1p
Hibát követett el az előző munkáspárti brit kormány, amikor a 2004-es EU-bővítés után nem korlátozta a kelet-európai uniós tagállamokból érkező munkavállalók nagy-britanniai betelepülését - mondta pénteken a brit baloldal legnagyobb parlamenti pártjának jelenlegi vezetője. A várt számú bevándorlónak azóta többszöröse érkezett.

Ed Miliband az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű, baloldali irányultságú londoni társadalomtudományi kutatóintézet fórumán elmondott beszédében közölte, hogy a Munkáspárt - ha újból kormányon lesz a további EU-bővítések idején - a lehetséges leghosszabb ideig, hét évig korlátozni fogja azoknak a számát, akik a majdani új EU-tagállamokból munkát vállalhatnak Nagy-Britanniában.

Miliband szerint az akkori Labour-kormány a 2004-es bővítés előtt "súlyos mértékben alábecsülte" a közép-kelet-európai új tagállamokból munkavállalás céljával betelepülők várható számát. A 2010-es brit parlamenti választások óta ellenzékben politizáló Munkáspárt jelenlegi vezetőjének pénteken kifejtett véleménye a közép-kelet-európai EU-állampolgárok nagy-britanniai munkavállalásának kérdéséről szó szerint megegyezik a kormányzó Konzervatív Párt álláspontjával.

David Cameron konzervatív miniszterelnök ugyanis már több ízben kijelentette, ha a 2004-es EU-bővítés idején a konzervatívok lettek volna kormányon, korlátozták volna a munkaerő-beáramlást az akkor felvett közép-kelet-európai tagállamokból. Cameron több alkalommal egyértelművé tette azt is, hogy a jelenlegi brit kormány a jövőbeni EU-bővítések során uniós taggá váló országok esetében élni fog a munkavállalási célú bevándorlás átmeneti korlátozásának lehetőségével.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb olyan nyugati EU-tagország, amely 2004-ben a lehetséges átmeneti létszámkorlátozásokkal nem élve, azonnal megnyitotta munkapiacát az akkor uniós taggá vált nyolc közép-kelet-európai ország, köztük Magyarország előtt. A korabeli Labour-kormány évi 5-13 ezer betelepülővel számolt a térségből, ez az előzetes becslés azonban valóban igen óvatosnak bizonyult. A brit belügyminisztérium hivatalos adatai szerint legalább 800 ezer - a saját céget alapító egyszemélyes vállalkozókkal együtt több mint egymillió - kelet-európai munkavállaló érkezett Nagy-Britanniába a bővítés óta, kétharmaduk Lengyelországból.

Nem hivatalos becslések szerint ugyanakkor a 2004-es bővítés óta Nagy-Britanniában megfordult keleti munkavállalóknak legalább a fele már hazament, nem utolsósorban az utóbbi évek súlyos brit recessziója miatt. Magyarországról az eddig rendelkezésre álló teljes évi adatok szerint 2004 és 2010 vége között összesen 54 ezren kérték nagy-britanniai munkavállalásuk bejegyzését – írja az MTI. Más munkaügyi adatok szerint tíz év alatt 95 ezer is lehetett az új magyar munkavállalók száma, ugyanakkor a lakhelystatisztikák szerint csak 41 ezer magyar állampolgár lakott a szigetországban tavaly júniusban.

Pénteki beszédében Ed Miliband a korlátozás nélküli kelet-európai munkavállalás hátulütői között említette, hogy a jelentős keleti munkaerő-beáramlás sokszor "azonnali és közvetlen hatással volt a bérekre" Nagy-Britanniában, mivel a kelet-európaiak nagyon gyakran az előírt minimálbért sem kapták meg. A munkáspárti vezető szavai szerint ráadásul egyre elterjedtebb jelenség, hogy a munkaközvetítő ügynökségek elküldik a brit jelentkezőket, a kelet-európaiakat ugyanakkor álláshirdetésekkel ösztönzik nagy-britanniai munkavállalásra.

Miliband közölte: kormányra kerülése esetén a Munkáspárt ezt megtiltaná, egyben kötelezné a közepes és a nagyvállatokat annak bejelentésére, ha munkaerő-állományuknak több mint a negyede külföldi. A párt emellett az eddigi ötezer fontról tízezer fontra (3,6 millió forintra) emelné a minimálbérnél kevesebbet fizető munkáltatók pénzbírságát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG