<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

KKV
A Gartner már 2017-ben arra jutott egy felmérés során: az amerikai kkv-k 62 százaléka már használja a felhőszolgáltatásokat - ez a szám azóta biztosan emelkedett, mivel további 33 százalék már akkor azt fontolgatta, hogy bevezeti valamilyen formában a technológiát a hétköznapi üzletmenetbe. A felhőalapú szolgáltatások az adattárolás és adatbiztonság területén talán már nálunk is sokaknak eszébe jutnak, pedig ennél sokkal többet is elérhetünk a felhő használatával: hatékonyabban dolgozhatunk, pontosabb üzleti döntéseket is hozhatunk. Mire jó a felhő egy kkv-nak?

Kerüljük az összeomlást és spóroljunk!

Az egyik fontos terület, ahol a cégek segítségére lehet a felhő, az az infrastruktúra skálázása - magyarán a hardver- és szoftverkapacitás ügyféligényekhez történő rugalmas igazítása. A legjobb példa erre az internetes kereskedelem: egy webáruház látogatottsága, így a szerverek terhelése messze nem egyenletes az év során. Néha előre látható módon (például a "fekete péntek", vagy egy különösen jó akció) esetén, máskor szinte a semmiből érkezhet egy nagyobb roham, amit az év "nyugisabb" napjaira tervezett infrastruktúra nem bír el. Ilyenkor akár a teljes webáruház összeomolhat, épp akkor, amikor a legnagyobb bevételt tudná realizálni a cég. Ha viszont a csúcsterhelésre felkészített kapacitás mellett üzemeltetjük egész évben a szervereinket és infrastruktúránkat, az fölösleges többletköltséget jelenthet az év többi részében.

A felhő alapú szolgáltatók viszont lehetővé teszik, hogy saját szerverek helyett mindig akkora kapacitásért fizessünk, amekkorát a forgalmunk épp megkíván.

Dokumentumok és táblázatok a felhőben

A felhőalapú irodai szolgáltatások esetében is gyakori, hogy a felhasználóink száma alapján kell fizetnünk a szoftverekért - emellett lehetővé teszik a közös munkát, akár egyidejűleg is használhatjuk a projektekhez szükséges dokumentumokat és táblázatokat. Ezek megosztása linkek segítségével történhet, nem pedig nagyméretű fájlok oda-vissza küldözgetésével, ami amellett hogy egyáltalán nem zökkenőmentes és a postafiókok telítődéséhez vezethet, messze nem hatékony abból a szempontból sem, hogy sosem tudhatjuk, hogy az utolsó, legfrissebb verzión dolgozunk-e éppen. A felhőalapú irodai szolgáltatások emellett gondoskodnak helyettünk a biztonsági mentésekről is.

A digitális iroda ráadásul sok mindenben tehermentesíti az IT-csapatot is, akik sokkal hasznosabb dolgokkal foglalkoznak ahelyett, hogy a helyben meglévő szoftverek telepítésével, karbantartásával foglalkoznának...

Home office, okosan

A távmunka nem azt jelenti, hogy éjjel-nappal dolgozunk: a home office lehetősége a rugalmas munkaidővel együtt komolyan növelheti a hatékonyságot egy kkv-nál is. A fentebb említett felhőalapú irodai szolgáltatások néhány más felhőalapú szolgáltatással kiegészítve lehetővé teszik, hogy fizikailag teljesen máshol tartózkodó kollégák egyidőben, együtt dolgozzanak egy projekten. Ha az ehhez szükséges erőforrások bárhol elérhetőek, a kollégák egy alkalmas felületen akár chat, akár videochat formájában is könnyen össze tudnak kapcsolódni, akkor nem számít, hogy valaki otthonról dolgozik, az irodából vagy épp egy többnapos külföldi konferenciáról akar bekapcsolódni a munkába. Arról nem is beszélve, hogy ez valódi lehetőséget jelent a kisgyermekes kollégáknak vagy a mozgásukban korlátozottaknak, hogy teljes mértékben részt vehessenek a cég folyamataiban.

Big data – a legkisebbeknek is

2018-ban már nem csak a legnagyobbaknak jár az a kiváltság, hogy irdatlan mennyiségű adat feldolgozásával jussanak elengedhetetlen információhoz - például arról, mivel lehetnének vonzóbbak az ügyfeleiknek. A "big data" elemzése valóban komolyabb számolási és feldolgozási kapacitást igényel, ennek technikai igényeit viszont szintén remekül ki lehet elégíteni a felhő használatával. Így ha rengeteg adatot szeretnénk elemezni, akkor elég a gyors internetkapcsolatot biztosítani - egyre több nyílt forráskódú „cloud computing” platform áll a kkv-k rendelkezésére ahhoz, hogy megvizsgálják ügyfeleik szokásait és viselkedését, elemezzék a mindennapi munka során előálló óriási adathalmazt, következtetéseket vonjanak le a döntéshozatalhoz.

Az igazi biztonság a felhőben van?

A felhőalapú szolgáltatások megjelenésekor meglévő adatbiztonsági aggodalmak mostanra rengeteget enyhültek, a szolgáltatók komoly erőfeszítéseket tettek a biztonság megerősítésére és kommunikálására is. Még ha úgy is tűnik, hogy a hackerek egy lépéssel mindig előrébb járnak, az gyakorlatilag biztosra vehető, hogy egy átlagos kkv a saját erőforrásaival nem tud olyan fokú adatbiztonságot garantálni, mint egy felhőalapú szolgáltatás biztosítására és védelmére szakosodott világcég - aki adott esetben még kártérítést is vállal, ha miatta történik valamilyen adatvesztés. Márpedig az adatok biztonsága kulcsfontosságú egy 21. századi vállalkozás a legritkább esetben tudja komoly veszteség nélkül átvészelni, ha adatai elvesznek.

Valódi adatbiztonságról természetesen csak akkor beszélhetünk, ha az adatok másodpéldánya fizikailag is elkülönülten tárolódik - hiába volt helyben biztonsági másolatunk, ha leégett az egész irodánk... a felhőalapú adatbiztonsági szolgáltatások a legnagyobb vészhelyzetben is segíthetnek az adatok visszaállításában és az üzletmenet zökkenőmentes szolgáltatásában.

A cikk támogatója a Vodafone Ready Business Index. Töltse ki a kérdőívet és tudja meg, vállalkozása felkészült-e a jövő kihívásaira!
Tovább a kérdőívre >>
A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG