<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Tavaly több mint egyharmaddal csökkent az építési engedélyek száma 2019-hez képest, de majdnem ilyen arányban nőtt az átadott lakásoké – derül ki a KSH 2020-as összegzéséből. Az árak mintegy 5-7 százalékkal emelkedtek piaci információk szerint.

Tavaly 28 208 új lakás épült, vagyis 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 556 volt, ez viszont 36 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben – közölte a KSH. Az árakról egyelőre nem jött hasonló anyag, de piaci információk szerint 2019-hez képest legalább 5-7 százalékos drágulás volt.

Minden településkategóriában csökkent a lakásépítési kedv. A csökkenés a kisebb települések felé haladva mérséklődik: Budapesten 48, a megyei jogú városokban 39, a többi városban 32, a községekben pedig 14 százalékkal kevesebb lakás építését kezdeményezték, mint egy évvel korábban. Az építendő lakások száma kizárólag egy régióban, Közép-Dunántúlon növekedett, 5, százalékkal. Emellett csak két megyében tapasztalható számottevő növekedés: Fejér (64 százalék) és Tolna megyében (28 százalék). Fejér azért is érdekes, mert az Orbán Viktor szűkebb pátriája, különösen a Váli-völgy, ahová sok milliárd forintnyi közpénz áramlott, és fellendülőben van az ingatlanpiac is.

Debrecenben, Győrben és Szegeden volt sok ilyen pillanat tavaly (fotó: pixabay.com)Debrecenben, Győrben és Szegeden volt sok ilyen pillanat tavaly (fotó: pixabay.com)

Az építtetők az esetek 57 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten a legalacsonyabb, 13 százalék, és a községekben a legmagasabb, 93 százalék. A kiadott új építési engedélyek alapján ötödével kevesebb, összesen 11 381 lakóépület építését tervezik. A tervezett egylakásos lakóépületek aránya 81 százalék volt, összesen 9 265 darab.

Nem meglepő módon a fővárosban kisebb volt az átadott lakások számának növekedése, mint a jelentősebb megyeszékhelyeken. Budapesten 6 341 lakást vettek használatba, ez 8,6 százalékkal több, mint 2019-ben. Minden településkategóriában nőtt a használatba vett lakások száma. A megyei jogú városokban 55, a többi városban 31, a községekben 45 százalékkal több lakás épült. A megyei jogú városokban tapasztalható erős növekedés csaknem felét három nagyváros: Debrecen, Győr és Szeged adta, ezek mindegyikében 1000-nél több új lakást vettek használatba. Országos szinten az átadott lakások száma utoljára 2009-ben volt magasabb a 2020. évinél.

Bár a KSH nem tett rá még csak utalást sem, de az erős növekedés mögött egyértelműen az állhat, hogy sok társasházi beruházás kivitelezése elhúzódott, illetve sok vevő még korábban kivárt, hogy a kedvezményes, öt százalékos áfával fizethesse a teljes vételár nagyobbik részét.

A főváros lakásépítésének egyharmada a XI. kerületben valósult meg. Az ott felépült lakások adják továbbá az országos lakásépítés közel egytizedét. Idén és a következő néhány évben Észak-Pest és Dél-Buda lesz a budapesti lakásberuházások központi terepe, de felzárkózik mögéjük a IX. kerület és egy-két külső körzet is, például a XVIII. kerület és a III. kerület.

Budapesten kívüli kép 

Ha a fővároson kívüli piacot nézzük, azt látjuk, hogy 2019-hez képest több mint kétszeresére nőtt az új lakások száma az Észak-Alföldön, de jelentős bővülés történt a Dél-Dunántúlon (181 százalék) és a Dél-Alföldön (170 százalék) is. Utóbbi főleg egy-két nagyobb szegedi beruházás miatt alakult így.  Csak két régióban csökkent az átadott lakások száma: Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon egyaránt 13 százalékkal kevesebb lakás épült.

Érdemleges fejlemény, hogy a természetes személyek által épített lakások aránya 41-ről 47 százalékra növekedett, a vállalkozások által építetteké 57-ről 52 százalékra csökkent 2019-hez képest. Vagyis a vállalkozások a különféle, számukra hátrányos körülmények miatt visszafogták a tempót, részben azért is, mert kivitelezői gondokkal küzdöttek.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 52 százaléka családi házban, 39 százaléka többlakásos épületben, 5,9 százaléka úgynevezett lakóparkban található. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 1,4 négyzetméterrel, 98 négyzetméterre nőtt 2019-hez viszonyítva.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Hogyan lehet egyszerre két lovon ülni az ingatlanpiacon? - Klasszis podcast
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. november 22. 18:31
Nem túl egyszerű, de megoldható a tulajdonos és a bérlő egyidejű kiszolgálása.
Ingatlan Panelt venne Budapesten? Mutatjuk az árakat
Privátbankár.hu | 2022. november 18. 17:46
A fővárosi átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve panellakásból 39 négyzetméteres, téglalakásból pedig 30 négyzetméteres vásárolható meg 30 millió forintból.
Ingatlan Nem halt meg az iroda, csak átalakul
Mester Nándor | 2022. november 5. 19:05
Egyre több lesz a rövid távra igényelt helyiség.
Ingatlan Megmenekülhet több tízezer lakásra gyűjtögető magyar család
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 13:42
Ezek az otthonteremtési támogatások maradnak velünk 2023-ban is.
Ingatlan Egy év alatt picit nőtt a lakáskínálat, de nagyot zuhant a kereslet
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 08:47
Októberben éves összevetésben 1 százalékkal nőtt a lakóingatlanok friss kínálata, a kereslet ugyanakkor jelentősen, több mint 40 százalékkal csökkent. A községekben az egy évvel korábbinál 9 százalékkal több házat és lakás kínáltak eladásra. A piaci szereplők óvatosak, ezért az állami támogatások jövőjéről szóló döntéseknek komoly hatása lehet novemberben.
Ingatlan Csaknem harmadával nőttek a panelárak Óbudán
Privátbankár.hu | 2022. október 31. 09:46
A budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanokat lehet hamarabb eladni, egy-egy adás-vétel átlagosan 73 nap alatt zárul le - derül ki a Duna House elemzéséből.
Ingatlan Budán már nem ritka a 2-3 milliós négyzetméterár
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 14:51
Főleg az új építésű lakásokért kérnek ennyit, de egyes használt luxus otthonok is ennyibe kerülnek.
Ingatlan Marad további 6 évig az 5 százalékos lakásáfa
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 12:51
Csak formai a kormány változtatása.
Ingatlan Közeleg az őrült ingatlan-áremelkedés vége?
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 09:17
Az egyre magasabb szintekre ugró infláció visszafogja a vásárlóerőt, ez pedig a lakáspiacon is megjelenhet, tompítva a drágulás ütemét.
Ingatlan Befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont 18 millió eurós felújítása
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:59
Befejeződött az Allee felújítása Budapesten, amely a külső és belső terek újrateremtésével egyszerre járul hozzá a vásárlói élmény növeléséhez, a bérlői összetétel és a fenntartható működés fejlesztéséhez. A teljes felújítási költség közel 18 millió euró volt, amiből önmagában a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra közel félmilliárdot fordítottak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG