1p
Tovább faragják a felvételi rendszert, a kormány újabb ponton engedett az egyetemistáknak: a 16 "tandíjas" szakon is lesz államilag támogatott képzés, de itt a bekerüléshez szükséges pontszám magasabb lesz majd.

A kormány eltörölte korábban a keretszámokra alapozott felvételiztetési rendszert a felsőoktatásban a diákok és a hallgatói szervezetek megmozdulásai után. A kormány ugyanis - költségvetési okokból - csupán 10 ezer államilag támogatott hellyel akarta elindítani a szeptemberben induló tanévet az egyetemeken és a főiskolákon.

Balog Zoltán

240 pont lesz a bekerülési határ az ingyenes felsőoktatásban - így döntött végül az erőforrás-miniszter, Balog Zoltán, aki ezek után további megbeszéléseket folytatott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK). Ennek legújabb eredménye, hogy a kormány azon a 16 szakon is hirdet államilag támogatott helyet, ahol eddig nem tervezte, így jövőre lesznek, akiknek nem kell majd fizetniük a közgazdász- vagy a jogászképzésért. A bekerülési küszöb ide magasabb lesz, mint a többi szakon meghúzott 240 pontos határ. Ezeken a szakokon a hallgatók 15-20%-a tanulhat majd 100%-os állami ösztöndíjjal.

Új szerződések, a felvételi után

Ezentúl a hallgatói szerződések ügyében is engedhet a kormány, ezzel kapcsolatban a tárgyalások tovább folytatódhatnak, Balog Zoltán szerint áprilisban lesz meg az új szerződés, amit a tavaly felvételizettekkel is újra aláíratnak majd. A felsőoktatási jelentkezés határideje egyébként március vége, vagyis a középiskolások úgy jelentkeznek majd a felsőoktatásba, hogy nem tudják pontosan, tanulmányaik megkezdéséhez, milyen szerződést kell aláírniuk (az államilag támogatott szakokon ez a tanulmányok megkezdésének feltétele lesz). Az biztos, hogy a kormány megszabja, az államilag finanszírozott szakokon mennyi idő alatt kell elvégezni az egyetemet, főiskolát, illetve hogy mennyi ideig kell majd itthon dolgozniuk a diplomaszerzés után.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG