<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hévíz év elején csendes, de korántsem halott – az oroszok többen vannak, mint gondolnánk. A város tiszta és csili-vili, az árak kicsit elszálltak, de cserében érezzük, hogy jó helyen vagyunk. Helyszíni riport Magyarország második legnépszerűbb turistacélpontjából.

A szálloda mérsékelten elegáns étkezőjében annyi orosz szót hallani, hogy kis túlzással akár Moszkvában is érezhetnénk magunkat. Tőlünk balra egy középkorú, oroszul beszélő házaspár ül hét év körüli gyermekével – a nő talán tanár egy külvárosi általános iskolában, a férfi műszakvezető lehet a helyi Lada-gyárban. Egy kicsit távolabb, az ablak melletti asztalnál szintén egy orosznak látszó pár falatozik, mindketten joggingban jöttek le a reggelihez.

A helyszín egy négycsillagos hévízi szálloda, ahol január második hétvégéjén is nagy a forgalom – nem utolsósorban az orosz (esetleg ukrán) vendégeknek köszönhetően.

Persze nem a szentpétervári művészvilág ad itt egymásnak randevút, inkább az a benyomásunk, hogy az orosz alsó középosztály tagjai keresik fel előszeretettel a Zala megyei kisvárost.

Mutatjuk, hogy miért:

A hideg sem akadály. Fürdőző a Hévízi Tófürdőben 2022. január 9-én. (Privátbankár.hu/W.B.) A hideg sem akadály. Fürdőző a Hévízi Tófürdőben 2022. január 9-én. (Privátbankár.hu/W.B.)

Ez persze önmagában nem hír: a sajtó már tíz évvel ezelőtt cikkezett arról, hogy a hévízi gyógyfürdő mágnesként vonzza az orosz turistákat. A helyzet azóta sem változott, sőt a várost járva az a gondolatunk támad, hogy az Európa nagy részéből kiszorult „szputnyikos” oroszok Hévízen találtak menedékre.

Templom, étterem, супермаркет

Tömeg persze nincs, de a városban sétálva ezen az év eleji napon is többet hallunk orosznak tűnő szót, mint magyart.

Azon már meg sem lepődünk, hogy a szállodában oroszul beszélő ügyintéző fogadja a vendégeket, a helyi ingatlanosok pedig – úgy tudjuk – már hosszabb ideje keresnek oroszul beszélő munkatársakat az orosz ügyféligények kielégítésére.

Sokan ugyanis nemcsak pihenni jönnek ide, hanem lakni is:

csak 2019-ben 49 ingatlant vásároltak itt oroszok a hivatalos adatok szerint. Van már orosz étterem, és épül a hévízi ortodox egyházközség temploma is. 

Az orosz „terjeszkedést” jelzi az is, hogy úton-útfélen cirill betűs feliratokba botlunk. Hogy csak néhány példát említsünk: a szálloda étkezőjében magyar, angol, német és orosz nyelvű táblácskák igazítják útba a vendégeket, a központban a thai masszázsszalon oroszul is kínálja a felüdülést, a helyi Coop pedig nagy betűkkel hirdeti, hogy itt bizony супермаркет található:

Az oroszok már a spájzban vannak. (Fotó: Privátbankár.hu/W.B.)   Az oroszok már a spájzban vannak. (Fotó: Privátbankár.hu/W.B.)

A városon meg is látszik, hogy turisták tömegei költötték és költik el itt rubeljeiket, euróikat. Az utcák tiszták, az épületek felújítottak, egymást érik az apartmanok, vendégházak, szállodák, és idén is újabb hotelek újulnak meg.

Minden csili-vili – mintha egy svájci kisvárosban lennénk.

Az egyetlen múltból itt ragadt „intézmény” a még vasárnap délelőtt is nyitva tartó Vén Bakter Borozó egy kőhajításnyira a rendőrörstől, tele régi arcokkal.

A turisták persze felnyomják az árakat: egy kis üveg ásványvíz a szállodában 690, 2 deci rumos bor az utcán 1100 forint.

Egy éjszaka egy négycsillagos szállodában két főre 50 ezer forintnál kezdődik kedvezménnyel, egy óra thai masszázs 8500, egy három órára szóló jegy a Tófürdőben 3500 forint, wellness nélkül.

A szomszédos Keszthelyen egy kétszemélyes ebéd egy kellemes, de nem luxus helyen kávéval, desszerttel 10 ezer forint – ezek már nagyon pesti árak.

Top célpont

És ha már a számoknál tartunk: 2019-ben, az utolsó békeévben – Covid-mentes esztendőben – 1 millió 233 ezer vendégéjszakát töltöttek el Hévízen belföldi és külföldi turisták, ami akkor rekord volt. Ezen belül 675 ezer volt a külföldi vendégéjszakák száma, ami messze a legmagasabb mutató a hazai fürdővárosok között, és meghaladja a belföldiek számát.

Anno összesen több mint 40 országból érkeztek vendégek a tóhoz.

A fő küldőország Oroszország mellett Németország, Ausztria és Csehország volt,

de jöttek látogatók Norvégiából, Kanadából, Ausztráliából és Dél-Afrikából is. Legtovább a németek és az oroszok maradtak, átlagban több mint 9 napig.

A Covid-válság ugyanakkor Hévízet is megütötte: a KSH szerint 2020-ban a vendégéjszakák száma 425 ezerre, tehát az előző évi harmadára csökkent, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 143 ezerre, vagyis csaknem az ötödére esett vissza.

2020 előtt egyébként

hagyományosan Hévíz volt második a legnépszerűbb magyarországi úticél Budapest után a vendégéjszakák számát tekintve,

tavalyelőtt viszont az ötödik helyre csúszott vissza.

A tavalyi évről még nincsenek végleges adatok, de hivatalos közlések szerint részben visszatértek a külföldi vendégek, a napi vendégek száma pedig a „legjobb békeévek” számait is meghaladta a Tófürdőben: karácsony környékén például 1500-an keresték fel naponta a „világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termál” tavát.

Csendes, de nem halott

Ami a kilátásokat illeti, a hivatalos várakozások szerint idén húsvétig ugyan „visszafogott lesz az érdeklődés”, de a remények szerint addig is elég vendég érkezik majd ahhoz, hogy a „szálláshelyek biztosíthassák az üzletmenetüket”.

Ezek a várakozások beigazolódni látszanak:

Hévíz az év elején csendes, de korántsem halott. És – hacsak közbe nem szól megint a Covid – innen csak felfelé vezet az út.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság A tőzsdére is rányomta a bélyegét az ukrán-orosz konfliktus
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Börtönt kaptak Nicolas Sarkozy volt munkatársai
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 17:32
Börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.
Makro / Külgazdaság Bukarestben második napja alig lehet közlekedni
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:56
Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.
Makro / Külgazdaság Tovább gyarapodott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:31
Sikeres évet tudhat maga mögött a Pallas Athéné Alapítvány.
Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képet fest a pedagógusok helyzetéről.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló