<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nagyon beindult a kormánypárti vezetésű Keszthely, a Balaton-partra szemet vetett a NER. Az elmúlt hetekben több hotel épül és más infrastrukturális beruházás is lendületet kapott. Hévízen új ötcsillagos óriásszálloda lesz, szintén ismerős szereplőkkel. Helyszíni bejáráson voltunk. 

Keszthelyen valami megmozdult és ennek most már látható jelei is vannak. Ottjártunkkor, február legvégén a fagyos nappalok ellenére több építkezésen is serénykedtek a magyar és külföldi munkások, a daruk is mozgolódtak és közben a városvezetés is berúgta a motort. Sok beruházáshoz jelentős közpénzeket tudnak felhasználni a magáncégek, amiknek a túlnyomó része erősen kötődik a kormányhoz.

Így néz ki most  a felújítás alatt lévő Helikon hotel a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)Így néz ki most a felújítás alatt lévő Helikon hotel a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)

A balatoni nagy kikötő közvetlen közelében, a víztől pár lépésre a Paár Attila milliárdos tulajdonában lévő West Hungária Bau (WHB) végzi a Helikon szálló teljes felújítását. A megrendelő a Mészáros Lőrinchez köthető cégcsoport. Négycsillagosként születik újjá a szebb napokat látott és évekig pusztuló ingatlan. Most a nyílászárók cseréjét figyelhettük meg, de a munka java még hátra van. Legkorábban talán az ősz végén, de reálisan inkább majd télen jöhetnek az első vendégek.

A szomszédos kisebb telken büfét üzemeltető vállalkozót megkérdeztük, hogy nem tart-e attól, hogy előbb-utóbb mennie kell onnan, mert „túl jó helyen van” a büféje ahhoz, hogy ne tetszen meg a milliárdosoknak. Először kötélnek állt, majd rosszallóan végigmért minket és inkább azt mondta:

„Nem mondok semmit, abból nem lehet bajom”.

Egy telekkel arrébb egyértelmű a helyzet: a volt Via hotelből egy 126 szobás, négycsillagos superior besorolású szálloda lesz, az átadást 2023 elejére hirdették meg, a két nagy szárnyból álló komplexumnál most a szerkezetépítés befejező munkálatai zajlanak. Itt is igyekeztünk részleteket megtudni, de az építési terület főbejáratánál posztoló kobakos alak csak azt hajtogatta: 

„Nem tudok semmit, nézze meg, nem látja, hogy dolgozunk?”

A belső munkák állásáról tehát nem kaptunk friss információkat, de szerencsére nem kellett messze mennünk, a kitett tábla fontos részleteket árult el. A beruházó az Adventor Hotel Üzemeltető Kft. A cég és vezetője, Sáfrány Tamás sem esett messze a fájától: ahogy azt a G7. hu is megírta, közeli kapcsolatban áll Mészáros Lőrinc gyakori üzlettársával, az ország negyedik leggazdagabb emberével, Szíjj Lászlóval: a vállalkozó Minerva Pénzügyi Zrt.-jének felügyelőbizottsági tagja, és a cégadatbázis szerint a szintén Szíjj László tulajdonában lévő Hotel Golf Kft. ügyvezetője.

A volt Via hotelnél belső munkák kezdődtek nem régen (forrás: mfor.hu)A volt Via hotelnél belső munkák kezdődtek nem régen (forrás: mfor.hu)

A generálkivitelező az oktatási és más középületek közbeszerzésein rendre sikeresen szereplő Laterex Építő Zrt. Utóbbi a napokban – a WHB-vel közösen – megszerezte a Dunakeszire tervezett diáknegyed 37 milliárd forintos óriásberuházását, ezt állítólag Tuzson Bence államtitkár intézte el. A NER-kötődés tehát nem laza, ráadásul ebben a projektben alvállalkozó lesz a Mészáros Lőrinc cégeivel gyakran együtt dolgozó Magyar Építő Zrt., a WHB csoport tagvállalata.

Tovább sétálva a parton a Royal Homes nevű beruházás jött szembe. Ugyanaz a kép fogadott minket, mint pontosan két évvel ezelőtt: az eredetileg öt, hajó formájú háromszintes épületből kettő és fél készült el, a negyediknek állnak ugyan a falai, de se ablakok, se ajtók nincsenek beszerelve, az ötödiknek legfeljebb a helye van meg, nyoma semmi. Az első kettőt viszont lakhatják, már korábban is láttunk ott pihenő embereket és most is parkolt jó néhány autó az egyébként kerítéssel gondosan elzárt területen, az épületek parttal átellenben lévő oldalán.

A félkész Royal Homes lakópark a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)A félkész Royal Homes lakópark a keszthelyi öbölben (forrás: mfor.hu)

Vannak más „beruházók” is. Az önkormányzat egyik propaganda kiadványából megtudtuk, hogy nem más, mint a Veszprémi Érsekség megvásárolta az egykori Sörházat. Mit tesz isten, állami támogatásként 9 milliárd forintot kapott ahhoz, hogy egy multifunkciós csarnokot és uszodát alakítson ki az ingatlanon. Szintén az érsekség vette meg a kis kastélyt, ott 1,5 milliárd forintos felújítással katolikus óvoda létesül.

Időközben a városi önkormányzat vezetése is aktivizálta magát. A Balaton-part egy részének a megújításához „sikerült” 400 millió forintos kormányzati segítséget kialkudni. Lezárult egy építészeti ötletpályázat, amit a kormány által sok milliárd forinttal támogatott Magyar Művészeti Akadémia írt ki. A Keszthelyen élők és itt működő szervezetek javaslatait február 7-ig várták arról, hogy milyen fejlesztések valósuljanak meg a Balaton-parton, még nem tudjuk, miket vesznek át, ha átvesznek, ebből az ötletbörzéből.

„Négy kilométer hosszú sétányt alakítunk ki” 

- közölte január végi sajtótájékoztatóján Nagy Bálint (Fidesz), a város polgármestere, akiről kiderült, hogy álláshalmozó, s miután ezt nyilvánosságra hozta a KEVE civil egyesület, a politikus minden plusz tisztségéről lemondott.

Az már biztos, hogy a teljes partszakasz hosszában ligetes sétányt alakítanak ki, megnyitva ezzel olyan területeket is, amelyek ma még zárva vannak a látogatók elől. Erre felfűzve olyan szolgáltatásokat, sportolási és kikapcsolódási lehetőségeket kínálnának, amelyek 12 hónapon át elérhetőek.

A vasútállomás és a buszpályaudvar, valamint a hajókikötő környezetéhez kapcsolódóan új parkolókat is terveznek. A városi strand átalakításával a Balaton legjobb strandját szeretnék létrehozni kibővített területtel, új szolgáltatásokkal és zárt térben is használható sportfunkciókkal, rossz időben is igénybe vehető játszóházzal.    

A déli partszakaszon megőriznék az Erzsébet-liget növény- és állatvilágát, piknikezési lehetőséget is kínálva, illetve megnyitnák a két vitorláskikötő területét is. Az északi területen a horgászok számára új csónakkikötő kialakítását tervezik - sorolta Nagy Bálint.

A hévízi óriáshotel is a NER-hez köthető, a beruházást nyolc milliárd forinttal támogatta a kormány  (forrás: mfor.hu)A hévízi óriáshotel is a NER-hez köthető, a beruházást nyolc milliárd forinttal támogatta a kormány (forrás: mfor.hu)

A kőhajításra lévő Hévízen, ahol a járvány megtizedelte a szállásadó szektort, szaporán forognak a nagy daruk egy új ötcsillagos szálloda alapjainál. Összesen 285 szobát építenek a magyar és külföldi vendégmunkások az Event Horizon Capital 28 milliárd forintos beruházásában. Átadás 2023. november végén lehet, a cég közel nyolc milliárd forintos kormányzati mankót kapott a Kisfaludy-programban. A szerkezetépítést nem más, mint a NER  egyik oszlopos tagja, Balázs Attila cége, a Bayer Construct végzi.

Ahogyan fenti cikkünkből is kiderül, az oroszok még erősebben vannak jelen a településen, mint korábban. Hévíz belvárosában járva több utcában is találunk olyan panziót, amiről a helyiek tudják: orosz kézen van. Beszéltünk az egyik magyar panzió üzemeltetőjével, akinek a családja már 50 éve viszi ezt az ipart. Az ő utcájukban is több orosz tulajdonú ingatlan van, alkalmi ismerősünk azt is tudja, melyik Boriszé és melyik Nyikolajé. 
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Fordulat a Balatonnál: csúcsra értek az ingatlanárak, innen már nincs feljebb?
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:35
A 2020-as hirtelen növekedés után még az idei tavasz is élénkülést hozott a Balaton ingatlanpiacán, de a nyár eredményei már elmaradnak a tavalyi év hasonló időszakától. Az OTP Ingatlanpont friss tapasztalatai alapján változatlanul magas árak, csökkenő kereslet és bővülő kínálat jellemzik a tó északi és déli partját is. Az árak közelítik vagy már el is érték a csúcsot - számottevő emelkedésre már nem számítanak a jövőben.
Ingatlan Fojtogató áremelkedés az irodáknál - óriásit ugrottak a költségek
Natív tartalom | 2022. június 28. 13:24
A 400 forintos euró mellett a pár hónap alatt legalább duplájára növő energiaköltségek teszik egyre elviselhetetlenebbé a cégek irodabérleti költségeit. Különösen ott, ahol a költségek jelentős részét teszi ki ez a fix díj, illetve ahol sok évre aláírt irodabérleti-szerződések kötik gúzsba az üzleti döntéshozókat - derül ki az irodahaz.info összeállításából.
Ingatlan Újabb irodaházzal bővült az Indotek Group romániai ingatlanportfóliója
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 10:28
Romániai irodaházzal bővült az Indotek Group régiós ingatlanportfóliója. Az akvizíció keretében Magyarország egyik vezető, ingatlanokra fókuszáló befektetési csoportja megvásárolta a Bukarest központi üzleti negyedében található, 14 emeletes One Victoriei Center irodaházat.
Ingatlan Nemcsak a lángos kerül aranyárba a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 11:41
A Zánkától kicsit északabbra fekvő Monoszlón épült, felújított, 9 szobás, több mint 1600 négyzetméteres alapterületű kastélyért a hozzá tartozó 100 ezer négyzetméteres telekterülettel és borbirtokkal együtt 5,5 millió eurót, vagyis 2,2 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonos.
Ingatlan A gyermekesek menthetik meg a lakáspiacot
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:58
Kevesebben terveznek lakást venni, de a gyermekes családok ugyanúgy vásárolnának, nő a befektetési célból lakást vásárolni tervezők aránya is.
Ingatlan Visszaesett az építőipari termelés áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:00
Közel hat százalékkal.
Ingatlan Óriási fordulat következett be az irodapiacon
Natív tartalom | 2022. június 14. 18:22
Miközben a 2020 tavaszán ránk köszöntött pandémia előtt szinte telt házzal működtek a budapesti A+ és A kategóriába tartozó irodaházak, addig mára sok helyütt konganak az ürességtől az irodák, jellemzően a széles körű távmunka miatt, amelynek szabályozásában a cégek sem egységesek. A hivatalos adatok (egyelőre) nem festenek olyan szomorú képet, de a valóság – a piacot ismerő szakértők szerint – meglehetősen kiábrándító. Nézzük  a részleteket - az Irodahaz.info összeállítása.
Ingatlan A pörgő ingatlanpiacon nem csak az árat kell jól belőni
Benedikt Károly, Duna House | 2022. június 8. 15:48
Egy eladó vagy vevő számára nem az árindexek, az alapkamat, a befektetői vásárlók aránya és az elemzések az elsődlegesek. Segíthetnek a helyzetértékelésben, de számukra mégis az lesz a legfontosabb, hogy mit éreznek és mit tapasztalnak közvetlen az ingatlan vásárlásuk vagy eladások során. Mit hozhat a jövő, milyen kérdéseket kell átgondolnunk, mire érdemes és mire nem érdemes várni 2022-ben. Vélemény.
Ingatlan Van erkélyed? Ha igen, tuti drágábban adhatod el a lakásodat
Privátbankár.hu | 2022. június 6. 11:30
Felértékelődött a "kilépés" a szabadba.
Ingatlan Ezekre figyelj, ha külföldön vennél nyaralót!
Natív tartalom | 2022. június 4. 10:13
A balatoni ingatlanárak emelkedése, sokakat arra ösztönözhet, hogy inkább külföldön, a Magyarországról is gyorsan elérhető tengerpartokon vásároljanak nyaralóingatlant. Hiszen így közel ugyanannyiért vagy kicsivel többért mégiscsak tengerparti nyaralónk lehet. Egy külföldi ingatlanvásárlás azonban rejt némi plusz kockázatot magában, hiszen nem ismerjük a terepet, így körültekintőbbnek kell lennünk, érdemes akár segítséget is kérnünk. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG