Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Feledékenység? Van egy hely, ahol a Fidesz még üdvözli az egyetemek egészséges versenyét. Jók-e a magyar egyetemek? Jó-e a CEU, amelyet a kormányzat próbál eltávolítani? A világranglisták élbolyaiban nehéz magyar egyetemet találni. Ha van, akkor viszont általában több is.
(Kép: Umultirank.org)

Sokféle egyetemeket rangsoroló listát lehet találni az interneten, néhányukon megkerestük a magyar intézményeket. A vélhetően brit THE World University rankings listáján a CEU nem a magyar egyetemek között szerepel, de ha külön rákeresünk, valahol a 301-350-edik helyek között jelzik. Több magyar egyetem ezen a listán az 500-800-as helyek között található (lásd a felsorolást).

A CEU-nál azonban azt is közlik, hogy a feltörekvő országok egyetemei között viszont a 16 helyen áll. A Semmelweis Egyetem a következő a sorban, az a 65. helyen van ezen országcsoportban, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a 154.

Britek a britekről

A cég listájának élén egyébként, hogy, hogy nem a szintén brit Oxfordi Egyetem áll, utána a California Institute of Technology, majd a Stanford és Cambridge. Az első, nem angolszász inmtézmény a kilencedik helyre futott be, a svájci „ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich”.

  • 301-350 Central European University
  • 501-600 Semmelweis University
  • 601-800 Budapest University of Technology and Economics
  • 601-800 University of Debrecen
  • 601-800 Eötvös Loránd University
  • 601-800 University of Pécs
  • 601-800 University of Szeged

Az U-Multiranking http://www.umultirank.org mintegy 1500 egyetemet tartalmazó listáján fenn van például a Pécsi Egyetem és a CEU, a tudás közvetítésének 422 elemű listáján viszonylag eléggé előkelő, 46-47. helyen, tehát a pécsiek egy hellyel vezetnek. A lista érdekessége, hogy Navracsics Tibor fideszes EU-politikust választotta a szervezet weboldalának egyik arcául, aki megdicsérte az oldalt. Röviden arról beszélt, hogy diákoknak, szülőknek mennyire megkönnyíti a döntést az intézmények között, és „erősíti az egészséges versenyt”.

Tanítani mások tudnak jobban?

A listát rengeteg szempont szerint lehet lekérdezni, például a tudományos kutatás szempontjából és a tudásátadás oldaláról is meg lehet közelíteni a kérdést. Ez a lista nem annyira angolszász dominanciájú: a tudományos kutatásnál („Research and Research Linkages”) ugyan az első négy hely amerikai és brit, de azután finnek és spanyolok következnek. Ami pedig az alkalmazott tudás átadását illeti („Applied Knowledge Partnerships”), franciák, spanyolok, németek, oroszok vannak az élen, az angolszászok a sokadik helyekre szorultak vissza.

Az Academic Ranking of World Universities nevű lista azért érdekes, mert nem amerikaiak, még csak nem is európaiak készítették, hanem kínaiak. Ám az élbolyban itt is csupa amerikai és brit intézmény van, az első európai, svájci intézmény a 19. Az 500 elemű listán 2016-ra egyetlen magyar egyetemet sem találunk, pedig a 2015-ösön még fenn volt a Szegedi Egyetem és az Eötvös Loránd, valahol a 400-500. helyek között. Sőt, korábban, 2004-ben a szegediek jóval előrébb, a 200-300. hely között voltak, és a BME is fent volt. A CEU-t egyik évben sem találtuk a listán, pedig szerepelnek az adatbázisukban, így vélhetően vizsgálták őket.

Nem csak a 200 éveseké a világ

Hogy az egyetemek értékelése mennyire nehéz feladat, azt az UNESCO, az ENSZ illetékes szervezetének tanulmánya és cikke is jelzi. Több kárt okoznak, mint hasznot? – teszik fel a kérdést az egyetemi toplistákkal kapcsolatban.

A világon több mint 17 ezer egyetem van szerintük, de ennek csak mintegy egy százaléka van a legnagyobb értékelő cégek fókuszában. (Az csak 170 tétel, az általunk nézett listákon legalábbis ennél jóval többen voltak.) Az élbolyba jellemzően olyan intézmények jutnak, amelyek több mint 200 évesek, és a tevékenységük fókuszában a tudományos kutatás áll, költségvetésük pedig magas (évi kétmilliárd dollár felett).

Nem az iskolának tanulunk, hanem a munkahelynek

Felteszik a kérdést, hogy a tudományos tevékenységek nem az oktatástól veszik-e el a forrásokat. Példának egy mexikói állami egyetemet hoznak fel (UNAM), amelyen belül szeizmológiai rendszert, obszervatóriumot működtetnek, a nemzeti könyvtárnak és egy híres szimfonikus zenekarnak ad otthont.

A cikk szerint a szülők és a diákok főleg olyan egyetemeket keresnek, amelyek elvégzése után jók a szakmai kilátások, az elhelyezkedés esélyei. Erről azonban az ilyen listák keveset árulnak el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
Karrier Új vezére lesz a Telenor Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 16:56
Két és fél év után távozik a Telenor Magyarország vezére, az O2-től igazolják le utódját.
Karrier Őrizetbe vették Bige Lászlót
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 08:15
Magyarország egyik leggazdagabb emberét kedden tartóztatták le.
Karrier Habsburg György lehet Magyarország nagykövete Párizsban
Privátbankár.hu | 2020. december 13. 16:03
Az Index információi szerint az utolsó magyar trónörökös fia, Habsburg György diplomata, újságíró lesz Magyarország következő párizsi nagykövete. 
Karrier Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Szájer-ügyről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 2. 18:34
Amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele - nyilatkozta a miniszterelnök.
Karrier Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
MTI | 2020. november 29. 12:12
Azt közölte, hogy a döntésének nincs köze a mostani uniós, jogállamisági csörtéhez.
Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Friss
hírlevél