6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon beindult a kormánypárti vezetésű Keszthely, a Balaton-partra szemet vetett a NER. Az elmúlt hetekben több hotel épül és más infrastrukturális beruházás is lendületet kapott. Hévízen új ötcsillagos óriásszálloda lesz, szintén ismerős szereplőkkel. Helyszíni bejáráson voltunk. 

Keszthelyen valami megmozdult és ennek most már látható jelei is vannak. Ottjártunkkor, február legvégén a fagyos nappalok ellenére több építkezésen is serénykedtek a magyar és külföldi munkások, a daruk is mozgolódtak és közben a városvezetés is berúgta a motort. Sok beruházáshoz jelentős közpénzeket tudnak felhasználni a magáncégek, amiknek a túlnyomó része erősen kötődik a kormányhoz.

Így néz ki most  a felújítás alatt lévő Helikon hotel a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)
Így néz ki most a felújítás alatt lévő Helikon hotel a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)

A balatoni nagy kikötő közvetlen közelében, a víztől pár lépésre a Paár Attila milliárdos tulajdonában lévő West Hungária Bau (WHB) végzi a Helikon szálló teljes felújítását. A megrendelő a Mészáros Lőrinchez köthető cégcsoport. Négycsillagosként születik újjá a szebb napokat látott és évekig pusztuló ingatlan. Most a nyílászárók cseréjét figyelhettük meg, de a munka java még hátra van. Legkorábban talán az ősz végén, de reálisan inkább majd télen jöhetnek az első vendégek.

A szomszédos kisebb telken büfét üzemeltető vállalkozót megkérdeztük, hogy nem tart-e attól, hogy előbb-utóbb mennie kell onnan, mert „túl jó helyen van” a büféje ahhoz, hogy ne tetszen meg a milliárdosoknak. Először kötélnek állt, majd rosszallóan végigmért minket és inkább azt mondta:

„Nem mondok semmit, abból nem lehet bajom”.

Egy telekkel arrébb egyértelmű a helyzet: a volt Via hotelből egy 126 szobás, négycsillagos superior besorolású szálloda lesz, az átadást 2023 elejére hirdették meg, a két nagy szárnyból álló komplexumnál most a szerkezetépítés befejező munkálatai zajlanak. Itt is igyekeztünk részleteket megtudni, de az építési terület főbejáratánál posztoló kobakos alak csak azt hajtogatta: 

„Nem tudok semmit, nézze meg, nem látja, hogy dolgozunk?”

A belső munkák állásáról tehát nem kaptunk friss információkat, de szerencsére nem kellett messze mennünk, a kitett tábla fontos részleteket árult el. A beruházó az Adventor Hotel Üzemeltető Kft. A cég és vezetője, Sáfrány Tamás sem esett messze a fájától: ahogy azt a G7. hu is megírta, közeli kapcsolatban áll Mészáros Lőrinc gyakori üzlettársával, az ország negyedik leggazdagabb emberével, Szíjj Lászlóval: a vállalkozó Minerva Pénzügyi Zrt.-jének felügyelőbizottsági tagja, és a cégadatbázis szerint a szintén Szíjj László tulajdonában lévő Hotel Golf Kft. ügyvezetője.

A volt Via hotelnél belső munkák kezdődtek nem régen (forrás: mfor.hu)
A volt Via hotelnél belső munkák kezdődtek nem régen (forrás: mfor.hu)

A generálkivitelező az oktatási és más középületek közbeszerzésein rendre sikeresen szereplő Laterex Építő Zrt. Utóbbi a napokban – a WHB-vel közösen – megszerezte a Dunakeszire tervezett diáknegyed 37 milliárd forintos óriásberuházását, ezt állítólag Tuzson Bence államtitkár intézte el. A NER-kötődés tehát nem laza, ráadásul ebben a projektben alvállalkozó lesz a Mészáros Lőrinc cégeivel gyakran együtt dolgozó Magyar Építő Zrt., a WHB csoport tagvállalata.

Tovább sétálva a parton a Royal Homes nevű beruházás jött szembe. Ugyanaz a kép fogadott minket, mint pontosan két évvel ezelőtt: az eredetileg öt, hajó formájú háromszintes épületből kettő és fél készült el, a negyediknek állnak ugyan a falai, de se ablakok, se ajtók nincsenek beszerelve, az ötödiknek legfeljebb a helye van meg, nyoma semmi. Az első kettőt viszont lakhatják, már korábban is láttunk ott pihenő embereket és most is parkolt jó néhány autó az egyébként kerítéssel gondosan elzárt területen, az épületek parttal átellenben lévő oldalán.

A félkész Royal Homes lakópark a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)
A félkész Royal Homes lakópark a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)

Vannak más „beruházók” is. Az önkormányzat egyik propaganda kiadványából megtudtuk, hogy nem más, mint a Veszprémi Érsekség megvásárolta az egykori Sörházat. Mit tesz isten, állami támogatásként 9 milliárd forintot kapott ahhoz, hogy egy multifunkciós csarnokot és uszodát alakítson ki az ingatlanon. Szintén az érsekség vette meg a kis kastélyt, ott 1,5 milliárd forintos felújítással katolikus óvoda létesül.

Időközben a városi önkormányzat vezetése is aktivizálta magát. A Balaton-part egy részének a megújításához „sikerült” 400 millió forintos kormányzati segítséget kialkudni. Lezárult egy építészeti ötletpályázat, amit a kormány által sok milliárd forinttal támogatott Magyar Művészeti Akadémia írt ki. A Keszthelyen élők és itt működő szervezetek javaslatait február 7-ig várták arról, hogy milyen fejlesztések valósuljanak meg a Balaton-parton, még nem tudjuk, miket vesznek át, ha átvesznek, ebből az ötletbörzéből.

„Négy kilométer hosszú sétányt alakítunk ki” 

- közölte január végi sajtótájékoztatóján Nagy Bálint (Fidesz), a város polgármestere, akiről kiderült, hogy álláshalmozó, s miután ezt nyilvánosságra hozta a KEVE civil egyesület, a politikus minden plusz tisztségéről lemondott.

Az már biztos, hogy a teljes partszakasz hosszában ligetes sétányt alakítanak ki, megnyitva ezzel olyan területeket is, amelyek ma még zárva vannak a látogatók elől. Erre felfűzve olyan szolgáltatásokat, sportolási és kikapcsolódási lehetőségeket kínálnának, amelyek 12 hónapon át elérhetőek.

A vasútállomás és a buszpályaudvar, valamint a hajókikötő környezetéhez kapcsolódóan új parkolókat is terveznek. A városi strand átalakításával a Balaton legjobb strandját szeretnék létrehozni kibővített területtel, új szolgáltatásokkal és zárt térben is használható sportfunkciókkal, rossz időben is igénybe vehető játszóházzal.    

A déli partszakaszon megőriznék az Erzsébet-liget növény- és állatvilágát, piknikezési lehetőséget is kínálva, illetve megnyitnák a két vitorláskikötő területét is. Az északi területen a horgászok számára új csónakkikötő kialakítását tervezik - sorolta Nagy Bálint.

A hévízi óriáshotel is a NER-hez köthető, a beruházást nyolc milliárd forinttal támogatta a kormány  (forrás: mfor.hu)
A hévízi óriáshotel is a NER-hez köthető, a beruházást nyolc milliárd forinttal támogatta a kormány (forrás: mfor.hu)

A kőhajításra lévő Hévízen, ahol a járvány megtizedelte a szállásadó szektort, szaporán forognak a nagy daruk egy új ötcsillagos szálloda alapjainál. Összesen 285 szobát építenek a magyar és külföldi vendégmunkások az Event Horizon Capital 28 milliárd forintos beruházásában. Átadás 2023. november végén lehet, a cég közel nyolc milliárd forintos kormányzati mankót kapott a Kisfaludy-programban. A szerkezetépítést nem más, mint a NER  egyik oszlopos tagja, Balázs Attila cége, a Bayer Construct végzi.

Ahogyan fenti cikkünkből is kiderül, az oroszok még erősebben vannak jelen a településen, mint korábban. Hévíz belvárosában járva több utcában is találunk olyan panziót, amiről a helyiek tudják: orosz kézen van. Beszéltünk az egyik magyar panzió üzemeltetőjével, akinek a családja már 50 éve viszi ezt az ipart. Az ő utcájukban is több orosz tulajdonú ingatlan van, alkalmi ismerősünk azt is tudja, melyik Boriszé és melyik Nyikolajé. 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG