BUX
36 311.24
+2.59%
+917.00
OTP
11 040.00
+1.75%
+190.00
MOL
1 874.00
+2.91%
+53.00
RICHTER
6 800.00
+4.21%
+275.00
MTELEKOM
383.00
+1.46%
+5.00
 
KKV
2019. november 6. 15:56

A Narrowband-IoT egy igazi célszerszám: olyan keskenysávú kapcsolaton keresztül működő vezeték nélküli technológia, amely lehetővé teszi az IoT-eszközök tömeges elterjedését alacsony költségszint mellett.

Az, hogy az internetre kapcsolódó eszközök száma rohamosan növekszik, nyilván senkinek sem meglepetés - szembesülni az online kommunikáló eszközök számával azonban mégiscsak meghökkentő dolog. Különösen akkor, ha belegondolunk abba, hogy internetes eszközök körébe nem csak az okostelefonokat, tableteket, laptopokat, PC-ket és konzolokat számoljuk bele, hanem az összes olyan dolgot, ami a "dolgok internetének" (Internet of Things) egyre bővülő hálózatába tartozik. Ide tartoznak az okostévék és -hűtők, a különböző mezőgazdasági szenzorok, közlekedést segítő érzékelők, önvezető autók, távolról menedzselhető IP-kamerák, okos villanyórák - csupa olyan eszköz, amelyek egymással (is) kommunikálva képeznek egy olyan rendszert, ami alapjaiban változtatja meg az életünket.

Az International Data Center (IDC) folyamatosan ad előrejelzést az internetre kapcsolódó eszközök számáról. Legutóbbi, júniusban kiadott előrejelzésük szerint 2025-re 41,6 milliárd eszköz kapcsolódik majd a globális hálózatra világszerte - éves szinten 79,4 zettabájt adatot forgalmazva (1 zettabájt 1 000 milliárd gigabájt, ha valakinek esetleg így könnyebb elképzelni...).

Ennyi eszközt, ekkora adatforgalmat a ma használt mobilkommunikációs technológiákkal bajos lenne kiszolgálni. Arról nem beszélve, hogy ha az életünknek szerves részévé szeretnénk tenni a folyamatosan online kommunikáló eszközöket, akkor nem fér bele, ha az önvezető autónk elveszíti a kapcsolatot a dombok között vagy a mélygarázs alsóbb szintjén, a termőföldekre kihelyezett érzékelők nem találnak hálózatot, vagy egy irodaházban elhelyezett több száz érzékelőt-kütyüt kétnaponta fel kell tölteni.

Ezekre a kérdésekre már létezik válasz: az úgynevezett Narrowband-IoT technológia épp azokat a korlátokat hivatott ledönteni, amit a korábbi technológiák állítanak a dolgok internetének széleskörű elterjedése elé.

A Narrowband-IoT egy keskenysávú kapcsolaton keresztül működő vezeték nélküli technológia. A hagyományos mobilkommunikációhoz képest jóval nagyobb hatótávolságú, és

nagyságrendekkel alacsonyabb energiaigényű. Ez azt jelenti, hogy az IoT eszközök számára hálózati lefedettséget biztosíthat olyan helyeken is, amelyek korábban "fehér foltként" szerepeltek a térképen. Így például a városoktól és autópályáktól távolabb fekvő mezőgazdasági területeken elhelyezett érzékelők is folyamatosan képesek adatot szolgáltatni. Mivel ezek jellemzően kisméretű adatcsomagok, amelyek átvitele csak pillanatokig tart, minimális az eszközök energiafogyasztása: egy elemmel akár 10 évig is képesek működni.

A Narrowband-IoT segítségével így olcsón, tömegesen lehet eszközöket telepíteni és működtetni akár olyan területeken is, amelyek korábban nem vagy csak nagyon drága beruházások segítségével voltak bevonhatóak a mobilhálózatok lefedettségi területére. Attól hogy olcsó és egyszerű, még nem kisebb a megbízhatósága, mint a hagyományos mobilinternet-technológiáké: a Narrowband-IoT a meglévő mobilhálózatra épül, így a hagyományos mobilhálózatokkal szemben támasztott szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelnie.

A keskenysávú kapcsolaton keresztül működő vezeték nélküli technológia persze nem csodafegyver: maximális adatátviteli sebessége a 4G-hálózatokhoz képest rendkívül alacsony, maximum 200 kilobit másodpercenként (szemben a 4G hálózatok átlagosan 15-70 Mbit/s letöltési sebességével) - így nem alkalmas a "hétköznapi" internetezésre, filmnézésre, online zenehallgatásra. Sokkal inkább igazi célszerszámnak nevezhető, ami az IoT eszközök tömeges elterjedését és megbízható, stabil működését teszi lehetővé rendkívül alacsony költségszint mellett.

A technológia számos új üzleti lehetőséget teremt mindenkinek a kisvállalatoktól a legnagyobb szereplőkig - cikksorozatunk következő részében gyakorlati példák segítségével mutatjuk be, milyen újdonságokat hoz a Narrowband-IoT.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: KKV 5G IoT Narrowband IoT

KKV Adószám keresés egyszerűen!
Márkázott tartalom | 2020. június 26. 10:09
Nem tudja a partnere adószámát? Az alábbiakban 3+1 lehetőséget ismertetünk, amellyel gyorsan és egyszerűen hozzájuthat a megfelelő információkhoz.
KKV Nincs mese, a kkv-knak fel kell gyorsítaniuk a digitális átállást
Csabai Károly | 2020. június 18. 19:31
A március közepe előtt digitális eszközöket nem használt, vagy ilyen irányú fejlesztésekbe nem fogott kis- és középvállalkozások 40 százaléka szüneteltette vagy korlátozta jelentősen a tevékenységét. Ez is kiderült a Magyar Telekom megbízásából az eNET által végzett felmérésből.
KKV A koronavírus felforgatta a cégek életét
Kollár Dóra | 2020. június 11. 17:48
Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Piac & Profit „Pénz a túléléshez” videókonferenciáján beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után mire készülhetnek a magyar cégek. 
KKV Szuperkedvezményes reklámfelületekkel támogatják a kkv-kat
PR | 2020. június 11. 10:18
Közösen, egymást segítve törhetnek ki a járvány-krízisből a vállalkozások a Ringier Axel Springer Magyarország kiadó üzletélénkítő akciójával. A koncepció társadalmi és iparági összefogáson alapszik: segíts magadon vállalkozóként és tedd ugyanezt egy másik vállalkozással is! Ehhez a kiadó óriási elérésű reklámfelületekkel járul hozzá.
KKV 500 milliárd forintot fordítanának beruházásra a versenyszférában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 5. 07:51
Átlag feletti az aktivitás az autóiparban.
KKV Jócskán több hitelt adott a CIB a kkv-knak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 15:43
Húsz százalékkal növelte a kis- és közepes vállalkozások részére folyósított hiteleinek összegét a CIB Bank 2019 és 2020 márciusa között. A pénzintézet adatai szerint az első negyedév végén közel 13 százalékkal több kkv-t finanszírozott, mint az előző év azonos időszakában. 
KKV Ennek az iparűzési adót fizetők is örülni fognak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 11:31
Több olyan intézkedés is formálódik, amely megkönnyíti a vállalkozók és a cégek életét is.  
KKV Csak az üzletek fele nyitott ki a fővárosi bevásárlóutcákban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:34
Sokan nem tudtak azonnal reagálni a korlátozások feloldására, mások úgy látták, hogy a nyitással csak a meglévő veszteségeiket növelnék. Kevés vendéggel, 20-30 százalékos bevétellel zajlott a kijárási korlátozások utáni első hét, bértámogatásra, áfacsökkentésre és vissza nem térítendő támogatásokra volna szükség a túléléshez.
KKV Újabb magyar cégek vállalták, hogy megtartják a munkahelyeket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 21:33
A mai napon a Nanushka, a Filati Maclodio KFT és a thyssenkrupp is átvehette a versenyképességi program keretében osztott támogatási okiratokat.
KKV Sokat javult a helyzet Magyarországon - így esett vissza a hazai adócsalások aránya
Kollár Dóra | 2020. május 5. 18:21
Megjelent a 2020-2024-es időszakra vonatkozó hazai konvergenciaprogram, amely részletesen foglalkozik az adócsalók, -elkerülők elleni küzdelemmel is.  
hírlevél