1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A britek mellett a németek is félnek attól, hogy 2014-ben a megnyíló kapukon román és bolgár munkavállalók százezres tömege jelenik meg a munkaerőpiacukon. Aggasztja őket, hogy sokan a nyomor elől menekülnek majd és ellátásuk rengeteg pénzbe fog kerülni. A magyar, lengyel, román, bolgár hajléktalanok már most is igen sokba kerülnek.

A németek egyre jobban félnek a román és bolgár bevándorlók áradatától, mivel 2014-től számukra is érvénybe lépnek a munkavállalási könnyítések. (A munkavállalók szabad áramlásának életbe lépése a magyarok számára már 2011. májusától megtörtént.) Különösen a roma népességtől tartanak, legalábbis  ezt lehet leszűrni az olyan cikkekből, mint a Bild.de tudósítása és az általa hivatkozott televíziós interjú volt a napokban.

120-180 ezren is érkezhetnek

A műsorban egy bolgár származású énekesnő arról beszél, hogy tapasztalatai szerint mennyire nem képesek beilleszkedni hazájában a romák. Az adás részben feltűnést, részben nagy felháborodást keltett a szociálisan érzékeny németeknél.

A német munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) vezetője, Frank-Jürgen Weise nyilatkozata szerint jövőre 120-180 ezer bolgár és román is érkezhet, de a bevándorlás fokozódása, jóval alacsonyabb számokkal ugyan, de már most is nagyon érezhető. Attól tartanak, hogy sokan csak a nyomor elől menekülnek majd, alacsony képzettséggel vagy képzettség nélkül és rossz egészségi állapottal érkeznek majd. Így áttelepülésük, ellátásuk milliárdos kiadást is jelenthet.

Jön a szegények rohama

A bolgár és román munkavállalóktól a britek is legalább ennyire félnek, náluk szintén 2014-ben esedékes majd a munkavállalók szabad áramlásának lehetővé tétele. Állandó téma lett az ottani sajtóban és politikában a bevándorlás, vagy a bevándorlóknak járó szociális juttatások különböző mértékű korlátozása.

„A szegények rohama – hajléktalan bevándorlók” címmel írt hosszabb cikket néhány napja a Der Spiegel német hetilap online verziója. Eszerint a nincstelen kelet-európai bevándorlók egyre gyakrabban  kell német földön kényszerszállást keressenek maguknak és kezeltetik magukat az utcai ambulanciákon (orvosi ügyeleteken). Általában a városi önkormányzatok és az egyházak által fenntartott karitatív szervezeteknél keresnek segítséget.

Munkanélküliségből a hajléktalanságba

A riport szerint sokan, köztük magyarok is az otthoni munkanélküliség elől érkeztek Németországba, hogy pénzt keressenek, de nem jártak sikerrel. Társadalombiztosításuk már nincsen, így az eredetileg a hajléktalanoknak kitalált ingyenes ellátásokat veszik igénybe. A társadalom peremén harc dúl egymás kiszorításáért – írja a lap. A német helyi önkormányzatok úgy érzik, egyedül hagyták őket a kelet-európai „szegénykivándorlás” problémájával.

 

A németországi hajléktalanok száma érezhetően emelkedett az utóbbi években, nem kis részben azért, mert egyre többen jönnek Kelet-Európából, és sem vízumra, sem tartózkodási engedélyre nincsen szükségük – írják. Közülük sokan akadémikusok vagy szakmunkások, de napszámosok is jönnek. Aki három hónapnál tovább akar maradni, az kisipari engedélyt kérelmez. Ám a leggyakrabban így is feketén dolgoznak, az órabér 3-4 euró (körülbelül 870-1180 forint).

 

Autóban lakni, ingyenkonyhán enni

„Sok bevándorló itt egészen rossz körülmények között él, gyakran autókban laknak és ingyenkonyhán esznek” – mondja Barbara Peters-Steinwachs, a BAGW hajléktalanokat segítő szervezet munkatársa. A szervezet adatai szerint 2011-ben már a hajléktalanprogramok résztvevőinek 15 százaléka külföldi volt.

Megrohamozták a Goethe-intézetet a spanyolok

Miután minden második 25 év alatti spanyol fiatal állás nélkül van, sokuk úgy látszik, tudatosan készül külföldre. Erre utal, hogy két év alatt 80 százalékkal nőtt az országban a Goethe Institut nevű német kulturális intézet nyelvtanfolyamaira jelentkező diákok száma. Portugáliában is erős volt a növekedés – idézi a Der Spiegel az intézet egyik illetékesét a DAPD hírügynökség nyomán. A növekedés a tanulók elmondása alapján egyértelműen a válsággal van összefüggésben. Különösen keresettek a szakmaorientált tanfolyamok, mert német vállalatok egyre gyakrabban toboroznak ápolókat, orvosokat vagy mérnököket. Leendő munkatársaikat pedig sokszor még az elutazás előtt, szülőföldjükön taníttatják a nyelvre.

Szociális segítők elmondása szerint a menhelyek az utóbbi időben nagyon zsúfoltak, a hangulat feszült, sok lakó ideges és agresszióra hajlamos. A hajléktalanok némettudása hiányos, a segítő orvosok, ápolók tudása a segítendők nyelvén szintén. Sok hajléktalan szenvedélybeteg és egyszerre több betegség is kínozza, mint cukorbetegség, magas vérnyomás. Egyes betegségeket esetleg fel sem ismernek vagy tévesen kizárólag az alkoholnak tulajdonítanak. A legtöbbjük nem biztosított, hogy a gondozás költségeit ki állja, bizonytalan – írja a lap.

Hajléktalan-kiszorítósdi

Korábban a lengyel hajléktalanok szorították ki a németeket, most a románok, bolgárok és magyarok szorítják ki a lengyeleket – mondta Stanislaw Nawka, aki 16 éve járja Hamburgot fizetés nélküli önkéntesként a Caritas jótékonysági szervezet mobil orvosi járműjével. Most aggódik, mert a német hajléktalanok szinte teljesen eltűntek az utcákról, nem tudni, hol alszanak és találnak-e orvost valahol. A hajléktalanok egy 2008-as kutatás szerint átlagosan 46 évesen hunynak el – pedig a német átlag 72 év a férfiaknál és 80 év a nőknél.

A hajléktalankérdés a leginkább az önkormányzatokat sújtja, amelyeknek rengeteg költségük származik ebből. Így nemrég már a német városok 205 tagot tömörítő tanácsa, a Deutscher Städtetag is foglalkozott a kérdéssel és megoldásokat sürgetett.

(A magyar és más külföldi turisztikai dolgozók ausztriai problémáiról, valamint a kelet-európai prostituáltakról  nemrég itt írtunk.>>>>)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG