TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Főleg a bérbeadási biznisz profitálhat a legtöbbet abból, hogy hónapokon belül megkezdődhet Nyugat-Magyarország óriásberuházása Bezenye és Hegyeshalom határában. Az egymilliárd eurós építkezés legnagyobb közvetett nyertesei a környék munkásszállóit üzemeltetők lehetnek, de a pár kilométerre lévő Mosonmagyaróváron az üzletközpontok és diszkont áruházak is forgalmuk növekedésére számíthatnak.

A német FAKT AG leányvállalata folytatja az egymilliárd eurós beruházásának előkészületeit Bezenye és Hegyeshalom határán, erről az elmúlt hetekben ebben a cikkben, valamint újabb részleteket közölve ebben is beszámoltunk. Nem sokkal ezután ebben pedig megírtuk, hogy a beruházó többszáz millió forintos ajándékot ad közcélú projektekre a két településnek. Néhány napja ebben az írásunkban a tágabb környék lakóingatlan piacának állapotát is bemutattuk. Most pedig azt nézzük meg, hogy milyen hatása lehet a több száz munkás megjelenésének az észak-nyugati térség lakásbérleti piacára valamint az üzlethelyiségek forgalmára.

Több évig építkeznek 

A hatalmas üvegházakat, gyümölcsfeldolgozót, logisztikai központot, ezer lakást, hotelt és éttermeket magába foglaló Lajtania Park kivitelezése legalább három évig tart majd, addig laknia kell a sokszáz munkásnak, akik közül bizonyosan nem mindenki lesz helybéli vagy a környéken lakó. Bár a beruházó a nyár elején azt mondta, hogy az üvegházakkal és a gyümölcs feldolgozóval egy időben kezdik építeni a lakásokat (két ütemben összesen ezer létesül), egy-másfél évig biztosan bérelnie kell majd az ott dolgozóknak attól függetlenül, hogy a cég vagy alvállalkozóinak alkalmazásában állnak.

Jelenleg a mintegy 1400 lakost számláló Bezenyén egy 50 négyzetméteres magánlakásért havi 80 ezer forintot kell fizetni (+rezsi). A 3640 lakosú Hegyeshalom nagyközségben 100-110 ezer forintot kérnek ugyanekkora ingatlanért. Ha nem épülnek gyors ütemben új, kiadásra szánt lakások, akkor a szűk kínálat miatt 25-35 százalékkal is felmehetnek ezek a díjak.

Móvár nyerhet a legtöbbet

A 34 ezer lakosú Mosonmagyaróvár, amit sokan csak Móvárnak hívnak arrafelé, vélhetően sokat profitál a bezenyei-hegyeshalmi beruházásból. Addig biztosan, amíg nem ér véget az építkezés, de később is így lehet. A városban több munkásszálló is működik, összesen 500-600 fős kapacitással. Az elmúlt évtizedben futott fel ez a biznisz, egymás után nyitottak ilyeneket és a magánszállásban érdekeltek is hamar rákaptak arra, hogy sok ezer honfitársunk éppen erről a környékről jár át dolgozni Ausztriába. 

A városban mindegyik munkásszálló jól felszerelt, általában 2-3 ágyas szobákat kínálnak konyhákkal, mosodával, tv-vel és wifivel, parkolóval. Több olyan magánház is működik, ahol 6-10 főt is kényelmesen elhelyezhetnek. Az önkormányzat is beszállt a bizniszbe, az infomovar.hu még 2014-ben számolt be arról, hogy a régi szovjet laktanyából 100 férőhelyes munkásszállót alakítanak ki, ami meg is történt.

Szállóprogram kormányzati hátszéllel

A kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv elemeként indította el a munkásszállók építésére, felújítására szánt programját, mintegy tízmilliárd forintot különített el erre. Önkormányzatok, gazdasági társaságaik és vállalkozások is pályázhattak idén május 15-ig. Tavaszig 24 egység építésére vagy felújítására pályáztak, de a részleteket firtató írásbeli kérdésünkre még mindig nem válaszolt a Pénzügyminisztérium. A nyugati régiókat egyébként jóval kisebb mértékben támogatja a kabinet, mint a középső és keleti megyékből érkezett vállalásokat. Legalább 80 fő elszállásolására alkalmas munkásszállás létesíthető, az építési és felújítási költségek, valamint a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök költségei számolhatók el. A támogatásban részesülőnek vállalnia kell, hogy a létesítményt legalább 10 éven keresztül üzemelteti.

Még nem tudni, hogy hol tart ezen a téren az előkészületekben a FAKT AG. Nyilván felmérik vagy már felmérték, hogy a nagyvállalat vagy alvállalkozói milyen elszállásolást szervezhetnek. Munkásszállókat is igénybe vehetnek, de csak akkor, ha valahogy elérik, hogy az ottani bérlők, vagyis az onnan Ausztriába vagy Szlovákiába dolgozni átjárók más szállást keressenek maguknak. Ez szerintünk csak akkor lehetséges, ha egy nagyobb kontingenst lekötnek legalább egy-másfél évre.

A mosonmagyaróvári munkásszállókon egyébként viszonylag olcsón megúszná bármelyik munkáltató, hiszen ott havonta csak 30-50 ezer forintot kellene fizetni dolgozónként, ha egyszerre legalább 50 embert szeretnének elhelyezni. Mivel biztos, hogy hosszú hónapokig ennél több ember fog ott építkezni, a magánbérletre is szükség lesz.

Egy átlagos 50-60 négyzetméteres lakásért legalább havi 110-120 ezer forintot kérnek, de a belváros szívében az újszerű 60-70 négyzetméteres otthonok díja már 150-180 ezer forint, míg családi házat – állapottól függően – 180-400 ezer forintért lehet bérelni. A cégek akár lakhatási hozzájárulás formájában is támogathatják majdani munkavállalókat, csakhogy biztosan jól haladjon az építkezés.

A kezdetben több száz, az átadás után sok ezer munkást munkaidőn kívül egyszerre két bevásárlóközpont is várja az 1-es főút észak-nyugati kivezető részén: a régebbi Park Center és a 2019 őszén átadott Galéria Center. Mindkettő 4500 négyzetméteres, mindkettőhöz közel van a Tesco, a Lidl és az Aldi és más nagyobb áruházak, benzinkutak.

Később szóba jöhet a két üzletközpont bővítése, de ez az üzleti döntés nem csupán a bezenyei óriásberuházás miatt lehet indokolt, hanem azért is, mert az ausztriai munkalehetőség továbbra is sok ezer magyar honfitársunkat vonzza, s ezért keresik a közeli szállásokat és bevásárlóközpontokat.

címlapfotó: infomovar.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Aranyélete lesz ezeknek az embereknek, ha Joe Biden nyer
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 19:09
Kihúzhatja a gödörből a járvány miatt történelmi mélységekben lévő amerikai irodapiacot, ha Joe Biden nyeri az elnökválasztást. A kereslet megugorhat, hiába dolgoznak sokan otthonról, így az ebben az ágazatban dolgozók jelentős része fellélegezhet – állítja a bisnow.com üzleti portál friss elemzése.
Ingatlan Hozhatnak-e jelentős élénkülést a bejelentett lakáspiaci döntések? - A Hét videója
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 19:04
Választási célt szolgáló kezdeményezések vagy átgondolt döntések azok, amiket csöpögtetve tett közzé a kormány az elmúlt napokban a lakáspiac feltámasztására? A kételyekre és a várható következményekre is igyekszik rávilágítani a Hét videójában munkatársunk. 
Ingatlan Felújítási cunami indulhat, ha Joe Biden nyeri az elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 06:07
Négymillió épület felújítása kezdődhet meg, és több tízezer új munkahely is létrejön ha Joe Biden legyőzi a hivatalban lévő elnököt. Donald Trump ugyanis sokkal kevésbé a fenntartható fejlődés bajnoka és másra összpontosít – írta a Bisnow üzleti portál a két jelölt környezetvédelmi és gazdasági elképzeléseit elemezve.
Ingatlan Itthon a következő 10 év legbiztosabb biznisze lehet a lakásfelújítás
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 06:07
Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, mely az épületek energia-hatékonyságát kívánja javítani az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentéséért és az energia-szegénység mérsékléséért. Magyarországon inkább a lakóingatlanok korszerűsítése van napirenden, és kevésbé a kereskedelmi és középületeké. Nálunk a következő tíz évben több mint egymillió családi házat lehetne felújítani.
Ingatlan Ingyenpénz lesz a lakásfelújításra, de drágul majd a végszámla
Mester Nándor | 2020. október 15. 15:31
A kormány a lakásfelújítás felét, legfeljebb 3 millió forintot visszafizet a legalább egy gyermeket nevelő családoknak. A keresleti oldal támogatása azonban várhatóan nem mérsékli, inkább növeli majd az építőanyagok és szolgáltatások árát. Jót tehet viszont az építőipari cégeknek és fehérítheti az elszámolást, mert számlához köti a támogatást, továbbá javulhat a lakásállomány. Jövőre akár 400-500 ezer lakást is korszerűsíthetnek.
Ingatlan Hosszú távra akarja az ingatlanos szakma az 5 százalékos lakásáfát
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 17:44
A különféle kormányzati, jegybanki és ingatlanszakmai pontokon készült javaslatok összefésülésén túl átlátható, egyértelmű, hosszú távú intézkedéseket várnak az építésgazdasági szereplők – hangsúlyozta a Trend FM hétfői adásában kollégánk, Mester Nándor.
Ingatlan Süppedős fotel és logisztikai központ - ezek lesznek a plázákban
Mester Nándor | 2020. október 11. 17:54
A járvány okozta válság, az e-kereskedelem rohamos térnyerése és az új készletezési igények miatt egyre több pláza átalakulása várható. Magyarországon egyelőre nem csuknak be ilyen bevásárlóközpontokat, bár egyre több bérlő kerül nehéz helyzetbe. Nagy a nyomás a kereskedőkön, mert egyre több üzlethelyiségben jelennek meg az online vásárlók, akik csak átvételi pontként használják a területet. Viszont már feltűnnek a süppedős fotelek egyes éttermekben és ez akár jó is lehet.
Ingatlan Friss bejelentés: milliós ajándék a kormánytól azoknak, akik csokból vesznek új lakást
MTI | 2020. október 11. 10:04
A csokkal vásárolt új építésű lakások áfája visszaigényelhető lesz jövőre.
Ingatlan Zuhantak a lakáshozamok és van, aki már inkább eladná ingatlanát
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 12:57
Nagyot csökkentek a lakásbefektetések hozamai országszerte. A leginkább a budapesti belvárosban, ahol már kisebb ez az érték a hivatalos inflációnál. Még nem tömeges, de már vannak olyanok, akik a mostani, még mindig viszonylag magas áron inkább eladnák ingatlanukat és más befektetési formát választanának.
Ingatlan A legnagyobb ingatlanfejlesztők üdvözlik a kedvezményes áfa folytatását
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 19:24
Üdvözli a 2016-ban bevezetett 5 százalékos áfakulcs megtartását, folytatását az újlakás-építéseknél a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), amelynek alelnöke Kiss Gábor úgy véli, hogy a tegnap bejelentett kormánydöntés lehetőséget biztosít az ingatlanpiacon a kínálati oldal megerősödésére, és a kedvezményes áfának köszönhetően „lélegzetvételhez jut a piac”. Az IFK alelnöke hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a megfelelő kínálat kellő mértékű felépülése éveket vesz igénybe. Leszögezte, hogy a hosszú távú, kiszámítható szabályozás a piac számára nélkülözhetetlen, ezért az IFK a kedvezményes áfa további, több cikluson átívelő meghosszabbítását támogatja.
hírlevél