4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az ország földrajzi fekvése és a kialakult közúthálózat miatt ideális hely hozzánk telepíteni európai kereskedő cégek regionális elosztóközpontjait. Húsz-ötvenezer négyzetméteres monstrumok ezek, amelyek tovább növelik a fővárost övező térség raktárállományát. A most kijött második negyedéves adatok is ezt bizonyítják.

Idén a második negyedévében hat épülettel, összesen 65 580 négyzetméterrel bővült az úgynevezett spekulatív (bérlő nélkül indított beruházás) raktárállomány fővárosban, míg vidéken egy új átadást rögzítettek. Az előbbi esetében a legnagyobb új épület a CTPark Ecser ECS1 épülete volt (42 460 négyzetméter), míg az utóbbinál az IGPark Miskolc első 18 480 négyzetméteres tömbjét adták át. Ezzel 4 814 000 négyzetméterre hízott az országos modern logisztikai állomány. Ebből a fővárosban és környékén 3,3 millió négyzetméter, az iparvárosainkban vagy azokhoz nagyon közel mintegy 1,5 millió négyzetméter található.

Biztos állás ma egy logisztikai központban dolgozni. Fotó: privátbankár/Mester Nándor
Biztos állás ma egy logisztikai központban dolgozni. Fotó: privátbankár/Mester Nándor

Ezek tehát a friss számok, de a magyar és külföldi ingatlanberuházók az elmúlt hetekben egymás után jelentették be, hogy további többszáz ezer négyzetméternyi csarnokot fognak építeni a következő egy-másfél évben. Egyebek között azért is, mert megrendelőik - néhány erős kereskedelmi hálózat - Magyarországon döntően a budapesti agglomerációban akarják létre hozni kelet-európai regionális elosztóközpontjukat. A hét elején a német Drogerie Markt hozta nyilvánosságra, hogy 18 ezer négyzetméteres központot építtet Pátyon a Futureallal.

Szakmai szempontból fontos adat még, hogy mekkora a kihasználatlanság ezen a piacon. Az országos mutató jelenleg 8,1 százalék, Budapesten viszont 8,6 százalék. A negyedév végén összesen 284 ezer négyzetméternyi ipari-logisztikai terület állt üresen, ebből vidéken 104 ezer négyzetméternyi.

Mivel a fejlesztések nyomán megállás nélkül bővül a kínálat, és a kereslet ezt nem követi, így az üres területek aránya is folyamatosan növekszik, de ez még nem veszélyes mértékű. A gyakorlat szerint a bérbeadóknak csak akkor kell aggódniuk, ha a kihasználatlansági mutató eléri a 15-18 százalékot. Legfeljebb az lehet nyomasztó, hogy ez a mostani, budapesti érték 270 bázisponttal magasabb, mint az előző negyedévi, illetve 220 bázisponttal haladja meg az egy évvel korábban mértet. 

Ahogy fentebb írtuk, a kereslet nem olyan ütemben bővül, mint a kínálat, de meg kell jegyezni, hogy a főváros környékén 10 százalékkal nőtt 2022 második negyedévéhez képest. Összesen csaknem 125 ezer négyzetméterre tartottak igényt, egyebek között pont olyan nagy cégek, mint az említett Drogerie Markt. A szerződéshosszabbítások nélküli nettó kereslet kicsit több mint 80 ezer négyzetmétert tett ki a második negyedévben, ez az előző év azonos időszakához képest 22 százalékos emelkedés. 

Tiltakozás

Ipari létesítmények elleni tiltakozások mostanában főleg az akkumulátorgyárak esetén voltak. Raktárakkal kapcsolatban nem nagyon hallottunk ilyenekről. Gyál és Vecsés határában, közel a gyáli házakhoz azonban nagy erőkkel épül a belga-magyar tulajdonú WLP cég 200 ezer négyzetméteres logisztikai központja, ami az érintett gyáli lakosok szerint rontja az életminőségüket. Részben a már zajló munkálatok, részben a várható hatalmas teherforgalom miatt. A beruházó szerint a logisztikai park tehermentesíti a környék utcáit a kamionforgalomtól, és a lakóövezetet az eddig elszórtan, pici műhelyekben tevékenykedő vállalkozóktól, de ez nem győzte meg a tiltakozókat.

De hogy ne csak Budapestről legyen szó, itt egy friss bérleti példa: Kecskeméten, ahol a Mercedes gyár folyamatos terjeszkedése miatt egyre több beszállító telepedett le, egy nagy előbérleti szerződést kötöttek (32 ezer négyzetméter) a VGP Park Kecskemét E épületére vonatkozóan.Országosan az előbérletek aránya egyébként elérte a teljes kereslet 41 százalékát, ami biztató a bérbeadók szerint. Az előbérleti szerződéseket a szerződésmegújítások követték a sorban 36 százalékkal, az új szerződések 21 százalékkal részesedtek, míg a bővülések a teljes kereslet 2 százalékát tették ki.

Figyelemre méltó, hogy mekkora átlagos területre szerződnek a kereskedők vagy a könnyűipari gyártó vállalatok. Budapesten és környékén mintegy hatezer négyzetméteres ez az érték, de volt három tranzakció is, amelyeknél a 10 ezer négyzetmétert is meghaladta a lekötött terület. A szerződések túlnyomó része továbbra is a főváros körüli ’big-box’ logisztikai parkokban köttetett, míg a városon belüli kisebb, úgynevezett városi-logisztikai állományban inkább a 2-3 ezer négyzetméteres méret a jellemző. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Menő maradt Kádár János kedvenc kerülete
Mester Nándor | 2024. február 21. 19:41
Azt eddig is tudtuk, hogy az egykori pártfőtitkárnak oly kedves észak-pesti környéken sokan keresnek új otthont. Újdonság azonban, hogy a használt téglalakások is növelni tudták a népszerűségüket, újak és régiek gyakorlatilag egymást húzzák. Utóbbiak azonban csak akkor tudnak labdába rúgni, ha teljesen felújítottak és kiemelkedően jó közlekedéssel bírnak – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Lesújtó számokat közölt a KSH - kitalálja, melyik régióban nőtt egyedül az új lakások száma?
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 08:32
Mindenhol máshol csökkent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Budai panelt venni és eladni is érdemes
Mester Nándor | 2024. február 14. 18:58
Továbbra is népszerűek Buda több kerületének a panellakásai. Kisebb lett a kínálat, mint tavaly ősszel, de az árak csak elvétve csökkentek, 2-3 százalékkal, inkább stagnálnak. Nem ritka az egymillió forint feletti négyzetméterár, de a legjellemzőbb a 750-800 ezer forintos sáv – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Jó hírt kaptak a lakásfelújításra készülődők
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 08:15
A CSOK Plusz szabályai közt ugyan nincsen felújítási hitelcél, de például a Babaváróval vagy a Falusi CSOK-kal kombinálva már megoldható, hogy a kiszemelt és kamattámogatott hitel segítségével megvásárolt használt ingatlanon elvégezzünk néhány felújítási munkálatot.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Csepelen egész jó lakásokat is kifoghatunk viszonylag olcsón
Mester Nándor | 2024. február 7. 19:03
Tavaly nyáron készült csepeli összefoglalónkban azt rögzíthettük, hogy legnagyobb szigetünkön lehetett a legalacsonyabb átlagáron lakóingatlant venni a fővárosban. Jelentjük, a helyzet változatlan 2024 első heteiben. A kínálat viszont erősen szűkült, ami az eladóknak kedvez - derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Olyan ágazatban lehet nagy pénzt keresni, amire nem is gondolt volna
Privátbankár.hu | 2024. február 5. 16:34
A külföldi lakásbefektetők újabb rohama várható. A növekvő lakásmobilitás miatt kelendőek lettek az egyéni üzletfeleknek kitalált miniraktárak. De egyre nagyobb üzlet a web-shopok raktárainak kiszolgálása is. Főleg azért, mert a magyar cégeket már nagyon nyomják a kínai webáruházak. Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend Fm Reggeli monitor című adásában.
Ingatlan Elérte az alját a lakáspiac, nem érdemes tovább várni a vásárlással - A hét videója
Csabai Károly - Juhász Gábor - Mester Nándor | 2024. február 2. 19:03
Friss pénz jelenik meg a vevők zsebében és ezt tudják az eladók is, akik ennek megfelelően már nem fognak engedni az árból. Az infláció is megtámasztja az árakat, így akik most hétvégén nem nyerik meg az ötöslottó főnyereményét és saját lakásra vágynak, nem sokáig halogathatják a döntést. Hol és mekkora méretű ingatlant célozhatnak meg ezek a vevőjelöltek? Erről is beszélt Csabai Károly főszerkesztő és Mester Nándor felelős szerkesztő.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kifoghatunk jó alkut Pécsett is
Mester Nándor | 2024. január 31. 19:07
Tavaly májusban foglalkoztunk először részletesebben a baranyai, azon belül is főleg a pécsi lakóingatlanokkal. Akkor a felívelő szakasz legvégén jártunk, még volt szufla a piacban, noha egyre halványabb volt a teljesítmény. Már érződött, hogy elfogytak a vevők, de számuk legalábbis nagyon megcsappant. Azóta stagnálást látunk, élénkülés két-három hónap múlva kezdődhet legkorábban - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Váratlan helyről kaphat lökést a hazai ingatlanpiac
Privátbankár.hu | 2024. január 31. 08:42
Egy új szabályozásnak köszönhetően.
Ingatlan Eddig még nem ismert tényre derült fény az amerikaiak ikonikus városáról
Elek Lenke | 2024. január 29. 18:59
Egykor mocsaras terület volt, később textil- és ruhaüzemek mellett vöröslámpás házak, kocsmák, bárok, mulatók nőttek ki a helyen. Ma New York legdrágább negyede, ahol művészeti központok találhatók. A SoHo.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG