<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nagyon beindult a kormánypárti vezetésű Keszthely, a Balaton-partra szemet vetett a NER. Az elmúlt hetekben több hotel épül és más infrastrukturális beruházás is lendületet kapott. Hévízen új ötcsillagos óriásszálloda lesz, szintén ismerős szereplőkkel. Helyszíni bejáráson voltunk. 

Keszthelyen valami megmozdult és ennek most már látható jelei is vannak. Ottjártunkkor, február legvégén a fagyos nappalok ellenére több építkezésen is serénykedtek a magyar és külföldi munkások, a daruk is mozgolódtak és közben a városvezetés is berúgta a motort. Sok beruházáshoz jelentős közpénzeket tudnak felhasználni a magáncégek, amiknek a túlnyomó része erősen kötődik a kormányhoz.

Így néz ki most  a felújítás alatt lévő Helikon hotel a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)
Így néz ki most a felújítás alatt lévő Helikon hotel a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)

A balatoni nagy kikötő közvetlen közelében, a víztől pár lépésre a Paár Attila milliárdos tulajdonában lévő West Hungária Bau (WHB) végzi a Helikon szálló teljes felújítását. A megrendelő a Mészáros Lőrinchez köthető cégcsoport. Négycsillagosként születik újjá a szebb napokat látott és évekig pusztuló ingatlan. Most a nyílászárók cseréjét figyelhettük meg, de a munka java még hátra van. Legkorábban talán az ősz végén, de reálisan inkább majd télen jöhetnek az első vendégek.

A szomszédos kisebb telken büfét üzemeltető vállalkozót megkérdeztük, hogy nem tart-e attól, hogy előbb-utóbb mennie kell onnan, mert „túl jó helyen van” a büféje ahhoz, hogy ne tetszen meg a milliárdosoknak. Először kötélnek állt, majd rosszallóan végigmért minket és inkább azt mondta:

„Nem mondok semmit, abból nem lehet bajom”.

Egy telekkel arrébb egyértelmű a helyzet: a volt Via hotelből egy 126 szobás, négycsillagos superior besorolású szálloda lesz, az átadást 2023 elejére hirdették meg, a két nagy szárnyból álló komplexumnál most a szerkezetépítés befejező munkálatai zajlanak. Itt is igyekeztünk részleteket megtudni, de az építési terület főbejáratánál posztoló kobakos alak csak azt hajtogatta: 

„Nem tudok semmit, nézze meg, nem látja, hogy dolgozunk?”

A belső munkák állásáról tehát nem kaptunk friss információkat, de szerencsére nem kellett messze mennünk, a kitett tábla fontos részleteket árult el. A beruházó az Adventor Hotel Üzemeltető Kft. A cég és vezetője, Sáfrány Tamás sem esett messze a fájától: ahogy azt a G7. hu is megírta, közeli kapcsolatban áll Mészáros Lőrinc gyakori üzlettársával, az ország negyedik leggazdagabb emberével, Szíjj Lászlóval: a vállalkozó Minerva Pénzügyi Zrt.-jének felügyelőbizottsági tagja, és a cégadatbázis szerint a szintén Szíjj László tulajdonában lévő Hotel Golf Kft. ügyvezetője.

A volt Via hotelnél belső munkák kezdődtek nem régen (forrás: mfor.hu)
A volt Via hotelnél belső munkák kezdődtek nem régen (forrás: mfor.hu)

A generálkivitelező az oktatási és más középületek közbeszerzésein rendre sikeresen szereplő Laterex Építő Zrt. Utóbbi a napokban – a WHB-vel közösen – megszerezte a Dunakeszire tervezett diáknegyed 37 milliárd forintos óriásberuházását, ezt állítólag Tuzson Bence államtitkár intézte el. A NER-kötődés tehát nem laza, ráadásul ebben a projektben alvállalkozó lesz a Mészáros Lőrinc cégeivel gyakran együtt dolgozó Magyar Építő Zrt., a WHB csoport tagvállalata.

Tovább sétálva a parton a Royal Homes nevű beruházás jött szembe. Ugyanaz a kép fogadott minket, mint pontosan két évvel ezelőtt: az eredetileg öt, hajó formájú háromszintes épületből kettő és fél készült el, a negyediknek állnak ugyan a falai, de se ablakok, se ajtók nincsenek beszerelve, az ötödiknek legfeljebb a helye van meg, nyoma semmi. Az első kettőt viszont lakhatják, már korábban is láttunk ott pihenő embereket és most is parkolt jó néhány autó az egyébként kerítéssel gondosan elzárt területen, az épületek parttal átellenben lévő oldalán.

A félkész Royal Homes lakópark a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)
A félkész Royal Homes lakópark a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)

Vannak más „beruházók” is. Az önkormányzat egyik propaganda kiadványából megtudtuk, hogy nem más, mint a Veszprémi Érsekség megvásárolta az egykori Sörházat. Mit tesz isten, állami támogatásként 9 milliárd forintot kapott ahhoz, hogy egy multifunkciós csarnokot és uszodát alakítson ki az ingatlanon. Szintén az érsekség vette meg a kis kastélyt, ott 1,5 milliárd forintos felújítással katolikus óvoda létesül.

Időközben a városi önkormányzat vezetése is aktivizálta magát. A Balaton-part egy részének a megújításához „sikerült” 400 millió forintos kormányzati segítséget kialkudni. Lezárult egy építészeti ötletpályázat, amit a kormány által sok milliárd forinttal támogatott Magyar Művészeti Akadémia írt ki. A Keszthelyen élők és itt működő szervezetek javaslatait február 7-ig várták arról, hogy milyen fejlesztések valósuljanak meg a Balaton-parton, még nem tudjuk, miket vesznek át, ha átvesznek, ebből az ötletbörzéből.

„Négy kilométer hosszú sétányt alakítunk ki” 

- közölte január végi sajtótájékoztatóján Nagy Bálint (Fidesz), a város polgármestere, akiről kiderült, hogy álláshalmozó, s miután ezt nyilvánosságra hozta a KEVE civil egyesület, a politikus minden plusz tisztségéről lemondott.

Az már biztos, hogy a teljes partszakasz hosszában ligetes sétányt alakítanak ki, megnyitva ezzel olyan területeket is, amelyek ma még zárva vannak a látogatók elől. Erre felfűzve olyan szolgáltatásokat, sportolási és kikapcsolódási lehetőségeket kínálnának, amelyek 12 hónapon át elérhetőek.

A vasútállomás és a buszpályaudvar, valamint a hajókikötő környezetéhez kapcsolódóan új parkolókat is terveznek. A városi strand átalakításával a Balaton legjobb strandját szeretnék létrehozni kibővített területtel, új szolgáltatásokkal és zárt térben is használható sportfunkciókkal, rossz időben is igénybe vehető játszóházzal.    

A déli partszakaszon megőriznék az Erzsébet-liget növény- és állatvilágát, piknikezési lehetőséget is kínálva, illetve megnyitnák a két vitorláskikötő területét is. Az északi területen a horgászok számára új csónakkikötő kialakítását tervezik - sorolta Nagy Bálint.

A hévízi óriáshotel is a NER-hez köthető, a beruházást nyolc milliárd forinttal támogatta a kormány  (forrás: mfor.hu)
A hévízi óriáshotel is a NER-hez köthető, a beruházást nyolc milliárd forinttal támogatta a kormány (forrás: mfor.hu)

A kőhajításra lévő Hévízen, ahol a járvány megtizedelte a szállásadó szektort, szaporán forognak a nagy daruk egy új ötcsillagos szálloda alapjainál. Összesen 285 szobát építenek a magyar és külföldi vendégmunkások az Event Horizon Capital 28 milliárd forintos beruházásában. Átadás 2023. november végén lehet, a cég közel nyolc milliárd forintos kormányzati mankót kapott a Kisfaludy-programban. A szerkezetépítést nem más, mint a NER  egyik oszlopos tagja, Balázs Attila cége, a Bayer Construct végzi.

Ahogyan fenti cikkünkből is kiderül, az oroszok még erősebben vannak jelen a településen, mint korábban. Hévíz belvárosában járva több utcában is találunk olyan panziót, amiről a helyiek tudják: orosz kézen van. Beszéltünk az egyik magyar panzió üzemeltetőjével, akinek a családja már 50 éve viszi ezt az ipart. Az ő utcájukban is több orosz tulajdonú ingatlan van, alkalmi ismerősünk azt is tudja, melyik Boriszé és melyik Nyikolajé. 
 

Ingatlan A németek örülhetnek: már csökkenek a lakásárak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:20
Tizenkét éves folyamatos növekedés szakadt meg a tavalyi utolsó negyedévben.
Ingatlan Ha nagyobb településre szeretne költözni, akkor ezeket a szempontokat vegye figyelembe!
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 10:27
Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást. A Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből kiderült: hazánkban Győr-Moson-Sopronban és Zalában a legkönnyebb községből városba vagy vármegyeszékhelyre költözni. A városba költözésnél - országosan tekintve - így is negyedével, vármegyeszékhelyen pedig több mint felével kisebb családi ház vásárolható az eladott ingatlan árából, lakásba költözés esetén pedig még kedvezőtlenebb ez az arány. A váltás városból vármegyeszékhelyre már egyszerűbb lehet, szintén főként a nyugati megyékben, a vármegyeszékhelyen belüli költözés azonban az ország egyik keleti városában, Miskolcon a legkönnyebb.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Észak- és dél-budai agglomerációs ház
Mester Nándor | 2023. március 22. 19:08
Sokan költöztek a budai agglomerációba az elmúlt két évtizedben. Megindult azonban egy visszaáramlás is, mégha nem is tömeges, mert sok idő autóval bejönni a fővárosba. Sorozatunk újabb darabjában ismét számok és szempontok jönnek eladóknak és vevőknek.
Ingatlan Nagyon elszálltak a lakásárak Budapest legnépszerűbb kerületében
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:31
A vevők főként befektetési céllal vásároltak a fővárosi második kerületben és átlagosan 109 millió forintot költöttek a nagyjából 110 négyzetméteres ingatlanokra 2022-ben - közölte a Duna House.
Ingatlan Mégsem kell búcsút inteni a lakásfelújítási támogatásoknak?
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:13
Mentőövet dobna a kormány azoknak az utolsó pillanatos otthonfelújítóknak, akiknek az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el, vagy utasítják el a kérelmét a napokban - derül ki a kormány rendelettervezetéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Szántóföld Közép-Magyarországon 
Mester Nándor | 2023. március 15. 19:11
Közép-magyarországi olvasóink biztos örömmel veszik, hogy sorozatunkban most azt vizsgáltuk meg, hogy a szakmai források alapján mivel számolhatnak, ha eladók vagyunk vagy venni szeretnénk. 
Ingatlan Lengyelországi irodaház-komplexumot vett az Appeninn
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 14:54
Ez az első külföldi bevásárlása a cégnek, de továbbiakra készül.
Ingatlan Újabb nagy tranzakciók lehetnek az ipari ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. március 9. 17:17
Továbbra is erős a kereslet a gyáraknak való telkekre Magyarországon.
Ingatlan Fájdalmas lépésekre kényszerülnek a nagy ingatlanos cégek
Mester Nándor | 2023. március 9. 15:19
A tanácsadók egy része megint azt teszi, mint a 2008-as válság idején, és akár jól is kijöhetnek a válságból.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Használt ház a keleti és dél-keleti agglomerációban
Mester Nándor | 2023. március 8. 19:11
Viszonylag alacsony, de az elmúlt 2-3 évben erősen megnőtt árak vannak a két szektorban. Egyre többen települnek ide, de megindult egy visszaáramlás is a fővárosba. A fejlesztések is drágítják ezt a körzetet, de ha vállalja valaki a felújtást, akkor most sokat alkudhat.   
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG