3p

Állítólag negyedével olcsóbban veheti meg valaki, mint amennyiért meghirdették.

A többségi tulajdonos California Employees’ Retirement System (CalPRES), a legnagyobb amerikai nyugdíjalap piacra dobta a híres Oscar-gáláknak helyet adó kulturális, vendéglátó és kiskereskedelmi központot, a Dolby Theatre nevű intézményt. Los Angelesben, a Hollywood Walk of Fame-en található ez a komplexum, 70 millió dollárért keresi a vevőjét. 

Hetven millió dollárt kérnek a Dolby Theatre komplexumért. Fotó: Wikipedia
Hetven millió dollárt kérnek a Dolby Theatre komplexumért. Fotó: Wikipedia

Eddig nem nagyon tolongtak érte, noha az alapingatlanon kívül két méretes autóparkoló is tartozik hozzá. Korábban egyébként 94 millió dollárért hirdették meg – írta a Bloomberg hírügynökség, de nem nevezte meg a forrását.

Az ügyletről beszámoló Bisnow ingatlanos szakportál emlékeztet: 2001 óta mindig ebben a 3400 fő befogadására alkalmas épületben tartották az Oscar-díjak átadó ünnepségét. Óriási a körítés, szinte folyamatosan rengeteg reklámbevétel érkezett hosszú éveken keresztül.

Ám a kiskereskedelmi ingatlanok iránt megcsappant a kereslet, a befektetők inkább irodaházakat vagy logisztikai csarnokokat és hoteleket vesznek az Egyesült Államokban is. A tulajdonos nyugdíjalap jelenleg 57 milliárd dollár értékű ingatlan portfólión ül, de a hozamok elég gyászosak mostanában, így egyes eszközök eladása tűnt észszerűnek. Ekkor jött az ötlet, hogy szabaduljanak meg a Dolbytól.

Az Oscar-gálák rendezőjét és tulajdonosát 2028-ig köti a szerződés a Dolbyhoz, amely ezen a nagy eseményen kívül rendszeresen helyet ad nagy koncerteknek és exkluzív filmbemutatóknak. Gyakran kibérlik különféle filmes stábok, nagy énekversenyeket is sikerül odavonzani.

2001 előtt Kodak Theatre néven vált ismertté. Nagyon közel található az Ovation Hollywood komplexum, amit előzőleg Hollywood & Highland-nek hívtak. Azt a kiskereskedelmi ingatlant 2019-ben vette meg a DJM és a Gaw Capital befektető konzorcium, ám abban az adásvételi szerződésben még nem volt benne a Dolby Theatre. 

Maga a Hollywood Boulevard más kulturális létesítményről is híres. Egyebek mellett ott működik a Disney-filmek premierjeit rendező El Capitan Theatre, a TCL Chinese Theatre és az Egyptian Theatre, utóbbit a Netflix még 2020-ban megvásárolta, a Covid miatt jó darabig zárva volt, de most novemberben ismét megnyitják.

Az ilyen vegyes funkciójú ingatlanok mint a Dolby, korábban szinte gond nélkül elműködgettek. Jó hozamuk volt, ezért a tulajdonosok megtartották a többségüket. A Covid azonban betett nekik, az emberek nem mehettek se színházba, se koncertterembe és persze a vendéglőket és üzleteket is elkerülték. Márpedig ez mind szerves része az ilyen komplexumoknak.

A nagy amerikai városokban szerencsére visszatért az élet a normális kerékvágásába, de az ingatlantulajdonosoknak mégis fel van adva a lecke: úgy kell átalakítani vagy eleve megtervezni a többfunkciós épületeket, hogy gyorsan lehessen reagálni a kereslet változásaira. Ehhez természetesen megfelelő szakértelem is kell, na és még valami: pénz.

 


 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG