<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hévíz év elején csendes, de korántsem halott – az oroszok többen vannak, mint gondolnánk. A város tiszta és csili-vili, az árak kicsit elszálltak, de cserében érezzük, hogy jó helyen vagyunk. Helyszíni riport Magyarország második legnépszerűbb turistacélpontjából.

A szálloda mérsékelten elegáns étkezőjében annyi orosz szót hallani, hogy kis túlzással akár Moszkvában is érezhetnénk magunkat. Tőlünk balra egy középkorú, oroszul beszélő házaspár ül hét év körüli gyermekével – a nő talán tanár egy külvárosi általános iskolában, a férfi műszakvezető lehet a helyi Lada-gyárban. Egy kicsit távolabb, az ablak melletti asztalnál szintén egy orosznak látszó pár falatozik, mindketten joggingban jöttek le a reggelihez.

A helyszín egy négycsillagos hévízi szálloda, ahol január második hétvégéjén is nagy a forgalom – nem utolsósorban az orosz (esetleg ukrán) vendégeknek köszönhetően.

Persze nem a szentpétervári művészvilág ad itt egymásnak randevút, inkább az a benyomásunk, hogy az orosz alsó középosztály tagjai keresik fel előszeretettel a Zala megyei kisvárost.

Mutatjuk, hogy miért:

A hideg sem akadály. Fürdőző a Hévízi Tófürdőben 2022. január 9-én. (Privátbankár.hu/W.B.) A hideg sem akadály. Fürdőző a Hévízi Tófürdőben 2022. január 9-én. (Privátbankár.hu/W.B.)

Ez persze önmagában nem hír: a sajtó már tíz évvel ezelőtt cikkezett arról, hogy a hévízi gyógyfürdő mágnesként vonzza az orosz turistákat. A helyzet azóta sem változott, sőt a várost járva az a gondolatunk támad, hogy az Európa nagy részéből kiszorult „szputnyikos” oroszok Hévízen találtak menedékre.

Templom, étterem, супермаркет

Tömeg persze nincs, de a városban sétálva ezen az év eleji napon is többet hallunk orosznak tűnő szót, mint magyart.

Azon már meg sem lepődünk, hogy a szállodában oroszul beszélő ügyintéző fogadja a vendégeket, a helyi ingatlanosok pedig – úgy tudjuk – már hosszabb ideje keresnek oroszul beszélő munkatársakat az orosz ügyféligények kielégítésére.

Sokan ugyanis nemcsak pihenni jönnek ide, hanem lakni is:

csak 2019-ben 49 ingatlant vásároltak itt oroszok a hivatalos adatok szerint. Van már orosz étterem, és épül a hévízi ortodox egyházközség temploma is. 

Az orosz „terjeszkedést” jelzi az is, hogy úton-útfélen cirill betűs feliratokba botlunk. Hogy csak néhány példát említsünk: a szálloda étkezőjében magyar, angol, német és orosz nyelvű táblácskák igazítják útba a vendégeket, a központban a thai masszázsszalon oroszul is kínálja a felüdülést, a helyi Coop pedig nagy betűkkel hirdeti, hogy itt bizony супермаркет található:

Az oroszok már a spájzban vannak. (Fotó: Privátbankár.hu/W.B.)   Az oroszok már a spájzban vannak. (Fotó: Privátbankár.hu/W.B.)

A városon meg is látszik, hogy turisták tömegei költötték és költik el itt rubeljeiket, euróikat. Az utcák tiszták, az épületek felújítottak, egymást érik az apartmanok, vendégházak, szállodák, és idén is újabb hotelek újulnak meg.

Minden csili-vili – mintha egy svájci kisvárosban lennénk.

Az egyetlen múltból itt ragadt „intézmény” a még vasárnap délelőtt is nyitva tartó Vén Bakter Borozó egy kőhajításnyira a rendőrörstől, tele régi arcokkal.

A turisták persze felnyomják az árakat: egy kis üveg ásványvíz a szállodában 690, 2 deci rumos bor az utcán 1100 forint.

Egy éjszaka egy négycsillagos szállodában két főre 50 ezer forintnál kezdődik kedvezménnyel, egy óra thai masszázs 8500, egy három órára szóló jegy a Tófürdőben 3500 forint, wellness nélkül.

A szomszédos Keszthelyen egy kétszemélyes ebéd egy kellemes, de nem luxus helyen kávéval, desszerttel 10 ezer forint – ezek már nagyon pesti árak.

Top célpont

És ha már a számoknál tartunk: 2019-ben, az utolsó békeévben – Covid-mentes esztendőben – 1 millió 233 ezer vendégéjszakát töltöttek el Hévízen belföldi és külföldi turisták, ami akkor rekord volt. Ezen belül 675 ezer volt a külföldi vendégéjszakák száma, ami messze a legmagasabb mutató a hazai fürdővárosok között, és meghaladja a belföldiek számát.

Anno összesen több mint 40 országból érkeztek vendégek a tóhoz.

A fő küldőország Oroszország mellett Németország, Ausztria és Csehország volt,

de jöttek látogatók Norvégiából, Kanadából, Ausztráliából és Dél-Afrikából is. Legtovább a németek és az oroszok maradtak, átlagban több mint 9 napig.

A Covid-válság ugyanakkor Hévízet is megütötte: a KSH szerint 2020-ban a vendégéjszakák száma 425 ezerre, tehát az előző évi harmadára csökkent, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 143 ezerre, vagyis csaknem az ötödére esett vissza.

2020 előtt egyébként

hagyományosan Hévíz volt második a legnépszerűbb magyarországi úticél Budapest után a vendégéjszakák számát tekintve,

tavalyelőtt viszont az ötödik helyre csúszott vissza.

A tavalyi évről még nincsenek végleges adatok, de hivatalos közlések szerint részben visszatértek a külföldi vendégek, a napi vendégek száma pedig a „legjobb békeévek” számait is meghaladta a Tófürdőben: karácsony környékén például 1500-an keresték fel naponta a „világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termál” tavát.

Csendes, de nem halott

Ami a kilátásokat illeti, a hivatalos várakozások szerint idén húsvétig ugyan „visszafogott lesz az érdeklődés”, de a remények szerint addig is elég vendég érkezik majd ahhoz, hogy a „szálláshelyek biztosíthassák az üzletmenetüket”.

Ezek a várakozások beigazolódni látszanak:

Hévíz az év elején csendes, de korántsem halott. És – hacsak közbe nem szól megint a Covid – innen csak felfelé vezet az út.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG