<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Bajban lesznek a horvátok, ha a Mol valóban megválik az INA-tól - állapítja meg a WirtschaftsBlatt.

Az osztrák üzleti napilap vezércikke szerint a Mol és Magyarország most a saját bőrén tapasztalhatja meg ugyanazt az elbánást, amit négy évvel ezelőtt az OMV-vel szemben alkalmazott. Az OMV magyarországi távozásának és a Mol horvátországi akadályoztatásának az okai azonban eltérőek - hangsúlyozza a WirtschaftsBlatt cikke.

Miközben az OMV visszavonulása elsősorban Brüsszelre vezethető vissza, a Mol horvátországi befektetése körül ennél sokkal kényesebb helyzet alakult ki: a horvát kormány szerint a Mol megvesztegetéssel tett szert a tulajdoni részaránya alapján őt megilletőnél nagyobb befolyásra az INA irányításában. A horvát kormány Ivo Sanader egykori miniszterelnök elítélésével nyomatékosította is ezirányú meggyőződését.

Bajba kerülhet Horvátország

Horvátország azonban elmulasztja figyelembe venni - mutat rá a cikk - hogy egy olyan energiaipari konszernnek, mint az INA, a régió energiaellátási stabilitása biztosításához professzionális irányításra, folyamatosságra és stratégiai tervezésre lenne szüksége - amit a horvát állam nem tud megadni. Már csak az állítólagos "nemzeti kincs" elkótyavetyélését ellenző közvélemény nyomása miatt sem - ami végül a Mol és a horvát kormány között állandósult erőpróbához vezetett.

Amennyiben a magyarok beváltják fenyegetésüket és eladják INA-részesedésüket, Horvátországnak az osztrák lap szerint nem marad sok választása. Államosításra a költségvetés szorult helyzete miatt nem kerülhet sor, mivel Horvátországot alig néhány hónappal az uniós csatlakozás után már túlzottdeficit-eljárás fenyegeti. Az űrt tehát csak egy unión kívüli befektető tölthetné be a lap szerint.

Az energiafüggőség, elsősorban is az oroszországi energiafüggőség ellen határozottan fellépő Európai Unió ebben a témában "meglepő módon" még nem szólalt meg. Brüsszel valószínűleg arra számít, hogy Magyarország és Horvátország végül valahogy csak megállapodik egymással - véli vezércikkében az osztrák WirtschaftsBlatt.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG