5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A fejlett társadalmak elöregedése azt eredményezheti, hogy nagyon nagy lesz a keletje a jól képzett munkaerőnek. Ez pedig azzal járhat, hogy a munkaadóknak sokkal többet kell ígérniük, nagyon megugorhatnak a fizetések. Németországban például fejenként 13 700 euróval. De jobban terjed majd a robotika is, például magyarországi gyárakban.

A nyolcvanas években Kína, a kilencvenes években a Szovjetunió és a volt szocialista országok munkaereje adódott hozzá a világpiachoz – írta nemrég a Business Insider. Ez a munkaerő-mennyiség az infláció és a kötvényhozamok csökkenését hozta, de azzal is járt, hogy a jövedelmek, legalábbis egyes társadalmi rétegeknél, inkább stagnáltak a Második Világháború utáni szép növekedés után.

Sokan ezzel a friss munkaerő-tömeggel, mások az automatizáció, robotika terjedésével is magyarázzák, hogy a középosztály, alsó középosztály (reál)jövedelme alig nő már évtizedek óta. (Valószínűleg nagyrészt ez okozza a szélsőséges politikai erők előretörését is, nem csak a 2008-2009-es pénzügyi válság vagy a migráció.)

Ám ebben nagy változás várható, mert nem valószínű újabb hasonlóan nagy munkavállalói tömeg megjelenése, és főleg a fejlett országokban, de később másutt is csökken a népesség. (Például nemsokára Kínában is óriási probléma lesz ez.)

A 2500 milliárd dolláros béremelés

Mi a következménye annak, ha valamiből – képzett munkaerő – erősen csökken a kínálat, de nő, szinten marad, vagy legalább jóval kevésbé csökken a kereslet? Nyilván nőni fog az adott termék vagy szolgáltatás ára, ebben az esetben a munkabér.

A Bernstein Research szerint az összes foglalkoztatottak száma 2100-ra 1,9 milliárdról 1,3 milliárdra csökkenhet. A Korn-Ferry-Institut pedig azt írja, hogy 2030-ig 85 millió képzett dolgozó hiányzik majd, több, mint Németország teljes lakossága. Ez pedig 2500 milliárd dollárjába kerülhet a munkaadóknak.

Nem csak a húszéveseké a világ

Az első jelek már megjelentek, példaként említik, hogy Németországban az építőipari munkások nemrég közel hat százalékos béremelést harcoltak ki maguknak. Egyes nagy-britanniai szállítmányozási cégek óriási bónuszokat fizetnek azon kevés képzett dolgozónak, akik elhelyezkednek náluk. Japánban pedig olyan gyárak, amelyek eddig inkább leépítették őket, most fizetésemelést kínálnak a hatvan év feletti dolgozóknak.

Négy és félmillió forinttal több fizetés

A Focus.de német portál a Korn-Ferry-Institutra hivatkozva azt írja, hogy a munkaerő-hiánynak köszönhetően Németországban is nagyot javul a képzett dolgozók munkaerő-piaci pozíciója. Ami azzal járhat, hogy a bértárgyalásokon nagy összegeket tudnak majd pluszban kiharcolni 2030-ig, méghozzá fejenként 13 700 euró reálbér-többletet. (Ez mintegy 4,47 millió forint, évente és alighanem bruttó, adózás előtt értendő.)

Jobb lesz a hollandoknak és a briteknek is

Németországban szerintük a legnagyobb mértékben a pénzügyi szektorban nőhetnek a bérek, 162 százalékkal. A legnagyobb bérugrást a kicsiny Hong Kongban várják, 34 ezer eurót.

A németeknél jobbak a pozíciói még például Ausztrália és Japán dolgozóinak. Valamivel kevesebbet, 7-9 ezer euró reálbér-növekedést jósolnak a szakképzett munkaerőnek Hollandiában, az USA-ban, Brazíliában és Nagy-Britanniában a német Die Welt grafikája szerint.

A Die Welt az említett tanulmányból azt emeli ki, hogy Európán belül várhatóan a németországi munkavállalók lesznek a legjobb helyzetben. (Vélhetően azért, mert itt az egyik legalacsonyabb a születésszám és legstabilabb a gazdasági növekedés – a szerk.) De nem mindenkinek fog egyformán nőni a fizetése.

Nem mindenki jár jól

A szép bérnövekedéshez azonban az is kell, hogy a munkavállaló rendelkezzen az elvárt tulajdonságokkal, képzettséggel. Míg egyes területeken munkaerőhiány lesz, másutt többlet alakulhat ki. Ez már most is látszik.

Különösen nagy a kereslet a természettudományos-műszaki képzettségek iránt. De minden olyan egyetemi végzettség jó lehet, amely a modern digitális korszaknak megfelel.

Akiknek nem osztanak lapot

A tanácsadó cég 11 millióra becsüli az ennek megfelelő végzettségűek számát Németországban, az összes munkavállalók száma jelenleg nem egészen 33 millió. A többi munkavállaló viszont örülhet majd, ha a bére az inflációval lépést tud tartani.

A bérnövekedés persze hátrányos lehet a cégek profittermelő képességére, és egyes iparágakban komolyan veszélyezteti az üzleti modellt. A munkaerő-közvetítéssel is foglalkozó Korn-Ferry 24 ezer vállalkozás adatainak kielemzése után azt mondja, hogy minden egy százalékos munkaerő-hiány kialakulása egy százalék reálbér-növekedést okoz a dolgozó alkalmazottak körében.

Megtartani, nemcsak megszerezni

A legnagyobb plusz bérráfordítás összegszerűen az USA-ra jut, itt 2030-ra 534 milliárd dollárra teszik a többlet bérráfordítást. Bár Kínában egyelőre nincs ilyen gond, 2030-ra ott is 343 milliárd dollár lehet a bérugrás. A munkaerő megszerzése így túl drága lesz, ezért a vállalkozásoknak a következő években a dolgozók megtartására, átképzésére kell koncentrálniuk – állítják. Egyedül Indiában várható a képzett dolgozók létszámának jelentősebb növekedése a vizsgált országok közül.

Robotokkal pótolják a magyarokat

Magyarországot az eredeti jelentés csak egy helyen említi, de nem kedvező összefüggésben. “Az alacsony munkanélküliséggel és bővülő ipari termeléssel jellemezhető országokban, köztük Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, a munkaerő-hiány már felgyorsította az automatizálást és a robotok alkalmazását. Nem az emberek helyettesítésére, hanem mert nincs belőlük elég, hogy feltöltsék a gyárakat” – írják.

Magyarországon májusban a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 10,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a KSH szerint. (Ugyanakkor az infláció nemrég átlépte az évi három százalékot.) Ebben szintén nagy szerepe van a munkaerő-hiánynak, amit a német, osztrák, brit és más nyugat-európai munkaerő-piac elszívó hatása is erősít.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG