<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Történelmi pillanathoz ért a magyar űripar, mostantól technológiát is cserélünk az Európai Űrügynökséggel.

Magyarország 22. tagállamként csatlakozott 2015. november 4-én az Európai Űrügynökség (ESA) hálózatához, valójában azonban már 2003 óta együttműködtünk az ügynökséggel az űrkutatásban, a hazai vállalatok pedig az űripari fejlesztésekben vették ki a részüket. Most egy újabb lépést tettünk előre az úton, január 12-től ugyanis részt veszünk az ESA technológiai transzfer hálózatában is, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont közreműködése által. A hálózat célja, hogy az itt szerzett tudást és technológiát más, nem űripari területeken is hasznosítsuk, hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia és az ESA közös sajtótájékoztatóján.

Márpedig a magyar űripar nem is olyan kicsi, mint gondolnánk, eddig összesen 125 vállalattal kötött együttműködési szerződést az űrügynökség, ennek keretében 2003 óta mintegy 20 millió euróval támogatták a hazai kutatásokat és ipari fejlesztéseket, mondta el Tari Fruzsina, az NFM Magyar Űrkutatási Irodájának vezetője. Hozzátette: ez bár összesítve soknak tűnik, az Űrügynökség évi 5 milliárd eurós büdzséjéhez képest elenyészően kevés.

Panaszra azonban így sem lehet okunk, ezzel ugyanis nem csak a technológia fejlesztését, de annak terjesztését is elősegítik. Dr. Solymár Károly Balázs, az NFM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondása szerint évi 34 millió forintból már a vállalatok külföldi terjeszkedését és az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítását is fedezni tudjuk. Magyarország egyébként évi 2,3 milliárd forint hozzájárulást fizet ESA tagként, ennek egésze azonban visszaigényelhető vállalati támogatásként, tette hozzá.

Telekommunikáció, lézer, fékberendezés

De hogyan is hasznosíthatjuk a szemlátomás csillagászati összegeket felölelő fejlesztéseket a hétköznapokban? Az ESA Technológia Transzfer részlegvezetője, Aude de Clercq elmondása szerint ezeket valójában már ma is észrevétlenül használjuk: akinek mobiltelefon van a zsebében, az tucatnyi, az űriparhoz köthető technológiát hord magánál, kezdve a GPS-től a távközlésen, interneten át a miniatűr számítógépig, ami mindezt működteti. Az űripari fejlesztések ugyanis elsősorban miniatürizációval, tartóssággal és hatékonysággal segítik elő más, nem űripari ágazatok fejlődését, mint az autóipar, az egészségügy, vagy a telekommunikáció.

A tavalyi Rosetta-programban is kivették a magyar mérnökök a részüket, mi szoftveresen járultunk hozzá a Philae leszállóegység sikeres leszállásához a Csurjumov–Geraszimenko üstökösön. Forrás: ESA/Rosetta/NavCam

Erre egyébként egy élő példát is hozott, az olyan nagy autógyárak, mint a BMW vagy a Mercedes ma már egy kerámia-kompozit fékbetétet használ az autóiban, ami 60 százalékkal könnyebb a korábban használt fékbetéteknél, nem rozsdásodik, több százezer kilométerig biztosított, és extrém körülményeknek is ellenáll. Azt azonban kevesen tudják, hogy az ehhez szükséges anyagot egy német vállalat fejlesztette ki még 2000-ben az űripar számára, ezzel az anyaggal vonják be ugyanis az űrkapszulákat, hogy azok ne égjenek porrá a légtérbe belépéskor. A most kötött együttműködésnek is ez a célja: a speciális problémákra hozott megoldásokat kell hasznosítani a hétköznapokban.

Állami helyett gazdasági űrverseny

Ha már űrkutatás és űripar, természetesen nem mehetünk el a Mars-expedíció mellett sem. A sajtótájékoztatón Dr. Burton Lee, a Stanford Egyetem professzora maga is felemlegette Elon Musk már-már mesébe illő ötletét arról, hogy 2050-re egymillió ember éljen a Marson. Míg a szakma eddig azonban szkeptikusan állt a felvetéshez, Lee komoly arccal közölte: a SpaceX előbb fogja megcsinálni, mert technológiailag sokkal előrébb járnak ebben, mint a NASA. Mellettük egyébként egyre több nagyvállalat száll be a versenybe, elmondása szerint egyebek mellett a Google is nagy erőkkel küzd az űrbe jutásért.

Arra a kérdésre, hogy meglátása szerint mikor léphet az első ember a Marsra, elmondta: Musk az eljövendő öt évre ígéri az első utazást, őt azonban – gazdasági okok miatt – nem tudják majd visszahozni. Az űripar és az űrkorszak azonban már a küszöbön van, és a Szilícium-völgy nagyvállalatai, a NASA és az ESA mellett most már Magyarország is dolgozhat az „emberiség 2.0” projekten, fűzte hozzá köszönésként.

Nem kell feltétlenül várnunk arra, hogy kívülről vegyék fel velünk a kapcsolatot földönkívüli lények, az emberek űrbe temetésével akár magunk is "kolonizálhatjuk" a naprendszert, erről és ennek veszélyeiről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos