<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Európában korlátozott a lombikbébi-eljárások lehetősége, van azonban olyan ország, ahol szabályozás hiányában szinte mindenkit elvállalnak. Sok pár 50 felett is beáll a sorba, igaz, ott a gyermektelenség nagy hátránynak és szégyennek számít, ezért sokan még halálos veszélyt is képesek vállalni.
(Pixabay.com)

Indiában olyan megtermékenyítés-ipar alakult ki, amely alig ismer határokat. Még egy 70 éves nő számára is lehetővé tette, hogy gyereket vállaljon, pedig gyermeke dédnagyanyja lehetne – írja a német Focus.de.

A Haryana tartományban élő Rajo Devi Lohan ma 79 éves és 9 éves leányát neveli, előtte 56 évnyi házasság során sem tudott teherbe esni. Végül in vitro fertilizációval (a szervezeten kívül, szó szerint: üvegben történő megtermékenyítéssel), magyarul lombikbébi-eljárással sikerült. Sokáig ő számított a világ legidősebb asszonyának, aki valaha is szült.

Az eljárás a német lap szerint 40 éves múltra tekint vissza, ez idő alatt nyolcmillió bébi született így világszerte. Ez sokszor a gyerektelen párok utolsó mentsvára. Ám sok helyütt szabályozzák, korlátozzák: Németországban például csak 25 és 40 év között lehet ebben részt venni.

Ahol minden lehetséges

Svájcban nem fizeti az állami egészségbiztosító az eljárást, Ausztriában a menopauza beköszönte jelenti a beavatkozás időhatárát. Indiában viszont szinte minden lehetséges: a béranyaságtól elkezdve a petesejt-adományozásig.

Az említett anya is mástól vásárolt petesejt segítségével esett teherbe, de a férje örökítő anyagával. Az orvos, aki segített neki, korábban egyre magasabbra emelte a páciensei korhatárát, majd eltörölte, és végképp az idős anyajelöltekre szakosodott.

Szív– és érrendszeri problémák, cukorbaj

Az ázsiai országban állítólag 20 ezer termékenységi klinika van, és nem mindenütt tartják be a helyi orvosi szervezet (Indian Council of Medical Research) ajánlását, amely 50 év felett nem javasolja a hasonló beavatkozásokat. A német lap helyszíni beszámolója szerint számos pár próbálkozik 50 felett is.

hirdetés

Hiába figyelmeztetik őket a várható egészségügyi kockázatokra, a szülők és gyermek közötti nagy korkülönbség jelentette hátrányokra, veszélyekre. (Szív– és érrendszeri problémák fordulnak elő gyakran az anyánál, valamint cukorbetegség, koraszülés, az embrió vérellátási problémái.)

Örökös, vagy szégyen

Megemlítik azt is, hogy a gyermektelenség India sok vidékén hatalmas szégyennek számít, és a szülők amiatt aggódnak, hogy nincs kire hagyniuk a vagyont. Ezért sokan halálos veszélynek is hajlandók kitenni magukat a gyermekáldás érdekében.

Egyébként India lehet talán az egyetlen jelentősebb ország, amely a következő évtizedben több szakképzett munkaerőt ad a világgazdaságnak, erről itt írtunk.

Bővült a magyar program

Magyarországon korhatárról nem találtunk adatot, de tavaly növelték a lombikbébi-program állami támogatását. Ugyanakkor sokan panaszkodtak a sajtóban, hogy az állam korlátozza a beavatkozások összes számát és az állami egészségügyi intézményeket preferálja. Másutt épp ellenkezőleg, arról írnak, hogy nálunk kedvezőbb a helyzet, mint más országokban, és “lombikbébi-turizmus” kialakulása fenyeget.

Kaáli Nagy Géza professzor az Origo-nak korábban úgy nyilatkozott, hogy a nőknek 42 év felett már nagyon kevés az esélye.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Döntött az Alkotmánybíróság az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 12:49
Elutasították az indítványokat.
Karrier Vezércsere a Magyar Bankholding Zrt. élén
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 13:33
Vida József a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöki tisztségét tölti be a jövőben a holdingon belül.
Karrier Azonnali hatállyal kirúgták Dárdai Pált és segítőit
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 10:51
A Hertha BSC Tayfun Korkutot nevezte ki helyette - megköszönték Dárdai munkáját, és hogy bent tartotta a csapatot az első osztályban. 
Karrier Végre megérkezett a home office szabályozás?
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:38
A kedd este benyújtott „veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről” szóló salátatörvény-javaslat az élet szinte minden területét szabályozza, a választási szabályoktól a hulladékkezelésen át és több, eddig rendeleti úton bevezetett szabályt véglegesít. A Niveus Consulting Group ezek közül a legfontosabb munkaügyi és adózási kérdéseket vizsgálta.
Karrier Újabb rangos díjat kap Karikó Katalin
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 9. 17:34
Kutatótársával, Drew Weissmannal együtt Karikó Katalin magyar biokémikus is megkapja a New York-i Orvosi Akadémia (New York Academy of Medicine - NYAM) díját, amelyet - magyar idő szerint - kedden késő este adnak át egy virtuális eseményen.
Karrier Kiderült, hogyan érzik magukat a fiatalok a munkahelyükön
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 10:56
Kevésbé érzik jól magukat a munkahelyükön a fiatalok. Legalábbis az idei második negyedévben 39 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik megbecsültnek érzik magukat - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. 
Karrier Új értékesítési igazgatósági tanácsadó erősíti a Diófa Alapkezelőt
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:47
A Diófa Alapkezelő Pozsgai Gábort nevezte ki a vállalat új értékesítési igazgatósági tanácsadójának.
Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló