Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Változatlanul népszerű az offshore cégek alapítása a hazai vállalkozások körében, mivel évente hozzávetőlegesen 600 olyan offshore vállalkozás alakul, aminek alacsony adózású külföldi országban lévő cég a tulajdonosa. A legnépszerűbb offshore tulajdonos országok között szerepel a Seychelles szigetek, Ciprus és Panama.

Egy offshore-technika: külföldi tulajdonos

A PartnerControl.hu elemzése azokat az offshore cégeket vizsgálta, melyeknek alacsony adózású, azaz offshore országban van a kizárólagos tulajdonosa, ezáltal bevételeinek továbbutalásával kikerülheti a hazai adófizetést. Általában az így tevékenykedő magyar cégek tanácsadási szolgáltatást, hitelt vesznek igénybe a külföldi tulajdonostól, vagy jogdíjat utaltak ki nekik, ezzel eltüntetve a magyar adóalapot.  

Korábban a kormány 30 százalékos adóval sújtotta azokat a magyar cégeket, amelyek így utaltak ki kamatot vagy jogdíjat, azonban ez az adónem azóta kivezetésre került. Az elemzés szerint a megszűnő cégek száma is jól tükrözi ezt a törvényváltozást, mivel 2008-ban és 2009-ben átlagosan 60 ilyen offshore cég zárt be évente, a 2010-es törvény megjelenésével azonban 2010-ben és 2011-ben ez a szám megnégyszereződött. 2012 elején azonban az látszik, hogy már nem szüntetik meg tevékenységüket ilyen mértékben a cégek. Ha az év eleji tendencia folytatódik 100-120 ilyen típusú offshore cég bezárás várható idén, ami fele az előző évek offshore megszűnéseinek.

2600 külföldi tulajdonosú offshore működik Magyarországon

Jelenleg több mint 2600 olyan magyar cég működik, melynek tulajdonosa külföldi vállalkozás, mely alacsony adózású országban tevékenykedik. Vannak olyan országok, amelyekben semmilyen adó sincs, ide tartoznak például a Bahamák, Belize, Brit Virgin Szigetek, Mauritius vagy Seychelles is, az érintett cégek 28 százaléka tevékenykedik ezekben az országokban.  Hong Kongban, Írországban, Panamában és Szingapúrban pedig a külföldi jövedelmek mentesülnek az adófizetés alól, ebbe tartozik a tisztán külföldi tulajdonosú magyar offshore vállalkozások 12  százaléka.

Kedvelt offshore országok még az alacsony adójukról ismert országok, mint például Ciprus, Dubai, Luxemburg, Málta, Svájc, ami a legnépesebb kör, mivel a hazai cégek 37 százalékának itt székel a külföldi tulajdonosa. Bizonyos Egyesült Államokbeli területek is kedvelt adóparadicsom célpontok, mivel itt csak illetéket kell fizetni a külföldi jövedelmek után (Delaware, Florida, Kalifornia, New York, Oklahoma), az érintett társas vállalkozások 23 százaléka büszkélkedhet amerikai tulajdonossal. Az adatok szerint a legtöbb külföldi tulajdonú, Magyarországon működő cég az egzotikus országok közül a  Seychelles szigeteken tevékenykedik, ezt követi Ciprus, Panama majd Belize.

Kockázatosabb offshore céggel üzletelni

Keleti József a magyar Bisnode csoport Country Managere kifejtette, hogy szerződéskötés előtt mindenképpen érdemes az adott cég adatait, kockázatosságát alaposan megvizsgálni, mivel egy offshore cég vagy egy offshore országban lévő tulajdonos nagyobb pénzügyi kockázatot jelenthet. A szakértő kiemelte, hogy ilyen vállalkozásoknál megkérdőjelezhető a hosszú távú elköteleződés a sikeres, hazai működés kapcsán, sok esetben az adózási előnyök mellett a tényleges tulajdonosi kör elrejtésének lehetősége is cégalapítási motiváció.

Az elemzés szerint vannak ugyan törekvések az offshore cégek korlátozásra, azonban ez nagymértékben várhatóan nem fog gátat szabni a szaporodásunknak.  Az offshore-amnesztia szerint azon magánszemélyek, akik haza hozzák offshore vagyonukat csak 10 százalék adó megfizetésével tartoznak és a vagyongyarapodás részleteit az adóhatóság nem firtathatja, jelenleg a külföldi tulajdonú cégekre nincs megoldás, illetve már a korábbi 30 százalékos „büntetőadó” is megszűnt.

A 10 százalékos adóval hazahozható vagyonnal kapcsolatos amnesztiával ráadásul csak kevesen élnek, így ebből az államnak csak kis adóbevétele származik. Tavaly szeptember végéig 15 milliárd forintot vonzott haza az év elején életbe lépett offshore adóamnesztia, a Magyarországra visszahozott vagyonok után eddig 1,5 milliárd forint bevételhez jutott az államkassza.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél