4p

Meg is lett a következménye, nagyon felszökött a kihasználatlanság. Főleg Budapest környékén zajlanak nagyobb beruházások, de feljövőben van Debrecen, Kecskemét és Miskolc is.

A piaci szereplők mindig szorosan követik, hogy az egyes negyedévek után milyen számokkal jön elő a legnagyobb hazai és nemzetközi ingatlan tanácsadókat tömörítő Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF). A harmadik negyedévre vonatkozó információkat most adták ki és elég drámai adatokról szólnak.  

Nem minden munkát tudnak elvégezni a robotok . Hiány van a képzett raktárosokból. Fotó: :Prologis
Nem minden munkát tudnak elvégezni a robotok . Hiány van a képzett raktárosokból. Fotó: :Prologis

A harmadik negyedév végén a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 047 330 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 447 460 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 599 870 négyzetméter volt. Ebben az időszakban öt épülettel, összesen 140 730 négyzetméterrel bővült a spekulatív állomány a fővárosban, a regionális piacokon szintén öt új átadást rögzítettek, ami 92 610 négyzetméter volt. Az előbbi esetében a legnagyobb új épület a HelloParks Páty PT1 épülete volt (57 760 négyzetméter), míg vidéken a legnagyobb átadás a VGPark Beta A épülete (38 000 négyzetméter) volt Győrben.

A kihasználatlansági ráta 2023 harmadik negyedévének végén Budapest esetében 10 százalékon állt, ami 140 bázisponttal magasabb az előző negyedévben regisztrált adatnál, illetve nem kevesebb mint 510 bázisponttal haladja meg az egy évvel korábban mért értéket. A negyedév végén összesen 345 870 négyzetméter ipari-logisztikai terület állt üresen. A regionális hazai spekulatív ingatlan állományban 89 570 négyzetméter üres terület található, ami 5,6 százalékos kihasználatlanságnak felel meg. Az országos kihasználatlansági mutató jelenleg 8,6 százalék és már több negyedéve emelkedik - erősítették meg lapunknak a minap egy országos konferencián.

A harmadik negyedévben a teljes bérlői kereslet a fővárosban és környékén 85 160 négyzetmétert tett ki, ez 56 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest. 2023 első három negyedévében a teljes kereslet elérte a 316 950 négyzetmétert, ez 32 százalékos zuhanás az előző év azonos időszakához képest. A szerződéshosszabbítások nélküli nettó kereslet 35 740 négyzetméter volt. Eddigi egész éves viszonylatban a hosszabbítások nélküli teljes kereslet 174 120 négyzetmétert ért el, ami az előző év azonos időszakához képest nagy, 49 százalékos csökkenés.

Főleg hosszabbítanak

A harmadik negyedév legnagyobb szerződése országos szinten egy előbérleti szerződés 19 000 négyzetméterre a VGP Park Győr Beta C épületében, míg a Budapest és környéki piacon a legnagyobb  szerződés egy hosszabbítás volt 15 510 négyzetméterre a CTPark Budapest East ULL7-es csarnokára vonatkozóan. A fővárosban és környékén bérleti a szerződések legnagyobb részét a hosszabbítások tették ki 58 százalékkal, a hosszabbítások után a második legnagyobb részesedést az új bérleti szerződések érték el 32 százalékkal, majd a bővülések következtek 9 százalékkal, az előbérleti szerződések 1 százalékkal voltak jelen a piacon.

2023 harmadik negyedévében a Budapest és környéki piacon a BRF összesen 21 bérleti szerződést rögzítettek, 4 060 négyzetméteres átlagos tranzakciómérettel. A tranzakciók közül kettő mérete meghaladta a 10 000 négyzetmétert. A szerződések túlnyomó része továbbra is ’big-box’ logisztikai parkokban köttetett, míg a városi-logisztikai állomány esetében kilenc megállapodás történt, azok átlagos mérete 2 580 négyzetméter volt. A nettó felszívás a fővárosban és környékén 78 590 négyzetmétert tett ki. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG