TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Hamarosan átírhatják az árcédulákat Magyarország észak-nyugati csücskében, a Hegyeshalom és Bezenye közé tervezett gigaberuházás hatására. Főleg az ipari telkek ára nőhet, de a 20-30 kilométeres körzetben lévő jó minőségű lakásoké is. Áremelkedés máris érezhető mindkét csoportnál. Spekulációs rohamról még nincs szó, de az egymilliárd eurós építkezés nyomán bizonyosan felértékelődik több szegmens is az ingatlanpiacon és a vonzáskörzet szolgáltató ipara is profitálhat a nagyobb keresletből.

Egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy elrajtoljon a határmenti óriásberuházás, amit a közeli Lajta folyóra utalva Lajtania Parknak nevezett a német FAKT AG, a nem kevesebb, mint  egymilliárd eurós projekt gazdája. Erről a nyár elején ebben a cikkben, valamint néhány nappal később egy másik összefoglalóban is sok új, exkluzív részletet villantottunk fel. Július végén aztán a német cég és a két település önkormányzati vezetői aláírtak egy támogatási szerződést is. Eszerint a vállalat 100-100 millió forintot ad a két falunak közcélú beruházásra írtuk részletesen augusztus legelején.

Bezenye (Wikipédia/Pudelek) Bezenye (Wikipédia/Pudelek)

Kiváncsiak voltunk arra is, hogy 2020 augusztusában hogyan néz ki a helyi és a közvetlen környékbeli ingatlanpiac, mennyire érezhető már mozgolódás az építkezés kezdetének közeledtével, van-e befektetői érdeklődés. Nos, kiderült, hogy árrobbanásban reménykednek a megaberuházás 10-20 kilométeres körzetében eladásra váró ingatlanok tulajdonosai. Ez ugyan még nem következett be, de az árak szépen lassan azért emelkedésnek indultak, erről mindjárt jönnek részletek.

Audi- és BMW-hatás lesz? 

Kik a legnagyobb reménykedők? Főleg azok, akiknek nem sürgős az ügylet. Mindegyikük azzal érvelhet, hogy az ilyen méretű projektek az országban másutt is felpumpálták az árakat, legutóbb Debrecenben, a BMW megjelenésének hírére írták át az árcédulákat, méghozzá növelve a számokat. A kelet-magyarországi gyár kivitelezése erősen csúszik, de az ipari telkek és a jó minőségű lakások árán már látszik a hatás. Debrecen a második lett a városaink lakásdrágaságát tekintve, megelőzve Győrt, ahol az Audi-hatás ugyancsak felduzzasztotta az új és a jó minőségű újszerű lakások árát. Ez a megyeszékhely sokáig vezette a vidéki rangsort.

Jöjjenek az ingatlanárak a két településen és a vonzáskörzetben!

Bezenye egyelőre viszonylag olcsó, nem is nagy a kínálat, másfél tucat használt lakóingatlan van a keresőportálokon átlag 25-30 millió forintért. Új építésű házak (90-95 négyzetméter+garázs+350 négyzetméteres kert) is kelletik magukat, itt 38-43 millió forint a kínálati ár, de vehetünk újszerű 150 négyzetméterest potom 63 millió forintért.

A bezenyei önkormányzat július 28-án tartott rendkívüli testületi ülésén szó volt az ipai parki ingatlanok értékesítésről is. Összesen négy darab, egyenként kb. 5000 négyzetméteres ingatlant szeretnének eladni, ezeket nettó 100 millió forintért kínálják. Az egyfordulós pályázat nyerteseivel legkésőbb november 30-ig kell megkötni az adásvételi szerződést, így a vételár még idén megérkezhet.

Hegyeshalom mindig is kissé drágább volt, mint Bezenye, most is az. Szép 2-3 szobás (80 négyzetméteres) régebbi családi házat gondozott kerttel már 30-33 millió forintért lehet kapni, a 120-140 négyzetmétereseket viszont 45 millió forint alatt nem adják oda. Az új építésű otthonok a bezenyei sávban vannak. 

Felújították az egykori laktanyát Hegyeshalomban (fotó: wikipedia) Felújították az egykori laktanyát Hegyeshalomban (fotó: wikipedia)

Mosonmagyaróvár sincs messze az óriásberuházás helyszinétől, a leendő agrár-és ingatlan komplexumban dolgozók innen is gyorsan elérhetik majd munkahelyüket és jelenleg jóval több ingatlanból választhatnak, mint Bezenyén vagy Hegyeshalomban. Augusztus elején hozzávetőleg 200 lakóingatlant hirdettek.

Az újszerű, lakóparki lakásokat (75-90 négyzetméter) 55-60 millió forintért kínálják. Hasonló méretű, régebbi családi házakat 40-50 millió forint környékére árazzák az eladók. Kelleti magát medencés óriásház is, ott már majdnem 200 millió forint áll az árcédulán.Több lerobbant házat bővítettek úgy, hogy 4-6 ember is kibérelhesse, két munkásszálló is épült. Most 30-32 ezer forintos négyzetméterárak vannak a telekpiacon, ez már majdnem pesti külkerületi szint. A bezenyei beruházás elindulása tovább lendítheti felfelé ezt a szintet.

A városnak eleve fejlettebb az infrastruktúrája és a szolgáltatási-ellátási rendszere. A helyi ingatlanok értékét közvetve az infrastrukturális fejlesztések is növelik. Ilyen például az augusztus 4-én átadott új Lajta-híd és több útfelújítási projekt.

Levélen manapság sokan keresnek telket, hogy ott ikerházakat vagy önálló családiházat építsenek. Helyi ingatlanközvetítők szerint 18 ezer forintos négyzetméterár jellemző, de ez már idén fölmehet kb. 10 százalékkal, s amint elindul a Lajtania Park kivitelezése, további legalább ekkora vagy még nagyobb drágulás várható. Jelenleg egy 24 házból álló kisebb telep épül, a házak kétharmadát már eladták.

A beruházás 20 kilométeres körzetében négy településen (Bezenye, Hegyeshalom, Kimle, Várbalog) is lehet a falusi CSOK-ot felhasználva ingatlant vásárolni vagy felújítani. Ez tovább élénkítheti a keresletet. Kettőből – éppen Bezenyéből és Hegyeshalomból – pár perc alatt akár kerékpárral is eljuthatnak majd a dolgozók a leendő óriási gyümölcsfeldolgozóba vagy logisztikai központba, az épülő szállodába és konferenciaközpontba.

Az észak-nyugat magyarországi csücsökben, különösen Levélen, Mosonmagyaróváron, Hegyeshalomban, Rajkán és Dunaszigeten sok szlovák állampolgár is ingatlant vásárolt és most is érdeklődnek. Egy 2 szobás pozsonyi belvárosi lakás áráért méretes, új vagy újszerű családi házat vehetnek és vesznek is itt. Autóval fél órán belül elérik a szlovák fővárost vagy a közeli ausztriai munkahelyeket. Mosonmagyaróváron önálló ukrán kolónia alakult, maguk építkeztek.

Kelet-Magyarországról több százan költöztek már ebbe a körzetbe az elmúlt években, még a CSOK kiterjesztése előtt. Szinte mindannyian Ausztriában vállaltak munkát, kisebb részük a megyében talált megélhetést, de mindannyian hosszú távra terveznek, s ezért vettek vagy akár évekre is bérelnek ingatlant.

Címkék: Ingatlan Bezenye

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Befektetői sóhaj a lakáspiacon: óh, csak a rozsdaprogram jönne már!
Mester Nándor | 2020. szeptember 30. 06:00
Az intézményi befektetők még kerülik a szállodákat és a plázákat, de sorban állnak a raktárakért. A nagyobb magánbefektetők még mindig veszik az irodaházakat, de a kisbefektetők egy része már kiszállna a lakáspiacból. Ám ha beindul a kormány rozsdaövezeti programja, akkor az visszaterelheti a kisbefektetőket az ingatlanpiacra, ami a válságok alatt mindig menedékül szolgál a hosszú távra tervezőknek.
Ingatlan Belépett az ingatlanpiacra az első zöldmezős SZIT
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 28. 14:49
Szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) vette nyilvántartásba a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a SunDell Estate Nyrt-t. Ezzel az első olyan társaság lett az országban, amely nem egy már bejáratott tőzsdei jelenlét után választotta ezt a működési formát, hanem végig ment a bevezetés összes lépésén, majd a belépéssel szinte egy időben vált szabályozott ingatlanbefektetési társasággá. Az első „zöldmezős SZIT” megjelenése mérföldkő a magyar ingatlanpiacon.
Ingatlan Áttörés a „közcélú” beruházások áfázásában
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 13:47
Sok éve húzódó, és az ingatlanfejlesztők zsebéből súlyos milliárdokat kiszedő bizonytalanságra tett pontot az Unió Bírósága. Nem csak azt erősítette meg, hogy az úgynevezett „közcélú” beruházásokra levonható az áfa, de azt is, hogy ezeknek a szükségszerű átadása sem keletkeztet áfafizetési kötelezettséget akkor, ha a beruházás a fejlesztő gazdasági tevékenységéhez is elengedhetetlenül szükséges.
Ingatlan Ennyit ér a lakása - mondta a robot, és megölte az értékbecslőt
Mester Nándor | 2020. szeptember 26. 06:10
Automata ingatlanértékelési rendszert vezetett be a Takarék Jelzálogbank. Ehhez hasonló módszert már az OTP Ingatlanpont is bevezetett és nyilván más kereskedelmi bankoktól sem idegen. De mi lesz a nem bankoknak dolgozó független értékbecslőkkel, akik gyakran ingatlanközvetítők is egyúttal? Ki tart rájuk igényt, ha már úgymond ezt a tudásukat is helyettesíti a számítógép?
Ingatlan A kormány megint önti a közpénzt a kastélyokra
MTI | 2020. szeptember 25. 18:31
A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) mintegy 60 milliárd forintot fordít a kormány kastélyok és várak megújítására - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a komlódtótfalui Becsky-Kossuth-kúria 643 millió forintból megvalósuló felújításának pénteki alapkőletételi ünnepségén.
Ingatlan Végletesen olcsó és drága is a balatoni nyaralópiac
Mester Nándor | 2020. szeptember 25. 06:07
Még mindig tart a leköltözési hullám a Balatonhoz a járvány miatt. A kereslet zöme a tóparttól kissé távolabbi, olcsóbb kategóriára irányul. A partmenti új beruházások viszont vegyesen alakulnak, rengeteg a csúszás, hiába akarnak sokan nyaralás céljából új apartmant vásárolni.
Ingatlan Hasítanak az állami építkezések, de fáj a feje a magán megrendelőknek
Mester Nándor | 2020. szeptember 24. 06:06
Jelentős mélyépítési és magasépítési beruházások indultak idén, a legtöbbnél jól haladnak. Anyaghiány ugyan nincs, de a magánberuházók egy része csúszásokat volt kénytelen elszenvedni amiatt, hogy a hatalmas állami projektek elszívták az alapvető építő-és szerelési anyagok egy részét, nem beszélve a szakemberekről. Az egyik legnagyobb generálkivitelező közben önkéntes árcsökkentést sürget az építőipari cégek körében, hogy tovább pöröghessenek a munkák.
Ingatlan Sör-wellness is lesz az Orbán Viktor szülőföldjén 15 milliárd forintért megújuló kastélyban
Mester Nándor | 2020. szeptember 21. 06:06
Megújul a Felcsúthoz közeli Vál híres kastélya, ami ha kész lesz, úszni fog a sörben: sörkert, sörfőzde és sör-wellness is helyet kap. Útavatás is keretezi ezt, a kormányfő szülőfalujához közeli nagy programot. A kivitelezési munkák várhatóan 2022 tavaszán indulnak. A tervezésre hétfőig lehetett jelentkezni.
Ingatlan Csodafegyver-e Matolcsy újabb ötlete? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 18. 19:26
Tíz évre felvehető nulla százalékos hitellel gondolja feléleszteni a látványosan gyengélkedő lakáspiacot Matolcsy György. Lehet néhány kedvező hatása az MNB elnöke által javasolt csomagnak, de a pénzügyi és az ingatlanos szakma is sok kérdést vet fel.
Ingatlan Van pár tippünk, hogy hol indulnak a rozsdaövezeti lakásprojektek
Mester Nándor | 2020. szeptember 17. 06:07
A lejtőre került lakáspiac már nagyon kiéhezett arra, hogy a kormány végre eldöntse, hol lesznek a kedvezményes áfával fejleszthető rozsdaövezeti területek. Több olyan fővárosi lokáció is van, amely bekerülhet a programba, s így öt százalékos áfával adhatják majd ott a lakásokat. Kizárt, hogy a nagyobb ingatlanfejlesztők ne lobbiznának azért, hogy már meglévő telkeikkel bekerülhessenek a programba. A kabinet nagyon ígérgeti, hogy bevonja az önkormányzatokat is a kijelölésbe, ám a Fővárossal eddig semmi érdemi konzultációt nem folytatott.
hírlevél