TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Ryanair írországi pilótái annak ellenére is beszüntetik a munkát, hogy átszámítva négy-ötmillió forintot keresnek havonta, tavaly pedig hússzázalékos béremelést kaptak. Múlt héten a légikísérők is sztrájkoltak Európa legnagyobb fapadosánál az állítólag rossz munkakörülmények miatt.


Tovább tart a sztrájkhullám Európa vezető low-cost légitársaságánál: pénteken a Ryanair írországi pilótái nem veszik majd fel a munkát. A sztrájkolók jobb munkakörülményeket és kedvezőbb juttatási rendszert (magyarul több pénzt) követelnek. Ez lesz sorozatban a negyedik egynapos munkabeszüntetés az ír vállalatnál.

Emellett sztrájkot helyeztek kilátásba a társaság németországi pilótái is: ők augusztus második hetétől vonulnak majd "önkéntes pihenőre".

Háromszáz embert rúgnak ki

A pilótákat az sem tántorítja el, hogy a légitársaság menedzsmentje hét végén bejelentette: a sztrájkok miatt csökkenti a dublini bázissal rendelkező flottáját, és a lengyel charter leányvállalatához helyezi át az így felszabaduló gépeket. Dublinban 30 helyett 24 Boeing B737-es állomásozik majd, emiatt több mint száz pilóta- és kétszáz utaskísérő-állás fog megszűnni. 

A cég vezetése egyúttal figyelmeztetett: ha a sztrájkok további károkat okoznak, akkor még több munkavállalótól válhatnak meg. Múlt hét szerdán és csütörtökön mintegy hatszáz járatot kellett törölni a személyzet munkabeszüntetése miatt.   

A Ryanair-pilóták utoljára tavaly novemberben kaptak béremelést: akkor a nagy-britanniai és az ír pilóták fizetése mintegy húsz százalékkal növekedett. A több mint ötezer pilótát foglalkoztató cég szerint az átlagbéreik több mint húsz százalékkal meghaladják a konkurensekét, például a Norwegian Airlinesét. 

Évi 200 ezer euró fix

Hivatalos közlések szerint az írországi pilóták a bérfejlesztésnek köszönhetően évi 150-200 ezer eurót (48-64 millió forintot) keresnek, azaz átszámítva havi 4-5 millió forint üti a markukat. A cég – amely a múlt heti munkabeszüntetést megelőzően hozta nyilvánosságra a fizetéseket – közleményében kiemeli azt is, hogy a pilóták gyors előmenetelre számíthatnak, modern flottával repülhetnek, munkahelyük pedig betonbiztos. (A sztrájk okozta leépítésekről ekkor még nem tettek említést.)

Mindez nem rossz ahhoz képest, hogy a British Airwaysnél a kezdő fizetés 77 ezer euró volt tavaly, ami az évek múltával 181 ezer euróig emelkedhet.  A Lufthansánál – szintén 2017-es adatok alapján – 110 ezer euró a kapitányok kezdő fizetése, a legtapasztaltabbak pedig akár 250 ezer eurót is kaphatnak.

A Ryanair emlékeztet arra, hogy a pilóták fix beosztásban dolgoznak – öt munkanap, majd négy pihenőnap –, és egy évben nem repülhetnek többet 900 óránál. (Ez törvényi előírás.)

Múlt héten is sztrájkoltak

Múlt héten a fedélzeti legénység szintén a jobb munkakörülményekért és magasabb fizetésért sztrájkolt. Egy légikísérő vallomása szerint különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak a kölcsönzött munkavállalók: keveset keresnek, nincs fizetett betegszabadságuk, és még ellátást sem kapnak a levegőben.

A Ryanair egyébként vastagon nyereséges: 319 millió euró adózott profitot ért el a június végével záródott negyedévben. Ez 20 százalékkal kisebb ugyan az egy évvel korábbinál, de  még így is felülmúlta a szakértők által várt 305 millió eurót. Az előrejelzések szerint az éves nyereség 1,25-1,35 milliárd euró lehet. A tavalyi üzleti évben 1,45 milliárd euró profitot termelt a cég.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Friss
hírlevél