<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hévíz év elején csendes, de korántsem halott – az oroszok többen vannak, mint gondolnánk. A város tiszta és csili-vili, az árak kicsit elszálltak, de cserében érezzük, hogy jó helyen vagyunk. Helyszíni riport Magyarország második legnépszerűbb turistacélpontjából.

A szálloda mérsékelten elegáns étkezőjében annyi orosz szót hallani, hogy kis túlzással akár Moszkvában is érezhetnénk magunkat. Tőlünk balra egy középkorú, oroszul beszélő házaspár ül hét év körüli gyermekével – a nő talán tanár egy külvárosi általános iskolában, a férfi műszakvezető lehet a helyi Lada-gyárban. Egy kicsit távolabb, az ablak melletti asztalnál szintén egy orosznak látszó pár falatozik, mindketten joggingban jöttek le a reggelihez.

A helyszín egy négycsillagos hévízi szálloda, ahol január második hétvégéjén is nagy a forgalom – nem utolsósorban az orosz (esetleg ukrán) vendégeknek köszönhetően.

Persze nem a szentpétervári művészvilág ad itt egymásnak randevút, inkább az a benyomásunk, hogy az orosz alsó középosztály tagjai keresik fel előszeretettel a Zala megyei kisvárost.

Mutatjuk, hogy miért:

A hideg sem akadály. Fürdőző a Hévízi Tófürdőben 2022. január 9-én. (Privátbankár.hu/W.B.)
A hideg sem akadály. Fürdőző a Hévízi Tófürdőben 2022. január 9-én. (Privátbankár.hu/W.B.)

Ez persze önmagában nem hír: a sajtó már tíz évvel ezelőtt cikkezett arról, hogy a hévízi gyógyfürdő mágnesként vonzza az orosz turistákat. A helyzet azóta sem változott, sőt a várost járva az a gondolatunk támad, hogy az Európa nagy részéből kiszorult „szputnyikos” oroszok Hévízen találtak menedékre.

Templom, étterem, супермаркет

Tömeg persze nincs, de a városban sétálva ezen az év eleji napon is többet hallunk orosznak tűnő szót, mint magyart.

Azon már meg sem lepődünk, hogy a szállodában oroszul beszélő ügyintéző fogadja a vendégeket, a helyi ingatlanosok pedig – úgy tudjuk – már hosszabb ideje keresnek oroszul beszélő munkatársakat az orosz ügyféligények kielégítésére.

Sokan ugyanis nemcsak pihenni jönnek ide, hanem lakni is:

csak 2019-ben 49 ingatlant vásároltak itt oroszok a hivatalos adatok szerint. Van már orosz étterem, és épül a hévízi ortodox egyházközség temploma is. 

Az orosz „terjeszkedést” jelzi az is, hogy úton-útfélen cirill betűs feliratokba botlunk. Hogy csak néhány példát említsünk: a szálloda étkezőjében magyar, angol, német és orosz nyelvű táblácskák igazítják útba a vendégeket, a központban a thai masszázsszalon oroszul is kínálja a felüdülést, a helyi Coop pedig nagy betűkkel hirdeti, hogy itt bizony супермаркет található:

Az oroszok már a spájzban vannak. (Fotó: Privátbankár.hu/W.B.)
Az oroszok már a spájzban vannak. (Fotó: Privátbankár.hu/W.B.)

A városon meg is látszik, hogy turisták tömegei költötték és költik el itt rubeljeiket, euróikat. Az utcák tiszták, az épületek felújítottak, egymást érik az apartmanok, vendégházak, szállodák, és idén is újabb hotelek újulnak meg.

Minden csili-vili – mintha egy svájci kisvárosban lennénk.

Az egyetlen múltból itt ragadt „intézmény” a még vasárnap délelőtt is nyitva tartó Vén Bakter Borozó egy kőhajításnyira a rendőrörstől, tele régi arcokkal.

A turisták persze felnyomják az árakat: egy kis üveg ásványvíz a szállodában 690, 2 deci rumos bor az utcán 1100 forint.

Egy éjszaka egy négycsillagos szállodában két főre 50 ezer forintnál kezdődik kedvezménnyel, egy óra thai masszázs 8500, egy három órára szóló jegy a Tófürdőben 3500 forint, wellness nélkül.

A szomszédos Keszthelyen egy kétszemélyes ebéd egy kellemes, de nem luxus helyen kávéval, desszerttel 10 ezer forint – ezek már nagyon pesti árak.

Top célpont

És ha már a számoknál tartunk: 2019-ben, az utolsó békeévben – Covid-mentes esztendőben – 1 millió 233 ezer vendégéjszakát töltöttek el Hévízen belföldi és külföldi turisták, ami akkor rekord volt. Ezen belül 675 ezer volt a külföldi vendégéjszakák száma, ami messze a legmagasabb mutató a hazai fürdővárosok között, és meghaladja a belföldiek számát.

Anno összesen több mint 40 országból érkeztek vendégek a tóhoz.

A fő küldőország Oroszország mellett Németország, Ausztria és Csehország volt,

de jöttek látogatók Norvégiából, Kanadából, Ausztráliából és Dél-Afrikából is. Legtovább a németek és az oroszok maradtak, átlagban több mint 9 napig.

A Covid-válság ugyanakkor Hévízet is megütötte: a KSH szerint 2020-ban a vendégéjszakák száma 425 ezerre, tehát az előző évi harmadára csökkent, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 143 ezerre, vagyis csaknem az ötödére esett vissza.

2020 előtt egyébként

hagyományosan Hévíz volt második a legnépszerűbb magyarországi úticél Budapest után a vendégéjszakák számát tekintve,

tavalyelőtt viszont az ötödik helyre csúszott vissza.

A tavalyi évről még nincsenek végleges adatok, de hivatalos közlések szerint részben visszatértek a külföldi vendégek, a napi vendégek száma pedig a „legjobb békeévek” számait is meghaladta a Tófürdőben: karácsony környékén például 1500-an keresték fel naponta a „világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termál” tavát.

Csendes, de nem halott

Ami a kilátásokat illeti, a hivatalos várakozások szerint idén húsvétig ugyan „visszafogott lesz az érdeklődés”, de a remények szerint addig is elég vendég érkezik majd ahhoz, hogy a „szálláshelyek biztosíthassák az üzletmenetüket”.

Ezek a várakozások beigazolódni látszanak:

Hévíz az év elején csendes, de korántsem halott. És – hacsak közbe nem szól megint a Covid – innen csak felfelé vezet az út.

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG