TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A Dolgok Internete egyre inkább része a hétköznapi életünknek, a legújabb generáció számára teljesen természetes, hogy eszközeink kommunikálnak egymással és információt osztanak meg velünk. Az IoT a kkv-k számára is rengeteg lehetőséget hordoz: hatékonyabban és olcsóbban működve nagyobb bevételt érhetnek el, köszönhetően a szenzoroknak és az információnak.

A Dolgok Internete, avagy az Internet of Things (IoT) azt a digitális vívmányt takarja, amikor okos eszközök milliárdjai kapcsolódnak hálózatba, hogy adatokat gyűjtsenek és osszanak meg egymással és a felhasználókkal. Ezek az okos eszközök lehetnek akár autók, háztartási gépek, mezőgazdasági szenzorok – tulajdonképpen bármi, aminek adatait felhasználva gyakorlatilag össze lehet kapcsolni a digitális világot a fizikaival, vagy ha úgy tetszik: forradalmasítani lehet az életünket.

Az IoT már most is része mindennapi életünknek: amikor okos karkötőnkkel vagy óránkkal monitorozzuk edzésünket vagy akár alvásunkat. Az okos otthon sem sci-fi már, amikor a hálózatra kapcsolt eszközök segítségével távolról is láthatjuk a lakásban felszerelt kamerák képét, szabályozhatjuk a fűtést, vezérelhetjük az árnyékolókat. De mire lehet jó az IoT egy kkv-nak?

Az, hogy hasznos (vagy inkább elengedhetetlen) eszköz az IoT, az nem is kérdéses. Az Intel előrejelzése szerint 2020-ra az IoT eszközök száma eléri majd a kétszázmilliárdot világszerte – az általuk generált adattömeg pedig sosem látott lehetőséget rejt magában a cégeknek arra, hogy javítsák hatékonyságukat, jobban megismerjék ügyfeleiket és vásárlóikat, csökkentsék költségeiket, felismerjék a változó trendeket és jobb üzleti döntéseket hozzanak.

Az IoT a cégek szempontjából alapvetően egy olyan rendszer, ami az eszközökbe épített szenzorok adatait gyűjti és közvetíti egy intelligens hálózatban. Az óriási adattömeg egyben azt is jelenti, hogy az IoT és a Big Data kéz a kézben járnak, vagy ha úgy tetszik, ugyanannak az érmének a két oldala – az IoT által gyűjtött adatok modern (hardverek és szoftverek komplex, jellemzően a kkv-k számára felhőszolgáltatás segítségével elérhető) rendszerekkel történő strukturált elemzése hozhat korábban elképzelhetetlen eredményeket a cégeknek. Lássunk néhány lehetséges felhasználási területet!

Kiskereskedelem – üzletek

Minden kereskedőcégnek megvannak a maga saját jellemző vonásai, az intelligens szenzorok pedig képesek ezeket monitorozni. Az üzletekben a stratégiai pontokon elhelyezhetőek az érzékelők, hogy felmérjük a vásárlók mozgását, a népszerű és kevésbé népszerű termékeket, milyen vásárlókat milyen árucikkek érdekelnek. Így lehetővé válik a vevők szegmentálása, így akár a személyre szabható kedvezmény-rendszer kialakítása is.

Raktárak és termelés

A raktár-üzemeltetésben, a gyártósorokon is rengeteg lehetőséget kínál az IoT. Folyamatosan figyelhetik a mozgásokat, az adatok segítségével optimalizálható az egyes egységek elhelyezése, meghatározhatóak a leghatékonyabb épületen belüli útvonalak és átjárók. Emellett az eszközök figyelmeztethetnek, ha valamilyen raktározott áruból vagy felhasznált nyersanyagból a készletek kezdenek kifogyni – ezek feltöltésére pedig akár automatikusan is ajánlhatnak ütemezési terveket.

Üzemeltetés, működés

Az intelligens irodák alapjait a gyártásból, értékesítésből és marketingből származó adatok adják. Mindezen adatok integrálásával lehetővé válik új termékek és szolgáltatások bevezetése is. A termelésből érkező adatok feldolgozása segíthet a folyamatok optimalizálásában és az alkalmazottak képzésében is. Az ügyfelekről megszerzett adatok segítségével pedig megismerhetjük preferenciáikat, összességében pedig átalakíthatjuk termék- vagy szolgáltatási struktúránkat, a lehetőségeinknek és a vevői igényeknek megfelelő módon – így a bevételek növelhetőek, miközben költséget is megtakarítunk.

Megelőző karbantartás

Ha egy, a kkv szempontjából kulcsfontosságú termelőeszköz vagy berendezés váratlanul meghibásodik, kiesik a termelés vagy értékesítés folyamatából, az nagyon komoly veszteségeket jelenthet rövid idő alatt – képtelenek leszünk kiszolgálni ügyfeleinket, ami nem csak bevételkieséssel jár, hanem akár kötbérigények teljesítésére is kényszerülhetünk. A cégek mégis hajlamosak spórolni a karbantartáson, kissé a vakszerencsére bízva, hogy mikor üt be a baj. A megfelelő szenzorok azonban még időben figyelmeztetéseket küldhetnek, ha egy gép vagy alkatrész javítása vagy cseréje elkerülhetetlenné válik.

…és minden más

Nem kérdés, hogy ezek a példák a feldolgozóiparban, a logisztikában kincset érő lehetőségeket rejtenek. De a tárház nagyjából végtelen: az egészségügyben az IoT segíthet egy páciens állapotáról valós időben információkhoz juttatni az orvosokat, a mezőgazdaságban pedig szintén valós időben jelenthetnek a szenzorok az időjárásról, a talaj hőmérsékletéről, tápanyagtartalmáról. Automatikusan jelentéseket kaphatunk informatikai eszközeink állapotáról, hibáiról, vagy akár arról, ha bekapcsolva maradt a klímaberendezés a hosszú hétvégére az irodában…  Legyen szó energiamonitoringról, flottakövetésről, távfelügyeletről és távvezérlésről, látogatószámlálásról, termelésirányításról, alig van olyan vállalkozás, amely ne tudna hatékonyabban működni az IoT segítségével. Ráadásul az elérhető szenzorok és szoftverek köre egyre bővül, miközben az árak is csökkennek a piacon.

A cikk támogatója a Vodafone Ready Business Index. Töltse ki a kérdőívet és tudja meg, vállalkozása felkészült-e a jövő kihívásaira!
Tovább a kérdőívre >>

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
Friss
hírlevél