Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Feledékenység? Van egy hely, ahol a Fidesz még üdvözli az egyetemek egészséges versenyét. Jók-e a magyar egyetemek? Jó-e a CEU, amelyet a kormányzat próbál eltávolítani? A világranglisták élbolyaiban nehéz magyar egyetemet találni. Ha van, akkor viszont általában több is.
(Kép: Umultirank.org)

Sokféle egyetemeket rangsoroló listát lehet találni az interneten, néhányukon megkerestük a magyar intézményeket. A vélhetően brit THE World University rankings listáján a CEU nem a magyar egyetemek között szerepel, de ha külön rákeresünk, valahol a 301-350-edik helyek között jelzik. Több magyar egyetem ezen a listán az 500-800-as helyek között található (lásd a felsorolást).

A CEU-nál azonban azt is közlik, hogy a feltörekvő országok egyetemei között viszont a 16 helyen áll. A Semmelweis Egyetem a következő a sorban, az a 65. helyen van ezen országcsoportban, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a 154.

Britek a britekről

A cég listájának élén egyébként, hogy, hogy nem a szintén brit Oxfordi Egyetem áll, utána a California Institute of Technology, majd a Stanford és Cambridge. Az első, nem angolszász inmtézmény a kilencedik helyre futott be, a svájci „ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich”.

  • 301-350 Central European University
  • 501-600 Semmelweis University
  • 601-800 Budapest University of Technology and Economics
  • 601-800 University of Debrecen
  • 601-800 Eötvös Loránd University
  • 601-800 University of Pécs
  • 601-800 University of Szeged

Az U-Multiranking http://www.umultirank.org mintegy 1500 egyetemet tartalmazó listáján fenn van például a Pécsi Egyetem és a CEU, a tudás közvetítésének 422 elemű listáján viszonylag eléggé előkelő, 46-47. helyen, tehát a pécsiek egy hellyel vezetnek. A lista érdekessége, hogy Navracsics Tibor fideszes EU-politikust választotta a szervezet weboldalának egyik arcául, aki megdicsérte az oldalt. Röviden arról beszélt, hogy diákoknak, szülőknek mennyire megkönnyíti a döntést az intézmények között, és „erősíti az egészséges versenyt”.

Tanítani mások tudnak jobban?

A listát rengeteg szempont szerint lehet lekérdezni, például a tudományos kutatás szempontjából és a tudásátadás oldaláról is meg lehet közelíteni a kérdést. Ez a lista nem annyira angolszász dominanciájú: a tudományos kutatásnál („Research and Research Linkages”) ugyan az első négy hely amerikai és brit, de azután finnek és spanyolok következnek. Ami pedig az alkalmazott tudás átadását illeti („Applied Knowledge Partnerships”), franciák, spanyolok, németek, oroszok vannak az élen, az angolszászok a sokadik helyekre szorultak vissza.

Az Academic Ranking of World Universities nevű lista azért érdekes, mert nem amerikaiak, még csak nem is európaiak készítették, hanem kínaiak. Ám az élbolyban itt is csupa amerikai és brit intézmény van, az első európai, svájci intézmény a 19. Az 500 elemű listán 2016-ra egyetlen magyar egyetemet sem találunk, pedig a 2015-ösön még fenn volt a Szegedi Egyetem és az Eötvös Loránd, valahol a 400-500. helyek között. Sőt, korábban, 2004-ben a szegediek jóval előrébb, a 200-300. hely között voltak, és a BME is fent volt. A CEU-t egyik évben sem találtuk a listán, pedig szerepelnek az adatbázisukban, így vélhetően vizsgálták őket.

Nem csak a 200 éveseké a világ

Hogy az egyetemek értékelése mennyire nehéz feladat, azt az UNESCO, az ENSZ illetékes szervezetének tanulmánya és cikke is jelzi. Több kárt okoznak, mint hasznot? – teszik fel a kérdést az egyetemi toplistákkal kapcsolatban.

A világon több mint 17 ezer egyetem van szerintük, de ennek csak mintegy egy százaléka van a legnagyobb értékelő cégek fókuszában. (Az csak 170 tétel, az általunk nézett listákon legalábbis ennél jóval többen voltak.) Az élbolyba jellemzően olyan intézmények jutnak, amelyek több mint 200 évesek, és a tevékenységük fókuszában a tudományos kutatás áll, költségvetésük pedig magas (évi kétmilliárd dollár felett).

Nem az iskolának tanulunk, hanem a munkahelynek

Felteszik a kérdést, hogy a tudományos tevékenységek nem az oktatástól veszik-e el a forrásokat. Példának egy mexikói állami egyetemet hoznak fel (UNAM), amelyen belül szeizmológiai rendszert, obszervatóriumot működtetnek, a nemzeti könyvtárnak és egy híres szimfonikus zenekarnak ad otthont.

A cikk szerint a szülők és a diákok főleg olyan egyetemeket keresnek, amelyek elvégzése után jók a szakmai kilátások, az elhelyezkedés esélyei. Erről azonban az ilyen listák keveset árulnak el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.