TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az egész országban érezhető, hogy visszatért a családok bizalma, és egyre többen vágnak ingatlanvásárlásba. A javuló várakozások az agglomerációs piacot is elérték, a bővülő kereslet mindenhol érezni lehet.

A 2008-ban érezhetővé vált gazdasági válság a fővárosi agglomeráció piacát komolyan érintette. Amíg országos szinten 2008-ról 2013-ra 42 százalékkal csökkent a forgalom, addig az agglomerációban 52 százalékos volt a visszaesés.

Az agglomeráció nem mutat homogén képet, bár minden szektor az országos átlagnál nagyobb visszaesést mutatott, a nyugati és északnyugati agglomeráció településein ennél kisebb mértékben csökkent az adásvételek száma - derült ki az Otthon Centrum elemzéséből.

Jobban megsínylette

Az egyes szektorok közötti eltérések hátterében többek között az áll, hogy azok vevőkörét is eltérő módon érintette a válság. Az agglomeráció nagyobb kitettségét az is mutatja, hogy a lakásállományra vetített éves forgalom jobban esett vissza, mint az országos átlag.

Agglomerációs szektorok

forgalom csökkenése 2013/2008

eladások / lakásállomány 2013

eladások / lakásállomány 2008

Kelet

47,32%

1,80%

3,82%

Dél

59,52%

1,78%

4,96%

Délkelet

59,36%

1,39%

3,64%

Északkelet

48,11%

2,25%

4,77%

Északnyugat

46,98%

1,49%

3,12%

Nyugat

44,03%

1,65%

3,20%

Teljes agglomeráció

52,47%

1,75%

4,07%

Magyarország

42,43%

2,02%

3,58%

Lakáspiaci mutatók az egyes agglomerációs szektorokban. Forrás: KSH, Otthon Centrum

Tavaly a keleti-, déli-, valamint az északkeleti szektorok piaca volt a legélénkebb. Az agglomerációs piacnak tehát van honnan felkapaszkodnia.

Több a vevő és az eladó

A várva várt fellendülés várhatóan idén következik be, az Otthon Centrum tapasztalata szerint szinte kivétel nélkül minden szektorban nőtt az érdeklődők, ingatlant keresők száma, ami az adásvételek számának emelkedésében is megmutatkozik.

A forgalombővülés az idei év első félévében meghaladja a 10 százalékot, a tavalyi első hat hónaphoz képest, és bár nem olyan számottevő, mint a fővárosban, a nagyszámú érdeklődő bizakodásra ad okot és a jövőbeli fellendülésre utalhat.

„Az agglomerációs piac ismét erőre kapott, az északnyugati szektorban például korábban kevésbé keresett településeken is komoly keresletet tapasztalunk, a fővárosból is egyre többen érdeklődnek zöldövezeti ingatlanok iránt” – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Ennyit engedtek az árból

A kereslet élénkülését a vevői alkupozíciók romlása is jelzi. Pest megyében 2014 első félévében a teljes árengedmény átlagos mértéke – amit az eladóknak a sikeres értékesítés érdekében adniuk kellett – 1,5 százalékponttal kisebb, mint 2013 első felében.

2014 első hat hónapjában átlagosan 16 százalék volt a teljes árengedmény mértéke, amiből 10 százalék volt a vevő által elért tényleges áralku, a maradék 6 százalék pedig még a hirdetési időszakban tett kínálati árcsökkentés.

Nem gond a távolság?

Az ingázás jelentette problémák, hátrányok, most valamennyire háttérbe szorultak, hiszen ismét megjelentek a fiatal családok, kisgyermekekkel, akik a városi nyüzsgést szeretnék a jobb levegőt kínáló, természethez közelibb agglomerációs életre cserélni.

Az ingázás okozta nehézségekre remélhetőleg a folyamatban lévő Budapest-Esztergom vasútvonal fejlesztése hozhat enyhülést, ha elkészül. A tervek szerint ez a nyugati szektorból, a 10-es úton beutazó ingázóknak jelenthet majd a következő évtől könnyebbséget.

Mit keresnek?

Szentendrén és környékén a fiatal, kisgyermekes családok 20-30 millió forint körül keresnek családi házakat, a tehetősebbek, akár 40 millió forintig is elmennek. Van kereslet az alsóbb kategóriában is, a 10-15 milliós házak is keresettek, ezek viszont általában komolyabb felújítást igényelnek.

A fellendülés Érden is érezhető, szinte minden ingatlantípus iránt komoly kereslet mutatkozik. Több befektető van a piacon, ők 50-60 négyzetméteres lakásokat keresnek kiadási céllal, de itt is jellemző, hogy olcsó, 8-12 milliós házakat vásárolnak meg beruházók, hogy felújítás után azonnal túladjanak rajtuk.

Érden van kereslet az újépítésű lakásokra is, de van arra példa, hogy telkeket kínálnak a vevő kívánsága alapján megépített új családi házzal. A szomszédos Budaörsön is keresettek a kiadható ingatlanok, sok esetben panellakásokat vásárolnak a befektetők kiadási céllal. A településen a 20-30 millió forintos családi házak keresettek, amelyek inkább a középkategóriát képviselik.

Solymáron sokan keresnek 30 millió forintért kínált házakat, a kínálat viszont meglehetősen szűkös, illetve nem mindig találkozik a vevők igényeivel, ezért többen keresnek építési telket is párhuzamosan, 10 millió forint környéki áron. A keresletbővülés Solymáron és a környező településeken is érezhető, a nyári hónapok a szokásosnál élénkebbek voltak.

A környék nagy vonzereje, hogy a II. kerülethez képest jóval olcsóbban lehet hasonló adottságú zöldterületi ingatlanokhoz jutni. Vác, Göd és Dunakeszi térségében szintén van kereslet a felújítandó házakra, amelyeket 6-12 millió között kínálnak, de szinte biztos, hogy költeni kell még rájuk.

Befektetők körében sem ritka, hogy olcsóbb ingatlanokat vásárolnak meg, majd értéknövelő felújítás után drágábban próbálják meg eladni őket. Vácon és Dunakeszin a kisebb garzonok is keresettek, 6-8 millió forint értékben.

A nagyobb agglomerációs városokban a kiadási célú vásárlások is megszaporodtok, többen próbálják így a bankbetétből felszabadított pénzüket jobb kondíciók mellett fialtatni. Dunaharasztiban a 10-15 milliós házak a legnépszerűbbek, legyenek ikerházak, sorházak, vagy családi házak. A keresők néha 20 millió forintig is elmennek az új otthonra szánt összeg tekintetében. A fellendülés itt is érezhető, a nyári hónapok is nagyon aktívnak bizonyultak. A bérleti piacon alacsony a kínálat, nem ritka, hogy a tulajdonos 2 hét alatt ki tudja adni a piacra dobott ingatlanát.

Gödöllőn 6-12 millió forint között keresnek lakásokat, melyeket gyakran kiadási céllal vásárolnak meg. Az önálló házak esetében a kereslet 12 és 20 millió között oszlik meg, bár a 12 milliós házak már komolyabb felújítást igényelnek.

Sokan most valósítják meg korábban elhalasztott vásárlásaikat, az alacsony árakat és jó hitelkondíciókat kihasználva egyre több első lakást vásárló lép a piacra. Gyömrőt a folyamatos fejlesztések teszik egyre kívánatosabbá, az idei évben ezen a településen is érezhetően több a lakást kereső, akiket az olcsó hitelek is segítenek.

Van kereslet az újépítésű lakásokra is, 10-12 millió forint értékben keresnek legtöbben ilyen lakásokat. A vevők Pécelen is a 15 millió forintért kínált házakat keresik leginkább, de nem ritka, hogy 20 milliót is szánnak egy családi házra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Hogyan kaphatnak milliókat lakásfelújításra a családok? Részletek
Privátbankár.hu | 2020. november 25. 18:14
Megjelent a gyermekeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítására adott támogatásról szóló rendelet, így végre információkat kaptunk arról, hogy pontosan milyen kritériumok mentén lehet igényelni a támogatást.  
Ingatlan Orbán Viktort bombázzák a lakásfejlesztők újabb kedvezményeket sürgetve
Mester Nándor | 2020. november 21. 06:07
Hiába kalapált össze a kormány egy lakáspiaci élénkítő csomagfélét, a legnagyobb ingatlanfejlesztők keveslik ezt. Kitartóan ismételgetik, hogy a kormány jöjjön elő újabb eszközökkel. Azt is sürgetik, hogy hosszabbítsa meg az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfa időtartamát, különben megint az lesz, mint 2015-2019 között, vagyis kezelhetetlen lesz a drágulás.
Ingatlan Irodát és raktárt még mindig megéri bezsákolni
Mester Nándor | 2020. november 19. 15:27
Likviditási akadálya nem lesz annak, hogy újabb jelentős ingatlanbefektetési tranzakciók történjenek a következő pár hétben-hónapban. A sok pénzt azonban sokkal szelektívebben fogják elkölteni az intézményi és a magánbefektetők – mondtak ítéletet a helyzetről  vezető befektetési szakemberek a Portfolio Property Investment Forum 2020 című konferenciáján.
Ingatlan Crowne Plaza lesz a Hiltonból a Westendél
Privátbankár.hu | 2020. november 17. 13:46
Az InterContinental Hotels Group (IHG) belépteti a magyar piacra a Crowne Plaza hotelmárkáját. Az új egység a budapesti Westendben 1999-ben átadott Hilton helyén nyílik jövő nyáron.  
Ingatlan Gyorsabban térhet magához az építőipar, mint a turizmus és a vendéglátás
Mester Nándor | 2020. november 12. 05:05
Másfél-két év is elég lehet az európai építőiparnak, hogy kiheverje a koronavírus-járvány miatti sokkot. Ezzel legalább két évvel megelőzheti a turizmust és a vendéglátást. Magyarországon is optimisták az építési ágazat szereplői, főleg amiatt, hogy a kormány – más külföldi példákat átvéve – erősen megtolta a keresleti oldalt különféle adókedvezményekkel és a hitelekkel. A bankok – igaz, szigorúbban, mint korábban – készek továbbra is finanszírozni a jó projekteket és a stabil építőipari vállalatokat. 
Ingatlan Csak a magyarországiak maradtak a magyar ingatlanpiacon - ettől majd lemennek az árak?
MTI | 2020. november 11. 07:34
A beutazási korlátozást az ingatlanbefektetők se nagyon akarták megkerülni: gyakorlatilag csak azok a külföldi ingatlanbefeketetők adnak-vesznek idén, akik egyébként is Magyarországon élnek.
Ingatlan Tovább eshetnek az év végéig a lakásbérleti díjak
Privátbankár.hu | 2020. november 10. 11:20
Folytatódott a lakásbérleti díjak enyhe csökkenése szeptemberben. A szerdától érvényes újabb korlátozások miatt az év végéig is kitarthat a mélyrepülés. 
Ingatlan Egyesülhet a JLL és a Cushman, más fúziók is lehetnek a globális ingatlanpiacon
Privátbankár.hu | 2020. november 7. 12:34
Erősödhet a fúziós hullám a nagy nemzetközi ingatlanügynökségeknél. Több tranzakció előkészületeiről is tudni, de egyik sem végleges. A napokban kiderült, hogy egybeolvadásról tárgyalt a JLL és a Cushman&Wakefield, alku nem született, de még születhet. Viszont ezek a folyamatok kiválóan jelzik, hogy a mélyülő válság milyen lépésekre kényszeríti az ágazat szereplőit.
Ingatlan Nagy sebeket ejt a vírus az ingatlanügynökökön is
Mester Nándor | 2020. november 5. 11:28
A járvány miatt folytatódnak a megszorítások a világ két legnagyobb globális ingatlantanácsadó cégénél. A JLL és a CBRE is elbocsátásokra és más költségcsökkentésekre kényszerült. Mindkét vállalkozás hosszú évek óta jelen van a magyar piacon is, de a globális központok döntései vélhetően nem érintik az itteni képviseleteket.
Ingatlan Majdnem negyven százalékot esett a lakásépítési engedélyek száma
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 10:04
Felpörögtek a lakásépítések a harmadik negyedévben, de majdnem 40 százalékkal esett az újonnan kiadott engedélyek száma – derül ki a KSH csütörtökön közzé tett jelentéséből. Ebből egyértelmű, hogy ebben az időszakban már a kivárásé volt a főszerep a lakosság és a vállalkozók részéről is.
Friss
hírlevél