4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Azt már tudni lehetett, hogy csak a kistelepüléseken marad a kedvezmény, de van szigorítás, ami csak a rendeletből derült ki.

Június 22-én jelentette be Kormányinfón Gulyás Gergely, hogy átalakulnak a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) feltételei. Az már akkor is kiderült, hogy a nagyobb települések esetén kivezetik a támogatást, ám az ígéret az volt, hogy a preferált kistelepüléseken még emelkedik is kedvezmény összege. A friss Magyar Közlönyben megjelent rendeletből azonban az derül ki, hogy ez csak bizonyos esetekben igaz, de nem minden esetben lesz igénybevehető a kedvezmény ezeken a településeken sem.

Nézzük a részleteket!. Először is, a "kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról" címmel megjelent rendelethez egy mellékletben csatolták a preferált kistelepülések listáját. Ez nagyjából 50 oldalon, vármegyékre lebontva sorolja ABC-sorrendben a településeket, a lista itt böngészhető.

Fontos megjegyezni, hogy a felsorolt települések mellett külterületi ingatlanok esetében is megmarad a CSOK, abban az esetben, ha a megnevezése tanya, vagy birtokközpont, illetve lakóépület is található a telken.

Ha valaki arra számított, hogy a preferált kistelepülések esetén ugyanolyan feltételekkel marad meg a CSOK, csak megemelt összeggel, annak csalódnia kell, ugyanis új lakások esetében nem emelkedik a kedvezmény, tehát marad

 • 1 gyermek esetén 600 ezer forint
 • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint
 • 3, vagy több gyermek esetén 10 millió forint

az igénybe vehető összeg. Mi több, új építésű, többlakásos épületek esetében már egyáltalán nem is marad a CSOK, tehát új lakás (ház) esetén kizárólag az egylakásos épületekre vehető igénybe. Ilyennek minősülnek a rendelet szerint az

a) olyan szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú beépítési móddal vagy a telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített, egy lakást magában foglaló lakóépület, amely önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik, vagy
b) – használt lakás esetében – olyan ikerház, sorház vagy láncház, amelyben a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik.

Az jár jól, aki bővit és korszerűsít is

Talán ennél is durvább váratlan módosítás, hogy pusztán használt ingatlan vásárlása céljára a továbbiakban nem jár semmilyen támogatás, csak abban az esetben, ha a vásárlással egy időben korszerűsítés és/vagy bővítés is történik. Utóbbi esetben a támogatás fele használható a lakás megvásárlására, a támogatás összege pedig valóban nőtt, így most

 • 1 gyermek esetén 1 millió forint a korábbi 600 ezer forint helyett
 • 2 gyermek esetén 4 millió forint a korábbi 2,6 millió forint helyett
 • 3, vagy több gyermek esetén 15 millió forint a korábbi 10 millió forint helyett

Ha csak korszerűsítésre vagy bővítésre venné igénybe valaki a támogatást, az is magasabb összegekkel számolhat, korszerűsítés esetén

 • 1 gyermek esetén 500 ezer forint a korábbi 300 ezer forint helyett
 • 2 gyermek esetén 2 millió forint a korábbi 1,3 millió forint helyett
 • 3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint a korábbi 5 millió forint helyett

jár, míg bővítés, illetve bővítéssel egy idejű korszerűsítés esetén

 • 1 gyermek esetén 600 ezer forint a korábbi 300 ezer forint helyett
 • 2 gyermek esetén 2 millió forint a korábbi 1,3 millió forint helyett
 • 3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint a korábbi 5 millió forint helyett

Marad a rendelet szerint a 3 százalékos kamatozású támogatott hitel, de az igényelhető összeg nem módosul, ez 2 gyermek esetén 10, 3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint mind az új lakás, mind a használt lakás vásárlásával egy időben történő bővítés vagy korszerűsítés esetén, ha csak az utóbbit tenné valaki, akkor a fenti összegek felét veheti fel hitelként.

Mi a helyzet az áfa-visszatérítésekkel? A preferált kistelepüléseken megvalósuló korszerűsítési, bővítési munkálatok 27 százalékos áfáját visszakaphatjuk továbbra is. Az adó-visszatérítés mértéke legfeljebb 5 millió forint ebben az esetben.

A lakás, ház építésének 27 százalékos áfáját is visszakaphatjuk. A támogatás összege ebben az esetben is legfeljebb 5 millió forint lehet.

Illetve a CSOK támogatásból új lakást vásárlók visszakaphatják a vételár 5 százalékos áfatartalmát. Ebben az esetben nincs felső összeghatára a támogatásnak. Azt tudnunk kell, hogy jelen esetben a CSOK igénylése elvárás, vagyis ez a kedvezmény is csak a preferált kistelepüléseken megvalósuló vásárlásokra marad érvényben.

(A rendelet értelmezésében a Bankmonitor elemzése is segítségünkre volt.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A kínai autógyár előszele is felvitte az árakat Pécsett
Mester Nándor | 2024. június 12. 19:01
Nem, nem jön kínai autógyár a Mecsekhez. Egyelőre. De pusztán a lehetőség híre is megmozgatta a lakás-és telekpiacot, ami amúgy is élénkülőben van. Nem meglepő módon a vevői kereslet a vármegyén belül Pécsre összpontosul az összes ingatlanközvetítő hálózat szerint, de a város agglomerációja felértékelődőben van, a kisebb településeken a felújítandó házakra vadásznak egyesek - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Nagyon örülhet, akinek dél-magyarországi lakása van
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 11:59
Éves szinten 4,5 lettek magasabbak a lakásárak. A fővárosi újonnan épült lakások átlagos négyzetméterára 1,28 millió forint, a használtaké 954 ezer forint. A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben több mint 1 millió forint a négyzetméterár átlagosan, Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Üzlethelyiség vagy étterem is lehet nyereséges Budapesten
Mester Nándor | 2024. június 5. 18:55
Nagyon gyorsan változnak a működési feltételek a vendéglátásban és a fizikai kiskereskedelemben is. Ezért más ingatlanpiaci részterületekhez képest jóval nehezebb valós képet festeni egy-egy üzlethelyiség, étterem reális értékéről. Az viszont egyértelmű, hogy ha hosszabb, többéves a felfelé ívelő szakasz, netán még fel is újították az ingatlant, akkor az adott objektumnak az értéke és a bérleti díja is növekszik – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Örök időkre jöhet az öt százalékos lakásáfa?
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 08:24
Legalábbis ezt követelik az ingatlanfejlesztők a kormánytól.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Balatonakarattya már drágább, mint Füred vagy Tihany
Mester Nándor | 2024. május 29. 18:44
A Balaton északi végében és az onnan induló északi kanyarjában, majd tovább az északi parton, egészen Aszófőig folyamatos építkezési hullám volt az utóbbi 6-8 évben és van ma is. De nem csupán a NER-hez tartozó nagyvállalkozók akarnak nagyot szakítani az ingatlanpiacon, vannak közepes beruházók is. Az új lakások, nyaralók ára a bel-budai szinten mozog, használt, de jó állapotú nyaralót viszont egyelőre keveset találni, a tulajdonosok érthető módon ragaszkodnak a jóhoz – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Ilyen jól élünk? A magyarok adják-veszik az ingatlanokat
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:37
Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Pestszentlőrinc és Pestszentimre is egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. május 22. 18:47
Pestszentlőrinc és Pestszentimre egykor két önálló település volt, ma mindkettő a XVIII. kerület része. Célponttá váltak az elmúlt két évtizedben, amikor felgyorsult a belső fővárosi kerületekből a kiáramlás. A lakáspiacon is versengtek a szomszédos agglomerációs városokkal (Gyál, Vecsés), s a jelek szerint egy rövidebb visszaesés után megint nyerésre állnak – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG