Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Történelmi pillanathoz ért a magyar űripar, mostantól technológiát is cserélünk az Európai Űrügynökséggel.

Magyarország 22. tagállamként csatlakozott 2015. november 4-én az Európai Űrügynökség (ESA) hálózatához, valójában azonban már 2003 óta együttműködtünk az ügynökséggel az űrkutatásban, a hazai vállalatok pedig az űripari fejlesztésekben vették ki a részüket. Most egy újabb lépést tettünk előre az úton, január 12-től ugyanis részt veszünk az ESA technológiai transzfer hálózatában is, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont közreműködése által. A hálózat célja, hogy az itt szerzett tudást és technológiát más, nem űripari területeken is hasznosítsuk, hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia és az ESA közös sajtótájékoztatóján.

Márpedig a magyar űripar nem is olyan kicsi, mint gondolnánk, eddig összesen 125 vállalattal kötött együttműködési szerződést az űrügynökség, ennek keretében 2003 óta mintegy 20 millió euróval támogatták a hazai kutatásokat és ipari fejlesztéseket, mondta el Tari Fruzsina, az NFM Magyar Űrkutatási Irodájának vezetője. Hozzátette: ez bár összesítve soknak tűnik, az Űrügynökség évi 5 milliárd eurós büdzséjéhez képest elenyészően kevés.

Panaszra azonban így sem lehet okunk, ezzel ugyanis nem csak a technológia fejlesztését, de annak terjesztését is elősegítik. Dr. Solymár Károly Balázs, az NFM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondása szerint évi 34 millió forintból már a vállalatok külföldi terjeszkedését és az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítását is fedezni tudjuk. Magyarország egyébként évi 2,3 milliárd forint hozzájárulást fizet ESA tagként, ennek egésze azonban visszaigényelhető vállalati támogatásként, tette hozzá.

Telekommunikáció, lézer, fékberendezés

De hogyan is hasznosíthatjuk a szemlátomás csillagászati összegeket felölelő fejlesztéseket a hétköznapokban? Az ESA Technológia Transzfer részlegvezetője, Aude de Clercq elmondása szerint ezeket valójában már ma is észrevétlenül használjuk: akinek mobiltelefon van a zsebében, az tucatnyi, az űriparhoz köthető technológiát hord magánál, kezdve a GPS-től a távközlésen, interneten át a miniatűr számítógépig, ami mindezt működteti. Az űripari fejlesztések ugyanis elsősorban miniatürizációval, tartóssággal és hatékonysággal segítik elő más, nem űripari ágazatok fejlődését, mint az autóipar, az egészségügy, vagy a telekommunikáció.

A tavalyi Rosetta-programban is kivették a magyar mérnökök a részüket, mi szoftveresen járultunk hozzá a Philae leszállóegység sikeres leszállásához a Csurjumov–Geraszimenko üstökösön. Forrás: ESA/Rosetta/NavCam

Erre egyébként egy élő példát is hozott, az olyan nagy autógyárak, mint a BMW vagy a Mercedes ma már egy kerámia-kompozit fékbetétet használ az autóiban, ami 60 százalékkal könnyebb a korábban használt fékbetéteknél, nem rozsdásodik, több százezer kilométerig biztosított, és extrém körülményeknek is ellenáll. Azt azonban kevesen tudják, hogy az ehhez szükséges anyagot egy német vállalat fejlesztette ki még 2000-ben az űripar számára, ezzel az anyaggal vonják be ugyanis az űrkapszulákat, hogy azok ne égjenek porrá a légtérbe belépéskor. A most kötött együttműködésnek is ez a célja: a speciális problémákra hozott megoldásokat kell hasznosítani a hétköznapokban.

Állami helyett gazdasági űrverseny

Ha már űrkutatás és űripar, természetesen nem mehetünk el a Mars-expedíció mellett sem. A sajtótájékoztatón Dr. Burton Lee, a Stanford Egyetem professzora maga is felemlegette Elon Musk már-már mesébe illő ötletét arról, hogy 2050-re egymillió ember éljen a Marson. Míg a szakma eddig azonban szkeptikusan állt a felvetéshez, Lee komoly arccal közölte: a SpaceX előbb fogja megcsinálni, mert technológiailag sokkal előrébb járnak ebben, mint a NASA. Mellettük egyébként egyre több nagyvállalat száll be a versenybe, elmondása szerint egyebek mellett a Google is nagy erőkkel küzd az űrbe jutásért.

Arra a kérdésre, hogy meglátása szerint mikor léphet az első ember a Marsra, elmondta: Musk az eljövendő öt évre ígéri az első utazást, őt azonban – gazdasági okok miatt – nem tudják majd visszahozni. Az űripar és az űrkorszak azonban már a küszöbön van, és a Szilícium-völgy nagyvállalatai, a NASA és az ESA mellett most már Magyarország is dolgozhat az „emberiség 2.0” projekten, fűzte hozzá köszönésként.

Nem kell feltétlenül várnunk arra, hogy kívülről vegyék fel velünk a kapcsolatot földönkívüli lények, az emberek űrbe temetésével akár magunk is "kolonizálhatjuk" a naprendszert, erről és ennek veszélyeiről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél
depositphotos