6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szépen emelkedtek a lakásárak és lakáskiadással is jól lehetett keresni, persze ez bérlői oldalon nem volt éppen jó hír. Budapest volt az élenjáró az áremelkedésben, de a vidéki városok esetében is nőttek az ingatlanárak. Továbbra is emelkedésre lehet számítani, bár van, ahol már elértük a plafont.

Az Otthon Centrum becslése alapján 2015-ben 130-135ezer lakáspiaci adás-vétel történt Magyarországon, idén ennél többre számítanak; 155 ezerre - közölték a Privátbankárral legfrissebb elemzésük eredményeit.

Az előzetes adatok alapján tavaly a használt lakások fajlagos átlagára 11,6, az új építésűeké 6,7 százalékkal nőtt 2014-hez képest, 2016 első negyedévében pedig tovább nőttek az árak. Tavaly 7612 lakás épült, idén ennél jóval több átadásra számít az OC; az építési engedélyek száma, valamint az engedélyezési eljárás könnyítése nyomán, országos szinten akár 10-12 ezer lakás is épülhet. A bérleti díjak is szárnyalnak, a városokban átlagosan 1.200-3.200 Ft/m2/hó összeget lehet elkérni idén, a legtöbbet Pest belvárosában, a II. kerületben, illetve Győrben.

Forrás: Otthoncentrum

A tavalyi 130-135 ezer adás-vétel után idén közel 155 ezer lakáspiaci tranzakcióra számít, amelyek elsősorban a fővárosban és a fővárosi agglomerációban, Nyugat-Magyarországon, a Balaton menti településeken és a nagyobb vidéki városi körzetekben valósulhatnak meg. A kormányzati intézkedések hatására mind az egyéni mind pedig a professzionális építők aktivitása nyomán az új építésű lakástranzakciók aránya egyes területeken a tranzakciószám 3-4 százalékát is elérheti.

Budapest az élen

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a 2016. január-április időszakban az adásvételek közel fele a fővárosban történt. Itt átlagosan 10-25 millió forint közötti értéksávban vettek/adtak el lakóingatlanokat, a lakások döntően 30-70 négyzetméter alapterületűek voltak.

Pest megyében az adásvételek közel 20 százaléka történt az idei év első négy hónap eladásai alapján — az eladások egy jelentős része 10-20 millió forint között alakult —, a fővároson és Pest megyén kívüli területeken pedig a tranzakciók bő harmada. Ez utóbbiak értéke meghatározó számban a 4-20 millió forint értékhatár közé esett.

Az átlagárak tekintetében az látható, hogy 2015-ben a fővárosban a használt társasházi lakások fajlagos átlagárai a legtöbb kerületben 10-20 százalékkal emelkedtek egy évvel korábbi adatokhoz képest, míg az új építésű társasházi lakások esetében 20 százaléknál nagyobb árnövekedést is tapasztalhattunk néhány kerületben. A használt családi házak, valamint panellakások piacára mérsékeltebb 5-15 százalékos árnövekedés volt jellemző.

Az Otthon Centrum értékesítési tapasztalatai alapján az idei év első negyedévében a fővárosban, tovább nőttek a lakásárak. Használt társasházi lakásoknál az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva az árnövekedés mértéke megközelítette a 30 százalékot, egyes belvárosi kerületekben pedig meghaladta azt. Új társasházi, valamint panellakásoknál 25 százalékos növekedés tapasztalható, míg a családi házaknál 15 százalék alatt maradt a fajlagos árak átlagos emelkedése.

Drágul a vidék is

A vidéki városokban ennél mérsékeltebb árnövekedés volt 2015-ben a vidéki városok többségében 10- 2 százalékkal emelkedtek a használt társasházi lakások fajlagos átlagárai. Az új építésű társasházi lakások esetében ezt meghaladó mértékű áremelkedést is megfigyelhettünk a kedvező fekvésű, nagyobb városokban, így Győrben, Szegeden, Székesfehérváron, Sopronban. A legdrágább Sopron és Győr, ahol 250 ezer Ft/m2 körül volt az átlagos lakás négyzetméter ár, míg Salgótarjánban 100 ezer Ft/m2alatti ingatlanárakat regisztrált a KSH. Voltak városok, így például Zalaegerszeg vagy Eger, ahol 10-20 százalékkal is csökkent az új társasházi lakások átlagos négyzetméter ára. Vidéken a családi házak és panellakások esetében mérsékelt, 5 százalékos árnövekedés volt jellemző a tavalyi évben.

Az idei év első negyedévében a vidéki városokban is tovább nőttek az lakásárak. A használt lakások (családi házak, társasházak és panellakások) esetében egyaránt 5-15 százalékkal a legtöbb városban, ám helyenként, például Debrecenben 20 százalékot meghaladó mértékű átlagos négyzetméter-ár növekedés is érzékelhető volt. Az új társasházi lakásoknál néhány városban, így például Szegeden vagy Sopronban, az árnövekedés mértéke meghaladta a 15 százalékot, azonban a legtöbb városban 5% alatt maradt.

Megéri bérbe adni?

Tavaly 7612 lakást adtak át, ebből 1929-et Budapesten. Bizakodásra ad okot a kiadott építési engedélyek számának növekedése; tavaly 12515 új lakásépítési engedélyt adtak ki, amely 30 százalékkal haladta meg a megelőző évit. Az első negyedéves statisztika ugyan még nem tükrözött igazi áttörést a tavalyi év hasonló időszakához képest, azonban a vállalkozások által épített lakások aránya országosan is és a fővárosban is jóval meghaladta a korábbi évekét.

Forrás: Otthoncentrum

A tavalyi jelentős lakásbérleti díj emelkedést követően az Otthon Centrum úgy véli; a legdrágább bérleti díjszinttel rendelkező területeken megállt a növekedés 2016 első negyedévében, ugyanakkor az alacsonyabb bérleti díjszinttel rendelkező fővárosi kerületek és vidéki városok albérlet árai az előző év azonos időszakához képest jelentős, 40-80 százalékos növekedést mutattak. A bérleti díjak növekedése nem követte a befektetésre alkalmas, jól kiadható belvárosi elhelyezkedésű társasházi lakások áremelkedését, így némi hozamcsökkenés volt tapasztalható a bérleti hozamokban, a tavaly elérhető 7 százalék feletti hozamszinttel szemben idén 3,5-6,5 százalék körüli a számított lakás-befektetési hozam.

Elérhető lakásbérleti hozam 2016. első negyedévében

Fajlagos vételár (Ft/m2)

Alapterület (M2)

fajlagos bérleti díj (ft/m2/hó)

Számított hozam

250 000

35

1 300

6,5%

365 000

45

1 900

6,0%

650 000

40

2 900

5,5%

2016 első negyedévében a bérbe adott társasházi lakások fajlagos bérleti díja Magyarország városaiban 1.200-3.200 Ft/m2/hó között alakult. A legmagasabb bérleti díjak a fővárosban a pesti belvárosi kerületeket és Budán a II. kerületet jellemezték. A vidéki nagyvárosok közül Győrben a legdrágábbak az albérletek.

Ami a lakásbefektetést illeti; az egyik leggyakoribb befektetési stratégia a kiadási célú ingatlanvásárlás. A frekventált területeken, egyetemek, főiskolák közelében, jelentős új munkaerő kereslettel rendelkező városokban biztos bevételre lehet számítani az ingatlankiadásból.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Még több iroda áll üresen Budapesten, ebből baj lehet
Mester Nándor | 2024. július 18. 09:31
A bérlő cégek inkább kivárnak és halogatják a döntést, hogy menjenek vagy maradjanak. Közben alig adtak át új területet a második negyedévben. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A mártírjelölt Donald Trump nagyot lódított a floridai birtokáról is?
Mester Nándor | 2024. július 17. 19:16
Nem sokkal az ellene elkövetett merénylet után többen újra feltették a kérdést az Egyesült Államokban: milyen anyagi háttérrel veszi fel a küzdelmet ismét az egykori elnök? Az adományok vagy a bevételt termelő ingatlanok tiszta dolognak tűnnek. De a floridai Mar-o-Lago, a volt elnök főhadiszállásnak is beillő birtokának az értékmeghatározása több kérdést is felvet - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Nyugaton a panelhelyzet nagyon is változott
Mester Nándor | 2024. július 10. 18:55
A főváros budai oldalán eladott téglalakások és az ország keleti felén található házgyári lakások kivételével országszerte a négyzetméterárak emelkedését mutatják a tranzakciós adatok. Nem is kicsit, a tavalyi átlaghoz képest 8-9 százalékot. Már panelt sem lehet tehát olcsón venni, különösen igaz ez a nyugati megyékre, de keleten és délen az egyetemvárosokban is egyre drágábbak az előregyártott tömblakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Gyorsan elfogyhat az ingyenpénz és a hitel az otthonfelújítási keretből
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:11
A kormánynak állami forrásból nagyságrendekkel több pénzt kellene adnia az Otthonfelújítási Programban. Mire elég és milyen feltételei vannak a most indult támogatási rendszernek, amiben 6 millió forinthoz lehet jutni? Mekkora önrész kell és mitől függ, hogy mekkora lehet a nulla kamattal felvehető hitel? Egyebek között erről is beszélt Mester Nándor felelős szerkesztő a Trend FM Reggeli Monitor című adásában.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Fehérvár kertvárosa egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. július 3. 19:01
Nem dúskál az új lakásberuházásokban a királyi város, nagyon elmarad Debrecentől, Győrtől vagy Szegedtől. Az árak magasan stabilizálódtak, de egyes kertvárosi övezetekben kifoghatunk igényesen megépített családi házat vagy társasházi lakást - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Sikeres ipari-logisztikai tőkebevonást hajtott végre a Faedra Group
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 11:38
Jelentős befektetői érdeklődés és forgalomba hozatali maximum összeg mellett, 17 millió euró értékben eredményes tőkegyűjtést hajtott végre a Faedra Group. 
Ingatlan Csak úgy repkednek a 60 milliók a balatoni ingatlanpiacon
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 12:01
A fővárosi átlagot is meghaladta a balatoni ingatlanok vásárlására fordított összeg idén a Duna House adatai szerint.
Ingatlan Nagyvárosban venne új lakást? Ilyen árakra számítson!
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 12:39
A korábbi években megszokott áremelkedésnél kisebb ütemben ugyan, de tovább drágultak az új építésű lakások, a debreceni átlagár pedig ismét megelőzte a sopronit.
Ingatlan Hotelcunami indulhat be Ferihegyen
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 09:12
Több új, közepes méretű 3 és 4 csillagos szálloda is kellhet, ha tényleg felfut a tranzitutasok forgalma a következő öt évben.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Még mindig megéri termőföldet venni
Mester Nándor | 2024. június 26. 18:45
Egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld ára 2023-ra átlagosan 3,6-szorosára nőtt – derül ki a NAV ingatlanforgalmi adatbázisát feldolgozó legfrissebb OTP Termőföld Értéktérképből. Lassult ugyan a drágulás, de még mindig tart és aki biztos, hosszú távú befektetést keres, annak továbbra is áll a zászló – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG