TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Összesen több százmillió forint landol hamarosan Hegyeshalom és a szomszédos Bezenye önkormányzatánál. A feladó egy német nagyvállalat, amelyik egymilliárd eurós óriásberuházást kezd a településeken - értesült a lapunk. Bezenyén ehhez még további százmillió forint jöhet ipari telkek eladásából és több tízmillió kormányzati programokból. A mega agrárközpont beindulása után sok millió forintnyi iparűzési adó is ott maradhatna, de azt a megye elvonja és várhatóan csak keveset oszt vissza.

Nagyon felpörögtek az események a magyar-osztrák határtól kőhajításra lévő Bezenyén. Egyre konkrétabbak az előkészületek a falu életét évtizedekre bearanyozni képes óriásberuházás ügyében, amiről ebben a cikkben írtunk a minap, majd további exkluzív részleteket is közöltünk ebben az írásunkban.

A beruházás agráripari, logisztikai és energetikai részét Bezenyére telepítik, a kiszolgáló funkciókat, például az 1000 lakást, az éttermeket, a hotelt egy kisebb területre Hegyeshalomba. A német FAKT AG már több tucat magyar és több külföldi céggel folytat együttműködést az előkészületek felgyorsítása és a későbbi termelés folyamatossága érdekében.

Bezenyén már senki sem kétli, hogy közeleg a pénzeső, ennek első garanciája, hogy megszületett az egyezség a FAKT AG-vel egy támogatási programról. Eközben meghirdették az ipari park telkeit és állami forrásokat érhetnek el a tanyagondoki szolgálat létrehozásához és az egyik fontos út felújításához – olvastuk a napokban a település honlapján közzétett előterjesztésekben, amit a július 28-án rendezett rendkívüli testületi ülésen el is fogadtak.

Jövőre indulhat az építkezés

Akár még idén elkezdődhet több közcélú beruházás Bezenyén és a projekt által szintén érintett Hegyeshalmon. Az óriási agrár- és ingatlan komplexum kivitelezése várhatóan 2021 közepén indulhat el. A pénzeső táplálója a FAKT AG, a vállalat magyarországi cégének vezetője aláírta a Településrendezési Szerződést és a Közérdekű Kötelezettségvállalásról szóló megállapodást. Ebből kiderült, hogy a cég – három szakaszban – 100-100 millió forintos pénzadományt utal át a két településnek.

A két önkormányzat vállalta, hogy legkésőbb szeptember 30-ig elkészítik a Beépítési Terv módosításához szükséges építési és műszaki dokumentációtvalamint azt, hogy csakis közcélú beruházáshoz használják fel a kapott pénzt. Márkus Erika bezenyei polgármester azt mondta lapunknak, hogy a pénzből náluk szociális beruházások lesznek és folytatják az úthálózat korszerűsítését.

Hegyeshalomban is a beruházástól remélik a további fejlesztések forrását. Egyelőre ezek a fejlesztések még nem konkretizálódtak, viszont májusban már tárgyalta az önkormányzat a bérlakásállomány bővítésének lehetőségeit. Nyilván az új pénzforrásokból erre is jut majd. Közben nagy napra készülnek augusztus 9-én: akkor lesz ugyanis az új sportpálya és sportöltöző felavatása, amire két futballrangadót és kulturális programokat szerveztek.

A társaság pluszban vállalta, hogy az infrastrukturális igényeken felül megépít egy szennyvíztisztítót is, valamint állja a tervmódosítások költségének egy részét. Bezenyén 10 falunap költségeihez is hozzájárul „saját belátása szerinti összeggel”. Ha menetközben kiderül, hogy a tervezetten felüli infrastrukturális beruházásokra lesz szükség és ehhez lehetséges majd pályázati forrásokat bevonni, akkor a cég az önkormányzatokkal közösen indul ezeken.

A megállapodásban utaltak rá, hogy a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény alapján a közérdekű kötelezettségvállalás keretében nyújtott támogatás esetén az adóévben hatályos törvények szerinti adókedvezmény, adóalap-csökkentés is érvényesíthető.

Jön a méretes iparűzési adó, de elvonják

Még mindig nem tudjuk ugyanakkor, hogy a megyei önkormányzat mennyi pénzt fog visszaosztani, ha egyáltalán fog, az iparűzési adóból a termelés megindulása után. A bezenyei beruházást nemzetgazdaságilag kiemeltnek nyilvánította a kormány, ráadásul értéke meghaladja az ötmilliárd forintot, így elvileg automatikusan a kormány által rövid pórázon tartott megyei önkormányzathoz kerül majd az iparűzési adó. Az sem kizárt, hogy mivel a cég eleve szép summát utal át a két településnek, végül nem kapnak semmit sem ebből az adóból. Ez ügyben az egész projektet kormányoldalról felügyelő kormányhivatallal kell még egyezkedniük.

A bezenyei önkormányzat július 28-án tartott rendkívüli testületi ülésén szó volt az ipai parki ingatlanok értékesítésről is.

Összesen négy darab, egyenként 5000 négyzetméteres ingatlant szeretnének eladni, ezeket összesen nettó 100 millió forintért kínálják. Az egyfordulós pályázat nyerteseivel legkésőbb november 30-ig kell megkötni az adásvételi szerződést, így a vételár még idén megérkezhet.

Ezen kívül az önkormányzatnál pénz áll a házhoz a kormányzati Magyar Falu Program keretében is: létrehozzák a tanyagondoki szolgálatot, ehhez vehetnek egy falubuszt is, valamint felújíthatják a közigazgatásilag a településhez tartozó külterületi falurészt is.

Címkék: Ingatlan

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Befektetői sóhaj a lakáspiacon: óh, csak a rozsdaprogram jönne már!
Mester Nándor | 2020. szeptember 30. 06:00
Az intézményi befektetők még kerülik a szállodákat és a plázákat, de sorban állnak a raktárakért. A nagyobb magánbefektetők még mindig veszik az irodaházakat, de a kisbefektetők egy része már kiszállna a lakáspiacból. Ám ha beindul a kormány rozsdaövezeti programja, akkor az visszaterelheti a kisbefektetőket az ingatlanpiacra, ami a válságok alatt mindig menedékül szolgál a hosszú távra tervezőknek.
Ingatlan Belépett az ingatlanpiacra az első zöldmezős SZIT
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 28. 14:49
Szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) vette nyilvántartásba a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a SunDell Estate Nyrt-t. Ezzel az első olyan társaság lett az országban, amely nem egy már bejáratott tőzsdei jelenlét után választotta ezt a működési formát, hanem végig ment a bevezetés összes lépésén, majd a belépéssel szinte egy időben vált szabályozott ingatlanbefektetési társasággá. Az első „zöldmezős SZIT” megjelenése mérföldkő a magyar ingatlanpiacon.
Ingatlan Áttörés a „közcélú” beruházások áfázásában
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 13:47
Sok éve húzódó, és az ingatlanfejlesztők zsebéből súlyos milliárdokat kiszedő bizonytalanságra tett pontot az Unió Bírósága. Nem csak azt erősítette meg, hogy az úgynevezett „közcélú” beruházásokra levonható az áfa, de azt is, hogy ezeknek a szükségszerű átadása sem keletkeztet áfafizetési kötelezettséget akkor, ha a beruházás a fejlesztő gazdasági tevékenységéhez is elengedhetetlenül szükséges.
Ingatlan Ennyit ér a lakása - mondta a robot, és megölte az értékbecslőt
Mester Nándor | 2020. szeptember 26. 06:10
Automata ingatlanértékelési rendszert vezetett be a Takarék Jelzálogbank. Ehhez hasonló módszert már az OTP Ingatlanpont is bevezetett és nyilván más kereskedelmi bankoktól sem idegen. De mi lesz a nem bankoknak dolgozó független értékbecslőkkel, akik gyakran ingatlanközvetítők is egyúttal? Ki tart rájuk igényt, ha már úgymond ezt a tudásukat is helyettesíti a számítógép?
Ingatlan A kormány megint önti a közpénzt a kastélyokra
MTI | 2020. szeptember 25. 18:31
A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) mintegy 60 milliárd forintot fordít a kormány kastélyok és várak megújítására - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a komlódtótfalui Becsky-Kossuth-kúria 643 millió forintból megvalósuló felújításának pénteki alapkőletételi ünnepségén.
Ingatlan Végletesen olcsó és drága is a balatoni nyaralópiac
Mester Nándor | 2020. szeptember 25. 06:07
Még mindig tart a leköltözési hullám a Balatonhoz a járvány miatt. A kereslet zöme a tóparttól kissé távolabbi, olcsóbb kategóriára irányul. A partmenti új beruházások viszont vegyesen alakulnak, rengeteg a csúszás, hiába akarnak sokan nyaralás céljából új apartmant vásárolni.
Ingatlan Hasítanak az állami építkezések, de fáj a feje a magán megrendelőknek
Mester Nándor | 2020. szeptember 24. 06:06
Jelentős mélyépítési és magasépítési beruházások indultak idén, a legtöbbnél jól haladnak. Anyaghiány ugyan nincs, de a magánberuházók egy része csúszásokat volt kénytelen elszenvedni amiatt, hogy a hatalmas állami projektek elszívták az alapvető építő-és szerelési anyagok egy részét, nem beszélve a szakemberekről. Az egyik legnagyobb generálkivitelező közben önkéntes árcsökkentést sürget az építőipari cégek körében, hogy tovább pöröghessenek a munkák.
Ingatlan Sör-wellness is lesz az Orbán Viktor szülőföldjén 15 milliárd forintért megújuló kastélyban
Mester Nándor | 2020. szeptember 21. 06:06
Megújul a Felcsúthoz közeli Vál híres kastélya, ami ha kész lesz, úszni fog a sörben: sörkert, sörfőzde és sör-wellness is helyet kap. Útavatás is keretezi ezt, a kormányfő szülőfalujához közeli nagy programot. A kivitelezési munkák várhatóan 2022 tavaszán indulnak. A tervezésre hétfőig lehetett jelentkezni.
Ingatlan Csodafegyver-e Matolcsy újabb ötlete? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 18. 19:26
Tíz évre felvehető nulla százalékos hitellel gondolja feléleszteni a látványosan gyengélkedő lakáspiacot Matolcsy György. Lehet néhány kedvező hatása az MNB elnöke által javasolt csomagnak, de a pénzügyi és az ingatlanos szakma is sok kérdést vet fel.
Ingatlan Van pár tippünk, hogy hol indulnak a rozsdaövezeti lakásprojektek
Mester Nándor | 2020. szeptember 17. 06:07
A lejtőre került lakáspiac már nagyon kiéhezett arra, hogy a kormány végre eldöntse, hol lesznek a kedvezményes áfával fejleszthető rozsdaövezeti területek. Több olyan fővárosi lokáció is van, amely bekerülhet a programba, s így öt százalékos áfával adhatják majd ott a lakásokat. Kizárt, hogy a nagyobb ingatlanfejlesztők ne lobbiznának azért, hogy már meglévő telkeikkel bekerülhessenek a programba. A kabinet nagyon ígérgeti, hogy bevonja az önkormányzatokat is a kijelölésbe, ám a Fővárossal eddig semmi érdemi konzultációt nem folytatott.
Friss
hírlevél