Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Összesen több százmillió forint landol hamarosan Hegyeshalom és a szomszédos Bezenye önkormányzatánál. A feladó egy német nagyvállalat, amelyik egymilliárd eurós óriásberuházást kezd a településeken - értesült a lapunk. Bezenyén ehhez még további százmillió forint jöhet ipari telkek eladásából és több tízmillió kormányzati programokból. A mega agrárközpont beindulása után sok millió forintnyi iparűzési adó is ott maradhatna, de azt a megye elvonja és várhatóan csak keveset oszt vissza.

Nagyon felpörögtek az események a magyar-osztrák határtól kőhajításra lévő Bezenyén. Egyre konkrétabbak az előkészületek a falu életét évtizedekre bearanyozni képes óriásberuházás ügyében, amiről ebben a cikkben írtunk a minap, majd további exkluzív részleteket is közöltünk ebben az írásunkban.

A beruházás agráripari, logisztikai és energetikai részét Bezenyére telepítik, a kiszolgáló funkciókat, például az 1000 lakást, az éttermeket, a hotelt egy kisebb területre Hegyeshalomba. A német FAKT AG már több tucat magyar és több külföldi céggel folytat együttműködést az előkészületek felgyorsítása és a későbbi termelés folyamatossága érdekében.

Bezenyén már senki sem kétli, hogy közeleg a pénzeső, ennek első garanciája, hogy megszületett az egyezség a FAKT AG-vel egy támogatási programról. Eközben meghirdették az ipari park telkeit és állami forrásokat érhetnek el a tanyagondoki szolgálat létrehozásához és az egyik fontos út felújításához – olvastuk a napokban a település honlapján közzétett előterjesztésekben, amit a július 28-án rendezett rendkívüli testületi ülésen el is fogadtak.

Jövőre indulhat az építkezés

Akár még idén elkezdődhet több közcélú beruházás Bezenyén és a projekt által szintén érintett Hegyeshalmon. Az óriási agrár- és ingatlan komplexum kivitelezése várhatóan 2021 közepén indulhat el. A pénzeső táplálója a FAKT AG, a vállalat magyarországi cégének vezetője aláírta a Településrendezési Szerződést és a Közérdekű Kötelezettségvállalásról szóló megállapodást. Ebből kiderült, hogy a cég – három szakaszban – 100-100 millió forintos pénzadományt utal át a két településnek.

A két önkormányzat vállalta, hogy legkésőbb szeptember 30-ig elkészítik a Beépítési Terv módosításához szükséges építési és műszaki dokumentációtvalamint azt, hogy csakis közcélú beruházáshoz használják fel a kapott pénzt. Márkus Erika bezenyei polgármester azt mondta lapunknak, hogy a pénzből náluk szociális beruházások lesznek és folytatják az úthálózat korszerűsítését.

Hegyeshalomban is a beruházástól remélik a további fejlesztések forrását. Egyelőre ezek a fejlesztések még nem konkretizálódtak, viszont májusban már tárgyalta az önkormányzat a bérlakásállomány bővítésének lehetőségeit. Nyilván az új pénzforrásokból erre is jut majd. Közben nagy napra készülnek augusztus 9-én: akkor lesz ugyanis az új sportpálya és sportöltöző felavatása, amire két futballrangadót és kulturális programokat szerveztek.

A társaság pluszban vállalta, hogy az infrastrukturális igényeken felül megépít egy szennyvíztisztítót is, valamint állja a tervmódosítások költségének egy részét. Bezenyén 10 falunap költségeihez is hozzájárul „saját belátása szerinti összeggel”. Ha menetközben kiderül, hogy a tervezetten felüli infrastrukturális beruházásokra lesz szükség és ehhez lehetséges majd pályázati forrásokat bevonni, akkor a cég az önkormányzatokkal közösen indul ezeken.

A megállapodásban utaltak rá, hogy a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény alapján a közérdekű kötelezettségvállalás keretében nyújtott támogatás esetén az adóévben hatályos törvények szerinti adókedvezmény, adóalap-csökkentés is érvényesíthető.

Jön a méretes iparűzési adó, de elvonják

Még mindig nem tudjuk ugyanakkor, hogy a megyei önkormányzat mennyi pénzt fog visszaosztani, ha egyáltalán fog, az iparűzési adóból a termelés megindulása után. A bezenyei beruházást nemzetgazdaságilag kiemeltnek nyilvánította a kormány, ráadásul értéke meghaladja az ötmilliárd forintot, így elvileg automatikusan a kormány által rövid pórázon tartott megyei önkormányzathoz kerül majd az iparűzési adó. Az sem kizárt, hogy mivel a cég eleve szép summát utal át a két településnek, végül nem kapnak semmit sem ebből az adóból. Ez ügyben az egész projektet kormányoldalról felügyelő kormányhivatallal kell még egyezkedniük.

A bezenyei önkormányzat július 28-án tartott rendkívüli testületi ülésén szó volt az ipai parki ingatlanok értékesítésről is.

Összesen négy darab, egyenként 5000 négyzetméteres ingatlant szeretnének eladni, ezeket összesen nettó 100 millió forintért kínálják. Az egyfordulós pályázat nyerteseivel legkésőbb november 30-ig kell megkötni az adásvételi szerződést, így a vételár még idén megérkezhet.

Ezen kívül az önkormányzatnál pénz áll a házhoz a kormányzati Magyar Falu Program keretében is: létrehozzák a tanyagondoki szolgálatot, ehhez vehetnek egy falubuszt is, valamint felújíthatják a közigazgatásilag a településhez tartozó külterületi falurészt is.

Címkék: Ingatlan

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Ingatlan Most akkor van vagy nincs lakásáfa-hiány?
Mester Nándor | 2020. december 17. 06:34
Nehéz értelmezni Matolcsy György azon kijelentését, hogy az új lakásokra 2019-ig alkalmazott 5 százalékos áfa 27 százalékra emelése 0,5-0,6 százalékkal csökkentette a GDP-t. Valójában arról van szó, hogy az áfakiesést soha nem lehetett pontosan meghatározni.
Ingatlan A szenvedő plázák helyett földszintes bevásárló parkokra vadásznak a befektetők
Mester Nándor | 2020. december 8. 05:34
Továbbra is élénken érdeklődnek az intézményi befektetők a magyarországi földszintes bevásárló parkok (strip mallok) iránt. Ez a speciális üzletközpont-forma a koronavírus-járvány idején is erősen tartja magát a vidéki nagyvárosokban és a főváros környékén. A befektetői koncentráció a hazai likviditásbőség miatt ezen a területen is folytatódik. Magyar vevők is sorakoznak a partvonalon. Közben a plázáktól lassanként sok befektető elfordul, miközben az ottani bérlők egyre súlyosabb helyzetük miatt azonnal kormányzati segítséget kértek.
Ingatlan A nagyvárosok panelárai a külső pestiekkel közel azonosak
Privátbankár.hu | 2020. december 6. 17:35
A vidéki nagyvárosaink lakótelepein körülbelül olyan átlagárakon lehet panel lakást venni, mint a külső pesti kerületekben. Ha az épület átesett a panel programon és jó a lokációja, akkor értéktartó és még mindig jó befektetésnek számít.
Ingatlan Most még sírnak az építőiparosok, tavasztól már nevetnének
Mester Nándor | 2020. december 4. 16:41
Decemberben és a jövő év első egy-másfél hónapjában szinte teljesen bemerevedik a hazai építőipar. Az építkezések várhatóan csak tavasszal pöröghetnek fel, a munkaerőhiány viszont egyre aggasztóbb, ezért további csúszások lehetnek sok nagyobb építési beruházásnál. A kisebb cégek - főleg vidéken - a magánerős megrendelésekben bíznak.
Ingatlan Tisztíthatja az építőipart az új lakásfelújítási támogatás
Kollár Dóra | 2020. december 1. 17:29
Az már biztos, hogy legalább 2022 elérhető marad az a gyermeket nevelő családok számára elérhető lakásfelújítási támogatás, amely akár 3 millió forintos segítséget is jelenthet szükség esetén. De mit vár az új lehetőségtől a szakmai szövetség?  
hírlevél