<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Országos átlagban szinte megállt a lakások árának emelkedése a második negyedévben, de összességében tovább nőtt az értékesítések száma, és vannak területek, ahol tovább szárnyalnak az árak is.

A járvány ellenére is 17 százalékkal emelkedett az értékesítések száma a hazai lakáspiacon 2021 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. Egy használt lakás átlagosan 19,2, egy új 40 millió forintba került az idei első félév során.  A fővárosi használt lakások átlagára a pesti belső és a budai kerületekben mérséklődött, míg a többi kerületben emelkedett. Ugrásszerűen nőtt a fővárosi agglomeráció lakásárszintje tavaly óta, itt már 50 millió forintba kerül egy átlagos használt lakás. A megyeszékhelyek közül Székesfehérvárott, Debrecenben és Győrött a legdrágábbak a használt lakások. A balatoni agglomerációban a használt lakások ára már meghaladja a budapestiekét ‒ derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2021. II. negyedév című kiadványából.

A 2019-es megtorpanást, majd a 2020-as ‒ a Covid19-járvány okozta ‒ átmeneti visszaesést követően 2021 első két negyedévében ismét megélénkült a hazai lakáspiac. Az értékesítések száma az I. negyedévben ‒ az új járványhullám ellenére is ‒ 17 százalékkal emelkedett 2020 ugyanezen időszakához viszonyítva (az azonos feldolgozottságú adatok alapján). Az idei II. negyedévi adatok pedig a megelőző – az első lezárások idejére eső és emiatt alacsony bázist jelentő – időszakhoz viszonyítva még magasabbak, elérik annak 135 százalékát.

Használt lakások: több eladás, kiugróan magas áremelkedés

Míg 2020 során mindkét, korlátozásokkal járó járványhullám visszavetette átmenetileg a lakások drágulását a használtlakás-piacon, addig 2021 I. negyedévében erőteljes korrekció bontakozott ki: 8,6 százalékkal emelkedett az átlagár a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ezután a II. negyedévben az árak növekedése lényegében megállt (0,6%). Egy használt lakás átlagos ára 2021 első félévében 19,2 millió forint volt, ami megegyezik a tavalyi év átlagával, azonban a 2020. IV. negyedévi mélyponthoz képest 800 ezer forintos növekedést jelent.

Az új lakások árindexe az év első negyedévében a megelőző időszakhoz képest 5,9 százalékos emelkedést ért el, de a második negyedévben már nem mozdult el számottevően (0,5%). Egy új lakás 2021 első két negyedévében 40 millió forintba került átlagosan, ami 1,3 millióval több, mint az előző év átlaga.

Budapest. A KSH adatai alapján a fővárosban egy használt lakás átlagos ára 36,2 millió forint volt 2021 I–II. negyedévében, ami megegyezik 2020 átlagával. A budai oldalon az átlagos lakásárak csökkentek, miközben a fajlagos árak enyhén emelkedtek, jelezve, hogy a forgalom összetétele a kisebb lakások felé mozdult el. A pesti belső kerületekben az átlagos ár csökkent, a négyzetméterár pedig stagnált, míg a pesti oldal átmeneti és külső kerületeiben mindegyik mutató emelkedést jelez.

Keresettebbek lettek a nagyobb lakások is

Egy új lakás a fővárosban átlagosan 48,4 millió forintba került az idei első két negyedév adatai alapján, ez közel 5 millió forinttal több, mint 2020-ban. Ugyanekkor a négyzetméterárak csak 4 százalékkal ‒ 827 ezer forintra ‒ emelkedtek, ami azt mutatja, hogy a vásárlások az új lakások esetében a nagyobbak felé tolódtak. A kiterjedt újlakás-piaccal rendelkező kerületek közül a XIII. kerületben 815 ezer, a IV. kerületben 766 ezer, a VIII. kerületben 931 ezer forintba került az új építésű lakások négyzetmétere.

A budapesti agglomerációban az átlagos használtlakás-ár 50 millió forintra nőtt 2021 I–II. negyedévében, ami mintegy 13 millió forinttal meghaladta a 2020. évi árakat. Kiugró mértékben drágultak a használt lakások az agglomeráció északnyugati területén, ahol már közel 67 millió forintba került egy lakás az idei első két negyedév adatai alapján, és ezzel ez a terület átvette a vezető helyet az agglomerációban eddig legdrágábbnak számító nyugati szektortól.

Székesfehérvár, Debrecen és Győr a legdrágább, de a Balaton visz mindent

A megyeszékhelyeken egy használt lakás átlagos ára 22 millió, az 1 négyzetméterre jutó ár 353 ezer forint volt, mindkét érték emelkedett az előző évhez viszonyítva. A használtlakás-piacon a legdrágább megyeszékhely Székesfehérvár (29,2 millió forint) volt, amit Debrecen és Győr követett 27,6, illetve 26,6 millió forintos átlagárral.

Az új lakások egyharmadát a megyeszékhelyeken adták el, átlagosan 524 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, 15 százalékkal drágábban, mint 2020-ban. A jelentősebb újlakás-piaccal rendelkező Debrecenben 602, Győrött 564, Nyíregyházán 418 ezer forintba került a lakások négyzetmétere 2021. I–II. negyedévben. A 2020. évi szinthez képest Tatabánya kivételével mindenütt drágultak az új építésű lakások, ám több olyan megyeszékhely is van, ahol eddig csak kevés újlakás-eladást regisztrált a KSH.

A balatoni agglomerációban a 2020. évi 34,2-ről 38,2 millió forintra emelkedett a használt lakások ára az idei első két negyedév során, míg az új építésű lakások árszintje elérte a négyzetméterenkénti 771 ezer forintot, ami 7,8 százalékkal magasabb a 2020. évinél. Siófokon az új építésű lakások négyzetmétere 2021 I–II. negyedéve során átlagosan 833 ezer forintba került, ami 12 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A kisebb városok, községek. A használt lakások piacán a kisebb városok 16,8 millió forintos átlagára nem érte el a 2020. évi szintet, a fajlagos árak pedig lényegében változatlanok maradtak (219 ezer forint). Az agglomerációkon kívül eső községek használtlakás-átlagára 7,3 millió forintot tett ki, ami 4,4 százalékkal több, mint 2020-ban.

Címkék: Ingatlan Ingatlan KSH

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan A klasszikus bérbeadás már a múlté
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 13:34
A gyorsan változó piaci és ügyféligényekre válaszolva indít önálló üzletfejlesztési üzletágat a JLL, hogy a a meglévő szolgáltatási területei közötti szinergiákat maximálisan összehangolja és növelje hatékonyságát. Az új üzletág irányításával Pál Tamást bízták meg, aki mélyreható, több mint másfél évtizedes tapasztalatot szerzett a kereskedelmi ingatlanok piacán.
Ingatlan A raktár lett az új stadion
Mester Nándor | 2022. január 23. 06:16
Idén is pörög az online kereskedelem, ki kell szolgálni méretes raktárakkal. A logisztikai igények pont ezt diktálják. De általában nem közpénzekből, mint a stadionoknál. 
Ingatlan Nálunk terjeszkedik a Newmark, a világ egyik nagy ingatlantanácsadója
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 15:18
Magyar partnert talált a nagy amerikai gyökerű cég.
Ingatlan Ijesztő ütemben drágul az agglomeráció, itt vannak a friss számok
Mester Nándor | 2022. január 17. 05:48
Egy év alatt 15-20 százalékkal mentek fel a lakásárak és még nincs vége. Lassulhat a fővárossal közvetlenül határos övezetekbe áramlás a következő pár évben, nőhet a kereslet és az ár a távolabbi településeken.
Ingatlan Végre csökkent a kavics ára
Privátbankár.hu | 2022. január 11. 11:02
Változatlan formában 2022. május 31-ig továbbra is fennáll a stratégiai jelentőségű építőanyagok és építési termékek exportregisztrációs kötelezettsége és a szállítási útvonalaik bejelentési kötelezettsége az Elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerbe (ekáer) - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár. Hozzátette, a kormány a hazai építésgazdaság megfelelő ellátási szintjének biztosításával is védi a magyar emberek érdekeit.
Ingatlan Csengett a kassza, milliárdok érkeztek az ingatlanos techcégekbe
Mester Nándor | 2022. január 9. 18:11
Tavaly rekord mennyiségű pénzt költöttek a kockázati tőkecégek az ígéretes startup vállalkozásokra. Itthon is beindult a szekér.
Ingatlan Airbnb-s fejlemények – Kiszorítani a faji diszkriminációt, korlátozni a buliőrületet
Elek Lenke | 2022. január 9. 15:28
A szállodaipar világszerte kénytelen volt az elmúlt években megbarátkozni az Airbnb jelenlétével. Ma már ugyanolyan „szépségverseny” létezik a magánlakások esetében is: a közösségi média mellett a szaklapok is rendszeresen értékelik a kiadó lakásokat.
Ingatlan Jön föl a bevásárlópark, mint a talajvíz 
Mester Nándor | 2022. január 8. 17:16
Egyre több befektető kóstolgatja ezt az ingatlan típust Magyarországon és tágabb térségünkben. Általában 7-8 százalékos hozam érhető el vele, ami magasabb mintha irodaházat vagy raktárt venne valaki.
Ingatlan Újabb ezermilliárdos mérföldkőhöz érkezhet a magyarok egyik kedvence hitele
Privátbankár.hu | 2022. január 8. 11:11
Egyre nagyobb arányban fedezik lakhatási céljaikat az ügyfelek a Babaváró hitelből.
Ingatlan Orbán Viktor új ellenséget talált, de az kifogott rajta - A hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. január 7. 18:29
Az építőanyag-és lakásárak ellen folytat ádáz küzdelmet 2022-ben. Megnéztük, milyen esélyekkel. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló