1p
Rekord értékben fektettek be, elsősorban külföldi cégek a hazai ingatlanpiacon, tavaly. A sikerhez egy nagy tétel járult hozzá főleg, ez a TriGránit irodaházainak eladása volt. Befektetők szerint csak azért nem lehet megismételni idén a 2011-es sikerszériát, mert elfogytak a nagy telkek és ingatlanok Budapesten. Az ipari ingatlanok fejlesztése közben szinte teljesen leállt.

Tavaly a magyar ingatlanbefektetési piacon 500 millió euró értékben születtek üzletek, legnagyobb tranzakció a TriGranit irodaportfóliójának eladása volt, 150 millió értékben, egy évvel korábban az éves forgalom tett ki 188 millió eurót - közölte a DTZ ingatlanbefektető. Idén kiegyensúlyozottabb befektetési piacra számít a cég, mivel a lengyel és cseh piacok drágulása miatt a befektetők vélhetően Magyarországra felé fordulnak. Ugyanakkor a DTZ elemzői szerint egy hosszútávon megnyugtató és kiszámítható gazdaságpolitika, stabilabb európai és magyarországi gazdasági kilátások elengedhetetlenek a növekedéshez. A tavalyi teljesítmény szerintük azért sem ismétlődhet meg, mivel nincs annyi befektetésre alkalmas, központi fekvésű ingatlan a fővárosban.

Tavaly 6 új iroda épült meg 95 ezer négyzetméter bérbe adható területtel, de az előbérletek miatt a szabad terület csak 20 ezer négyzetméterrel növekedett. Idén csak a Skanska Váci úti irodaháza készül el 17.500 négyzetméterrel. Jövőre viszont elkészülhet a Váci út és a Dózsa György út sarkán lévő volt Volga szálló helyén - a Futureal fejlesztésében - a KPMG székház, továbbá a PriceWaterhouseCoopers székháza - a Horizon Development irányítása alatt felújításra kerülő Eiffel Palaceban - a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Az üzletházak alapterülete 105 ezer négyzetméterrel bővült 2011-ben, ez 60 százalékkal több, mint volt egy évvel korábban. Budapesten a prémium bevásárlóközpontokban könnyű kiadni az üzleteket, vidéken viszont a sztenderd üzleteket - a kedvező bérleti díjak ellenére - is nehéz kiadni. A bérlők ragaszkodnak a forgalomarányos bérleti díjhoz, amely a vásárlás visszaesésével magyarázható. Az ipari (logisztikai) ingatlanok piacán 2011 harmadik negyedév végére a bérbeadás meghaladta az egy évvel korábbi adatokat. Amíg tavalyelőtt összesen 210 ezer négyzetmétert adtak bérbe, addig, 2011 októberéig a bérbeadás elérte a 228 ezer négyzetmétert.

Magyarországon az ipari ingatlan fejlesztés szinte teljesen megállt, míg Lengyelországban és Csehországban több jelentősebb projekt indult tavaly. Amíg 2010 végén 19,5 százalék volt az üresedési ráta, addig tavaly a harmadik negyedévben már 22,4 százalékot tett ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG