<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

KKV
Az elmúlt egy év folyamatos növekedése után a harmadik negyedévben nem javult tovább a vállalkozások bizalma, a hazai vállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index -10 ponton stagnál. A vállalkozások nem számítanak adóemelésre, sőt van olyan terület, ahol még adócsökkentést is el tudnak képzelni.

Nem várnak adóemelést

A K&H kkv bizalmi index - az előző negyedévhez hasonlóan - a harmadik negyedévben is -10 pontot ért el, ami azt jelenti, hogy nincs változás az index értékében, megállt a korábbi emelkedés. Az index stagnálása mögött valójában az áll, hogy a vállalkozások helyzetét meghatározó több tényező is jelentősen elmozdult, ugyanakkor ellentétes irányba, így azok hatásai kioltották egymást.Harmadik negyedévében legnagyobb mértékben, mintegy 20 ponttal, a közterhek várt változását jelző részindex emelkedett, aminek oka, hogy számottevően lecsökkent a növekvő közterhekre számító vállalkozások aránya. Jelenleg a vállalkozások csupán 30 százaléka véli úgy, hogy a következő egy év során növekedni fognak az adó- és járulékterhek, ami négy éve a legalacsonyabb érték - mondta Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.   

Pesszimistábbak lettek


Saját versenyhelyzetük megítélésével kapcsolatban azonban jelentősen pesszimistábbak lettek a cégek. A megkérdezett cégvezetők csupán 23 százaléka gondolja úgy, hogy javulni fog helyzetük a versenytársaikhoz képest. 
Nagyobb csökkenés tapasztalható még a vállalati hitelkamatok várt változásával kapcsolatban is, mivel a jegybanki kamatcsökkentési ciklus befejeztével a kkv-k ismét a hitelkamatok nagyobb mértékű, 0,8 százalékpontos emelkedését valószínűsítik. Pénzügyeiket is pesszimistábban látják jelenleg a vállalkozások, hiszen a harmadik negyedévben az árbevétel esetében 1 százalékponttal, míg a nyereségnél 0,5 százalékponttal kisebb növekedésre számítanak a második negyedévhez képest. 

Van, ahol még adócsökkentést is várnak

A cégméretet tekintve az látható, hogy a kkv szektoron belül a jellemzően leginkább optimista középvállalkozások bizalma is most enyhén a negatív tartományba fordult, és -4 ponton áll. Ezzel együtt továbbra is a mikrocégek várakozásai a legnegatívabbak, hiszen még a legutóbbi 7 pontos emelkedést követően is -12 ponton áll. A kisvállalkozások várakozásai 8 pontos csökkenés után most -9 ponton tartózkodik. 

Ebben a negyedévben a szolgáltatások és a mezőgazdasági szektor bizalma fordult el pozitív irányba, főként annak köszönhetően, hogy nőtt a közterhek csökkenésére számítók aránya, illetve a pályázati források megítélésével kapcsolatban is javulás történt. Ezzel szemben az ipari és a kereskedelmi cégek várakozásai romlottak az elmúlt negyedévben, vélhetően azzal összefüggésben, hogy a belföldi és az export kereslet tényleges élénkülése elmarad az év eleji felfokozott várakozásoktól. Az ipari cégek ezért az előző negyedévhez képest kisebb árbevétellel és nyereséggel kalkulálnak.

A rovat támogatója a 4iG

KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG