5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

KKV
Tárgyalások lesznek a héten a horvát INA olajipari konszern főrészvényesei, a magyar Mol Nyrt. és a horvát kormány között. A megbeszélések témája lehet egyebek közt az INA fejlesztésének kérdése, továbbá a gázüzletág és a kiskereskedelmi üzletág sorsa.
A Molnak több mint 20 milliárd forinttal volt alacsonyabb a nyeresége az idei első félévben, mint tavaly. Részletek >>

A horvátok az INA jelenlegi irányítási modelljének módosításáról is tárgyalnának, ugyanakkor Mosonyi György, a Mol felügyelőbizottságának elnöke egy interjúban kijelentette: a Mol nem adja fel irányítási jogát a horvát olajipari vállalatban.

Horvát lapértesülések szerint egyébként szeptember 18-án, szerdán kezdődnek tárgyalások a felek között. A Molnál nem cáfolták ezt a dátumot, de a magyar olajtársaság tartja magát ahhoz a korábban is követett gyakorlathoz, hogy nem kíván a sajtóban kommunikálni az egyeztetések menetéről.

A horvát kormány augusztus elején hagyta jóvá az úgynevezett "tárgyalási keretet", amelyben kilátásba helyezte a felek közötti szerződések, köztük az úgynevezett részvényesi szerződés újratárgyalását is, továbbá döntött arról, hogy a megbeszéléseket horvát részről Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter és Mladen Pejnovic, az állami vagyonkezelő igazgatója vezeti. A magyar tárgyalók személyéről a Mol szintén nem kommunikál.

A Mol nem adja ki a kezéből az irányítást

A horvát gazdasági miniszter véleménye szerint a tárgyalásokon vállalatvezetési, költségcsökkentési és nyereség-megosztási kérdéseket kellene megvitatni, valamint foglalkozni kellene szénhidrogén-feltárási és -kitermelési kérdésekkel, a finomítói és a kiskereskedelmi üzletággal, valamint a gáz kereskedelmének kérdéseivel is. "Az INA jóval sikeresebb vállalat is lehetne annál, amilyen most. Erről akarunk tárgyalni a Mollal" - jelentette ki Ivan Vrdoljak a tárgyalási keretet jóváhagyó kormányülésen.

Mosonyi György, a Mol felügyelőbizottságának elnöke a Reuters hírügynökségnek adott, múlt hét pénteken megjelent interjújában kijelentette, hogy a Mol nem adja fel irányítási jogát a horvát INA olajipari vállalatban. Mosonyi úgy nyilatkozott: elképzelhető néhány változtatás a Horvátországgal kötött részvényesi szerződésben, például a vétójogokkal kapcsolatban. Azt mondta optimista, lehetséges a megegyezés és egy új növekedési stratégia lefektetése az INA-nál.

"Teljesen biztos vagyok benne, hogy a sikeres tárgyalásokon rendezni tudjuk azokat az apró különbségeket, amelyek néha felmerülnek a két részvényes között" - idézte a hírügynökség az fb elnökét.

A Mol perelni is hajlandó

Mosonyi György megerősítette a sajtóértesüléseket, hogy a Mol hajlandó a gázüzletág miatt perelni Horvátországot 2 milliárd kunára (mintegy 80 milliárd forint), hogy így kárpótolják a Molt a károkért. Szerinte ez kulcsfontosságú része lesz a tárgyalásoknak, mert a horvát kormánynak már 2009-ben át kellett volna vennie a gázüzletágat. Azt mondta: Zágráb az utolsó négy évben pénzügyi kárt okozott az INA-nak és az INA részvényeseinek, a Mol nem hajlandó a további veszteségeket elviselni, és kárpótlást kér a korábbi veszteségekért.

A veszteséges gázüzletág átvételéről szóló keretszerződést 2009. január 30-án írta alá a Mol, a horvát kormány és a Plinacro állami tulajdonú gázvezeték-üzemeltető vállalat. Abban állapodtak meg, hogy a Plinacro 514 millió kunáért (20,15 milliárd forint) megveszi az INA okoli gáztárolóját, a gázkereskedelmi tevékenység értékesítésére vonatkozó szerződést pedig 2009. július 1-jéig kell megkötni. Megállapodtak abban is akkor, hogy az INA által átadott gáz értékesítési ára fokozatosan eléri az importárat 2010 és 2014 között, ezzel párhuzamosan a kormány és az INA hosszú távú bányajáradék-megállapodást köt az INA horvátországi szénhidrogén- termelésével kapcsolatban. Az okoli gáztározó a Plinacróhoz került, de Jadranka Kosor kormánya 2010. december 1-jéig halasztotta a gázkereskedelmi üzletág átvételét, majd 2010 végén végképp elállt az ügylettől.

Évek óta vita van az irányításról

A Mol még 2003-ban, az INA privatizációja során szerzett 25 százalékot a horvát olajvállalatban, majd később 49,1 százalékra emelte tulajdonosi hányadát, a horvát kormány pedig 44,8 százalékos tulajdonosa az INA-nak. A Mol az 50 százaléknál kisebb tulajdonosi részesedése ellenére irányítási jogokkal rendelkezik az INA-ban.

Horvát részről korábban többször is bírálták az INA irányításán belüli viszonyokat, azt állítva, hogy a horvát felet képviselő igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok hátrányban vannak a Mol delegáltjaival szemben. Az ezzel kapcsolatos kritikák azután erősödtek fel ismét, hogy a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében tíz év börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen Ivo Sanader volt horvát kormányfőt. A per egyik vádpontja szerint Sanadert a Mol megvesztegette az INA irányítói jogaiért cserében. Az ítélet nyomán Horvátországban többekben felvetődött, hogy a horvát kormánynak felül kellene vizsgáltatni az INA részvényesi szerződését.

A horvát kormány által augusztusban elfogadott tárgyalási keret egyebek közt azt is tartalmazza, hogy a Mol nem hajtotta végre a vállalt fejlesztéseket, az INA finomítóinak modernizálását például felfüggesztette. Mosonyi György ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a Mol többet akart volna befektetni az INA-ba, de ezt akadályozta a zágrábi kormányzat. Mosonyi hangsúlyozta: szeretnének több pénzt betenni a finomításba, az értékesítésbe, a kutatásba és kitermelésbe, de ehhez kell a másik részvényes támogatása is, mivel ők adják az engedélyeket. Konkrét példaként említette, hogy Fiumében (Rijekában) egy 400 millió eurós beruházást nem tudtak elkezdeni az engedélyeztetési nehézségek miatt.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG