<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Egy sétálóutca alapvetően mindig csendesebb vagy legalábbis emberközelibb, mint egy átlagos, autókkal teli, nagyvárosi utca. Adódik a kérdés, hogy a budapestiek szeretnek-e sétálóutcákban lakni? És ha igen, akkor mennyivel magasabbak ezekben az utcákban az ingatlanárak?
Váci utca. Kép forrása: MTI fotó

Első pillantásra egy sétálóutcának van némi előnye az átlagos budapesti utcákkal szemben. Ilyen például, hogy mentes a forgalom zajától, hiszen autók helyett sétáló emberek töltik meg, ráadásul több az üzlet, jó a hangulata, kávézók, éttermek sorakoznak rajta. Egyszóval, sokkal emberközelibb. De vajon értékelik-e ezt az ingatlanvásárlók Budapesten? Mennyire vonzó számukra egy sétálóutca? Szívesebben választják-e, mint bármely más utcát egy adott környéken? Megkérdeztük erről az ingatlanközvetítőket.

Egy sétálóutca sem mindig csendes

A belvárosban klasszikusan a Váci utca számít sétálóutcának, a VI. kerületben a Liszt Ferenc tér, de emellett olyan kvázi sétálóutcának tekinthető utcák is megjelentek az elmúlt években, mint amilyen a Kazinczy utca. Itt ugyan közlekednek autók, de bizonyos időszakokban szinte csak gyalogosokkal találkozhatunk rajta - kezdte Schneider Zoltán, a Balla Ingatlanirodák belvárosi irodájának szakmai vezetője.

Jellemző azonban a belső kerületekben fekvő utcákra, hogy ezekben alapvetően csak a befektetők vásárolnak ingatlanokat kiadás céljára. Elvétve találkozni olyan vevőkkel, akik az adott utcában szeretnének élni. Sokkal inkább jellemző az elvándorlás ezekről a környékekről a családok részéről. Ennek oka maga a “bulinegyed”, ami olyan mértékű zaj- és egyéb terhelést jelent az ott lakóknak, amit már nem tudnak tolerálni.

A Váci utca esetében sem igazán jellemző, hogy olyanok vásárolnának ott lakást, akik ott szeretnének lakni. Schneider Zoltán legalábbis nem találkozott még olyan ügyféllel, aki a Váci utcába akart volna költözni, élni. Kizárólag olyanoknak adott el ingatlant, akik befektetők voltak és bérbeadásra vásároltak ott lakást.

Magasabbak az árak, de a központ miatt

Az, hogy a befektetők jelenléte ennyire meghatározó a belvárosban, nem jelenti ugyanakkor azt, hogy ők ne lennének érzékenyek bizonyos adottságokra. Például arra, hogy egy utca sétálóutca, vagy legalábbis olyan a jellege, mint mondjuk a Kazinczy utca esetében. Ezeket ugyanis könnyebben és magasabb áron tudják kiadni a bérlőknek, akár rövid távú lakáskiadás során. Alapvetően azért, mert ezek a sétálóutcák jelentik a belváros szívét, gondoljunk akár a Váci utcára, vagy akár a Kazinczy és Király utcára.

Mindez persze kihat az árakra is: ezekben a felkapott utcákban 15-30 százalékkal magasabb árakra is számíthat a vásárló. Nem jelenti ez persze azt, hogy minden lakás, ami itt található, automatikus ennyivel drágábban is kel el. Schneider Zoltán szerint inkább csak az jelenthető ki, hogy érezhetően többet kérnek el ezekben az utcákban a lakásaikért a tulajdonosok.

Jellemző egyébként, hogy néha egészen elképesztően magas áron szeretnék értékesíteni ingatlanaikat, habár az utóbbi egy hónapban némi józanodást lehetett érzékelni. Azaz többen rájöttek, hogy az általuk megálmodott árakon nem fogják tudni eladni a lakásaikat. Ennek oka az, hogy a korábban jellemző jelentős kereslet mára némileg visszaesett - tette hozzá Schneider Zoltán.

Inkább a környék vonzza a vevőket

A belváros szívétől kicsit távolabb is akad néhány sétálóutca, ilyen például a VIII. kerületben a Corvin sétány, illetve annak tekinthető a IX. kerületben a Ráday utca. Keresztes Tímea, a Balla Ingatlanirodák kerületi ingatlanközvetítője szerint azonban nem jellemző, hogy kifejezetten ezekben az utcákban keresnének az emberek lakást.

A Corvin sétány esetében is sokkal inkább a Corvin-negyed a hívószó az emberek számára. Tehát míg a VIII. kerülettől kicsit tartanak, addig Corvin-negyedben könnyű eladni a lakásokat, hiszen kifejezetten keresett környék. Emögött persze elsősorban a sikeres marketingtevékenység húzódik meg - vélekedett az ingatlanközvetítő.

A IX. kerületi Ráday utcában viszont magasabbak az árak, mint a IX. kerületi átlag. Ebben is közrejátszik a média, azonban az elmúlt években javított a helyzeten az újonnan épült Bálna, ami a fiatalok a találkozóhelye lett. Valamint számít az is, hogy üzletek homlokzatát nagyon szépen felújították, és egy parkosított, nyugalmasabb környéket sikerült kialakítani, ami hatással van az árakra - tette hozzá az ingatlanközvetítő.

A Ráday utca kapcsán azonban fel is merül a sétálóutcák egyik nagy problémája: a parkolóhelyek hiánya. Ahol ugyanis kevés a parkolóház - mint például ezen a környéken is -, ott nehéz megoldani az lakók autóinak elhelyezését. És a IX. kerület belső része ma már rendkívül zsúfolt ilyen szempontból. Gyakorlatilag az ott lakók és ott dolgozók miatt a környező utcák egész nap telítettek - hívta fel a figyelmet Keresztes Tímea.

Mi a helyzet a külső kerületekben?

Habár sétálóutcákkal inkább csak a belvárosban találkozhatunk, azért akad egy-kettő a külsőbb kerületekben is. Így akad sétálóutca akár Kispesten, akár Kőbányán vagy Pesterzsébeten is. Az emberek hozzáállása azonban némiképp vegyesnek tűnik ezekhez.

Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlanirodák XIX. és XX. kerületi irodájának vezetője elmondta: a kispesti Fő utca iránt nagyobb az érdeklődés a környező utcákhoz képest, mert alapvetően csendesebb, autóforgalomtól mentes lakások találhatók az itt sorakozó három paneltömbben. És annak ellenére vonzóbb ez az utca, hogy azért nem egészen olyan, mint a belvárosi sétálóutcák, ahol egymást váltják az üzletek és a kávézók, éttermek teraszai.

Az árak tekintetében viszont nem mutatkozik nagy eltérés a szomszédos utcákhoz képest: ugyanúgy 220-290 ezer forintos négyzetméteráron értékesítik az itt lévő lakásokat, mint kicsit távolabb. Nem mellékesen egyébként az itt található három közül két háztömb a panelprogramban is részt vett, így ez tovább növeli vonzerejüket - tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlanirodák X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyanakkor jelezte, hogy még nem találkozott olyan vevővel, aki Kőbányán kifejezetten a Városközpont sétálóutcának nevezhető részén keresett volna ingatlant. Ennél fogva az árak tekintetében sem lát semmiféle különbséget a többi utcához képest.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a sétálóutcák nem igazán célpontjai a budapesti lakásvásárlóknak. És ha az árak magasabbak is némely belvárosi sétálóutcában, az sem elsősorban a sétálóutca jellegüknek köszönhető. Pedig lehetnének akár kifejezett célpontok is, hiszen ha minden esetben nem is csendesebb, azonban sokkal nyugodtabb, emberközelibb életteret jelenthetnek azok számára, akik mégsem szeretnék nélkülözni a központi fekvés előnyeit.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Már itt van a készpénzes lakásbefektetők korszaka
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:59
Folyamatosan növekszik a kínálat a használt otthonoknál, a korszerűtleneknél már ősszel beindulhat az eltérő mértékű árcsökkenés.
Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
Ingatlan Így reagált a lakáspiac a rezsiváltozásra
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:17
Egyelőre higgadtak a vevők és az eladók az ingatlanpiacon. 
Ingatlan Ingatlanba menekítették pénzüket a magyarok - aztán jött a rezsiemelés
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 11:17
Az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, de a jelenlegi gazdasági környezetben hamarosan vége lehet a menetelésnek. A központi bankok kamatemelési ciklusa, az itthoni rezsicsökkentés korlátozása, valamint a magas építőanyagárak csökkenthetik, de legjobb esetben is stagnálásra kényszeríthetik a lakásárakat az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzése szerint. Mindezek ellenére bizonyos ingatlanszegmensek továbbra is jól teljesíthetnek.
Ingatlan Meseszép, energiatakarékos házakat mutatunk az agglomerációból
Márkázott tartalom | 2022. július 31. 15:12
Az agglomeráció továbbra is vonzó a Budapestről kiköltözők számára, hiszen a főváros környéki településeken egy budapesti lakás árán akár családi házat is lehet vásárolni. A nagyobb alapterületű otthonnak azonban a fenntartása is drágább, így most kifejezetten olyan családi házakat válogattunk össze, amelyek energiatakarékosak, gazdaságosan fenntarthatók.
Ingatlan Recseg-ropog az orosz lakáspiac, ott is kilőttek az építőanyagárak
Mester Nándor | 2022. július 31. 05:48
Egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni az új ingatlanokat.
Ingatlan Érdemes inkább euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. július 26. 09:05
Az Ingatlantájoló összeszedte, hogy mikor, miként érdemes euróban hirdetni egy eladó vagy kiadó házat, lakást. És hogyan árazzunk, hogyan számoljunk, illetve milyen előnyei-hátrányai vannak annak, ha eurós árat adunk meg egy hirdetésnél.
Ingatlan Minden tizedik négyzetméter üres az irodapiacon
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 15:25
De ez még nem okoz végveszélyt.
Ingatlan Jelentősen csökkenhet a belvárosi ingatlanok értéke
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 09:29
Ez is lehet a következménye a rezsicsökkentés csökkentésének.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG