3p

Spanyolország 140 milliárd eurót kap az EU Helyreállítási Alapjából, ebből jónéhány milliárdot városrészek átfogó felújítására és az épületek – otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására fordítanak.

Spanyolországban is energetikai korszerűsítésre szorul a lakások nagy része - a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület interjújában annak igyekezett utánajárni, hogyan próbálják felgyorsítani a folyamatokat uniós pénzek bevonásával.

Susan Martín Belmonte, a REVO Prosperidad Sostenible egyesület kutató-szakértője az interjúban arról beszélt: Spanyolországban a lakások többsége nagyon régi és energiahatékonyság szempontjából nagyon rossz állapotban van, mégis kevés figyelem irányul a korszerűsítésre. Igaz, Spanyolországban az időjárás enyhébb, van, ahol nem is kell télen fűteni, viszont sok energiára van szükség a hűtéshez - ez a helyzet pedig a klímaváltozással fokozódik is.

Az Európai Unió Helyreállítási Alapja, más néven Next Generation EU keretében 750 milliárd eurót osztanak szét 2026-ig az Európai Uniót alkotó 27 állam között. Spanyolország 2026-ig 140 milliárd eurót kap. (Egyebek mellett ezekhez a forrásokhoz sem fér jelenleg hozzá Magyarország a jogállamisági viták miatt - a szerk.)

Ebből a pénzből a Lakásrehabilitációs és Városregenerációs Terv keretén belül 6,82 milliárd eurót fordítanak a városrészek átfogó felújítására és az épületek –otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására, a fogyasztást csökkentésével és a megújuló energiaforrások beépítésével.

A barcelonai lakások felújításához is lehet uniós pénzt szerezni. Fotó: Depositphotos
A barcelonai lakások felújításához is lehet uniós pénzt szerezni. Fotó: Depositphotos

Lakóépületek átfogó rehabilitációjára 1,994 milliárd eruót, kifejezetten épületenergetikai rehabilitációs programra további 300 millió eurót szántak, és személyi jövedelemadó-kedvezményt kapnak azok a magántulajdonosok, akik például ablakcserével növelik otthonuk energiahatékonyságát. Külön egymilliárd eurós tétel az 5000 fő alatti települések és városok számára keretezett energetikai támogatás. A program 20 000 új, szociális bérbe adható lakás építését is előirányozza, energiahatékony épületekben megfizethető áron egy további egymilliárd eurós alprogramban.  

A lakástulajdonosok számára a támogatások igénylési rendszere úgy lett kialakítva, hogy minél nagyobb, minél ambiciózusabb az energiahatékonyság növelése, annál nagyobb százalékban támogatja a pályázatot, ha például a beruházás 30 százalékos energiahatékonysági növekedést ér el, akkor 40 százalékos támogatást kap valaki, hogyha több mint 45 százalékos, de kevesebb mint 60 százalékos a hatékonyságnövekedés, akkor 60 százalékos a támogatás, hogyha több mint 60 százalékos a hatékonyságnövekedés, akkor akár 80 százalék is lehet a támogatás.  A leginkább rászoruló, sérülékeny családok számára a támogatás 100 százalékos, bizonyos limittel - mondta el Susan Martín Belmonte, aki az igylakunk.hu oldalon megjelent interjúban arról is beszélt, hogyan működhetne még hatékonyabban az uniós pénzből finanszírozott rendszer.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG