Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Hamarosan átírhatják az árcédulákat Magyarország észak-nyugati csücskében, a Hegyeshalom és Bezenye közé tervezett gigaberuházás hatására. Főleg az ipari telkek ára nőhet, de a 20-30 kilométeres körzetben lévő jó minőségű lakásoké is. Áremelkedés máris érezhető mindkét csoportnál. Spekulációs rohamról még nincs szó, de az egymilliárd eurós építkezés nyomán bizonyosan felértékelődik több szegmens is az ingatlanpiacon és a vonzáskörzet szolgáltató ipara is profitálhat a nagyobb keresletből.

Egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy elrajtoljon a határmenti óriásberuházás, amit a közeli Lajta folyóra utalva Lajtania Parknak nevezett a német FAKT AG, a nem kevesebb, mint  egymilliárd eurós projekt gazdája. Erről a nyár elején ebben a cikkben, valamint néhány nappal később egy másik összefoglalóban is sok új, exkluzív részletet villantottunk fel. Július végén aztán a német cég és a két település önkormányzati vezetői aláírtak egy támogatási szerződést is. Eszerint a vállalat 100-100 millió forintot ad a két falunak közcélú beruházásra írtuk részletesen augusztus legelején.

Bezenye (Wikipédia/Pudelek)
Bezenye (Wikipédia/Pudelek)

Kiváncsiak voltunk arra is, hogy 2020 augusztusában hogyan néz ki a helyi és a közvetlen környékbeli ingatlanpiac, mennyire érezhető már mozgolódás az építkezés kezdetének közeledtével, van-e befektetői érdeklődés. Nos, kiderült, hogy árrobbanásban reménykednek a megaberuházás 10-20 kilométeres körzetében eladásra váró ingatlanok tulajdonosai. Ez ugyan még nem következett be, de az árak szépen lassan azért emelkedésnek indultak, erről mindjárt jönnek részletek.

Audi- és BMW-hatás lesz? 

Kik a legnagyobb reménykedők? Főleg azok, akiknek nem sürgős az ügylet. Mindegyikük azzal érvelhet, hogy az ilyen méretű projektek az országban másutt is felpumpálták az árakat, legutóbb Debrecenben, a BMW megjelenésének hírére írták át az árcédulákat, méghozzá növelve a számokat. A kelet-magyarországi gyár kivitelezése erősen csúszik, de az ipari telkek és a jó minőségű lakások árán már látszik a hatás. Debrecen a második lett a városaink lakásdrágaságát tekintve, megelőzve Győrt, ahol az Audi-hatás ugyancsak felduzzasztotta az új és a jó minőségű újszerű lakások árát. Ez a megyeszékhely sokáig vezette a vidéki rangsort.

Jöjjenek az ingatlanárak a két településen és a vonzáskörzetben!

Bezenye egyelőre viszonylag olcsó, nem is nagy a kínálat, másfél tucat használt lakóingatlan van a keresőportálokon átlag 25-30 millió forintért. Új építésű házak (90-95 négyzetméter+garázs+350 négyzetméteres kert) is kelletik magukat, itt 38-43 millió forint a kínálati ár, de vehetünk újszerű 150 négyzetméterest potom 63 millió forintért.

A bezenyei önkormányzat július 28-án tartott rendkívüli testületi ülésén szó volt az ipai parki ingatlanok értékesítésről is. Összesen négy darab, egyenként kb. 5000 négyzetméteres ingatlant szeretnének eladni, ezeket nettó 100 millió forintért kínálják. Az egyfordulós pályázat nyerteseivel legkésőbb november 30-ig kell megkötni az adásvételi szerződést, így a vételár még idén megérkezhet.

Hegyeshalom mindig is kissé drágább volt, mint Bezenye, most is az. Szép 2-3 szobás (80 négyzetméteres) régebbi családi házat gondozott kerttel már 30-33 millió forintért lehet kapni, a 120-140 négyzetmétereseket viszont 45 millió forint alatt nem adják oda. Az új építésű otthonok a bezenyei sávban vannak. 

Felújították az egykori laktanyát Hegyeshalomban (fotó: wikipedia)
Felújították az egykori laktanyát Hegyeshalomban (fotó: wikipedia)

Mosonmagyaróvár sincs messze az óriásberuházás helyszinétől, a leendő agrár-és ingatlan komplexumban dolgozók innen is gyorsan elérhetik majd munkahelyüket és jelenleg jóval több ingatlanból választhatnak, mint Bezenyén vagy Hegyeshalomban. Augusztus elején hozzávetőleg 200 lakóingatlant hirdettek.

Az újszerű, lakóparki lakásokat (75-90 négyzetméter) 55-60 millió forintért kínálják. Hasonló méretű, régebbi családi házakat 40-50 millió forint környékére árazzák az eladók. Kelleti magát medencés óriásház is, ott már majdnem 200 millió forint áll az árcédulán.Több lerobbant házat bővítettek úgy, hogy 4-6 ember is kibérelhesse, két munkásszálló is épült. Most 30-32 ezer forintos négyzetméterárak vannak a telekpiacon, ez már majdnem pesti külkerületi szint. A bezenyei beruházás elindulása tovább lendítheti felfelé ezt a szintet.

A városnak eleve fejlettebb az infrastruktúrája és a szolgáltatási-ellátási rendszere. A helyi ingatlanok értékét közvetve az infrastrukturális fejlesztések is növelik. Ilyen például az augusztus 4-én átadott új Lajta-híd és több útfelújítási projekt.

Levélen manapság sokan keresnek telket, hogy ott ikerházakat vagy önálló családiházat építsenek. Helyi ingatlanközvetítők szerint 18 ezer forintos négyzetméterár jellemző, de ez már idén fölmehet kb. 10 százalékkal, s amint elindul a Lajtania Park kivitelezése, további legalább ekkora vagy még nagyobb drágulás várható. Jelenleg egy 24 házból álló kisebb telep épül, a házak kétharmadát már eladták.

A beruházás 20 kilométeres körzetében négy településen (Bezenye, Hegyeshalom, Kimle, Várbalog) is lehet a falusi CSOK-ot felhasználva ingatlant vásárolni vagy felújítani. Ez tovább élénkítheti a keresletet. Kettőből – éppen Bezenyéből és Hegyeshalomból – pár perc alatt akár kerékpárral is eljuthatnak majd a dolgozók a leendő óriási gyümölcsfeldolgozóba vagy logisztikai központba, az épülő szállodába és konferenciaközpontba.

Az észak-nyugat magyarországi csücsökben, különösen Levélen, Mosonmagyaróváron, Hegyeshalomban, Rajkán és Dunaszigeten sok szlovák állampolgár is ingatlant vásárolt és most is érdeklődnek. Egy 2 szobás pozsonyi belvárosi lakás áráért méretes, új vagy újszerű családi házat vehetnek és vesznek is itt. Autóval fél órán belül elérik a szlovák fővárost vagy a közeli ausztriai munkahelyeket. Mosonmagyaróváron önálló ukrán kolónia alakult, maguk építkeztek.

Kelet-Magyarországról több százan költöztek már ebbe a körzetbe az elmúlt években, még a CSOK kiterjesztése előtt. Szinte mindannyian Ausztriában vállaltak munkát, kisebb részük a megyében talált megélhetést, de mindannyian hosszú távra terveznek, s ezért vettek vagy akár évekre is bérelnek ingatlant.

Címkék: Ingatlan Bezenye

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Ingatlan Most akkor van vagy nincs lakásáfa-hiány?
Mester Nándor | 2020. december 17. 06:34
Nehéz értelmezni Matolcsy György azon kijelentését, hogy az új lakásokra 2019-ig alkalmazott 5 százalékos áfa 27 százalékra emelése 0,5-0,6 százalékkal csökkentette a GDP-t. Valójában arról van szó, hogy az áfakiesést soha nem lehetett pontosan meghatározni.
Ingatlan A szenvedő plázák helyett földszintes bevásárló parkokra vadásznak a befektetők
Mester Nándor | 2020. december 8. 05:34
Továbbra is élénken érdeklődnek az intézményi befektetők a magyarországi földszintes bevásárló parkok (strip mallok) iránt. Ez a speciális üzletközpont-forma a koronavírus-járvány idején is erősen tartja magát a vidéki nagyvárosokban és a főváros környékén. A befektetői koncentráció a hazai likviditásbőség miatt ezen a területen is folytatódik. Magyar vevők is sorakoznak a partvonalon. Közben a plázáktól lassanként sok befektető elfordul, miközben az ottani bérlők egyre súlyosabb helyzetük miatt azonnal kormányzati segítséget kértek.
Ingatlan A nagyvárosok panelárai a külső pestiekkel közel azonosak
Privátbankár.hu | 2020. december 6. 17:35
A vidéki nagyvárosaink lakótelepein körülbelül olyan átlagárakon lehet panel lakást venni, mint a külső pesti kerületekben. Ha az épület átesett a panel programon és jó a lokációja, akkor értéktartó és még mindig jó befektetésnek számít.
Ingatlan Most még sírnak az építőiparosok, tavasztól már nevetnének
Mester Nándor | 2020. december 4. 16:41
Decemberben és a jövő év első egy-másfél hónapjában szinte teljesen bemerevedik a hazai építőipar. Az építkezések várhatóan csak tavasszal pöröghetnek fel, a munkaerőhiány viszont egyre aggasztóbb, ezért további csúszások lehetnek sok nagyobb építési beruházásnál. A kisebb cégek - főleg vidéken - a magánerős megrendelésekben bíznak.
Friss
hírlevél