<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Magyarországon alacsonyak a bérek, ezt jól tudjuk - de alacsonyak az árak is. Hogy mégis mennyire? Erre kerestük a választ.

 

A német egyhavi, nettó átlagbér az Eurostat adatai szerint tavaly év végén 2315 euró (729 200 forint) volt egy egyedülálló, gyermektelen személy esetén, a magyar pedig csak 532 euró (167 600 forint), több mint négyszeres a különbség. Egy kétgyermekes, mindkét szülő esetén átlagbért kereső családnál ugyanez 5059, illetve 1215 euró.

 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a németek négyszer jobban kerestek volna, vagy négyszer jobban élnének, hiszen az árak is rendkívül különbözőek. Az EU statisztikai hivatala által számított „vásárlóerő-paritás” megmutatja, hogy egy adott tipikus fogyasztói termék- és szolgáltatáskosarat mennyivel drágábban lehet megvenni az egyik országban, és mennyivel drágábban a másikban.

Ezer eurót keresni Németországban

Ez a mutató 1,01 volt Németországban és 0,52 Magyarországon 2014 végén, ami azt jelenti, hogy a német árak az EU-átlag felett 1 százalékkal járnak, a magyar árak pedig annak alig több mint felét teszik ki.

 

Így egy 532 eurós magyar átlagfizetés vásárlóértéke is nagyjából a duplája, megfelel egy 1000 euró körüli német fizetésnek, német árakkal. Persze csak az átlagos fogyasztói kosár mellett, ami a gyakorlatban mindenkinél más és más. Tegyük hozzá, ezer euró ott kint nagyon kevés, a minimálbér alatt van.

 

A gyerekkedvezménnyel több

A grafikonokból azt is leszűrhetjük, hogy gyermekkedvezmény nélkül számolva csak a románok és a bolgárok keresnek kevesebbet, mint mi, szintén a vásárlóerő figyelembe vételével. (A bolgár és román adat 2013-as, de nem valószínű, hogy azóta utolértek volna.)

Ha a gyermekkedvezményt is tartalmazó családi költségvetést vesszük figyelembe, akkor már kicsit jobb a helyzet, Szlovákiát, Észtországot és az EU-n kívüli, de a statisztikákban szereplő Törökországot is magunk mögé hagyjuk egy kicsivel. A kedvezmény nem elhanyagolható, más kérdés, hogy a gyermekkedvezmény korántsem fedezi a gyermeknevelés költségeit.

Sokat keresnek a görögök

Az nem túl meglepő, hogy híresen magas árszínvonaluk ellenére a svájciak, a norvégok, Luxemburg és Hollandia vannak az élen. Az már inkább, hogy Németország mennyire lehagyja Svédországot. Vagy hogy a görög bérek mennyivel megelőzik az összes volt szocialista országot, és majdnem beérik az olaszokat, spanyolokat. Talán tényleg rájuk férne egy nadrágszíj-összehúzás.

Sokak szerint az a baj a magyar bérekkel, hogy nincs bennük a jövő. Ugyanis nagyrészt elfogy a pénz, amint a dolgozó kifizette a számláit, evett, megvett néhány fontos tartós fogyasztási cikket, közlekedett, esetleg párszor elment szórakozni – azaz 21. századi emberhez méltó, egyszerű életet élt.

A szükséges plusz hiányzik

Nincs jövő, mert pont az hiányzik, amit arra lehetne fordítani: lakásvásárlásra, megtakarításra, befektetésre, családalapításra, vállalkozás-alapításra... Álmaink megvalósítására. De még a gyerekeink százezres nagyságrendű egyetemi tandíjai sincsenek belekalkulálva.

 

 

Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG