután egy kutya lerántott a biciklijéről és 8 napon túl gyógyuló sérüléseket okozott egy embernek, majd ezután egy másik személyt is megharapott. Egy másik esetben a kutya összemarcangolt és szétzavart egy kacsafarmot, de előfordult az is, hogy birkákat tépett szét. Arra is volt példa, hogy az utcán sétáló úr öltönynadrágját kapta el és szakította el a kutya, vagy az ajtó előtt hagyott csizmát rágta meg az eb. A Generali praxisában arra is volt példa, hogy a biztosított kutyája megtámadta az újságkihordót és szétszakította a kabátját, de az is előfordult, hogy a kutya egy másik ebet harapott meg, amely emiatt elpusztult.

A szakemberek szerint az ilyen esetek hátterében a nem kellően felelős állattartás áll. Fontos, hogy a kutyát kis korától fogva megtanítsák arra, hogy egyedül nem hagyhatja el a kertet vagy a házat; minden nap legalább fél órát sétáltatni kell (még kertes ház esetén is), és rendszeresen kell játszani, foglalkozni vele. Így nem fogja a szórakozást házon kívül keresni. Agresszív viselkedésre is többnyire az elhanyagolt, vagy akár gyakran bántalmazott kutyák hajlamosak. Ugyanakkor a felelős állattartás része az is, hogy ha az eb a gondos nevelés ellenére másnak kárt okoz, a gazdája vállalja ezért a felelősséget és gondoskodjon arról, hogy ez a kár megtérüljön.

hirdetés

A Generali biztosítónál 2012-ben közel kétezren kötöttek ebtartói felelősségbiztosítást a lakásbiztosításuk mellé, a bejelentett károkra a társaság csaknem 6 millió forint kártérítést fizetett ki. A biztosító 2-10 millió forintig téríti a saját ebek által másnak okozott kárt. „Európa számos országában kötelező a kutyák biztosítása, ezzel szemben hazánkban ez sajnos csökkenő tendenciát mutat. Míg 2000-ben majdnem minden 10. lakásbiztosításhoz kötöttek kiegészítő ebtartói felelősségbiztosítást, ez az arány 2012-ben a harmadára csökkent. Ennek eredményeként sokszor az okozott kár soha nem térül meg, pedig már évi pár ezer forintért elérhető a biztosítás.” – nyilatkozta Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási igazgatója.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló