TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Feledékenység? Van egy hely, ahol a Fidesz még üdvözli az egyetemek egészséges versenyét. Jók-e a magyar egyetemek? Jó-e a CEU, amelyet a kormányzat próbál eltávolítani? A világranglisták élbolyaiban nehéz magyar egyetemet találni. Ha van, akkor viszont általában több is.
(Kép: Umultirank.org)

Sokféle egyetemeket rangsoroló listát lehet találni az interneten, néhányukon megkerestük a magyar intézményeket. A vélhetően brit THE World University rankings listáján a CEU nem a magyar egyetemek között szerepel, de ha külön rákeresünk, valahol a 301-350-edik helyek között jelzik. Több magyar egyetem ezen a listán az 500-800-as helyek között található (lásd a felsorolást).

A CEU-nál azonban azt is közlik, hogy a feltörekvő országok egyetemei között viszont a 16 helyen áll. A Semmelweis Egyetem a következő a sorban, az a 65. helyen van ezen országcsoportban, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a 154.

Britek a britekről

A cég listájának élén egyébként, hogy, hogy nem a szintén brit Oxfordi Egyetem áll, utána a California Institute of Technology, majd a Stanford és Cambridge. Az első, nem angolszász inmtézmény a kilencedik helyre futott be, a svájci „ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich”.

  • 301-350 Central European University
  • 501-600 Semmelweis University
  • 601-800 Budapest University of Technology and Economics
  • 601-800 University of Debrecen
  • 601-800 Eötvös Loránd University
  • 601-800 University of Pécs
  • 601-800 University of Szeged

Az U-Multiranking http://www.umultirank.org mintegy 1500 egyetemet tartalmazó listáján fenn van például a Pécsi Egyetem és a CEU, a tudás közvetítésének 422 elemű listáján viszonylag eléggé előkelő, 46-47. helyen, tehát a pécsiek egy hellyel vezetnek. A lista érdekessége, hogy Navracsics Tibor fideszes EU-politikust választotta a szervezet weboldalának egyik arcául, aki megdicsérte az oldalt. Röviden arról beszélt, hogy diákoknak, szülőknek mennyire megkönnyíti a döntést az intézmények között, és „erősíti az egészséges versenyt”.

Tanítani mások tudnak jobban?

A listát rengeteg szempont szerint lehet lekérdezni, például a tudományos kutatás szempontjából és a tudásátadás oldaláról is meg lehet közelíteni a kérdést. Ez a lista nem annyira angolszász dominanciájú: a tudományos kutatásnál („Research and Research Linkages”) ugyan az első négy hely amerikai és brit, de azután finnek és spanyolok következnek. Ami pedig az alkalmazott tudás átadását illeti („Applied Knowledge Partnerships”), franciák, spanyolok, németek, oroszok vannak az élen, az angolszászok a sokadik helyekre szorultak vissza.

Az Academic Ranking of World Universities nevű lista azért érdekes, mert nem amerikaiak, még csak nem is európaiak készítették, hanem kínaiak. Ám az élbolyban itt is csupa amerikai és brit intézmény van, az első európai, svájci intézmény a 19. Az 500 elemű listán 2016-ra egyetlen magyar egyetemet sem találunk, pedig a 2015-ösön még fenn volt a Szegedi Egyetem és az Eötvös Loránd, valahol a 400-500. helyek között. Sőt, korábban, 2004-ben a szegediek jóval előrébb, a 200-300. hely között voltak, és a BME is fent volt. A CEU-t egyik évben sem találtuk a listán, pedig szerepelnek az adatbázisukban, így vélhetően vizsgálták őket.

Nem csak a 200 éveseké a világ

Hogy az egyetemek értékelése mennyire nehéz feladat, azt az UNESCO, az ENSZ illetékes szervezetének tanulmánya és cikke is jelzi. Több kárt okoznak, mint hasznot? – teszik fel a kérdést az egyetemi toplistákkal kapcsolatban.

A világon több mint 17 ezer egyetem van szerintük, de ennek csak mintegy egy százaléka van a legnagyobb értékelő cégek fókuszában. (Az csak 170 tétel, az általunk nézett listákon legalábbis ennél jóval többen voltak.) Az élbolyba jellemzően olyan intézmények jutnak, amelyek több mint 200 évesek, és a tevékenységük fókuszában a tudományos kutatás áll, költségvetésük pedig magas (évi kétmilliárd dollár felett).

Nem az iskolának tanulunk, hanem a munkahelynek

Felteszik a kérdést, hogy a tudományos tevékenységek nem az oktatástól veszik-e el a forrásokat. Példának egy mexikói állami egyetemet hoznak fel (UNAM), amelyen belül szeizmológiai rendszert, obszervatóriumot működtetnek, a nemzeti könyvtárnak és egy híres szimfonikus zenekarnak ad otthont.

A cikk szerint a szülők és a diákok főleg olyan egyetemeket keresnek, amelyek elvégzése után jók a szakmai kilátások, az elhelyezkedés esélyei. Erről azonban az ilyen listák keveset árulnak el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Friss
hírlevél