<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nagyon beindult a kormánypárti vezetésű Keszthely, a Balaton-partra szemet vetett a NER. Az elmúlt hetekben több hotel épül és más infrastrukturális beruházás is lendületet kapott. Hévízen új ötcsillagos óriásszálloda lesz, szintén ismerős szereplőkkel. Helyszíni bejáráson voltunk. 

Keszthelyen valami megmozdult és ennek most már látható jelei is vannak. Ottjártunkkor, február legvégén a fagyos nappalok ellenére több építkezésen is serénykedtek a magyar és külföldi munkások, a daruk is mozgolódtak és közben a városvezetés is berúgta a motort. Sok beruházáshoz jelentős közpénzeket tudnak felhasználni a magáncégek, amiknek a túlnyomó része erősen kötődik a kormányhoz.

Így néz ki most  a felújítás alatt lévő Helikon hotel a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)Így néz ki most a felújítás alatt lévő Helikon hotel a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)

A balatoni nagy kikötő közvetlen közelében, a víztől pár lépésre a Paár Attila milliárdos tulajdonában lévő West Hungária Bau (WHB) végzi a Helikon szálló teljes felújítását. A megrendelő a Mészáros Lőrinchez köthető cégcsoport. Négycsillagosként születik újjá a szebb napokat látott és évekig pusztuló ingatlan. Most a nyílászárók cseréjét figyelhettük meg, de a munka java még hátra van. Legkorábban talán az ősz végén, de reálisan inkább majd télen jöhetnek az első vendégek.

A szomszédos kisebb telken büfét üzemeltető vállalkozót megkérdeztük, hogy nem tart-e attól, hogy előbb-utóbb mennie kell onnan, mert „túl jó helyen van” a büféje ahhoz, hogy ne tetszen meg a milliárdosoknak. Először kötélnek állt, majd rosszallóan végigmért minket és inkább azt mondta:

„Nem mondok semmit, abból nem lehet bajom”.

Egy telekkel arrébb egyértelmű a helyzet: a volt Via hotelből egy 126 szobás, négycsillagos superior besorolású szálloda lesz, az átadást 2023 elejére hirdették meg, a két nagy szárnyból álló komplexumnál most a szerkezetépítés befejező munkálatai zajlanak. Itt is igyekeztünk részleteket megtudni, de az építési terület főbejáratánál posztoló kobakos alak csak azt hajtogatta: 

„Nem tudok semmit, nézze meg, nem látja, hogy dolgozunk?”

A belső munkák állásáról tehát nem kaptunk friss információkat, de szerencsére nem kellett messze mennünk, a kitett tábla fontos részleteket árult el. A beruházó az Adventor Hotel Üzemeltető Kft. A cég és vezetője, Sáfrány Tamás sem esett messze a fájától: ahogy azt a G7. hu is megírta, közeli kapcsolatban áll Mészáros Lőrinc gyakori üzlettársával, az ország negyedik leggazdagabb emberével, Szíjj Lászlóval: a vállalkozó Minerva Pénzügyi Zrt.-jének felügyelőbizottsági tagja, és a cégadatbázis szerint a szintén Szíjj László tulajdonában lévő Hotel Golf Kft. ügyvezetője.

A volt Via hotelnél belső munkák kezdődtek nem régen (forrás: mfor.hu)A volt Via hotelnél belső munkák kezdődtek nem régen (forrás: mfor.hu)

A generálkivitelező az oktatási és más középületek közbeszerzésein rendre sikeresen szereplő Laterex Építő Zrt. Utóbbi a napokban – a WHB-vel közösen – megszerezte a Dunakeszire tervezett diáknegyed 37 milliárd forintos óriásberuházását, ezt állítólag Tuzson Bence államtitkár intézte el. A NER-kötődés tehát nem laza, ráadásul ebben a projektben alvállalkozó lesz a Mészáros Lőrinc cégeivel gyakran együtt dolgozó Magyar Építő Zrt., a WHB csoport tagvállalata.

Tovább sétálva a parton a Royal Homes nevű beruházás jött szembe. Ugyanaz a kép fogadott minket, mint pontosan két évvel ezelőtt: az eredetileg öt, hajó formájú háromszintes épületből kettő és fél készült el, a negyediknek állnak ugyan a falai, de se ablakok, se ajtók nincsenek beszerelve, az ötödiknek legfeljebb a helye van meg, nyoma semmi. Az első kettőt viszont lakhatják, már korábban is láttunk ott pihenő embereket és most is parkolt jó néhány autó az egyébként kerítéssel gondosan elzárt területen, az épületek parttal átellenben lévő oldalán.

A félkész Royal Homes lakópark a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)A félkész Royal Homes lakópark a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)

Vannak más „beruházók” is. Az önkormányzat egyik propaganda kiadványából megtudtuk, hogy nem más, mint a Veszprémi Érsekség megvásárolta az egykori Sörházat. Mit tesz isten, állami támogatásként 9 milliárd forintot kapott ahhoz, hogy egy multifunkciós csarnokot és uszodát alakítson ki az ingatlanon. Szintén az érsekség vette meg a kis kastélyt, ott 1,5 milliárd forintos felújítással katolikus óvoda létesül.

Időközben a városi önkormányzat vezetése is aktivizálta magát. A Balaton-part egy részének a megújításához „sikerült” 400 millió forintos kormányzati segítséget kialkudni. Lezárult egy építészeti ötletpályázat, amit a kormány által sok milliárd forinttal támogatott Magyar Művészeti Akadémia írt ki. A Keszthelyen élők és itt működő szervezetek javaslatait február 7-ig várták arról, hogy milyen fejlesztések valósuljanak meg a Balaton-parton, még nem tudjuk, miket vesznek át, ha átvesznek, ebből az ötletbörzéből.

„Négy kilométer hosszú sétányt alakítunk ki” 

- közölte január végi sajtótájékoztatóján Nagy Bálint (Fidesz), a város polgármestere, akiről kiderült, hogy álláshalmozó, s miután ezt nyilvánosságra hozta a KEVE civil egyesület, a politikus minden plusz tisztségéről lemondott.

Az már biztos, hogy a teljes partszakasz hosszában ligetes sétányt alakítanak ki, megnyitva ezzel olyan területeket is, amelyek ma még zárva vannak a látogatók elől. Erre felfűzve olyan szolgáltatásokat, sportolási és kikapcsolódási lehetőségeket kínálnának, amelyek 12 hónapon át elérhetőek.

A vasútállomás és a buszpályaudvar, valamint a hajókikötő környezetéhez kapcsolódóan új parkolókat is terveznek. A városi strand átalakításával a Balaton legjobb strandját szeretnék létrehozni kibővített területtel, új szolgáltatásokkal és zárt térben is használható sportfunkciókkal, rossz időben is igénybe vehető játszóházzal.    

A déli partszakaszon megőriznék az Erzsébet-liget növény- és állatvilágát, piknikezési lehetőséget is kínálva, illetve megnyitnák a két vitorláskikötő területét is. Az északi területen a horgászok számára új csónakkikötő kialakítását tervezik - sorolta Nagy Bálint.

A hévízi óriáshotel is a NER-hez köthető, a beruházást nyolc milliárd forinttal támogatta a kormány  (forrás: mfor.hu)A hévízi óriáshotel is a NER-hez köthető, a beruházást nyolc milliárd forinttal támogatta a kormány (forrás: mfor.hu)

A kőhajításra lévő Hévízen, ahol a járvány megtizedelte a szállásadó szektort, szaporán forognak a nagy daruk egy új ötcsillagos szálloda alapjainál. Összesen 285 szobát építenek a magyar és külföldi vendégmunkások az Event Horizon Capital 28 milliárd forintos beruházásában. Átadás 2023. november végén lehet, a cég közel nyolc milliárd forintos kormányzati mankót kapott a Kisfaludy-programban. A szerkezetépítést nem más, mint a NER  egyik oszlopos tagja, Balázs Attila cége, a Bayer Construct végzi.

Ahogyan fenti cikkünkből is kiderül, az oroszok még erősebben vannak jelen a településen, mint korábban. Hévíz belvárosában járva több utcában is találunk olyan panziót, amiről a helyiek tudják: orosz kézen van. Beszéltünk az egyik magyar panzió üzemeltetőjével, akinek a családja már 50 éve viszi ezt az ipart. Az ő utcájukban is több orosz tulajdonú ingatlan van, alkalmi ismerősünk azt is tudja, melyik Boriszé és melyik Nyikolajé. 
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Hogyan lehet egyszerre két lovon ülni az ingatlanpiacon? - Klasszis podcast
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. november 22. 18:31
Nem túl egyszerű, de megoldható a tulajdonos és a bérlő egyidejű kiszolgálása.
Ingatlan Panelt venne Budapesten? Mutatjuk az árakat
Privátbankár.hu | 2022. november 18. 17:46
A fővárosi átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve panellakásból 39 négyzetméteres, téglalakásból pedig 30 négyzetméteres vásárolható meg 30 millió forintból.
Ingatlan Nem halt meg az iroda, csak átalakul
Mester Nándor | 2022. november 5. 19:05
Egyre több lesz a rövid távra igényelt helyiség.
Ingatlan Megmenekülhet több tízezer lakásra gyűjtögető magyar család
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 13:42
Ezek az otthonteremtési támogatások maradnak velünk 2023-ban is.
Ingatlan Egy év alatt picit nőtt a lakáskínálat, de nagyot zuhant a kereslet
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 08:47
Októberben éves összevetésben 1 százalékkal nőtt a lakóingatlanok friss kínálata, a kereslet ugyanakkor jelentősen, több mint 40 százalékkal csökkent. A községekben az egy évvel korábbinál 9 százalékkal több házat és lakás kínáltak eladásra. A piaci szereplők óvatosak, ezért az állami támogatások jövőjéről szóló döntéseknek komoly hatása lehet novemberben.
Ingatlan Csaknem harmadával nőttek a panelárak Óbudán
Privátbankár.hu | 2022. október 31. 09:46
A budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanokat lehet hamarabb eladni, egy-egy adás-vétel átlagosan 73 nap alatt zárul le - derül ki a Duna House elemzéséből.
Ingatlan Budán már nem ritka a 2-3 milliós négyzetméterár
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 14:51
Főleg az új építésű lakásokért kérnek ennyit, de egyes használt luxus otthonok is ennyibe kerülnek.
Ingatlan Marad további 6 évig az 5 százalékos lakásáfa
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 12:51
Csak formai a kormány változtatása.
Ingatlan Közeleg az őrült ingatlan-áremelkedés vége?
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 09:17
Az egyre magasabb szintekre ugró infláció visszafogja a vásárlóerőt, ez pedig a lakáspiacon is megjelenhet, tompítva a drágulás ütemét.
Ingatlan Befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont 18 millió eurós felújítása
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:59
Befejeződött az Allee felújítása Budapesten, amely a külső és belső terek újrateremtésével egyszerre járul hozzá a vásárlói élmény növeléséhez, a bérlői összetétel és a fenntartható működés fejlesztéséhez. A teljes felújítási költség közel 18 millió euró volt, amiből önmagában a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra közel félmilliárdot fordítottak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG