Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Összesen több százmillió forint landol hamarosan Hegyeshalom és a szomszédos Bezenye önkormányzatánál. A feladó egy német nagyvállalat, amelyik egymilliárd eurós óriásberuházást kezd a településeken - értesült a lapunk. Bezenyén ehhez még további százmillió forint jöhet ipari telkek eladásából és több tízmillió kormányzati programokból. A mega agrárközpont beindulása után sok millió forintnyi iparűzési adó is ott maradhatna, de azt a megye elvonja és várhatóan csak keveset oszt vissza.

Nagyon felpörögtek az események a magyar-osztrák határtól kőhajításra lévő Bezenyén. Egyre konkrétabbak az előkészületek a falu életét évtizedekre bearanyozni képes óriásberuházás ügyében, amiről ebben a cikkben írtunk a minap, majd további exkluzív részleteket is közöltünk ebben az írásunkban.

A beruházás agráripari, logisztikai és energetikai részét Bezenyére telepítik, a kiszolgáló funkciókat, például az 1000 lakást, az éttermeket, a hotelt egy kisebb területre Hegyeshalomba. A német FAKT AG már több tucat magyar és több külföldi céggel folytat együttműködést az előkészületek felgyorsítása és a későbbi termelés folyamatossága érdekében.

Bezenyén már senki sem kétli, hogy közeleg a pénzeső, ennek első garanciája, hogy megszületett az egyezség a FAKT AG-vel egy támogatási programról. Eközben meghirdették az ipari park telkeit és állami forrásokat érhetnek el a tanyagondoki szolgálat létrehozásához és az egyik fontos út felújításához – olvastuk a napokban a település honlapján közzétett előterjesztésekben, amit a július 28-án rendezett rendkívüli testületi ülésen el is fogadtak.

Jövőre indulhat az építkezés

Akár még idén elkezdődhet több közcélú beruházás Bezenyén és a projekt által szintén érintett Hegyeshalmon. Az óriási agrár- és ingatlan komplexum kivitelezése várhatóan 2021 közepén indulhat el. A pénzeső táplálója a FAKT AG, a vállalat magyarországi cégének vezetője aláírta a Településrendezési Szerződést és a Közérdekű Kötelezettségvállalásról szóló megállapodást. Ebből kiderült, hogy a cég – három szakaszban – 100-100 millió forintos pénzadományt utal át a két településnek.

A két önkormányzat vállalta, hogy legkésőbb szeptember 30-ig elkészítik a Beépítési Terv módosításához szükséges építési és műszaki dokumentációtvalamint azt, hogy csakis közcélú beruházáshoz használják fel a kapott pénzt. Márkus Erika bezenyei polgármester azt mondta lapunknak, hogy a pénzből náluk szociális beruházások lesznek és folytatják az úthálózat korszerűsítését.

Hegyeshalomban is a beruházástól remélik a további fejlesztések forrását. Egyelőre ezek a fejlesztések még nem konkretizálódtak, viszont májusban már tárgyalta az önkormányzat a bérlakásállomány bővítésének lehetőségeit. Nyilván az új pénzforrásokból erre is jut majd. Közben nagy napra készülnek augusztus 9-én: akkor lesz ugyanis az új sportpálya és sportöltöző felavatása, amire két futballrangadót és kulturális programokat szerveztek.

A társaság pluszban vállalta, hogy az infrastrukturális igényeken felül megépít egy szennyvíztisztítót is, valamint állja a tervmódosítások költségének egy részét. Bezenyén 10 falunap költségeihez is hozzájárul „saját belátása szerinti összeggel”. Ha menetközben kiderül, hogy a tervezetten felüli infrastrukturális beruházásokra lesz szükség és ehhez lehetséges majd pályázati forrásokat bevonni, akkor a cég az önkormányzatokkal közösen indul ezeken.

A megállapodásban utaltak rá, hogy a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény alapján a közérdekű kötelezettségvállalás keretében nyújtott támogatás esetén az adóévben hatályos törvények szerinti adókedvezmény, adóalap-csökkentés is érvényesíthető.

Jön a méretes iparűzési adó, de elvonják

Még mindig nem tudjuk ugyanakkor, hogy a megyei önkormányzat mennyi pénzt fog visszaosztani, ha egyáltalán fog, az iparűzési adóból a termelés megindulása után. A bezenyei beruházást nemzetgazdaságilag kiemeltnek nyilvánította a kormány, ráadásul értéke meghaladja az ötmilliárd forintot, így elvileg automatikusan a kormány által rövid pórázon tartott megyei önkormányzathoz kerül majd az iparűzési adó. Az sem kizárt, hogy mivel a cég eleve szép summát utal át a két településnek, végül nem kapnak semmit sem ebből az adóból. Ez ügyben az egész projektet kormányoldalról felügyelő kormányhivatallal kell még egyezkedniük.

A bezenyei önkormányzat július 28-án tartott rendkívüli testületi ülésén szó volt az ipai parki ingatlanok értékesítésről is.

Összesen négy darab, egyenként 5000 négyzetméteres ingatlant szeretnének eladni, ezeket összesen nettó 100 millió forintért kínálják. Az egyfordulós pályázat nyerteseivel legkésőbb november 30-ig kell megkötni az adásvételi szerződést, így a vételár még idén megérkezhet.

Ezen kívül az önkormányzatnál pénz áll a házhoz a kormányzati Magyar Falu Program keretében is: létrehozzák a tanyagondoki szolgálatot, ehhez vehetnek egy falubuszt is, valamint felújíthatják a közigazgatásilag a településhez tartozó külterületi falurészt is.

Címkék: Ingatlan

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Panel, tégla egyre megy: majdnem mindenhol tovább drágulnak a lakások
Mester Nándor | 2021. április 13. 17:08
Már az első negyedévben is 3-5 százalékos drágulás volt és további, legalább ekkora áremelkedés jöhet a lakásoknál. Mindegy, hogy új vagy használtról van szó.
Ingatlan Rossz hír az építkezőknek: tovább drágulnak az alapanyagok és a munkadíjak
Mester Nándor | 2021. április 9. 17:34
Különféle hatások miatt az év elejei 4-6 százalékos áremelést további, akár ugyanekkora mértékű követi még idén az építőipari anyagoknál. A gyártók és a kereskedők gyakorlatilag teljesen áthárítják a fogyasztóra ezeket a hatásokat. Egyebek között ezért is drágulnak az új és felújított lakások, hiába remélték sokan, hogy az 5 százalékos áfa majd leviszi az árakat. 
Ingatlan Varsói irodaházakat vett az Indotek csoport
MTI | 2021. április 9. 07:10
Négy varsói irodaházat adott el az osztrák Immofinanz több mint 70 millió euróért a magyar Indotek csoportnak, a vételár 72,5 millió euró volt - jelentette be a bécsi tőzsdén jegyzett Immofinanz közleményben.
Ingatlan Olcsóbbak lehetnek a közepes vagy rossz állapotú használt lakások - legalábbis erre számítanak sokan
Mester Nándor | 2021. április 6. 19:23
Miközben az ingatlanos cégek és a lakosság is folyamatosan egyre optimistább a lakáspiaccal kapcsolatban, mind többen számítanak a használt lakások kisebb árcsökkenésére, különösen Budapesten – derül ki a GKI és a Masterplast felméréséből. Várhatóan a rossz vagy közepes állapotú ingatlanok értéke csökkenhet, de legalábbis nőhet a lemaradásuk a jó vagy újszerűek mögött. Az új építésű lakások ára ugyanakkor csak elvétve mérséklődött az 5 százalékos áfa miatt. A projektek többségénél stagnálnak, néhánynál még növekedtek is az árak. 
Ingatlan Teljesen megújul az egyik budapesti pláza
Privátbankár.hu | 2021. április 4. 11:52
A fejlesztő-tulajdonos WING Zrt. teljesen felújítja Óbuda legnagyobb bevásárlóközpontját. Nyitás jövő tavasszal lesz.
Ingatlan Visszatérhetnek a befektetők az ingatlanpiacra, de a rövid távú haszon már a múltba vész
Mester Nándor | 2021. április 4. 06:05
Az infláció várható gyorsulása miatt ismét a befektetőké lehet a terep az ingatlanpiacon. Lakásokat, földszintes bevásárló parkokat és raktárakat célozhatnak meg. A jó adottságú irodaházakat sem vetik meg, noha itt már nehezebb a terep.
Ingatlan Itt az évtized biznisze: ráharaptak az ipari telkekre a fejlesztők és a befektetők
Mester Nándor | 2021. március 29. 05:29
Erősödik a telekvadászat a logisztikai piacon, a telek és a raktárközpont lehet az évtized nagy dobása. Az elektronikus kereskedelem miatt hatalmas a kereslet a városok környékén lévő nagyobb és a belső kerületekben található kisebb és közepes raktárakra. A befektetők Magyarországon továbbra is keresik a földszintes, nyitott parkolójú bevásárló parkokat és szakáruházakat is. Az irodaházaknál viszont a korábbiaknál jobban elválnak egymástól a kiemelkedő adottságúak és az elavultak. A hoteleket közben hazai nagybefektetők is felvették az invesztíciós listára.
Ingatlan 55 milliárd forintnyi zöldkötvényt bocsátott ki a Futureal
Privátbankár.hu | 2021. március 22. 16:31
A Futureal is belépett a zöldkötvényeket kibocsátó ingatlanos cégek sorába. A később befolyó pénzt újabb fejlesztésekre fordítja.
Ingatlan Ennyi évet kell dolgozni egy átlagos lakásért Magyarországon
Mester Nándor | 2021. március 16. 18:05
Vannak szektorok a gazdaságban, amelyekben az átlaghoz képest kimagasló a jövedelem, de az ezeknek helyet adó ipari körzetekben túl drága a lakás. Elvileg tehát megérné távolabb keresgélni a munkahelytől. A messze lévő kínálat és annak minősége azonban keveseket sarkall ilyen utazásra. Ennek ellenére érdekes összevetni, hogy melyik szektorban mennyit kell spórolni egy lakásra.
Ingatlan Jönnek az ingyenmilliók a társasházakhoz, de kell hozzá egy méretes önerő
Mester Nándor | 2021. március 16. 16:19
Három milliárd forintot oszt szét a szaktárca a társasházak között a fűtés korszerűsítésére. Biztos, hogy csak kevés lakóközösség tudja előteremteni a magas önerőt, mivel nagyon szűkültek a bevételi forrásaik.
hírlevél
depositphotos