<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb 15 bázispontos emelésével 1,8 százalékon áll az alapkamat. A júniusnak még 0,6 százalékos mutató mellett futottunk neki, azaz az elmúlt hónapokban már kétszer olyan mértékben emelkedett az alapkamat, mint amilyen szinten állt 2021 júniusa előtt - áll a money.hu elemzésében.

Ennél is figyelmeztetőbb, hogy a kamatemelés az elmúlt másfél hónapban egyre markánsabban jelenik meg a hosszú pénzpiaci kamatokban. A változó kamatozású hitelek kamatbázisa, a bubor az elmúlt hónapokban folyamatosan lekövette a jegybanki alapkamat alakulását, a hosszabb futamidejű hitelek referenciakamataként szolgáló Budapesti Kamatswap Ügyletek (BIRS) mutató azonban az elmúlt másfél hónapban lódult meg, a drágulás immár a jegybanki alapkamat emelkedésének 1,2 százalékos mértéke közelébe ért. Mindezt úgy, hogy a kamatemelési ciklus elindulása előtti, május végi BIRS értékekhez mért emelkedésnek lényegében egészét az elmúlt másfél hónapban realizálta a piac, addig az iránymutató kamatszintek helyben jártak, vagy – 10 és 20 évre – még csökkentek is.

Nem öröm – stratégiát váltottak a bankok

A pénzpiaci kamatok hirtelen drágulása markánsan megváltoztatta a banki gyakorlatot. Immár a hosszan fix törlesztésű lakáshitelek is drágulnak. A money.hu adatai alapján elbúcsúzhatunk a szelektív kamatemelések időszakától: ilyen mértékű forrásdrágulást a bankok már nem tudnak/nem akarnak kigazdálkodni. Már csak azért sem, mert az MNB a tegnapi kamatemelés után is jelezte, nem áll meg a szigorítással, a következő hónapokban tovább emeli az alapkamatot. Ez pedig keltetőgépbe tette a hitelkamatokat is.

Drágító tényezők. Fotó: depositphotosDrágító tényezők. Fotó: depositphotos

A fentiek miatt egyre gyakoribb, hogy általános kamatemelést jelentenek be a bankok, amelyből egy-egy szegmens kimaradása jelzi azt, hogy melyik ajánlatával akar komolyabban versenyezni a bank a piacon. Miután a megoldások eltérőek – van ahol a hitel futamideje, a hitel összege, vagy épp a fix törlesztés idejét meghatározó kamatperiódus alapján történik a legversenyképesebb ajánlat kiválasztása az adott  banknál – ezért a money.hu szakértői szerint a hitelfelvételben gondolkodóknak mindenképp érdemes összehasonlítani a banki ajánlatokat, hiszen akár milliós tételt is spórolhatunk egy jól megválasztott lakáshitel esetében a törlesztőrészleten, ha a számunkra legolcsóbb konstrukciót választjuk.

Ennél csak drágább lesz a hitel 

A gyorsaság is fontos lehet. Aki a következő hónapokban szeretne lakáshitelt felvenni, és módja van előrehozni a hitelfelvételt, szintén sokat spórolhat. A bankok kamatemelései ugyanis ma még alatta maradnak az MNB alapkamat és a pénzpiaci kamatok drágulásának mértékétől, de a gyorsuló trend nem ígér sok jót. A fentiek miatt bizonyosan magasabb kamatszinten adósodik el majd az a polgár, aki 2-3 hónap múlva keresi majd a legmegfelelőbb ajánlatot, mint az, aki a következő hetekben vesz fel hitelt

A mostani időszak külön érdekessége, hogy sokan most kerülnek ki a hiteltörlesztési moratróiumból. Számukra ezek a hetek arra is jók lehetnek, hogy korábbi, magasabb kamatozású hitelüket olcsóbbra cserélték, hiszen a jelenlegi piaci kamatok több éves összevetésben még most is olcsónak számítanak, s így akár a kitolódó futamidőt, vagy épp a fizetendő törlesztőrészletet is csökkenteni lehet. A további várt kamatemelkedés ezt a lehetőséget is egyre inkább háttérbe szorítja. 

A money.hu a szokásoknak megfelelően most is áttekintette az elmúlt időszak banki lakáshitel kamatváltozásait.

K&H Bank, amely az azt megelőző hónapokban egyes futamidőknél – szeptemberben a piaci K6 kategóriában a 10 éves kamatperiódusú, illetve a 10, illetve 20 évig fix hitelek esetében – még kamatot is csökkentett, októbertől egységesen emelt. A drágulást már szeptemberben sem megúszó 5 éves kamatperiódus mellett kínált hitelek 30 bázisponttal lettek drágábbak. A 10 éves kamatperiódusú és a 10 éves végig fix kamatozású kölcsönök egységesen 35 bázisponttal kerülnek többe, mint a múlt hónapban. A szeptemberi drágulás után további 0,15 százalékkal lett magasabb a 15 éves végig fix hitel kamata, s hasonló mértékben emelkedett a 20 éves végig fix hitel kamata is. 

Az UniCredit Banknál az otthonteremtő hitelek kamatait folyamatosan a referenciakamatokhoz aktualizálják. Így az 1 éves kamatperiódusú otthonteremtő hitelek THM-je az augusztusi 4,96-ról októberre 5,37 százalékra, az 5 éves otthonteremtőké, 5,38%-ról 5,48 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a bank a piaci jelzáloghiteleknél nem változtatott szeptemberben, sőt – meglehetősen bátran – azt is előre jelezte, hogy az érvényben lévő kamatok a 2021.11.10-e után szerződött ügyletekre is irányadóak lesznek. 

A szeptemberi szinten tartás után 0,5 százalékponttal magasabb kamaton érhető el a MagNet Bank stabil ötös és stabil tízes hitele is. A napokban bejelentett akvizíció nyomán hamarosan a MagNet Bankhoz kerülő Sopron Banknál ugyanakkor szeptemberben minden soron átvezették a referenciakamat emelkedését, majd októberben ez folytatódott. Az Otthonteremtő kamattámogatott hitel 5 éves kamatperiódussal így 6,30 százalékos, 1 éves kamatperiódussal 4,80 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) mellett érhető el. 

Gránit Bankot is elérte a drágulás: szeptember 6-tól az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek és szabad felhasználású hitelek kamata 13, a 10 éveseké 10 bázisponttal emelkedett. Ennél is nagyobbat lépett a bank, amikor október 10-től egységesen 0,7 százalékponttal emelte meg az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleinek kamatát. Az Oberbanknál az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata egyaránt 0,25 százalékponttal emelkedett. A bank közlése szerint ezen kamatszintek november 14-ig maradnak érvényben.

Budapest Banknál október 18-tól már nem igényelhető 6 hónapos kamatperiódusú jelzáloghitel. Emellett komoly mértékben emelkedtek a hitelek kamatai is. Az 5 éves Lakáscélú és Enyhítő hitel kamata 6,12 százalékról 6,33 százalékra emelkedett, a 10 éves konstrukcióban 6,65-ről 6,81 százalékra nőtt a kamat. Az 5 éves Enyhítő2 hitel kamata 6,65 százalékról 22 bázisponttal, 6,86-ra, a 10 éves periódusban 0,16 százalékponttal 7,18-ról 7,34 százalékra emelkedett. A legnagyobb mértékben a szabad felhasználású jelzáloghitelének kamata ugrott: 1,2 százalékponttal lett magasabb október 18-ától,, s így már több, mint 7 százalékos (7,02 százalék) szinten érhető el. A Szabad felhasználású és Adósságrendező hitel kamatához ugyanakkor nem nyúlt a BB. 

Az 5 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitelek kamata 10 millió alatti hitelek esetében 0,33 százalékponttal, ennél nagyobb hitel esetében 25 bázisponttal emelkedett. A 10 éves fogyasztóbarát hitelek kamata minden hitelösszeg sávban egységesen 7 bázisponttal lett magasabb. A végig fix fogyasztóbarát hitelek kamata viszont nem változott.

hirdetés

Októbertől az OTP Banknál a 31 millió forintnál magasabb hitelösszeg után a korábbi 125 bázispont helyett 140 bázispont kedvezmény érhető el, így ebben a sávban a kamatok 0,15 százalékponttal alacsonyabbak lettek. Rosszabb hír, hogy a fogyasztóbarát hitelek kamata 0,4 százalékponttal emelkedett.

Átvezette a referenciakamat-változást a hiteleinél az MKB Bank, ám októberben a fogyasztóbarát hitelek kamatai és egyéb kondíciói már nem változtak.

CIB Banknál szeptember elején az otthonteremtési hitelek kamatát és ezzel összefüggésben a támogatás mértékét aktualizálták a referenciakamat változása miatt. Október 1-től azonban a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kamata 0,3 százalékponttal emelkedett, s hasonló mértékű volt az emelés az 5 és 10 éves kamatperiódus szabad felhasználású ingatlanfedezetes kölcsönöknél is. Nem változott ugyanakkor a Felújítási kedvezménycsomag, illetve a végig FIX hitelek kamata.

Október 1-től az Ersténél a 6 hónapos kamatperiódusú jelzáloghitelek referenciakamatainak emelkedése miatt emelkedtek a kamatok, ám az 5 és 10 éves kamatperiódusú, valamint a 15 éves fix futamidejű jelzáloghitelek kamatai változatlanok.

Raiffeisen is szelektíven nyúlt a kamatokhoz. Miközben az 5 és 10 éves kamatperiódusú, és a hasonló futamidejű végig fix hitelek kamata szeptemberben 0,3 százalékponttal emelkedett, a 15 éves fix hitelek kamata azóta sem változott.

Miközben a referenciakamatok aktualizálása a Takarékbanknál is megtörtént, a reprezentatív példák adatai szerint a Takarék Ötös, Tízes, Fix15-ös és Fix20-as jelzáloghitelek kamatai és THM-értékei nem változtak. A pénzintézetnél egyedül Takarék Referencia Otthon Lakáshitel THM-je növekedett, a kamat az augusztusi 5,36 százalékról 5,82 százalékra emelkedett októberre. 

Akciózárás is hozhat kamatemelést

A kamatemelés speciális formája a korábban adott kamatkedvezmény visszavonása. Így drágult 0,3 százalékponttal a 10 éves kamatperiódusú Új Otthon lakáshitel a Sopron Banknál. Hasonló módon járt el a CIB Bank, ahol a Kamat kedvezménycsomag PLUSZ, a Magnifica és a Magnifica 3 kedvezménycsomagokban a kedvezmény mértéke 30 bázisponttal csökkent, így ezekben a csomagokban is emelkedett a fizetendő kamat.

Az infláció a díjakban és a költségekben is drágulást hoz

Miközben a hitelek kamatának emelkedésétől tartunk, a kölcsönfelvételhez kapcsolódó sok egyéb díj és költség is emelkedik az infláció miatt. Ami vigasztaló lehet: a banki akciók is folytatónak az ősszel.

 

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Görög bank leányát veszi meg az OTP Albániában 
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:36
Több mint három évvel ezelőtti piacra lépését követően ismét bankot vásárol az OTP Bank Albániában. Az Alpha Bank Albánia megvásárlásával a tranzakció zárást követően a mérlegfőösszeg szerint ötödik, ügyfélhitel-állomány alapján pedig második legnagyobb piaci szereplővé válhat az OTP Csoport albán operációja.
Pénzügyi szektor Méretes bírságot kapott több nagybank – lebuktak a trösztölők
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 17:17
Az Európai Unió négy nagybankra - a Barclays, az RBS, az HSBC és a Credit Suisse bankokra - szabott ki összesen 344 millió eurós (mintegy 124 milliárd forint) bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Pénzügyi szektor Bemutatták az MNB klímastressz-tesztjét
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:51
Az MNB a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként rendezte meg ma immár hagyományos nemzetközi zöld pénzügyi konferenciáját. A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményei és a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák álltak. A konferencia keretében adták át a Zöld Pénzügyi Díjakat a „legzöldebb” pénzügyi intézmények, valamint a témával kapcsolatos tudományos kiválóságok részére.
Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló