3p

Tovább nőtt a kihasználatlanság Budapesten, alig adtak át új területet.

Nagyon kevés, összesen három szalagátvágás volt 2023 második negyedévében a budapesti irodapiacon: 38 ezer négyzetméterrel bővült az állomány, de ennek már 12,6 százaléka áll kihasználatlanul, ez 0,4 százalékos emelkedés az első negyedévhez képest - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma (BRF) most közölt és 2023 második negyedévére vonatkozó jelentéséből.

Illusztráció. Sok irodaterület nem csak a szabadságok miatt üres. Fotó: azevirodaja
Illusztráció. Sok irodaterület nem csak a szabadságok miatt üres. Fotó: azevirodaja

Ez még nem dráma, az akkor kezdődik, ha eléri a 15-17 százalékot. Mivel több mint 200 ezer négyzetméternyi fejlesztést fognak átadni egy éven belül, növekszik a kínálat, miközben a gazdasági válság miatt szűkítenek cégek, elhalasztanak tervezett költözéseket vagy albérletbe adhatják mostani területük egy részét. Mindez tovább lökheti felfelé a kihasználatlanságot.

Tavaly az utolsó három hónapban egyébként Észak-Budán volt a legjobb a helyzet, ott csupán az irodaterület 4,1 százaléka állt üresen. Az ellenpólust – mint mindig – az agglomeráció adta, ott 31,8 százalékot nem tudtak kiadni, ez tartósan ilyen magas érték, nem meglepő, ha nem is indultak ott spekulatív beruházások az elmúlt években.

Idén a második negyedévben a legjobban az úgynevezett Buda Központ alpiac szerepelt, ott csak 5 százalékos a kihasználatlanság, míg a legmagasabb az üres irodák aránya az agglomerációban, ahol 34,8 százalékot mértek vagyis a fél évvel ezelőttihez képest további három százalékkal nőtt az üres területek aránya. A nettó felszívás pozitív tartományba került, összesítve 12 290 négyzetméterrel növekedett a teljes elfoglalt állomány mérete ebben a negyedévben.

A bruttó kereslet 2023 második negyedévében 119 890 négyzetméter volt, ez 56 százalékkal magasabb az előző háromhavi időszakhoz képest, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 11 százalékos növekedés. A teljes keresleten belül az új szerződések vitték a prímet 46 százalékkal. Mögötte a szerződéshosszabbítások végeztek 42 százalékkal, a bővülések részaránya 6 százalék volt, az előbérleti szerződéseké 3 százalék. A második negyedévben egy saját tulajdonba vételt is regisztráltak, annak a részaránya 3 százalék volt a bruttó keresleten belül.

A Váci út továbbra is legkedveltebb, a bérleti területek 33 százalékát ott kötötték le. Második helyen Pest Központ végzett 20 százalékkal, majd Buda Központ következett 12 százalékkal, illetve a Pest Nem Központi alpiac 11 százalékkal. 

A BRF összesen 162 bérleti szerződést regisztrált a második negyedév során, átlagos méretük 740 négyzetméter volt, ez 16 százalékkal magasabb, mint az előző negyedévben. Tíz szerződést kötöttek 3000 négyzetméternél nagyobb területre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG