6p
Ismét megtudtuk, hogy mennyivel nőtt vagy csökkent a politikusaink vagyona, a nyilatkozatot ezúttal is időben benyújtották az érintettek. A kormányfő túladott egy ingatlanán, Áder János továbbra is rengeteg ajándékot kap, a legtöbbet azonban Seszták Miklós kereste a tavalyi évben. Kíváncsi vagy, mennyit keres Lázár János, Varga Mihály vagy épp Rogán Antal? Belenéztünk a pénztárcájukba.
Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára (b2) és Varga József fideszes képviselő (b) (Kép forrása: MTI Fotó, Kovács Tamás)

Kezdjük rögtön az ország vezetőivel: Orbán Viktor ingatlanvagyona csökkent az elmúlt évben, mivel a korábbi három helyett már csak egy budapesti és egy felcsúti ingatlannak a tulajdonosa. Az idei bevallásban ugyanis már nem szerepelnek a 2006-ban vásárolt felcsúti földek. Az 5035 négyzetméternyi belterületet egyébként 50 évre ingyen átengedte a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak. Feleségével, Lévai Anikóval közös számláján is kevesebb pénz volt, a tavalyi 5 millió forint 742 ezer forintra apadt. Bérezést tekintve egyébként a törvény szerinti javadalmazást kapja miniszterelnökként, Fidesz-elnökként továbbra sem vesz fel fizetést.

Áder János köztársasági elnök több mint 6 millió forinttal növelte a megtakarításai összértékét 2016-ban, fizetést továbbra is kizárólag köztársasági elnöki tisztségéből kap. Áder emellett megduplázta a folyószámláján 2015-ben vezetett 4,6 millió forintos megtakarítását, és továbbra is 2,5 millió forintot tárol tartós befektetési értékpapírokban.  Befektetési jegyként 28 ezer euróval és 3 ezer amerikai dollárral rendelkezik, ennek összértéke 9,5 millió forint. A köztársasági elnök továbbra is két ingatlan tulajdonosa, saját autóra pedig továbbra sem tart igényt, ismét jelezte ugyanakkor, hogy tisztségénél fogva diplomáciai keretek közt ajándékokat kap.

Mi a helyzet a minisztériumok vezetőivel?


A legnagyobbat a fejlesztési minisztérium vezetője, Seszták Miklós szakította 2016-ban, ő a tárcavezetői illetménye mellett további 61 millió forintot keresett az ügyvédi irodájából. A megtakarításait 35 millió forinttal tudta növelni, így azok összértéke meghaladta a 270 milliót. Emellett megtartotta a három kisvárdai ingatlanát, valamint a XIII. kerületi lakását. Magánszemélyekkel szemben azonban még mindig tartozik 3 millióval.

Lázár János kisebb regényt írt az vagyonnyilatkozatából, összesen 9 pótlapon sorolta fel a hozzá köthető ingatlanokat. A lista tavaly három hódmezővásárhelyi, összesen 15 hektárnyi szántóval bővült. A miniszterelnökséget vezető miniszteri posztjáért kapott jövedelem felett 12 millió forintot kapott földbérleti díjakból és osztalékokból, erdőgazdálkodóként pedig 3 milli forintos egyszeri bevételt kapott. Lázár készpénzállománya 14,2 millió forint lett, kötvényeinek állománya 30 millió forintra csökkent, de tavaly 10 milliót is törlesztett a banki hiteleiből. Magántartozása azonban 4 millió forinttal 40-re nőtt. Emellett tavaly vásárolt egy 2013-as évjáratú Mercedest, valamint számos műtárgyat.

Rogán Antal és Lázár János (Kép forrása: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd)

A feltalálóink sorát bővítheti hamarosan Rogán Antal, egyéb közlendői között ugyanis feltüntette, hogy „szabadalmi jog bejegyzés alatt”, ennél többet azonban még nem tudunk. Ingatlanhelyzete nem változott, a nyilatkozatában továbbra is szerepel II. kerületi lakása, ahogyan egy 40 négyzetméter körüli teremgarázs és tároló is. Emellett megtartotta a balatonlellei üdülőjét, valamint szakonyfalui erdőjét és egyéb itt örökölt ingatlanjait is. A politikus 446 ezer forint megtakarítással rendelkezik, magántartozása 18 millió forint. Egy autója van, egy Audi A3-ast bérel 2011 óta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megtakarításai 4 millió forinttal nőttek, ingatlanvagyona változatlan maradt: Dunakeszin rendelkezik egy házzal, emellett megtartotta ingatlanrészét egy balatonedericsi és egy győri házban. A szüleinek továbbra is 30 millió forinttal tartozik, ebből tavaly nem törlesztett.

Varga Mihály ezzel szemben sok adósságát rendezte, 6,7 milliós hiteltartozása 4,5 millióra apadt, államkötvény-vagyonát pedig 4,2 millió forintra növelte. A nemzetgazdasági miniszter továbbra is résztulajdonos két II. kerületi lakóházban, valamint két karcagi telekben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Unió Külügyek Tanácsa brüsszeli munkaülése után tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján 2016. november 14-én. Forrás: MTI/ KKM / Burger Zsolt

Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének megtakarításai megközelítőleg négymillió forinttal csökkentek, miközben nyilatkozatában ezúttal sem szerepel tartozás, ugyanakkor abban ezúttal is megtalálható egy XIII. kerületi lakás és négy bükkszentkereszti ingatlan.

Simicskó István honvédelmi miniszter nevén továbbra sincs ingatlan, megvan azonban még neki 2009-ben vásárolt Ford Focusa. Megtakarításainak teljes értéke ezzel egy időben 10,5 millió forinttal 49,5 millió forintra csökkent.

Pintér Sándor belügyminiszter megtartotta 1995-ben örökölt Wartburgját, feleségével birtokolt értékpapír-portfoliójának összegen meghaladta a 300 millió forintot, ez 100 millióval kevesebb, mint tavaly.

Trócsányi László igazságügyi miniszter hivatali fizetését 910 ezer forintos oktatói és kutatói jövedelemmel egészíti ki.

Rengeteget keres a NAV-elnök, Matolcsy elvált

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, Tállai András meglehetősen sok helyről szerez bevételt, egyebek mellett két adótanácsadó cégtől összesen havi több mint félmillió forintot. A Saldo Zrt. nevű végtől „szellemi tevékenységért” 270 ezret, a Kompkonzult Kft.-től pedig „szerkesztői tevékenységért” 249 638 forintot kap, írja a Direkt 36-ra hivatkozva a 444.hu. Tállai emellett havonta 997 200 forintot keres az NGM államtitkáraként, parlamenti képviselőként pedig további 224 363 forintot.

(Fotó: Kormany.hu)

Matolcsy György jegybankelnök bevallása szerint már nem él egy háztartásban a feleségével, Matolcsy Gyöngyivel. A válással eltűntek a megtakarításai is, így 2,4 millió forint készpénz és 9 millió banki betét is, így csak a megduplázott jegybankelnöki fizetésének örülhet, ezt tavaly bruttó 2,3 millióról 5 millióra emelték.

Polt Péter legfőbb ügyész nyilatkozata alapján tavaly másodmagával egy üdülőt vásárolt Balatonfüreden, a 62 négyzetméteres ingatlanhoz terasz, tároló és egy teremgarázs-beálló tartozik. Emellett szeptemberben felerészben tulajdonosa lett egy 1979-es évjáratú vitorlás kishajónak is. Hat havi illetményét meghaladó készpénzállománya 2,5-ről másfél millió forintra csökkent, pénzintézeti számlakövetelése pedig közel 780 ezer forinttal kevesebb. A legfőbb ügyész magánszemélyeknek házastársával közösen 14 millió forinttal tartozik, ez 4,8 millióval kevesebb az előző évi összegnél.
Polt Péter jövedelmei között tüntette fel, hogy egyetemi oktatói tevékenysége mellett eseti jelleggel jogi szakvizsgáztatást végez és két helyről jogdíjra jogosult.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG