1p
KKV
Jelenleg 100-ból több mint 4 cég szűnik meg fizetésképtelenségi eljárás miatt, valamint a végelszámolások száma is közel megduplázódott egy év alatt. A várakozások szerint egyre több cég kerül nehéz helyzetbe, melynek az előrejelzések szerint még koránt sincs vége.

A Dun & Bradstreet Hungaria Kft. 2012 első félévére vonatkozó elemzése szerint a társas vállalkozások száma közel 2 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben, így július elején meghaladta az 566 ezret. Annak ellenére, hogy egyre kevesebb új cég alakul és  egyre több szűnik meg, az összes cégszámot érintő növekedés még mindig nem állt meg. A cégszám- bővülés mértéke már évek óta egyre csökken: 2008 előtt még általában 5-6 százalékkal nőtt a cégek száma évente, mára ez 2 százalék alá csökkent.

Az elemzés szerint 2012 első félévében 4 százalékkal kevesebb vállalkozást alapítottak, mint 2011 első félévében.  A törvényi változásoknak és az új cégbejegyzési folyamatoknak, valamint a cégbejegyzés drágulásának köszönhetően mára a cégalapítások száma a 2011-es szint alá csökkent.

Kelet-nyugat széttagoltsága is jól látható

A megyéket vizsgálva az elemzés alapján látható, hogy csak Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében csökkent a cégek száma, míg jóval átlagon felüli a cégszám növekedése Pest, Komárom-Esztergom és Csongrád megyében.  1000 lakosra számítva a nyugati megyékben több cég jut, mint keletiekben, és az ország kelet-nyugati széttagoltsága is jól látszik. Nógrád és Békés megyében a legkisebb az 1000 lakosra jutó cégek száma, míg a fővárosban és Pest megyében a legnagyobb a cégalapításra vállalkozók aránya.


Ezer megyei lakosra jutó cégek száma
Forrás: Dun & Bradstreet

A felmérés alapján az átlagos fizetési határidő jelenleg 28 nap körül van Magyarországon. Ha az idei első félév adatait vetjük össze 2011 első félévével, akkor minimálisan ugyan, de csökkent is ez a szám, mely 2012 azonos időszakában még 29 nap volt.

Nem javul a fizetési fegyelem

A Bisnode felmérése alapján 2012 első félévében a számlák 54 százalékát határidőben (vagy maximum egy napos késéssel) kifizették a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 52 százaléka került határidőben kiegyenlítésre. A gazdasági folyamatokat ismerve ez nem a fizetési fegyelem javulásának a jele, hanem annak, hogy egyre több cég kér előrefizetést partnereitől. Ez a szám ráadásul nem is tekinthető európai viszonylatban jónak, mivel Németországban például a számlák háromnegyedét  határidőben fizetik ki.  Az elmúlt hat hónapban az átlagos fizetési késedelem majdnem elérte a 21 napot, az átlagos fizetési határidő pedig a 28 napot, azaz ma átlagosan egy számla kiállítása után közel 49 napot kell várnia egy cégnek, hogy pénzéhez juthasson.

A papíripari cégekkel való üzletkötéskor tart a legtovább, hogy a szállítók pénzükhöz jussanak. Esetükben átlagosan 45 napos fizetési határidővel és 34 napos késedelemmel kell számolni, azaz 79 napba telik, míg a papíripari megrendelők kifizetik számláikat. Az építőiparban 2011 első félévéhez képest 7 nappal csökkent a pénzhez jutási idő.

Egyre több a végelszámolás

A cégek bedőlési, fizetésképtelenségi aránya folyamatosan emelkedik, és ismét negatív csúcsokat döntött. Míg a 2011 első féléve előtti 12 hónapban 3,30 % volt a cégek bedőlési aránya (felszámolási és csőeljárások cégszámhoz viszonyított arány), addig ma ez a szám már 4,14 %, ami soha nem volt még ilyen magas. Idén a felszámolások száma 2012 első félévéhez képest 30 %-kal emelkedett, és naponta 69 cég ellen indul fizetésképtelenség miatt eljárás, ami egy évvel korábban még csak 53 volt.

A fizetésképtelenségi eljárások (csőd, felszámolás) mellett a végelszámolások száma is jelentősen megemelkedett. Végelszámolás esetén ugyan a tulajdonos saját döntése, nem pedig a hitelezők külső kényszere, hogy nem folytatja a cég tovább tevékenységét. Míg egy évvel korábban átlagosan naponta 63 cég ellen indult végelszámolás, addig 2012 első hat hónapjában 106 ilyen bejegyzés történik naponta.

A vendéglátás területén egyre több a bedőlés

A magas bedőlésű iparágak listáját már hosszú ideje az építőipar vezeti, kiemelkedően magas  7,22 százalékos bedőlési arányával, ráadásul a hozzá kapcsolódó iparágak – mint például a fafeldolgozás, bútoripar – is nehéz helyzetben vannak. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás egy évvel ezelőtti pozíciójához képest jelentőset rontott, és 6,53 százalékos bedőlésével az építőipar után a második helyen áll. Korábban ebben a szektorban 4,36 százalék volt „csak” a bedőlési arány, ráadásul a gombamód szaporodó kuponos akciók nemhogy kisegítették a szállodákat, hanem letörték az árakat.
A 10 legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparág
Rangsor Iparág Éves bedőlési arány 2012 Q2-ben (%)
1. Építőipar 7,22
2. Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 6,53
3. Nagykereskedelem (kivéve: jármű, motorkerékpár) 5,26
4. Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység 5,24
5. Szállítás, raktározás 5,13
6. Gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása 5,08
7. Bányászat, kőfejtés 4,99
8. Bútorgyártás 4,93
9. Fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása 4,92
10. Fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása

4,86
Forrás: Dun & Bradstreet

Az elhúzódó nehéz gazdasági helyzetben a gépjármű-kereskedelem még mindig nem tért magához, és a 2011 első félévének végén jellemző 4,44 százalékos bedőlési arány mára 5,08 %-ra emelkedett.  A gépipar, a feldolgozóipar, és szolgáltatások jelentőset javítottak pozícióján az elmúlt egy évben, de ez nem jelenti azt, hogy ott javult volna a helyzet. A nemfém ásványi termék gyártása és a gumitermék gyártása iparágon kívül az összes szektorban nőtt a bedőlési arány.

Mi várható az év hátralévő részében?

A rekord bedőlési arány sajnos nem sok jóval kecseget, és ha a trend tovább folytatódik, egy év múlva a bedőlési arány elérheti az 5 százalékot. Mivel gyakorlatilag az összes iparágban nő a bedőlések aránya, ezért nem beszélhetünk arról, hogy vannak a gazdasági helyzetnek nyertes szektorai. A végelszámolások száma már hónapok óta majdnem duplája a tavalyi évnek, azaz egyre többen döntenek cégbezárás mellett, ami a csökkenő új cégalapítások számával együtt ahhoz vezethet, hogy középtávon csökkenni fog a működő cégek száma hazánkban.

Keleti József a Bisnode csoport Country Managere szerint a csökkenő cégszám önmagában nem jelent problémát, mivel hazákban így is igen magas a lakossághoz viszonyítva a működő cégek aránya. Hosszú távon a jelenlegi tendenciák valószínűleg a piac stabilizálódásához vezetnek, addig azonban még hosszú az út. A szakértő szerint mivel egyre több és több cég válik fizetésképtelenné, ezért számolni kell a piaci szereplők bizalmatlanságával is, ami szintén nem kedvez a gazdaság stabilizálódásának.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG