<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

KKV
A Dolgok Internete egyre inkább része a hétköznapi életünknek, a legújabb generáció számára teljesen természetes, hogy eszközeink kommunikálnak egymással és információt osztanak meg velünk. Az IoT a kkv-k számára is rengeteg lehetőséget hordoz: hatékonyabban és olcsóbban működve nagyobb bevételt érhetnek el, köszönhetően a szenzoroknak és az információnak.

A Dolgok Internete, avagy az Internet of Things (IoT) azt a digitális vívmányt takarja, amikor okos eszközök milliárdjai kapcsolódnak hálózatba, hogy adatokat gyűjtsenek és osszanak meg egymással és a felhasználókkal. Ezek az okos eszközök lehetnek akár autók, háztartási gépek, mezőgazdasági szenzorok – tulajdonképpen bármi, aminek adatait felhasználva gyakorlatilag össze lehet kapcsolni a digitális világot a fizikaival, vagy ha úgy tetszik: forradalmasítani lehet az életünket.

Az IoT már most is része mindennapi életünknek: amikor okos karkötőnkkel vagy óránkkal monitorozzuk edzésünket vagy akár alvásunkat. Az okos otthon sem sci-fi már, amikor a hálózatra kapcsolt eszközök segítségével távolról is láthatjuk a lakásban felszerelt kamerák képét, szabályozhatjuk a fűtést, vezérelhetjük az árnyékolókat. De mire lehet jó az IoT egy kkv-nak?

Az, hogy hasznos (vagy inkább elengedhetetlen) eszköz az IoT, az nem is kérdéses. Az Intel előrejelzése szerint 2020-ra az IoT eszközök száma eléri majd a kétszázmilliárdot világszerte – az általuk generált adattömeg pedig sosem látott lehetőséget rejt magában a cégeknek arra, hogy javítsák hatékonyságukat, jobban megismerjék ügyfeleiket és vásárlóikat, csökkentsék költségeiket, felismerjék a változó trendeket és jobb üzleti döntéseket hozzanak.

Az IoT a cégek szempontjából alapvetően egy olyan rendszer, ami az eszközökbe épített szenzorok adatait gyűjti és közvetíti egy intelligens hálózatban. Az óriási adattömeg egyben azt is jelenti, hogy az IoT és a Big Data kéz a kézben járnak, vagy ha úgy tetszik, ugyanannak az érmének a két oldala – az IoT által gyűjtött adatok modern (hardverek és szoftverek komplex, jellemzően a kkv-k számára felhőszolgáltatás segítségével elérhető) rendszerekkel történő strukturált elemzése hozhat korábban elképzelhetetlen eredményeket a cégeknek. Lássunk néhány lehetséges felhasználási területet!

Kiskereskedelem – üzletek

Minden kereskedőcégnek megvannak a maga saját jellemző vonásai, az intelligens szenzorok pedig képesek ezeket monitorozni. Az üzletekben a stratégiai pontokon elhelyezhetőek az érzékelők, hogy felmérjük a vásárlók mozgását, a népszerű és kevésbé népszerű termékeket, milyen vásárlókat milyen árucikkek érdekelnek. Így lehetővé válik a vevők szegmentálása, így akár a személyre szabható kedvezmény-rendszer kialakítása is.

Raktárak és termelés

A raktár-üzemeltetésben, a gyártósorokon is rengeteg lehetőséget kínál az IoT. Folyamatosan figyelhetik a mozgásokat, az adatok segítségével optimalizálható az egyes egységek elhelyezése, meghatározhatóak a leghatékonyabb épületen belüli útvonalak és átjárók. Emellett az eszközök figyelmeztethetnek, ha valamilyen raktározott áruból vagy felhasznált nyersanyagból a készletek kezdenek kifogyni – ezek feltöltésére pedig akár automatikusan is ajánlhatnak ütemezési terveket.

Üzemeltetés, működés

Az intelligens irodák alapjait a gyártásból, értékesítésből és marketingből származó adatok adják. Mindezen adatok integrálásával lehetővé válik új termékek és szolgáltatások bevezetése is. A termelésből érkező adatok feldolgozása segíthet a folyamatok optimalizálásában és az alkalmazottak képzésében is. Az ügyfelekről megszerzett adatok segítségével pedig megismerhetjük preferenciáikat, összességében pedig átalakíthatjuk termék- vagy szolgáltatási struktúránkat, a lehetőségeinknek és a vevői igényeknek megfelelő módon – így a bevételek növelhetőek, miközben költséget is megtakarítunk.

Megelőző karbantartás

Ha egy, a kkv szempontjából kulcsfontosságú termelőeszköz vagy berendezés váratlanul meghibásodik, kiesik a termelés vagy értékesítés folyamatából, az nagyon komoly veszteségeket jelenthet rövid idő alatt – képtelenek leszünk kiszolgálni ügyfeleinket, ami nem csak bevételkieséssel jár, hanem akár kötbérigények teljesítésére is kényszerülhetünk. A cégek mégis hajlamosak spórolni a karbantartáson, kissé a vakszerencsére bízva, hogy mikor üt be a baj. A megfelelő szenzorok azonban még időben figyelmeztetéseket küldhetnek, ha egy gép vagy alkatrész javítása vagy cseréje elkerülhetetlenné válik.

…és minden más

Nem kérdés, hogy ezek a példák a feldolgozóiparban, a logisztikában kincset érő lehetőségeket rejtenek. De a tárház nagyjából végtelen: az egészségügyben az IoT segíthet egy páciens állapotáról valós időben információkhoz juttatni az orvosokat, a mezőgazdaságban pedig szintén valós időben jelenthetnek a szenzorok az időjárásról, a talaj hőmérsékletéről, tápanyagtartalmáról. Automatikusan jelentéseket kaphatunk informatikai eszközeink állapotáról, hibáiról, vagy akár arról, ha bekapcsolva maradt a klímaberendezés a hosszú hétvégére az irodában…  Legyen szó energiamonitoringról, flottakövetésről, távfelügyeletről és távvezérlésről, látogatószámlálásról, termelésirányításról, alig van olyan vállalkozás, amely ne tudna hatékonyabban működni az IoT segítségével. Ráadásul az elérhető szenzorok és szoftverek köre egyre bővül, miközben az árak is csökkennek a piacon.

A cikk támogatója a Vodafone Ready Business Index. Töltse ki a kérdőívet és tudja meg, vállalkozása felkészült-e a jövő kihívásaira!
Tovább a kérdőívre >>
A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG