<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Nagyon kedvező a tendencia, de még mindig rendkívül magas azon fiatalok aránya, akik nem folytatnak tanulmányokat, ugyanakkor nem is dolgoznak.

A kormány a munkaerőpiaci problémák megoldására fókuszálva több eszközzel is igyekszik a fiatalok foglalkoztatását támogatni; egyrészt a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezménnyel, másrészt a közel 50 milliárdos Ifjúsági Garancia Program elemei is a munkavállalást igyekeznek elősegíteni. Másfelől azonban az oktatás területén zajló folyamatok némileg a fiatalok aktivitása ellen hatnak: a tankötelezettség 18-ról 16 évre történő leszállítása, illetve az oktatás minőségével kapcsolatban felmerülő kritikák sem biztos, hogy a tanulmányok folytatására ösztönzik a fiatalokat.

A munkaerőpiaci intézkedések azonban mégis úgy tűnik, hogy megtették a hatásukat, hiszen az elmúlt években emelkedett a 15-29 év közöttiek foglalkoztatási rátája. Ezen túlmenően egy friss statisztika is az eredményességet támasztja alá. Az Eurostat úgynevezett NEET-statisztikája (nem tanul, de nem is dolgozik) szerint 2017-ben a kallódó fiatalok aránya 14,1 százalékról 13,3-ra mérséklődött. Ez 2000 óta, mióta az adatokkal rendelkezik az uniós statisztikai hivatal, a legalacsonyabb érték Magyarország esetében.

Ez a létszámot tekintve nagyjából azt jelenti, hogy míg 2016-ban 242 ezer fiatal, addig 2017-ben 228 ezren kallódtak, vagyis sem az oktatásban, sem a munka világában nem találták meg a helyüket valamilyen okból kifolyólag.

Becslésünk szerint 2011-ben még 320 ezer ilyen magyar fiatal volt.

Hiába azonban a javuló tendencia, az uniós rangsor utolsó harmadában helyezkedik el Magyarország a 13,3 százalékos aránnyal. Ennél 9 országban rosszabb a helyzet:

  • Franciaországban a fiatalok 13,9,
  • Szlovákiában 16,
  • Spanyolországban 16,4,
  • Cipruson 17,6,
  • Romániában 17,8,
  • Horvátországban 17,9,
  • Bulgáriában 18,9,
  • Görögországban 21,3,
  • Olaszországban pedig 24,1 százaléka nem találta meg a helyét.

Ebből már látható, hogy a szűk régiónkat tekintve nem állunk túl rosszul, hiszen csak a lengyeleknél (12,9 százalék) és a cseheknél (10) alacsonyabb a tétlenkedő fiatalok aránya.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG