TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A 2000-es évek ingatlanpiacán még nagy arányban voltak jelen a főleg nyugat-európai vásárlók, befektetők. A válságot követően azonban keveset hallani felőlük, azonban a Duna House most utánajárt, milyen arányban és honnan érdeklődnek a külföldiek.

Az elmúlt 3 év azonos, III. negyedéveinek időszaki összehasonlítása megmutatja számunkra, hogy az idei pozitív ingatlanpiaci hangulat vajon megmozgatja-e a külföldi vásárlókat, vagy sem. A Duna House elemzése rámutat, hogy ugyan növekszik a külföldiek jelenléte, arányuk a piacon csökkent a vizsgált három évben.

2012-ben az ingatlanvásárlók 2 százaléka volt külföldi, ez a teljes III. negyedévben nagyjából 420 tranzakciót jelent – mondja Rutai Gábor, az ingatlanközvetítő hálózat elemzési vezetője.

Tavaly valamivel erősebb volt a III. negyedév, így hasonló mennyiségű külföldi vásárló mellett a piaci részük 1,9 százalékra csökkent. Idén 1,8 százalékot mért a Duna House, igaz egy erősebb piacon, ami becslésük szerint 515 külhoni vásárlót jelent 3 hónap alatt. A külföldiek nemcsak a vevői, hanem a bérlői piacon is jelen vannak. Ezen a területen azonban már erősebb a jelenlétük és az vizsgált időszakban nem is változott, nagyjából 12 százalékra tehető.

Sokat költenek, akik messziről jönnek

A vevők 45 százaléka érkezik valamelyik EU tagállamból (illetve csekély számban Amerikából). Ők átlagban 14,8 millió forintot költenek ingatlanra. A piacon nagyjából 10 százalékot kitevő közel-keleti vevők ennél nagyobb összegben költenek, az ő átlagos vásárlási volumenük 16,8 millió Ft volt ingatlanonként. A második legjelentősebb csoport a szláv vásárlóké, itt elsősorban orosz és ukrán vevőkről van szó. Ők a piac 30 százalék-át teszik ki és 23,3 milliós átlagon vásárolnak. Legdrágábban a távol-keletiek költenek, az ő átlaguk 26,7 millió volt, és a piac 15 százalékában vannak jelen.

A legjobban menő belvárosi kerületek

A külföldi vevők 77 százaléka a fővárosban vásárol, itt is a belső kerületeket favorizálják: a VI., VII., VIII-at elsősorban. Ezen belül a 13 százalékos részaránnyal rendelkező VI.-ban lebonyolított adás-vételek paraméterei alapján, 60 m2-es lakást kerestek, átlag 14 millióért. A fővároson kívül még megyeszékhelyek jöhetnek szóba, kisebb települések pedig csak elvétve.

A Duna House adatai alapján a bérlők 42 százaléka EU-s tagállamból érkezett, 29 százalékuk jött a közel-keletről, 20 százalék távol-keleti és mindössze 10 százalék orosz/ukrán. Ez utóbbi csoport és az EU-ból érkezők havi átlag 110 ezer Ft körül bérelnek, a közel- és távol-keletiek egyaránt 78 ezer Ft körül. Az ingatlanbérlés helyszíne 46 százalékban a főváros, főleg az V., VI., VII. kerületek, de feltehetően a külföldi diákok miatt magas a jelenlét az egyetemi városokban is, kiemelten Pécs, Debrecen és Szeged városokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Belépett az ingatlanpiacra az első zöldmezős SZIT
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 28. 14:49
Szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) vette nyilvántartásba a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a SunDell Estate Nyrt-t. Ezzel az első olyan társaság lett az országban, amely nem egy már bejáratott tőzsdei jelenlét után választotta ezt a működési formát, hanem végig ment a bevezetés összes lépésén, majd a belépéssel szinte egy időben vált szabályozott ingatlanbefektetési társasággá. Az első „zöldmezős SZIT” megjelenése mérföldkő a magyar ingatlanpiacon.
Ingatlan Áttörés a „közcélú” beruházások áfázásában
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 13:47
Sok éve húzódó, és az ingatlanfejlesztők zsebéből súlyos milliárdokat kiszedő bizonytalanságra tett pontot az Unió Bírósága. Nem csak azt erősítette meg, hogy az úgynevezett „közcélú” beruházásokra levonható az áfa, de azt is, hogy ezeknek a szükségszerű átadása sem keletkeztet áfafizetési kötelezettséget akkor, ha a beruházás a fejlesztő gazdasági tevékenységéhez is elengedhetetlenül szükséges.
Ingatlan Ennyit ér a lakása - mondta a robot, és megölte az értékbecslőt
Mester Nándor | 2020. szeptember 26. 06:10
Automata ingatlanértékelési rendszert vezetett be a Takarék Jelzálogbank. Ehhez hasonló módszert már az OTP Ingatlanpont is bevezetett és nyilván más kereskedelmi bankoktól sem idegen. De mi lesz a nem bankoknak dolgozó független értékbecslőkkel, akik gyakran ingatlanközvetítők is egyúttal? Ki tart rájuk igényt, ha már úgymond ezt a tudásukat is helyettesíti a számítógép?
Ingatlan A kormány megint önti a közpénzt a kastélyokra
MTI | 2020. szeptember 25. 18:31
A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) mintegy 60 milliárd forintot fordít a kormány kastélyok és várak megújítására - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a komlódtótfalui Becsky-Kossuth-kúria 643 millió forintból megvalósuló felújításának pénteki alapkőletételi ünnepségén.
Ingatlan Végletesen olcsó és drága is a balatoni nyaralópiac
Mester Nándor | 2020. szeptember 25. 06:07
Még mindig tart a leköltözési hullám a Balatonhoz a járvány miatt. A kereslet zöme a tóparttól kissé távolabbi, olcsóbb kategóriára irányul. A partmenti új beruházások viszont vegyesen alakulnak, rengeteg a csúszás, hiába akarnak sokan nyaralás céljából új apartmant vásárolni.
Ingatlan Hasítanak az állami építkezések, de fáj a feje a magán megrendelőknek
Mester Nándor | 2020. szeptember 24. 06:06
Jelentős mélyépítési és magasépítési beruházások indultak idén, a legtöbbnél jól haladnak. Anyaghiány ugyan nincs, de a magánberuházók egy része csúszásokat volt kénytelen elszenvedni amiatt, hogy a hatalmas állami projektek elszívták az alapvető építő-és szerelési anyagok egy részét, nem beszélve a szakemberekről. Az egyik legnagyobb generálkivitelező közben önkéntes árcsökkentést sürget az építőipari cégek körében, hogy tovább pöröghessenek a munkák.
Ingatlan Sör-wellness is lesz az Orbán Viktor szülőföldjén 15 milliárd forintért megújuló kastélyban
Mester Nándor | 2020. szeptember 21. 06:06
Megújul a Felcsúthoz közeli Vál híres kastélya, ami ha kész lesz, úszni fog a sörben: sörkert, sörfőzde és sör-wellness is helyet kap. Útavatás is keretezi ezt, a kormányfő szülőfalujához közeli nagy programot. A kivitelezési munkák várhatóan 2022 tavaszán indulnak. A tervezésre hétfőig lehetett jelentkezni.
Ingatlan Csodafegyver-e Matolcsy újabb ötlete? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 18. 19:26
Tíz évre felvehető nulla százalékos hitellel gondolja feléleszteni a látványosan gyengélkedő lakáspiacot Matolcsy György. Lehet néhány kedvező hatása az MNB elnöke által javasolt csomagnak, de a pénzügyi és az ingatlanos szakma is sok kérdést vet fel.
Ingatlan Van pár tippünk, hogy hol indulnak a rozsdaövezeti lakásprojektek
Mester Nándor | 2020. szeptember 17. 06:07
A lejtőre került lakáspiac már nagyon kiéhezett arra, hogy a kormány végre eldöntse, hol lesznek a kedvezményes áfával fejleszthető rozsdaövezeti területek. Több olyan fővárosi lokáció is van, amely bekerülhet a programba, s így öt százalékos áfával adhatják majd ott a lakásokat. Kizárt, hogy a nagyobb ingatlanfejlesztők ne lobbiznának azért, hogy már meglévő telkeikkel bekerülhessenek a programba. A kabinet nagyon ígérgeti, hogy bevonja az önkormányzatokat is a kijelölésbe, ám a Fővárossal eddig semmi érdemi konzultációt nem folytatott.
Ingatlan Egyelőre nem lesznek olcsóbbak az irodák. Egyelőre...
Mester Nándor | 2020. szeptember 13. 17:04
Nem került bajba a bérbeadók többsége az irodapiacon, így egyelőre nem várható díjcsökkentés. Kedvezmény-dömping viszont jöhet.
hírlevél