TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A legjobban az orvosok, jogászok, pénzügyi és számviteli szakemberek és mérnökök keresnek Németországban, a legjobbak fizetése havi két-hárommillió forint is lehet, de ehhez nagyon sokat kell tudni. A legrosszabbul fizetett állások nem kis részben olyan ágazatokban vannak, mint a vendéglátás, ahová sok magyar is megy.

A németországi fizetésekről közölt körképet a német Die Welt és a Gehalt.de, inkább a legmagasabb és legalacsonyabb jövedelmeket emelve ki. A csúcson a főorvosok állnak évi majdnem 117 ezer (havi 9745) euróval, a fogorvosok 78 ezer (havi 6500) eurót kapnak, a befektetési alapkezelők 76 ezer (havi 6300) körül.

A vállalati pénzügyesek és számvitelei vezetők után speciális mérnököket, értékesítési vezetőket és jogászokat találunk még a listán, havi 5-6 ezer eurós (nagyjából 1,5-1,8 millió forintos) fizetéssel. (A cikkben az éves jövedelmet osztották 12-vel, a valóságban a pénz a 13. havi fizetések miatt kicsit másként oszlik meg. A számok nem átlagot, hanem torzításra kevésbé hajlamos medián takarnak, tehát a dolgozók fele az adott munkakörben efelett, fele pedig ez alatt az érték alatt keres.)

Alig a minimálbér felett

A legjobb fizetések eléréséhez szinte minden esetben egyetemi végzettség kell – húzza alá a Die Welt is. Ez a legrosszabbul fizetett állások listájából is látszik, ahol például hotelek, egészségügyi intézmények magasabb képesítést nem igénylő kiszolgáló munkahelyei állnak. Takarítók, pincérek, konyhai kisegítők, betegszállítók, sőt fodrászok alig keresnek többet a minimálbérnél, ez évi 19-22 ezer euró.

Ez forintra átszámítva 5,8-6,7 millió forint, havi szinten 480-560 ezer, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a német árszínvonal átlagosan nagyjából kétszerese a magyarnak. Egyes fontosabb termékek és szolgáltatások (például élelmiszer, nagyvárosokban albérlet) azonban háromszorosukba is kerülhetnek.

Magas kereslet mellett is alacsony bér

A szakácsok, fogorvosi segítők vagy hivatásos sofőrök sem keresnek sokkal többet, évi 26-27 ezer eurót említenek. Valamint azt, hogy egyes ágazatokban, mint a vendéglátásban nagyot nőtt ugyan a foglalkoztatottak száma, de sok állást a külföldiek töltenek be. (Például nyilván magyarok is.) Ami az alacsonyabb bérek egyik magyarázata is egyben.

A turizmusban és vendéglátásban, bár magas a munkaerő iránti kereslet, alacsony a belépési korlát, nincsenek magas képzési követelmények. Ezért a bérek növekedése itt nem várható – írják. A magasan kvalifikált, jól fizetett állásokban a munkaerő-kínálat alacsony, azaz kevés a megfelelő ember.

Tanulni, tanulni, tanulni

Ezért nemcsak a diákoknak javasolják, hogy tanuljanak tovább, tanuljanak jól, hanem a már dolgozóknak is ajánlott a továbbképzés. Így idővel jobb állást, jövedelmet szerezhetnek. Kiemelik a német autóipar erős keresletét információtechnológiai szakemberek, számítástechnikusok iránt.

(Nem említik külön, de a számok szinte biztosan bruttó, adó előtti értékek, mert a német adórendszerben a nettó bér rengeteg mindentől függ. Így családi állapot, gyerekek száma, különböző más kedvezmények, leírások, visszatérítések.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
hírlevél