Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A legjobban az orvosok, jogászok, pénzügyi és számviteli szakemberek és mérnökök keresnek Németországban, a legjobbak fizetése havi két-hárommillió forint is lehet, de ehhez nagyon sokat kell tudni. A legrosszabbul fizetett állások nem kis részben olyan ágazatokban vannak, mint a vendéglátás, ahová sok magyar is megy.

A németországi fizetésekről közölt körképet a német Die Welt és a Gehalt.de, inkább a legmagasabb és legalacsonyabb jövedelmeket emelve ki. A csúcson a főorvosok állnak évi majdnem 117 ezer (havi 9745) euróval, a fogorvosok 78 ezer (havi 6500) eurót kapnak, a befektetési alapkezelők 76 ezer (havi 6300) körül.

A vállalati pénzügyesek és számvitelei vezetők után speciális mérnököket, értékesítési vezetőket és jogászokat találunk még a listán, havi 5-6 ezer eurós (nagyjából 1,5-1,8 millió forintos) fizetéssel. (A cikkben az éves jövedelmet osztották 12-vel, a valóságban a pénz a 13. havi fizetések miatt kicsit másként oszlik meg. A számok nem átlagot, hanem torzításra kevésbé hajlamos medián takarnak, tehát a dolgozók fele az adott munkakörben efelett, fele pedig ez alatt az érték alatt keres.)

Alig a minimálbér felett

A legjobb fizetések eléréséhez szinte minden esetben egyetemi végzettség kell – húzza alá a Die Welt is. Ez a legrosszabbul fizetett állások listájából is látszik, ahol például hotelek, egészségügyi intézmények magasabb képesítést nem igénylő kiszolgáló munkahelyei állnak. Takarítók, pincérek, konyhai kisegítők, betegszállítók, sőt fodrászok alig keresnek többet a minimálbérnél, ez évi 19-22 ezer euró.

Ez forintra átszámítva 5,8-6,7 millió forint, havi szinten 480-560 ezer, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a német árszínvonal átlagosan nagyjából kétszerese a magyarnak. Egyes fontosabb termékek és szolgáltatások (például élelmiszer, nagyvárosokban albérlet) azonban háromszorosukba is kerülhetnek.

Magas kereslet mellett is alacsony bér

A szakácsok, fogorvosi segítők vagy hivatásos sofőrök sem keresnek sokkal többet, évi 26-27 ezer eurót említenek. Valamint azt, hogy egyes ágazatokban, mint a vendéglátásban nagyot nőtt ugyan a foglalkoztatottak száma, de sok állást a külföldiek töltenek be. (Például nyilván magyarok is.) Ami az alacsonyabb bérek egyik magyarázata is egyben.

A turizmusban és vendéglátásban, bár magas a munkaerő iránti kereslet, alacsony a belépési korlát, nincsenek magas képzési követelmények. Ezért a bérek növekedése itt nem várható – írják. A magasan kvalifikált, jól fizetett állásokban a munkaerő-kínálat alacsony, azaz kevés a megfelelő ember.

Tanulni, tanulni, tanulni

Ezért nemcsak a diákoknak javasolják, hogy tanuljanak tovább, tanuljanak jól, hanem a már dolgozóknak is ajánlott a továbbképzés. Így idővel jobb állást, jövedelmet szerezhetnek. Kiemelik a német autóipar erős keresletét információtechnológiai szakemberek, számítástechnikusok iránt.

(Nem említik külön, de a számok szinte biztosan bruttó, adó előtti értékek, mert a német adórendszerben a nettó bér rengeteg mindentől függ. Így családi állapot, gyerekek száma, különböző más kedvezmények, leírások, visszatérítések.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
Friss
hírlevél
depositphotos