1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Generali-Providencia Biztosító 2010-ben közel 90 milliárd forintnyi kártérítést fizet ki ügyfelei számára
A Generali-Providencia Biztosító 2010-ben közel 90 milliárd forintnyi kártérítést fizet ki ügyfelei számára vagyon- és gépjárműkárokra, illetve élet- és balesetbiztosításokra. A legmagasabb összegű kifizetések idén az extrém időjárás pusztításával és tűzesetekkel voltak kapcsolatosak. Kiugróan magas összegeket fizetett a biztosító a személybiztosításokra és az időjárással kapcsolatos károkra, ezekből gyűjtöttünk össze néhány példát.

Az extrém időjárás rengeteg kárt okozott az ország egész területén az idei évben, és a Generali biztosító is jelentős kártérítéseket fizetett ki a nála biztosított ügyfeleknek. Ezek közül két eset emelkedett ki, melyben ingatlanok illetve azokhoz kapcsolódó eszközök sérültek meg. Az egyik regionális vízmű társaság 26 telephelyén a nyár folyamán az árvizek és a felhőszakadások mintegy 440 millió forintos kárt okoztak. A megye számos települését ivóvízzel ellátó úgynevezett csúcsvíz erőműben az árvíz 2,5 méter magasan állt a gépeken, transzformátorokon. Egy áramellátó társaság is jelentős kárt szenvedett el a júniusi heves esőzések során, amikor egy 220 kv-os távvezeték zárlatos lett, emiatt két nagy teljesítményű transzformátor megsérült. A károk meghaladták a 300 millió forintot - olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményben.

Tűzesetekkel kapcsolatban 2010-ben két kiemelkedően magas kifizetése volt a cégnek. Egy budapesti társasház tetőtéri lakásában feltételezhetően a hűtőszekrényből kiindulva tűz keletkezett, amelynek következtében leégett a teljes tetőszerkezet. Szerencsére személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont mintegy 100 millió forint volt. A másik tűzeset egy bútorgyártással foglalkozó cégnél keletkezett. Az 1200 négyzetméteres raktárhelyiségben ismeretlen okból tűz ütött ki, ami miatt több mint 300 millió forint vagyoni és üzemszüneti kár keletkezett. A tűz során félkész termékek, szállításra előkészített késztermékek és faipari gépek, berendezések semmisültek meg.

A személybiztosítások között is akadtak kiugróan magas összegű kártérítések. Halálesetekre a legmagasabb kifizetés a Generalinál elérte a 9 millió forintot. Az áldozat egy munkahelyi baleset következtében veszítette életét; munkavégzés közben leesett egy tehergépkocsiról, és olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy az orvosok nem tudták megmenteni.

A gépjárműkárok között is találhatunk furcsa eseteket, illetve kiugróan magas kifizetéseket. Egy autólopás során a tolvajok éjszaka törtek be a házba, megtalálták az ott alvók slusszkulcsait, és mind a három garázsban tartott autót ellopták. A három autóból csak egy volt biztosítva a Generalinál, ennek a gépjárműnek a casco biztosítására 4 millió forintot fizetett ki a biztosító.

2010-ben a legmagasabb összeget egy családnak fizette a társaság. A négyfős család gépjárművével karambolozott, és mivel vétlenek voltak a balesetben, a károkozó kötelező biztosításának terhére történ meg a kifizetés. Ebben az esetben a négy sérült összesen 90 millió forintot kapott.

Az egy személyre történő legmagasabb kifizetés szintén egy gépjárműbalesethez kapcsolódik, ahol súlyos koponyatörést és maradandó agykárosodást szenvedett egy hölgy. Ebben az esetben a károsultnak összesen 66 millió forintot utalt a cég a károkozó gépjármű-tulajdonos kgfb-jének terhére. A casco biztosítások közül kiemelkedik az a 20 millió forintos kifizetés, mely során egy sertéseket szállító kamion borult az árokba egy a jármű elé kifutó kutya miatt.

Szerencsére arra is van példa, hogy jól végződik egy súlyos baleset. A károsultat, aki a balesetet megelőzően egyedül nevelte bérelt lakásában három gyermekét és munkaszalag melletti, nehéz fizikai munkával tartotta el őket, egy napon súlyos baleset érte: egy Generali által biztosított gépkocsi elütötte. Emiatt hosszú időre kórházba került, s mivel nem volt mögötte biztos családi háttér, a gyerekeket állami gondozásba vették. A kórházi kezelést követően hosszú rehabilitáció következett, melyet követően munkáját is elveszítette, mivel egészsége már nem volt a régi. Az albérletet nem tudta fenntartani, így ő hajléktalanszállóra került.

A kárszakértők sokat beszélgettek a szálló szociális munkásaival is, s ennek során jutottak arra a megoldásra, hogy biztos alapokkal - önálló kertes családi házzal - a károsult édesanya és gyermekei tiszta lappal tudnák folytatni az életüket. A szociális munkások segítségével a biztosító és ügyfele keresett egy vidéki házat, amelyet a neki járó kártérítési összeg felhasználásával részben a saját, részben gyerekei nevére megvásárolt. A kárrendezés végén tehát ebben az esetben egy új, szerencsésebb irányba fordulhatott a károsult és a gyerekek élete.

Személybiztosítás

2010-ben a Generali-Providencia biztosítótársaság már közel 6 milliárd forinttal többet fizetett ki a bejelentett károkra, mint az előző év során. Életbiztosításokra összesen 32,1 milliárd forint kifizetés várható a társaságtól, balesetbiztosításokra 1,15 milliárd forint, egészségbiztosításokra pedig összesen 650 millió. Az idei évben összesen 89 886 káresetről tud a társaság, szemben a tavalyi 106 960 darabbal. Azonban a csökkenő káresetszám mellett is többet kell fizetnie a biztosítónak, hiszen az idei, várhatóan közel 34 milliárdos összeggel szemben tavaly "csupán" 26 milliárd 321 millió forint volt a bejelentett és kifizetett káresemények költsége. A Generali december közepéig már 32 milliárd forintot ki is fizetett a káreseményekre. Az életbiztosításokra történő kifizetések átlagos összege 2009-ben 480 ezer forint volt, míg 2010-ben már 565 ezer forint. A balesetbiztosításoknál 27 ezerről 41 ezerre nőt az átlagos kifizetés, míg az egészségbiztosításoknál (általános és utasbiztosítás) a 67 ezres átlagkifizetés 71 ezerre emelkedett.

Vagyon- és gépjármű biztosítás

A vagyonkárok esetében 2010-ben csaknem 300 ezer káresetet jelentettek be a biztosítónál, ezek várható értéke összesen 32 milliárd forint, melyből december közepéig a társaság 22 milliárdot már ki is fizetett. Mind az esetszám, mind pedig azok összege mintegy 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, ez főleg a megnövekedett viharoknak köszönhető. A vállalat az idei évben eddig közel 102 ezer elemi kárbejelentést regisztrált az időjárás miatt károsodott lakóépületekre és ingóságokra, ezek becsült kárértéke meghaladja a 12,5 milliárd forintot. Tavaly egész évben 4 milliárd forint alatt maradt a 47 ezer elemi kár értéke. Ami a gépjármű károkat illeti, az idén 71,5 ezer káresetet jelentettek be az ügyfelek, a kártérítések várható teljes összege 23,6 milliárd forint lesz, melyből a biztosítótársaság eddig több mint 14 milliárdot már ki is fizetett. Csak az elemi károk – jégverés, vihar, árvíz – miatt a járművekben több mint 320 millió forint értékű kár keletkezett.

Privátbankár

Címkék: Biztosítás

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG