1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Indiai cégek 1,3 milliárd dollárt fektettek be Magyarországon az elmúlt években és 8000 embert foglalkoztatnak. Összesen 220 társaság működik indiai részvétellel, közülük messze a legnagyobb a Tata Consultancy.

Az indiai gazdaság önmagához képest is látványos növekedést mutat: 2010-ben 8,5 százalékos volt a GDP-bővülés, indiai befektetők az elmúlt években 1,3 milliárd dollárt invesztáltak Magyarországon, s mintegy 8000 embert foglalkoztatnak.

Az Opten céginformációs rendszer adati szerint jelenleg 220 magyarországi cég működik indai részvétellel, közülük csupán 19 nyereséges. (Ezek a számok nem tartalmazzák azokat a társaságokat, amelyek végső tulajdonosa indiai, de valamelyik más országbeli leánycég birtokolja formálisan.) A legnagyobb indai vállalkozás a Tata Consultancy Services Limited magyarországi fióktelepe, amely Budapesten működteti európai szoftverközpontját.

N. Chandrasekaran, a Tata vezetőjeA Tata tavaly év elején 660 embert foglalkoztatott, év végére ez a szám elérte a 740-et. Árbevétele folyamatosan, erőteljesen növekszik: 2005-ben alig haladta meg a 3 milliárd forintot, 2007-ben a 4 milliárd forintot, 2010-ben a forgalom már elérte a 7,9 milliárdot. A nyereségről ez a tendencia már nem mondható el: legmagasabb eredménye 2007-ben volt, 204 millió forint. 2009-ben csupán 29 millió forint nyereséget ért el, 2010-ben pedig 199 millió forintot.

A második legnagyobb indiai tulajdonú társaság a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.  A Sun Pharma 2006-ban szerezte meg a korábban az ICN, majd a Valeant birtokolta üzemet. A cég 2010-ben 3,6 milliárd forint árbevételt, és 2,7 milliárd forint veszteséget realizált.

Csupán egy cég van a Tatán és az Alkaloidán kívül, amely egymilliárd forint feletti forgalmat ért el 2010-ben és indiai tulajdonban van: egy budapesti betéti társaság. A Rainbow Fashion Kereskedelmi Bt. 1998-ban alapították indai magánszemélyek. A ruházat, lábbeli nagykereskedelmével foglalkozó cég két éve egymilliárd forint árbevétel mellett 20,1 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.

Általában is dinamikusan nő az indiai külföldi befektetések értéke, hiszen az elmúlt években a 20 milliárd dolláros szintről 40-50 milliárdra nőtt a külföldre irányuló az indiai tőkeexport (így például indiai érdekeltségű ma már a brit Jaguar és Land Rover is).

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG