4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Február 18-án dönt a VII. kerület arról, hogy „bezárjanak-e” éjfélkor a bulinegyedként elhíresült belső-erzsébetvárosi vendéglátóhelyek. Az Otthon Centrum megvizsgálta, milyen hatással lehet ez a környék ingatlanpiacára.

Az elmúlt 5 évben a belvárosi lakások ára a legdrágább belbudai városnegyedek árszintjére emelkedett. Az árak öt év alatt gyakorlatilag megduplázódtak. A legnagyobb mértékben a VII. kerületben nőttek, ahol az öt évvel ezelőtti átlagár 227 százalékáért lehetett lakást vásárolni tavaly.

2013 2017 2017/2013
Belső VII. 265 326 527 414 198,8%
Középső VII. 190 547 457 640 240,2%
Külső VII. 175 999 423 478 240,6%
Belső VI. 316 064 683 728 216,3%
Külső VI. 272 510 487 164 178,8%
Belső VIII. 178 721 470 078 263,0%
Középső VIII. 175 343 376 965 215,0%
Külső VIII. 150 689 370 129 245,6%

A lakásárak növekedését az alacsony hozamkörnyezetben felértékelődő lakás-befektetési lehetőség és az olcsó hitelek miatt felerősödött kereslet mozgatta.

Mi lesz a bulinegyed bezárása után?

Az Otthon Centrum szerint a népszavazás nyomán lényegesen nem fog csökkenni a környék szálláshelyeinek száma, tehát önmagában ez nem fogja drasztikusan rontani a lakásukat bérbeadó tulajdonosok pozícióját. Ha a többség a zárva tartásra szavaz, az főleg az üzlethelyiségek bérleti díjára és bérbeadhatóságára lesz hatással. Azonban, egy ilyen döntés nyomán nem várható, hogy a következő egy-két évben drasztikus áresés következzen be Belső Erzsébetváros lakáspiacán.

A lakásárak növekedése mögött eddig is elsősorban a szálláshely-kiadó befektetők támasztotta kereslet volt. A növekvő lakásárak és az elszaporodó lakás-hotelek egymás közti versenye miatt azonban a néhány évvel korábbihoz képest csökkenő hozamszint már tavaly is érezhetően lanyhább érdeklődést váltott ki a belső városrészek iránt. A bulinegyed „bezárásának” híre tovább hűtheti a lakásbefektetési kedvet.

Az Otthon Centrum által megkötött tranzakciók azt mutatják, hogy a korábbi évekhez képest már egy ideje az egyensúlyi helyzet felé közeledik a belvárosi lakáspiac, így a VII kerület is. A nagy árváltozás 2014 és 2016 között zajlott Erzsébetvárosban, 2016-2017-ben már enyhült az áremelkedés lendülete, és a tranzakciók is folyamatosan csökkentek, függetlenül a bulinegyedről szóló vitától. A következő egy-két évben jóval kisebb árnövekedésre lehet számítani, mint eddig. 2018-ban az Otthon Centrum szerint ez a VII. kerületben 8-10%-os lehet.

Ha a népszavazás eredményeképpen marad a jelenlegi helyzet, ez a már kialakulóban lévő egyensúlyi helyzeten nem fog érdemben változtatni, mivel ez a folyamat gyakorlatilag a mostani nyitva tartás mellett érezhetővé vált. Ha a többség a „bezárás” mellett dönt, úgy, Budapest egy fontos turisztikai célpontját veszítheti el. Ez akár a vendégforgalom egy szegmensét is visszavetheti átmenetileg és a szórakozóhelyek várhatóan más kerületekbe helyezik át a székhelyüket – lehet, hogy ez hoz új lendületet az ún. „rozsdazóna” területei iránt.

>Összességében várhatóan nem lesz olyan tartós hatása, ami a jelenleg kedvező turisztikai trendet alapjaiban megfordítaná. A VII. kerület kiemelten népszerű, de a különféle szálláshely portálokon hirdetett lakások jó része ma sem a szűken vett „bulinegyedben” található, hanem a szomszédos kerületekben, illetve Középső-Erzsébetvárosban, sőt kisebb részben a budai Duna part mentén. A hosszú távú bérlet szempontjából a városközpont közelsége mellett a nagyobb egyetemi centrumok és általában a jó tömegközlekedési kapcsolatok fontosak, ezért a nyugalmasabb hangulat akár javíthatja is a környék megítélését a rövid- és a hosszútávú bérbeadás szempontjából egyaránt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG