<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vannak szektorok a gazdaságban, amelyekben az átlaghoz képest kimagasló a jövedelem, de az ezeknek helyet adó ipari körzetekben túl drága a lakás. Elvileg tehát megérné távolabb keresgélni a munkahelytől. A messze lévő kínálat és annak minősége azonban keveseket sarkall ilyen utazásra. Ennek ellenére érdekes összevetni, hogy melyik szektorban mennyit kell spórolni egy lakásra.

Magyarországon néhány szektor kiemelkedik a jövedelemi statisztikákban. Ilyen a járműgyártás, az informatika, a kiskereskedelem egy része, a logisztika, a magán egézségügy és természetesen a pénzügyi szolgáltatás. Rossz hír azonban az itt dolgozóknak, hogy többnyire olyan városokban és természetesen Budapesten kell dolgozniuk és lakniuk, ahol stabilan nagyon magasak a lakásárak.

A kínálat szerkezetéből látszik, hogy az eladói oldalon (mindegy, hogy új vagy használt lakásról van szó) eleve kalkulálnak az átlagos meghaladó jövedelemmel és az abból fakadó, általában magasabb műszaki és más minőségi igényekkel.

Van akiknek könnyen elérhető ez, sokak csak álmodnak róla (fotó: pixabay.com)Van akiknek könnyen elérhető ez, sokak csak álmodnak róla (fotó: pixabay.com)

Kevés elemzés látott napvilágot arról, hogy az egyes szektorokban dolgozóknak mennyit kell valójában dolgozni egy átlagos méretű (60 négyzetméteres) lakás megvételéhez. A Takarék Index szakértői most megtették ezt. Vizsgálataikból kiderült, hogy ha valaki például a legmagasabb átlagos nettó bérű szektorokhoz tartozó járműgyártásban dolgozik, akkor legkönnyebben Nógrád megyében tud lakáshoz jutni. Nem szerepelt a kutatásukban, de tudható, hogy éppen ott az egyik legrosszabb az ingatlanállomány az országban, eleve kevés a tranzakció, viszont kétségtelen, hogy az átlagtól elmaradó árak megfizethetőbbek a magasabb jövedelműeknek.

Tolna megyében a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás terén munkálkodók járhatnak sikerrel, Borsod-Abaúj-Zemplénben a vegyiipari dolgozók, Hevesben a számítógépet, elektronikai vagy optikai termékeket gyártó cégek alkalmazottai, míg érdekes módon Jász-Nagykun-Szolnok megyében a bányászati szektor emberei juthatnak legkönnyebben lakóingatlanhoz.

Ezekben a megyékben a jelzett legjobban fizető gazdasági szektor alkalmazottai nagyjából félhavi bérükből képesek megvásárolni egy lakás egy négyzetméterét, vagyis egy 60 négyzetméteres otthonra körülbelül háromévi jövedelmet vagy még annál is kevesebbet kell félretenniük.

És itt jön a neheze azoknak, akik ugyan jól fizető ágazatban keresik a nem is pusztán csak vajas kenyerüket, de szembesülniük kell a hihetetlenül magas árakkal. Például hiába dolgozik valaki a villamosenergia vagy gáziparban, ha nem az említett Tolnában, hanem Budapesten vagy Pest megyében van a munkahelye és ott is szeretne lakni, akkor egyetlen négyzetméternyi lakásért nem fél, hanem egyhavi pénzt kell félretennie.

Ugyanez a rossz hír vonatkozik a szállításban és raktározásban kiemelkedő fizetést húzó, de mondjuk Somogyban lakást keresőkre. (itt nyilván a szupermagas balatoni árak vitték fel az átlagárat –a szerk.) Vagyis egy 60 négyzetméteres otthonért több mint öt, Budapesten hatévnyi bért kell úgymond félretenni.

Lényegesen más eredményt mutat a megfizethetőség a legtöbb embert foglalkoztató szektorok esetében. Ebben az esetben is Nógrádban (humánegészségügyi, szociális ellátás) a legkönnyebb lakáshoz jutni, a második azonban már Győr-Moson-Sopron (járműgyártás), a harmadik pedig Komárom-Esztergom (gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása). Mindhárom megyében kevesebb, mint egyhavi bér egy tipikus lakás négyzetméterének ára.

A legtovább Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében (humánegészségügyi, szociális ellátás) kell spórolniuk a legtöbb embert foglalkoztató szektorokban dolgozóknak. Budapest (közigazgatás) ezen összehasonlítás alapján csak a harmadik.

Érdekes, hogy Nógrád más szektorok szempontjából is az élen áll. A járműgyártáson kívül ugyanez a helyzet a kereskedelemben. Az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók szintén a legkönnyebben Nógrád megyében juthatnak lakáshoz, míg a legnehezebben Hajdú-Biharban.

Utóbbi mutató azért alakulhatott ki, mert a megyeszékhely Debrecen hihetetlenül megdrágult az elmúlt 3-4 évben, megelőzte Győrt és a vidéki lista élére került. A Takarék kutatásában szintén nem szerepel, de lapunk is írt már arról, hogy a cívisváros erősen kezd felzárkózni a fővároshoz, az új építésű lakások átlagos négyzetméterára már 650-700 ezer forintot is eléri.

Békés is olcsó

Az úgymond olcsó megyék közé tartozik Békés is. Az egyébként bőven az átlag felett kereső pénzügyi, biztosítási tevékenységet végzők számára a bérükből a legegyszerűbb itt a lakásvásárlás, persze az ütemesen dráguló Pest megyében már ők is nehezen találnak számukra könnyen elérhető lakást vagy házat. Érdekesség, hogy bár Budapest magas lakásárai miatt általában a sor végén található a megfizethetőségi számokat illetően, a pénzügyi szektor magas bérei jól tudják ellensúlyozni az otthonok drágaságát, így ebben a szektorban a főváros megelőzi Komárom-Esztergom, Somogy, Vas és Pest megyét.

Az összesítésből az is kiderült, hogy a járműgyártásban és a pénzügyi szektorban dolgozók általánosságban könnyebb helyzetben vannak a lakásvásárlás során, mint a kereskedelemben vagy az egészségügyben, szociális ellátásban alkalmazottak.

A megyeszékhelyek esetében a legkönnyebb lakáshoz jutni Salgótarjában lehet, ahol egy tipikus árszintű, vagyis a leggyakrabban vásárolt árkategóriába eső otthonért mindössze kevesebb, mint háromévnyi bért kell megspórolni, míg a legtovább Debrecenben és Kecskeméten kell gyűjteni.

Nyugat-Magyarországon a legkedvezőbb a helyzet Kaposváron, itt több mint ötévnyi jövedelemre van szükség egy tipikus árszintű lakás megvásárlásához a 2019-es adatok alapján, a legtovább pedig a Veszprémben és Székesfehérváron lakásvásárlást tervezőknek kell félretenniük a bérüket. A vidéki helyzethez képest sokkal rosszabbnak tekinthető a fővárosiaké, itt kerülettől függően 7 és 17 év közötti jövedelemre van szükség egy tipikus otthon megvételéhez.

Címkék: Ingatlan Lakáspiac

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Európai befektetéskezelő üzletágat indít a Futureal 
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 12:09
A Futureal ingatlanfejlesztő cég elindította ingatlanbefektetési és vagyonkezelési üzletágát. A Futureal Investment Partners magas értéknövekedési potenciállal rendelkező befektetésekre összpontosít Európa-szerte.
Ingatlan Megint csőd közelében a kínai ingatlanos óriáscég
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 11:29
Ismét a törlesztési csőd veszélye fenyegeti az eladósodott China Evergrande kínai ingatlanfejlesztőt, miközben a kínai ingatlanpiac likviditási gondjai közepette egy másik kínai fejlesztő már többedszer mulasztotta el adósságai kifizetését.
Ingatlan Sürgős német üzenet Orbán Viktornak: így kell bedurrantani a lakásépítést
Mester Nándor | 2021. november 29. 05:53
A koalícióra lépett német pártok a lakásépítésre is összpontosítanak a formálódó kormányprogram gazdasági részében. Van rengeteg jó elem ezekben a tervekben, csak észre kellene vennie Orbán Viktor kormányának.
Ingatlan Hatalmas leleplezés: a G7 országaiban a pénzmosás legjobb terepe az ingatlan
Mester Nándor | 2021. november 27. 12:38
A világ vezető gazdasági országai, főleg az Egyesült Államok továbbra is kitűnő terep arra, hogy a törvénytelen úton szerzett pénzeket kifehérítsék. Az amerikaiakon kívül rengeteg külföldi, köztük kelet-európai forgatja be pénzét lakásokba, újabban üzleti ingatlanokba is a G7 országaiban. Az így átmosott pénz becsült értéke a hét országban 750-2000 milliárd dollár volt 2020-ban. 
Ingatlan 100 milliárdot költött már a kormány a családosok lakásfelújításaira
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 11:36
Novák Katalin közölt adatokat a vissza nem térítendő felújítási támogatásokról. Több mint 70 ezren adtak be kérelmet, összesen pedig 277 milliárd forint összegben végeztek el munkálatokat a program keretében eddig.
Ingatlan Ne akarjon Budán lakni, akinek csak 30 milliója van! 
Mester Nándor | 2021. november 26. 14:49
Jószerivel csak lyukakat lehet venni ennyi pénzből. Pesten kicsit jobb a helyzet, de a külső kerületekben kell keresgélni.
Ingatlan Titkolja a kormány, hogy mennyi pénzmosásgyanús eset volt itthon az ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2021. november 22. 05:15
Négy éve van életben itthon a rendelet, de egyelőre nem tudjuk, volt-e, s ha igen, akkor mennyi pénzmosásra utaló eset az ingatlanpiacon. Hiába kérdeztük az illetékes Pénzügyminisztériumot.
Ingatlan Nagyot lehetett kaszálni Békés megyében a lakásokkal 
Privátbankár.hu | 2021. november 21. 10:19
A hazai ingatlanpiacon az egyik legnagyobb arányú áremelkedés realizálódott Békés megyében. A Duna House idén január-augusztusi adatait alapul véve átlagosan 35 százalékkal drágultak az ottani házak és lakások. Az elmúlt 10 év tekintetében a panelotthonok értéke több mint kétszeresére emelkedett. 
Ingatlan Új felfedezés: Budapesten kívül is van élet a raktárpiacon
Mester Nándor | 2021. november 20. 18:39
Bérbe adható raktár a fővároson és az M0 körgyűrűn kívül is van, csak keresni kell. A profi ügynökségek mostanáig legfeljebb a nagyobb iparvárosok egyes területeit, ipari parkjait vették be összefoglalóikba, de ezen végre változtattak: mostantól kiderülhet, hogy hol és milyen minőségű raktárt, csarnokot vagy fejlesztési telket lehet megvenni vagy kibérelni.
Ingatlan Budapest agglomerációja és a Balaton környéke a lakáspiac sztárja
Privátbankár.hu | 2021. november 10. 15:49
Országos átlagban szinte megállt a lakások árának emelkedése a második negyedévben, de összességében tovább nőtt az értékesítések száma, és vannak területek, ahol tovább szárnyalnak az árak is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló